Refresh


Home : Regio : Brus.


Brussels Gewest mag geen scholen financieren

PhotoNews

do 24/05/2012 - 19:49 Het Brussels Gewest mag geen schoolplaatsen in het basisonderwijs financieren. Dat heeft het Grondwettelijk Hof beslist. Het hof zegt dat het gewest zich daarmee begeeft op een domein dat exclusief voor de gemeenschappen is voorbehouden.

Met het initiatief wou Brussel voldoende plaatsen creëren om het hoofd te bieden aan de demografische boom in en rond de hoofdstad. De Vlaamse regering en enkele Vlaamse organisaties stapten echter naar het Hof met het argument dat onderwijs een exclusieve gemeenschapsbevoegdheid is.

De Brusselse regering benadrukte dat haar initiatief niet tegen de grondwet indruist, omdat ze er ook de werkgelegenheid mee tracht op te krikken, wat wel een bevoegdheid van de gewesten is. Doordat er te weinig plaatsen zijn in de crèches of op de scholen, kunnen mensen niet gaan werken, luidde het. Maar het Hof heeft die redenering niet gevolgd. De lopende investeringen moeten wel niet worden geschrapt.

Minister-president Charles Picqué (PS) "neemt akte" van het arrest, maar benadrukt dat de 3.836 plaatsen in het Frans- en Nederlandstalig lager onderwijs die beloofd waren voor volgend schooljaar niet geschrapt moeten worden. Het gaat om plaatsen in modulaire constructies, in prefabgebouwen en in bestaande, gerenoveerde gebouwen.

"Zonder het Brussels Gewest hadden veel kinderen les moeten volgen in slechte omstandigheden of zich zelfs niet kunnen inschrijven in september", zegt hij. Picqué betreurt wel dat juridische bezwaren de bovenhand hebben gekregen "op de noden van de bevolking".

N-VA vindt de uitspraak van het hof niet meer dan logisch. Het arrest van het hof "vormt de bevestiging dat de gemeenschappen de hoofdactoren vormen in het hoofdstedelijk onderwijs", zegt Vlaams parlementslid Willy Segers van N-VA. "Het Brussels Gewest kan en mag dus niet meer dan een coördinerende rol op zich nemen".

De partij geeft toe dat er een capaciteitsprobleem dreigt in het onderwijs in Brussel, maar het zijn de gemeenschappen die daar aan moeten verhelpen, luidt het. "Het is vooral de Franse Gemeenschap die dringend moet investeren", zegt Segers. "Het wordt hoog tijd dat zij haar verantwoordelijkheid neemt".


Live Center: Brussel

 1. 50 min. geleden "Belgische vlag" bloeit in koninklijke serres
  VRT
  Zoals elke lente kan je de koninklijke serres in Laken de komende 3 weken gaan bezoeken. Daar staat momenteel de "Belgische vlag" in bloei, zoals het plantje op de foto genoemd wordt om zijn kleuren.
 2. 1 uur geleden Standard & Poor's bevestigt kredietstatus Brussel
  AP
  Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de rating van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevestigd. Ook de vooruitzichten zijn stabiel, zo luidt het in een mededeling van het ratingbureau. De kredietstatus van het Brussels Gewest blijft op "AA", met stabiele vooruitzichten. De kredietbeoordelaar heeft lovende woorden voor het financieel beheer van het gewest en het evenwichtige Belgisch institutioneel kader waarin het Brussels Gewest functioneert.
 3. 07:30 Koninklijke serres open voor het publiek
  VRT
  Zoals elke lente kan je de koninklijke serres in Laken de komende 3 weken gaan bezoeken. Ook het atelier van koningin Elisabeth is te bezichtigen. In de serres kan het publiek er de bijzondere collectie exotische planten en bloemen gaan bekijken, nog tot 9 mei.
 4. gisteren 19:16 Hinder door vervanging vangrails op Brusselse ring en op A7/E19
  Op 22 april starten werken aan de vangrails op de Brusselse ring en op de de A7/E19. Het gaat om een stuk weg van 23 kilometer op de grens van het Vlaams Gewest en de verkeerswisselaar aan Familleureux (E19-A501). De werkzaamheden zullen zes maanden in beslag nemen. Drie rijstroken blijven beschikbaar voor het verkeer.
  Lees meer
 5. gisteren 14:56 Leopold II-tunnel opnieuw open
  De Leopold II-tunnel in Brussel is opnieuw open voor het verkeer in beide richtingen. De tunnel was gedurende vier uur gesloten door een technisch probleem.
 6. gisteren 13:20 Leopold II-tunnel gesloten door technisch probleem
  De Leopold II-tunnel in Brussel is sinds 10 uur vanmorgen afgesloten voor het verkeer door een technisch probleem. Zowel de ventilatie als de verlichting zouden niet meer aan te sturen zijn vanuit het controlecentrum. Technische teams zijn ter plaatse, maar voorlopig is het niet duidelijk wanneer het probleem opgelost zal zijn. De tunnel blijft voorlopig dus gesloten.
  Belga
 7. gisteren 11:00 "Belgian Pride heeft geldproblemen"
  Belga
  Volgens "Brussel deze week" is amper 55.000 euro van de verwachte 270.000 euro aan subsidies gestort. Ook de beloofde besluiten en ordonnanties blijven achterwege.
  Lees meer
 8. 16/04 21:19 Koperdief met 16 kilogram koper gevat
  In Schaarbeek heeft de politie en 30-jarige man opgepakt die 16 kilogram koperen kabels bij zich had. Hij zei tegen de agenten dat hij het koper in een vuilnisbak had gevonden. De mans stond geseind voor een gevangenisstraf van 30 maanden en is overgebracht naar de gevangenis van Vorst.

 9. 16/04 20:53
  Wat ik vooral zou willen is dat Uber eindelijk eens contact opneemt en komt bespreken wat zij zouden willen doen. Ze zijn zoals wilde cowboys in Brussel neergestreken en ze halen daar een dienstensector zomaar overhoop.
  Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) in Terzake
 10. 16/04 18:19 Afghanen stoppen met bezetting van Brusselse Begijnhofkerk
  Belga
  Dat heeft het Steuncomité voor Afghanen bekendgemaakt. Voortaan zullen ze overnachten bij vrienden of familie. Maar ze geven hun strijd voor een verblijfsvergunning niet op.
  Lees meer
 11. 16/04 17:59 Geen groot scherm op Grote Markt in Brussel voor WK
  Dat heeft te maken met de restauratie van een paar historische gevels op de Grote Markt. Er komt wel een Braziliaans dorp naast het Koning Boudewijnstadion.
  Lees meer
 12. 16/04 16:38 Groot tekort aan sociale woningen in Brussel
  CC Djumbo
  Amper 2 van de 19 Brusselse gemeenten halen het streefcijfer van 15% sociale woningen. Dat kondigt de Brusselse Bond voor Recht op Wonen aan.
  Lees meer
 13. 16/04 16:07
  Het lijkt ons geen goed idee om de keuze van mensen aan banden te leggen. Dat was wel de gedachte achter de rechtszaak die recentelijk werd aangespannen door de Brusselse taxibedrijven, die consumenten, bestuurders en de stad Brussel herhaaldelijk tekort hebben gedaan.
  Taxibedrijf Uber reageert op het verbod
 14. 16/04 13:19 Sven Pichal bestelt via smartphone een taxi bij Uber
  Per vastgestelde inbreuk moet Uber 10.000 euro betalen. Maar een kwartier later stond de chauffeur klaar.
 15. 16/04 13:04 Open VLD: "Brussels taxireglement moet Uber-proof zijn"
  Belga
  Open VLD vindt dat het Brusselse taxireglement aangepast moet worden om initiatieven als Uber mogelijk te maken. "We mogen niet bang zijn voor vooruitgang. Regels die verbetering in de weg staan, moeten zelf weg", zegt Brussels fractieleider Els Ampe.
  Lees meer