Refresh


Home : Regio : Brus.


Geld voor Nederlandstalige onderwijs in Brussel

wo 04/05/2011 - 12:14 De Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie gaan ruim 20 miljoen euro investeren in de uitbreiding van de capaciteit van het Nederlandstalige onderwijs in Brussel.

Het geld moet gaan naar nieuwe scholen en naar de uitbreiding van bestaande scholen. Alles samen moeten er over ruim zes jaar meer dan 3.000 nieuwe plaatsen zijn.

"De scholen komen op plaatsen waar de bevolkingsdruk het grootst is", zegt Jean-Luc Vanraes (Open VLD), bevoegd voor onderwijs in Brussel. "Door de methode van inschrijvingen voor de scholen weten we waar de nood hoog is. Uiteraard is het de bedoeling dat alle Nederlandstalige ouders voor hun kinderen een plaats vinden in een school zo dicht mogelijk bij huis."

Er komt ook opnieuw een Nederlandstalige gemeenteschool in Schaarbeek. Schepen van Onderwijs Luc Denys (Groen!) is erg verheugd. "Ik ben heel blij dat er na 33 jaar leegte opnieuw een Nederlandstalige gemeenteschool in Schaarbeek komt", zegt hij. In 1978 geleden liet de toenmalige burgemeester Roger Nols (FDF) een Nederlandstalige gemeenteschool sluiten.


Live Center: Brussel

 1. gisteren 21:19 Koperdief met 16 kilogram koper gevat
  In Schaarbeek heeft de politie en 30-jarige man opgepakt die 16 kilogram koperen kabels bij zich had. Hij zei tegen de agenten dat hij het koper in een vuilnisbak had gevonden. De mans stond geseind voor een gevangenisstraf van 30 maanden en is overgebracht naar de gevangenis van Vorst.

 2. gisteren 20:53
  Wat ik vooral zou willen is dat Uber eindelijk eens contact opneemt en komt bespreken wat zij zouden willen doen. Ze zijn zoals wilde cowboys in Brussel neergestreken en ze halen daar een dienstensector zomaar overhoop.
  Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) in Terzake
 3. gisteren 18:19 Afghanen stoppen met bezetting van Brusselse Begijnhofkerk
  Belga
  Dat heeft het Steuncomité voor Afghanen bekendgemaakt. Voortaan zullen ze overnachten bij vrienden of familie. Maar ze geven hun strijd voor een verblijfsvergunning niet op.
  Lees meer
 4. gisteren 17:59 Geen groot scherm op Grote Markt in Brussel voor WK
  Dat heeft te maken met de restauratie van een paar historische gevels op de Grote Markt. Er komt wel een Braziliaans dorp naast het Koning Boudewijnstadion.
  Lees meer
 5. gisteren 16:38 Groot tekort aan sociale woningen in Brussel
  CC Djumbo
  Amper 2 van de 19 Brusselse gemeenten halen het streefcijfer van 15% sociale woningen. Dat kondigt de Brusselse Bond voor Recht op Wonen aan.
  Lees meer
 6. gisteren 16:07
  Het lijkt ons geen goed idee om de keuze van mensen aan banden te leggen. Dat was wel de gedachte achter de rechtszaak die recentelijk werd aangespannen door de Brusselse taxibedrijven, die consumenten, bestuurders en de stad Brussel herhaaldelijk tekort hebben gedaan.
  Taxibedrijf Uber reageert op het verbod
 7. gisteren 13:19 Sven Pichal bestelt via smartphone een taxi bij Uber
  Per vastgestelde inbreuk moet Uber 10.000 euro betalen. Maar een kwartier later stond de chauffeur klaar.
 8. gisteren 13:04 Open VLD: "Brussels taxireglement moet Uber-proof zijn"
  Belga
  Open VLD vindt dat het Brusselse taxireglement aangepast moet worden om initiatieven als Uber mogelijk te maken. "We mogen niet bang zijn voor vooruitgang. Regels die verbetering in de weg staan, moeten zelf weg", zegt Brussels fractieleider Els Ampe.
  Lees meer
 9. gisteren 09:31 Personeel Brussels hotel Mercure staakt opnieuw
  Het personeel van hotel Mercure, in de Brusselse gemeente Sint-Gillis, heeft opnieuw het werk neergelegd. De actie is een protest tegen de plannen om het werk van de kamermeisjes uit te besteden.
  Lees meer
 10. gisteren 09:21 Uber legt zich niet neer bij verbod
  Uber is een alternatieve taxidienst die opereert via een toepassing voor smartphones. Een Brusselse rechtbank heeft de Amerikaanse taxidienst verboden om te opereren in de hoofdstad, maar het bedrijf legt zich daar niet bij neer. Het is volgens woordvoerster Susanne Elias-Stulemeijer dan ook "zeer waarschijnlijk" dat Uber gerechtelijke stappen neemt tegen het opgelegde activiteitenverbod. Het bedrijf is ook van plan om ondanks het verbod te blijven rijden.
 11. gisteren 07:51 Grouwels en Kroes overhoop over taxidienst Uber
  Belga/VRT
  De Brusselse minister van Mobiliteit snapt niet waarom de Eurocommissaris de rechterlijke uitspraak over het stopzetten van het taxibedrijf Uber in twijfel trekt, maar werkt intussen zelf aan een eigen variant van de app.
  Lees meer
 12. 15/04 18:25 Kroes: "Totaal verontwaardigd over beslissing om Uber te bannen"
  Dat zegt Eurocommissaris Neelie Kroes, bevoegd voor digitalisering van de economie. De Brusselse rechtbank van koophandel heeft de taxidienst verboden om nog actief te zijn in het gewest.
  Lees meer
 13. 15/04 07:12 Taxidienst Uber mag niet meer rijden in Brussel
  Belga
  De Brusselse rechtbank van koophandel heeft de Amerikaanse taxidienst Uber verboden om nog actief te zijn in het gewest. Dat gebeurt na een klacht van de andere taxibedrijven in Brussel.
  Lees meer
 14. 14/04 17:00 "Fietsmodel naar Deens voorbeeld goed voor 156 extra jobs in Brussel"
  CC Shirley de Jong
  Zo hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) in Europa en de Europese Economische Commissie van de Verenigde Naties (UNECE) berekend in het onderzoek "unlocking new opportunities". Nu gebeurt amper 5 procent van de verplaatsingen in Brussel met de fiets.
  Lees meer
 15. 14/04 10:37 De rijbaan is opnieuw vrij in Jette
  De rijbaan is opnieuw vrij op de buitenring rond Brussel in Jette. Dat meldt Verkeerscentrum Vlaanderen. Als gevolg van een ongeval en een defecte vrachtwagen in de omgeving van Jette was het vanmorgen tot twee uur aanschuiven op de buitenring.

  Volgens Hajo Beeckman, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum, staat er op dit moment nog altijd ongeveer een uur file op de buitenring. Ook staat er nog aansluitend file op de A12. De kijkfile op de binnenring, en aansluitend de file op de E40 vanuit Aalst, lossen stilaan op. Rond 11 uur zouden de fileproblemen moeten opgelost zijn.