Refresh


Home : Politiek


Peeters blijft populairste, vrouwen in opmars

vr 14/09/2012 - 17:30 In de top tien van de populariteit stijgen enkele vrouwen opvallend sterk. Maar de twee populairste politici blijven mannen: Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en N-VA-voorzitter Bart De Wever. Premier Elio Di Rupo (PS) krijgt intussen steeds meer het vertrouwen van de Vlaming.

De Vlaming geeft goede punten aan vrouwelijke politici. Vooral staatssecretaris voor Asiel Maggie De Block (Open VLD) stijgt fors. Ze komt de top tien binnen op plaats 8, een stijging met 4 punten. De Block kwam in het nieuws met enkele maatregelen die het asielbeleid strenger maken.

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) krijgt goede punten: ze stijgt van 5 naar 3. Ze duwt zo federaal vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) een plaats naar onder, op 4. Ook minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) moet door de sprong van Crevits een plaats zakken naar 5.

Mannen zakken

Nog andere mannen zakken. Alexander De Croo, partijvoorzitter van Open VLD, duikelt uit de top 10 naar 11. Hij verliest 2 plaatsen, evenveel als zijn federale vicepremier Vincent Van Quickenborne.

Steven Vanackere, CD&V en federaal vicepremier, moet vier plaatsen vrijgeven. Maar zijn partijvoorzitter Wouter Beke krijgt de wind in de rug: van tien naar 6.

Bij de N-VA is er een ander beeld. Vlaams minster Geert Bourgeois, Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement en Philippe Muyters, ook Vlaams minister, stijgen.

De groenen hebben het dan weer moeilijk in de populariteitspoll. Voorzitter Wouter Van Besien is de populairste groene, maar hij verliest wel 5 punten. Hij strandt op de 20ste plaats.

Kamerlid Meyrem Almaci staat op 27. Zij kwam nochtans veel in het nieuws als Antwerpse lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Vlaming vertrouwt Di Rupo steeds meer

Maar aan de top blijven mannen aan elkaar gewaagd. Vlaams minister-president Peeters staat op plaats 1 gevolgd door Bart De Wever, voorzitter van de N-VA.

Belga

Het vertrouwen in Peeters als leider van de Vlaamse regering daalt intussen wel licht, 1 punt, van 66 naar 65 procent. Tijdens de vorige peilingen was er telkens een stijgende lijn.

Het vertrouwen in federaal PS-premier Elio Di Rupo stijgt dan weer opnieuw. 57% van de Vlaming vertrouwt hem, dat is 5% meer dan in de vorige peiling. Di Rupo scoort dus beter, ondanks de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van de N-VA.


Live Center: Politiek

 1. 18/04 07:53 "Zolang het parlement open is, zijn die auto's beschikbaar"
  Belga
  Ex-Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) wekt volgens enkele kranten ergernis in het parlement door "misbruik" te maken van de dienstwagens.
  Lees meer
 2. 17/04 15:35 Overheidsschuld eind vorig jaar dan toch boven 100 procent
  Belga
  Begin dit jaar zei de regering nog dat de schuld 99,7 procent van het bbp bedroeg. Uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen blijkt nu dat het 101,5 procent is.
  Lees meer
 3. 17/04 12:37 "Electoraal opbod CDH rond vliegroutes jaagt bedrijven en jobs weg"
  Belga
  De N-VA is niet te spreken over het CDH-voorstel om het vliegverkeer weer af te leiden langs de "Zulu"-route om zo de geluidshinder boven Brussel te verkleinen.
  Lees meer
 4. 17/04 10:37 Meyrem Almaci openhartig over racisme in haar jeugd
  In "Reyers Politiek" vertelde Meyrem Almaci voor de eerste keer hoe ze als kind bij de bakker geconfronteerd werd met racisme. Nu nog heeft de politica het duidelijk moeilijk met wat er toen gebeurde. Maar het werd een van de redenen waarom ze de politiek instapte.
 5. 16/04 14:36 Europees Parlement keurt strengere regels rond sociale dumping goed
  Belga
  De EU-lidstaten kunnen binnenkort strenger toezien op de tewerkstelling van buitenlanders op hun grondgebied. Het Europees Parlement heeft een aantal regels goedgekeurd die "sociale dumping" moeten uitroeien. Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) vindt dat de nieuwe wetgeving niet ver genoeg gaat.
  Lees meer
 6. 15/04 21:21 "Aanhouding Wesphael noodzakelijk voor het onderzoek"
  Belga
  Bernard Wesphael, die verdacht wordt van de moord op zijn echtgenote Véronique Pirotton, blijft in de cel. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist.
  Lees meer
 7. 15/04 18:18 "Europese Commissie moet lobbyregister verplicht maken"
  CC Kevin White
  Daar zijn bijna alle volksvertegenwoordigers van het Europees Parlement het over eens. Ze vinden dat er tegen 2016 een wetsvoorstel moet komen om het register te verplichten.
  Lees meer
 8. 15/04 11:47 "Adellijke gunsten ultieme klantenbinding aan België en monarchie"
  Belga
  Oppositiepartij N-VA wil dat het "middeleeuwse gebruik" waarbij de koning adellijke titels verleent, wordt afgeschaft.
  Lees meer
 9. 15/04 06:32 De Gucht: "Kan Crombez nog functioneren?"
  "Crombez had zijn mond moeten houden. Hij had zich niet mogen uitspreken over een individueel dossier", zegt Karel De Gucht.
  Lees meer
 10. 15/04 06:04
  Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) had zijn mond moeten houden. Hij had zich niet mogen uitspreken over een individueel dossier.
  Karel De Gucht (Open VLD) haalt uit naar John Crombez in De Standaard.
 11. 14/04 21:07 Vlaamse natuurbescherming schuift naar volgende regering
  Het voorstel van CD&V-minister van Leefmilieu Joke Schauvliege over de aanpak van de natuurbescherming in Vlaanderen kreeg geen weerklank bij SP.A en N-VA.
  Lees meer
 12. 14/04 17:34 "Pers en politici zouden zich best eens afvragen waar ze mee bezig zijn"
  Belga
  Eurocommissaris Karel De Gucht reageert zo op de uitslag van het intern onderzoek bij de FOD Financiën.
  Lees meer
 13. 14/04 17:24 “De Gucht kreeg informatie wettig”
  De Bijzondere Belastinginspectie heeft geen informatie gegeven aan Europees commissaris Karel De Gucht waar hij niet wettig toegang toe had. Dat heeft een woordvoerster van de FOD Financiën gezegd naar aanleiding van de publicatie van de resultaten van een intern onderzoek.
 14. 14/04 14:52 "De Gucht kreeg informatie wettig, topman BBI maakte geen fouten"
  AP
  Dat heeft de FOD Financiën gemeld na een intern onderzoek bij de BBI. De topman van de BBI heeft volgens het onderzoek de wettelijke en deontologische regels gerespecteerd.
  Lees meer
 15. 14/04 09:32
  "Fuseren van kleine gemeentes vinden wij geen goed idee, doorgedreven samenwerken wel." @martens_luc (@vvsg) #hautekiet
  Hautekiet
 16. 13/04 13:10 Premier Di Rupo prijst "Belgische recept"
  Belga
  Dat "Belgische recept" heeft er volgens de premier voor gezorgd dat ons land de crisis "beter heeft doorstaan dan heel wat andere Europese landen".
  Lees meer
 17. 11/04 23:46 Waals Parlement stemt in met vervolging Van Cauwenberghe
  Belga
  Het Waals Parlement heeft tijdens een plenaire vergadering toelating gegeven voor de vervolging van Jean-Claude Van Cauwenberghe. De voormalige minister-president van het Waals Gewest en oud-burgemeester van Charleroi wordt verdacht van belangenvermenging in de zaak-Arcade
  Lees meer
 18. 11/04 22:01 Waals Parlement keurt decreet over "regenbooghuizen" goed
  Belga
  Het Waals Parlement heeft een voorstel van decreet goedgekeurd dat zorgt voor de erkenning van de zogeheten "regenbooghuizen". Die bestaan al in Luik, Namen en Bergen, en functioneren als onthaalhuizen en informatiepunten voor verenigingen die werken aan de emancipatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.
  Lees meer
 19. 11/04 21:04 Een dag achter de schermen van Open VLD in aanloop naar hun congres
 20. 11/04 19:44 Devroy: “Plan N-VA gedetailleerder dan dat van andere partijen”
  De N-VA is de laatste partij die met een becijferd programma komt. Goedele Devroy legt het programma naast dat van andere partijen.