Refresh


Home : Regio : Brus.


Brussels Gewest mag geen scholen financieren

PhotoNews

do 24/05/2012 - 19:49 Het Brussels Gewest mag geen schoolplaatsen in het basisonderwijs financieren. Dat heeft het Grondwettelijk Hof beslist. Het hof zegt dat het gewest zich daarmee begeeft op een domein dat exclusief voor de gemeenschappen is voorbehouden.

Met het initiatief wou Brussel voldoende plaatsen creëren om het hoofd te bieden aan de demografische boom in en rond de hoofdstad. De Vlaamse regering en enkele Vlaamse organisaties stapten echter naar het Hof met het argument dat onderwijs een exclusieve gemeenschapsbevoegdheid is.

De Brusselse regering benadrukte dat haar initiatief niet tegen de grondwet indruist, omdat ze er ook de werkgelegenheid mee tracht op te krikken, wat wel een bevoegdheid van de gewesten is. Doordat er te weinig plaatsen zijn in de crèches of op de scholen, kunnen mensen niet gaan werken, luidde het. Maar het Hof heeft die redenering niet gevolgd. De lopende investeringen moeten wel niet worden geschrapt.

Minister-president Charles Picqué (PS) "neemt akte" van het arrest, maar benadrukt dat de 3.836 plaatsen in het Frans- en Nederlandstalig lager onderwijs die beloofd waren voor volgend schooljaar niet geschrapt moeten worden. Het gaat om plaatsen in modulaire constructies, in prefabgebouwen en in bestaande, gerenoveerde gebouwen.

"Zonder het Brussels Gewest hadden veel kinderen les moeten volgen in slechte omstandigheden of zich zelfs niet kunnen inschrijven in september", zegt hij. Picqué betreurt wel dat juridische bezwaren de bovenhand hebben gekregen "op de noden van de bevolking".

N-VA vindt de uitspraak van het hof niet meer dan logisch. Het arrest van het hof "vormt de bevestiging dat de gemeenschappen de hoofdactoren vormen in het hoofdstedelijk onderwijs", zegt Vlaams parlementslid Willy Segers van N-VA. "Het Brussels Gewest kan en mag dus niet meer dan een coördinerende rol op zich nemen".

De partij geeft toe dat er een capaciteitsprobleem dreigt in het onderwijs in Brussel, maar het zijn de gemeenschappen die daar aan moeten verhelpen, luidt het. "Het is vooral de Franse Gemeenschap die dringend moet investeren", zegt Segers. "Het wordt hoog tijd dat zij haar verantwoordelijkheid neemt".


Live Center: Brussel

 1. gisteren 22:42 Autoworld museum zet Belgische oldtimers in de kijker
  Voor auto's met flink wat jaren op de teller, moet u in het Autoworld museum in het Brusselse Jubelpark zijn. Er loopt een aparte tentoonstelling over de rol van ons land in de geschiedenis van de auto. Belgische pronkstukken worden extra in de kijker gezet.
 2. gisteren 15:30 Antrax-alarm bij bank in Brussel na ontvangst poederbrief
  VRT
  Bij een bank aan de Vorstlaan in Brussel is vandaag alarm geslagen, nadat daar een verdachte brief met poeder werd afgegeven. Uit voorzorg is de afdeling waar de brief is ontvangen voor korte tijd ontruimd. De bankbediende die de brief heeft geopend, wordt op dit moment nog onderzocht in het ziekenhuis. Pas over drie dagen zal duidelijk zijn of de brief mogelijk de gevaarlijke stof antrax bevat. Antrax kan dodelijk zijn. 
 3. gisteren 12:49 Derde politieman aangehouden in onderzoek naar mishandelingen
  Onderzoeksrechter Isabelle Panou heeft een derde politieman aangehouden in het onderzoek naar mishandelingen door de SPC, de federale spoorwegpolitie. Het gaat om een hoofdinspecteur, de overste van de twee politiemannen die midden maart al werden aangehouden.
  Lees meer
 4. 22/04 13:48 Veel meer werkloze 50-plussers in Brussel dan 10 jaar geleden
  Belga
  Tussen 2002 en 2012 is het aantal werkloze 50-plussers in Brussel verdubbeld. Volgens de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris liggen logische factoren hiervoor aan de basis.
  Lees meer
 5. 22/04 08:56
 6. 22/04 08:01 Grote Markt en stadhuis Brussel bedreigd door te intensief gebruik
  Belga
  De Grote Markt van Brussel en het Brusselse stadhuis, die beide behoren tot het Unesco-werelderfgoed, dreigen onherstelbare schade op te lopen. Dat staat in Le Soir en La Capitale.
  Lees meer
 7. 22/04 06:59 Opgelet voor verkeersdrukte aan Reyersviaduct
  Mobiel Brussel waarschuwt voor verkeershinder aan het Reyersviaduct in Brussel. Bij de start van de paasvakantie is het aantal rijstroken er in beide richtingen teruggebracht van 2 naar 1 omdat er renovatiewerken zijn. Tijdens de vakantie viel de filelast goed mee, nu zal er allicht meer verkeer zijn. Mobiel Brussel raadt aan om eventueel een alternatief te zoeken dat niet via Meiser rijdt.
 8. 20/04 12:17 Mislukte inbraakpoging Brussels sterrenrestaurant
  Dieven hebben gisteren in de late namiddag proberen in te breken in het bekende Brusselse restaurant Bruneau. De daders probeerden met een schroevendraaier het cilinderslot van een deur van de met één Michelinster bekroonde zaak langs de Broustinlaan in Ganshoren te forceren. Maar dat is niet gelukt. De twee verdachten konden worden geïdentificeerd en opgepakt.


 9. 18/04 23:26 "Good Kompany" geopend zonder Vincent
  In Brussel zijn vanavond de deuren opengegaan van de sportbar van Rode Duivel Vincent Kompany. De zaak kreeg de naam "Good Kompany" en moet een plaats worden waar mensen samenkomen om sport te beleven. Op de opening was de Rode Duivel zelf niet aanwezig.
 10. 18/04 21:00 Politieagenten schieten man neer
  In Sint-Gillis heeft de politie geschoten op een man die zich een tijdlang in zijn appartement had verschanst. Vanmiddag stond hij op het balkon van de tweede verdieping met een mes te zwaaien en dreigde hij ermee een einde aan zijn leven te maken. Toen de politie enkele uren later uur het appartement bestormde, wierp hij zich op de agenten. Die schoten daarop in zijn been. De man is naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeert niet in levensgevaar.
 11. 18/04 11:45 "Belgische vlag" bloeit in Koninklijke Serres
  VRT
  Zoals elke lente kan je de Koninklijke Serres in Laken de komende 3 weken gaan bezoeken. Daar staat momenteel de "Belgische vlag" in bloei, zoals het plantje op de foto genoemd wordt om zijn kleuren.
 12. 18/04 10:50 Standard & Poor's bevestigt kredietstatus Brussel
  AP
  Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de rating van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevestigd. Ook de vooruitzichten zijn stabiel, zo luidt het in een mededeling van het ratingbureau. De kredietstatus van het Brussels Gewest blijft op "AA", met stabiele vooruitzichten. De kredietbeoordelaar heeft lovende woorden voor het financieel beheer van het gewest en het evenwichtige Belgisch institutioneel kader waarin het Brussels Gewest functioneert.
 13. 18/04 07:30 Koninklijke Serres open voor het publiek
  VRT
  Zoals elke lente kan je de Koninklijke Serres in Laken de komende 3 weken gaan bezoeken. Ook het atelier van koningin Elisabeth is te bezichtigen. In de serres kan het publiek er de bijzondere collectie exotische planten en bloemen gaan bekijken, nog tot 9 mei.
 14. 17/04 19:16 Hinder door vervanging vangrails op Brusselse ring en op A7/E19
  Op 22 april starten werken aan de vangrails op de Brusselse ring en op de de A7/E19. Het gaat om een stuk weg van 23 kilometer op de grens van het Vlaams Gewest en de verkeerswisselaar aan Familleureux (E19-A501). De werkzaamheden zullen zes maanden in beslag nemen. Drie rijstroken blijven beschikbaar voor het verkeer.
  Lees meer
 15. 17/04 14:56 Leopold II-tunnel opnieuw open
  De Leopold II-tunnel in Brussel is opnieuw open voor het verkeer in beide richtingen. De tunnel was gedurende vier uur gesloten door een technisch probleem.