Refresh


Home : Politiek


De nota van de bemiddelaar in grote lijnen

VRT

di 04/01/2011 - 12:15 Momenteel zijn de zeven onderhandelende partijen de onderhandelingsnota van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) aan het bestuderen. Die hebben ze gisteravond laat toegestuurd gekregen. Onze redactie kon de tekst ook al inkijken.

De nota van de bemiddelaar is opgebouwd rond vijf grote thema's, met elk een aantal opvallende punten: politieke vernieuwing, bevoegdheidsoverdrachten, Brussel, Brussel-Halle-Vilvoorde en een nieuwe financieringswet. Hieronder volgen enkele opvallende punten.

 • Politieke vernieuwing
 1. De Senaat wordt afgeschaft in zijn huidige vorm en wordt een soort ontmoetingskamer voor de gemeenschappen.
 2. Er komen samenvallende verkiezingen om de vijf jaar.
 3. Parlementair jaar begint op 15 september i.p.v. op de 2e dinsdag van oktober.
 • Bevoegdheidsoverdrachten naar de regio's
 1. Werkgelegenheidsbeleid (sanctioneringsbeleid, doelgroepenbeleid).
 2. Er komen bonussen voor gewesten die veel werklozen aan de slag krijgen.
 3. Bevoegdheden in de gezondheidszorg (o.m. gehandicapten- en ouderenzorg) ten bedrage van 3,3 miljard euro.
 4. Kinderbijslag naar de gemeenschappen (in Brussel naar de gemeenschapscommissie).
 5. Verkeersreglementering en rijopleiding.
 6. Er komen regionale ministers van Justitie met beperkte bevoegdheden (naast de federale minister van Justitie).
 7. Eigen rechtbanken voor de gewestelijke bevoegdheden.
 8. Jeugdsanctierecht.
 9. Het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde wordt gesplitst.
 • Brussel
 1. Krijgt een kleine interne staatshervorming.
 2. De functie van gouverneur verdwijnt.
 3. De Brusselse minister-president krijgt meer bevoegdheden (o.m. over veiligheid).
 • Brussel-Halle-Vilvoorde
 1. Het kiesarrondissement wordt gesplitst.
 2. Inwoners van de faciliteitengemeenten kunnen kiezen of ze voor een Brusselse, dan wel voor een Vlaams-Brabantse lijst stemmen.
 3. De omzendbrief-Peeters wordt afgezwakt: Franstaligen in de faciliteitengemeenten moeten maar om de 3 jaar hun taalkeuze kenbaar maken om documenten in eigen taal te krijgen.
 4. De benoeming van de burgemeesters in de faciliteitengemeenten blijft een Vlaamse bevoegdheid, maar bij betwisting is het Grondwettelijk Hof bevoegd.
 5. Burgemeesters moeten een verklaring afleggen dat ze de taalwetgeving zullen naleven.
 • Financieringswet
 1. 26 procent van de personenbelastingen, dat komt neer op bijna 44 procent na de fiscale aftrekken, gaat naar de regio's (ruim 15 miljard eigen belastingen met eigen tarieven).
 2. Brussel krijgt de gevraagde 500 miljoen euro niet, maar wel een compensatie voor de pendelaars en de internationale ambtenaren (volgens een simulatie 372 miljoen euro in 2012).

Vanavond buigen CD&V, de N-VA en Groen! zich over de tekst van Johan Vande Lanotte, morgen doet de SP.A hetzelfde. Aan Franstalige kant beraden de drie partijen, PS, CDH en Ecolo, zich morgen pas over de nota. Er zou vandaag in de vooravond mogelijk wel al een vergadering van de drie Franstalige partijen plaatsvinden. Ook tussen Ecolo en Groen! is nog overleg gepland.

Tegen morgennamiddag verwacht bemiddelaar Vande Lanotte een antwoord van alle onderhandelende partijen.

De voorzitters van de 7 onderhandelende partijen hebben niet dezelfde nota onder ogen gekregen. Er zitten namelijk minieme verschillen in de versies. Vande Lanotte wou op die manier vermijden dat de nota integraal gelekt zou worden.


Live Center: Politiek

 1. 19:22 Gehandicapte krijgt in toekomst vast budget voor basiszorg
  Wie een handicap heeft, krijgt in de toekomst een vast bedrag om basiszorg mee in te kopen. Wie meer hulp nodig heeft, kan ook nog altijd extra gespecialiseerde zorg op maat vragen.
  Lees meer
 2. 18:09
 3. 17:27 "Men heeft niet langer tijd om uit te stellen, zowel in Europa als in België"
  Ex-premier Jean-Luc Dehaene neemt afscheid van de politiek. Vanavond geeft hij een afscheidsinterview in "Het Journaal", "Terzake" en "Reyers laat". Hij roept de volgende regering op om de komende vijf jaar financieel orde op zaken te stellen. Ook Europa staat voor grote uitdagingen.
 4. 17:27 "Enorme bewondering voor de ouders van de Dutroux-slachtoffers"
  Ex-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) blikt terug op zijn politieke carrière. De samenwerking met Wilfried Martens om van België een federale staat te maken, beschouwt hij als een van zijn hoogtepunten. Het moeilijkste moment vond hij de zaak-Dutroux.
 5. 17:25 Sodexo dreigt met dwangsom tegen CD&V-Kamerlid Vercamer
  Belga
  Sodexo heeft een gerechtsdeurwaarder afgestuurd op CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer. Het dienstenchequebedrijf pikt het niet dat het parlementslid een kritisch stuk op zijn website publiceerde over de "schandalige regeling" voor het omruilen van dienstencheques die dreigen te vervallen.
  Lees meer
 6. 15:17 "Grootste ontgoocheling is dat parlementsleden niet meer naar elkaar luisteren"
 7. 09:35 "Ik noem mezelf altijd een geluksvogel"
  Belga
  Vlaams parlementslid Mieke Vogels (Groen) is geen kandidaat meer op 25 mei. In "De ochtend" blikt ze terug op haar rijkgevulde politieke carrière.
  Lees meer
 8. gisteren 22:49 "Ik had nooit gedacht dat ik deze dag zou meemaken"
  Kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens spreek van een historische dag, nu het Vlaamse parlement zijn excuses heeft aangeboden aan de slachtoffers van misbruik.
 9. gisteren 16:05 Vlaams Parlement verontschuldigt zich bij slachtoffers misbruik
  Belga
  Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans heeft namens het Vlaams Parlement excuses aangeboden aan de slachtoffers van historisch misbruik in de Vlaamse jeugd- en onderwijsinstellingen. Kinderpsychiater Peter Adriaenssens spreekt van "een hoogdag voor de mensen- en kinderrechten".
  Lees meer
 10. gisteren 16:01 Afscheid van “een extremist in de verdraagzaamheid”
  In de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel heeft dinsdag de uitvaartplechtigheid plaatsgevonden van minister van Staat Jos Chabert (CD&V). Voor de camera van onze collega’s van RTBF brachten politici van verschillende partijen hulde aan de man die bijna een kwart eeuw minister was. (Reportage van RTBF voornamelijk in het Frans)
 11. gisteren 12:43 Vlaamse regering vindt vers geld voor sociale woonleningen
  Belga
  Vanaf juni komt 500 miljoen euro extra vrij voor sociale leningen. Halfweg maart bleek dat de 814 miljoen euro die de Vlaamse regering voor die woonleningen had ingeschreven, al was opgebruikt. Nu kent ze dus extra geld toe, al wijzigt ze wel de voorwaarden.
  Lees meer
 12. gisteren 12:12 "Eén van de zwakste Vlaamse regeringen ooit"
  VRT
  Tot die conclusie komt de oppositiepartij Vlaams Belang in haar eindbalans van de Vlaamse regering. Dat eindrapport kreeg de vorm van een boek van 140 pagina's met als titel "Zwartboek Vlaamse regering - Kroniek van vijf verloren jaren".
  Lees meer
 13. gisteren 12:07 Jos Chabert begraven in Brussel
  In de Brusselse kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele is Jos Chabert ten grave gedragen. Chabert was in de jaren 70 onder andere minister van Verkeer en hij was ook 15 jaar Brussels minister. Hij is 81 geworden.
 14. gisteren 11:53 Tientallen ministers en ex-ministers op begrafenis Chabert
  Belga
  In de Brusselse kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele is vandaag minister van staat Jos Chabert (CD&V) begraven.
  Lees meer
 15. gisteren 09:46 Schouppe: "Jammer dat leerling-tovenaars aan luchthavendossier morrelen"
  Belga
  Afscheidnemend CD&V-senator en voormalig staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe betreurt dat bepaalde politici nieuwe voorstellen op tafel gooien in het dossier rond de luchthaven van Zaventem. Dat heeft hij gezegd in "De ochtend" op Radio 1.
  Lees meer
 16. gisteren 08:20 Weyts: "Sta vol ongeloof bij beslissing kernkabinet"
  Belga
  N-VA-Kamerlid Ben Weyts is niet te spreken over het feit dat het federale kernkabinet artikel 195 niet heeft opgenomen in de lijst van grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar worden verklaard. Kris Peeters en Wouter Beke (CD&V) nuanceren.
  Lees meer
 17. gisteren 07:56
  Priorité au socio-économique sans nouvelle aventure constitutionnelle : accord sur les articles à réviser http://www.lecho.be/actualite/economie_politique_belgique/Constitution_accord_sur_la_liste_des_articles_a_reviser.9492209-3154.art
  Didier Reynders
 18. 21/04 23:14 Kernkabinet maakt nieuwe staatshervorming weinig waarschijnlijk
  Belga
  Het lijkt er niet op dat de volgende federale regering een nieuwe staatshervorming op poten zal (kunnen) zetten. Het kernkabinet heeft dan wel een lijst goedgekeurd van artikelen die in aanmerking komen voor herziening, maar artikel 195 staat daarop niet vermeld.
  Lees meer
 19. 18/04 07:53 "Zolang het parlement open is, zijn die auto's beschikbaar"
  Belga
  Ex-Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) wekt volgens enkele kranten ergernis in het parlement door "misbruik" te maken van de dienstwagens.
  Lees meer
 20. 17/04 15:35 Overheidsschuld eind vorig jaar dan toch boven 100 procent
  Belga
  Begin dit jaar zei de regering nog dat de schuld 99,7 procent van het bbp bedroeg. Uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen blijkt nu dat het 101,5 procent is.
  Lees meer