Refresh


Home : Politiek


"Geen toestemming van schoonmoeder voor euthanasie"

Belga

zo 20/05/2012 - 17:31 CD&V-senator Rik Torfs vindt niet dat de euthanasiewet moet worden gewijzigd om de omgeving van de patiënt meer bij het proces te betrekken. Torfs reageerde vanmiddag via Twitter op een uitspraak van zijn partijvoorzitter Wouter Beke in "De zevende dag".

De uitbreiding van de euthanasiewet was het onderwerp van het politieke debat in "De zevende dag".  Zo'n twee weken geleden opperde de SP.A om de wet ook uit te breiden naar minderjarigen en dementerenden. In een reactie daarop zei Beke dat naaste familieleden nauwer betrokken moeten worden bij de euthanasie van hun geliefde.

Het debat was nog niet afgelopen of Torfs reageerde via Twitter. "De wet moet vooral niet worden teruggeschroefd. Wie voor euthanasie kiest, heeft daarvoor geen toestemming van zijn schoonmoeder nodig", aldus Torfs. "Ik heb al voor ik politiek actief werd over euthanasie nagedacht en ik ben altijd voorstander geweest van een vrije keuze in twee richtingen. Dat betekent dat je zelf de keuze hebt, maar ook dat je absoluut het recht moet hebben zo lang te worden behandeld als je zelf nodig acht", licht de senator toe. "Ik ben geen fan van het terugschroeven van de wet om daar een collectief gebeuren van te maken".

Nog volgens Torfs gaat het om een zaak waarbij iemand zijn eigen geweten moet volgen en die te belangrijk is om er een partijpolitiek spel van te maken.

Live Center: Politiek

 1. gisteren 23:10 Dehaene kwam opzettelijk uit mist tevoorschijn
  De historische beelden waarbij Jean-Luc Dehaene aan Hertoginnedal in het holst van de nacht uit de mist verschijnt met het Sint-Michielsakkoord op zak waren in scène gezet. Dat heeft Dehaene onthuld in "Reyers laat". "Ik heb fotografie als hobby", zegt hij. "Ik wist wat voor beeld het ging geven als ik in de mist naar buiten kwam."
 2. gisteren 19:22 Gehandicapte krijgt in toekomst vast budget voor basiszorg
  Wie een handicap heeft, krijgt in de toekomst een vast bedrag om basiszorg mee in te kopen. Wie meer hulp nodig heeft, kan ook nog altijd extra gespecialiseerde zorg op maat vragen.
  Lees meer
 3. gisteren 18:09
 4. gisteren 17:27 "Men heeft niet langer tijd om uit te stellen, zowel in Europa als in België"
  Ex-premier Jean-Luc Dehaene neemt afscheid van de politiek. Vanavond geeft hij een afscheidsinterview in "Het Journaal", "Terzake" en "Reyers laat". Hij roept de volgende regering op om de komende vijf jaar financieel orde op zaken te stellen. Ook Europa staat voor grote uitdagingen.
 5. gisteren 17:27 "Enorme bewondering voor de ouders van de Dutroux-slachtoffers"
  Ex-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) blikt terug op zijn politieke carrière. De samenwerking met Wilfried Martens om van België een federale staat te maken, beschouwt hij als een van zijn hoogtepunten. Het moeilijkste moment vond hij de zaak-Dutroux.
 6. gisteren 17:25 Sodexo dreigt met dwangsom tegen CD&V-Kamerlid Vercamer
  Belga
  Sodexo heeft een gerechtsdeurwaarder afgestuurd op CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer. Het dienstenchequebedrijf pikt het niet dat het parlementslid een kritisch stuk op zijn website publiceerde over de "schandalige regeling" voor het omruilen van dienstencheques die dreigen te vervallen.
  Lees meer
 7. gisteren 15:17 "Grootste ontgoocheling is dat parlementsleden niet meer naar elkaar luisteren"
 8. gisteren 09:35 "Ik noem mezelf altijd een geluksvogel"
  Belga
  Vlaams parlementslid Mieke Vogels (Groen) is geen kandidaat meer op 25 mei. In "De ochtend" blikt ze terug op haar rijkgevulde politieke carrière.
  Lees meer
 9. 22/04 22:49 "Ik had nooit gedacht dat ik deze dag zou meemaken"
  Kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens spreek van een historische dag, nu het Vlaamse parlement zijn excuses heeft aangeboden aan de slachtoffers van misbruik.
 10. 22/04 16:05 Vlaams Parlement verontschuldigt zich bij slachtoffers misbruik
  Belga
  Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans heeft namens het Vlaams Parlement excuses aangeboden aan de slachtoffers van historisch misbruik in de Vlaamse jeugd- en onderwijsinstellingen. Kinderpsychiater Peter Adriaenssens spreekt van "een hoogdag voor de mensen- en kinderrechten".
  Lees meer
 11. 22/04 16:01 Afscheid van “een extremist in de verdraagzaamheid”
  In de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel heeft dinsdag de uitvaartplechtigheid plaatsgevonden van minister van Staat Jos Chabert (CD&V). Voor de camera van onze collega’s van RTBF brachten politici van verschillende partijen hulde aan de man die bijna een kwart eeuw minister was. (Reportage van RTBF voornamelijk in het Frans)
 12. 22/04 12:43 Vlaamse regering vindt vers geld voor sociale woonleningen
  Belga
  Vanaf juni komt 500 miljoen euro extra vrij voor sociale leningen. Halfweg maart bleek dat de 814 miljoen euro die de Vlaamse regering voor die woonleningen had ingeschreven, al was opgebruikt. Nu kent ze dus extra geld toe, al wijzigt ze wel de voorwaarden.
  Lees meer
 13. 22/04 12:12 "Eén van de zwakste Vlaamse regeringen ooit"
  VRT
  Tot die conclusie komt de oppositiepartij Vlaams Belang in haar eindbalans van de Vlaamse regering. Dat eindrapport kreeg de vorm van een boek van 140 pagina's met als titel "Zwartboek Vlaamse regering - Kroniek van vijf verloren jaren".
  Lees meer
 14. 22/04 12:07 Jos Chabert begraven in Brussel
  In de Brusselse kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele is Jos Chabert ten grave gedragen. Chabert was in de jaren 70 onder andere minister van Verkeer en hij was ook 15 jaar Brussels minister. Hij is 81 geworden.
 15. 22/04 11:53 Tientallen ministers en ex-ministers op begrafenis Chabert
  Belga
  In de Brusselse kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele is vandaag minister van staat Jos Chabert (CD&V) begraven.
  Lees meer
 16. 22/04 09:46 Schouppe: "Jammer dat leerling-tovenaars aan luchthavendossier morrelen"
  Belga
  Afscheidnemend CD&V-senator en voormalig staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe betreurt dat bepaalde politici nieuwe voorstellen op tafel gooien in het dossier rond de luchthaven van Zaventem. Dat heeft hij gezegd in "De ochtend" op Radio 1.
  Lees meer
 17. 22/04 08:20 Weyts: "Sta vol ongeloof bij beslissing kernkabinet"
  Belga
  N-VA-Kamerlid Ben Weyts is niet te spreken over het feit dat het federale kernkabinet artikel 195 niet heeft opgenomen in de lijst van grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar worden verklaard. Kris Peeters en Wouter Beke (CD&V) nuanceren.
  Lees meer
 18. 22/04 07:56
  Priorité au socio-économique sans nouvelle aventure constitutionnelle : accord sur les articles à réviser http://www.lecho.be/actualite/economie_politique_belgique/Constitution_accord_sur_la_liste_des_articles_a_reviser.9492209-3154.art
  Didier Reynders
 19. 21/04 23:14 Kernkabinet maakt nieuwe staatshervorming weinig waarschijnlijk
  Belga
  Het lijkt er niet op dat de volgende federale regering een nieuwe staatshervorming op poten zal (kunnen) zetten. Het kernkabinet heeft dan wel een lijst goedgekeurd van artikelen die in aanmerking komen voor herziening, maar artikel 195 staat daarop niet vermeld.
  Lees meer
 20. 18/04 07:53 "Zolang het parlement open is, zijn die auto's beschikbaar"
  Belga
  Ex-Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) wekt volgens enkele kranten ergernis in het parlement door "misbruik" te maken van de dienstwagens.
  Lees meer