Refresh


Home : Politiek


Di Rupo: "Europa moet Athene geen raad geven"

Belga

zo 13/05/2012 - 22:40 "Europa moet geen raad geven aan Griekenland. Geef Athene wat tijd om een regering te vormen." Dat zegt premier Elio Di Rupo (PS) in een interview met een Duitse krant.

"Griekenland is een onafhankelijk land. De partijen moeten zelf een regering vormen. Europese leiders moeten zich onthouden van adviezen", zegt Di Rupo in een interview met de Süddeutsche Zeitung.

Vorige zondag gingen de Grieken stemmen. Drie formatiepogingen zijn al mislukt en president Karolos Papoulias probeert nog een laatste keer te bemiddelen. Als ook die poging strandt, dan moeten de Grieken in juni opnieuw naar de stembus.

"Wij dachten dat de Grieken op de goede weg waren door onze hulp en door hun overgangsregering. Maar nu hebben de Griekse burgers dat afgestraft in de verkiezingen. Die situatie is ernstig voor de hele eurozone."

"Maar we moeten de Grieken tijd geven. In Duitsland zijn er twee partijen in de regering. Ik heb zes partijen in de regering. In Griekenland zijn er ook minstens drie partijen nodig." Volgens Di Rupo is het logisch dat Athene tijd nodig heeft.

Di Rupo zegt ook dat de Europese Unie het begrotingspact moet aanvullen met maatregelen die de groei stimuleren en meer banen creëren. Dat laatste is ook een eis van de nieuwe Franse president François Hollande.

Maandag verschijnt in verschillende Europese kranten een interview met de Belgische premier. Le Monde, NRC Handelsblad, Süddeutsche Zeitung, La Repubblica en El País wisten Di Rupo te strikken voor een gesprek.


Live Center: Politiek

 1. 18/04 07:53 "Zolang het parlement open is, zijn die auto's beschikbaar"
  Belga
  Ex-Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) wekt volgens enkele kranten ergernis in het parlement door "misbruik" te maken van de dienstwagens.
  Lees meer
 2. 17/04 15:35 Overheidsschuld eind vorig jaar dan toch boven 100 procent
  Belga
  Begin dit jaar zei de regering nog dat de schuld 99,7 procent van het bbp bedroeg. Uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen blijkt nu dat het 101,5 procent is.
  Lees meer
 3. 17/04 12:37 "Electoraal opbod CDH rond vliegroutes jaagt bedrijven en jobs weg"
  Belga
  De N-VA is niet te spreken over het CDH-voorstel om het vliegverkeer weer af te leiden langs de "Zulu"-route om zo de geluidshinder boven Brussel te verkleinen.
  Lees meer
 4. 17/04 10:37 Meyrem Almaci openhartig over racisme in haar jeugd
  In "Reyers Politiek" vertelde Meyrem Almaci voor de eerste keer hoe ze als kind bij de bakker geconfronteerd werd met racisme. Nu nog heeft de politica het duidelijk moeilijk met wat er toen gebeurde. Maar het werd een van de redenen waarom ze de politiek instapte.
 5. 16/04 14:36 Europees Parlement keurt strengere regels rond sociale dumping goed
  Belga
  De EU-lidstaten kunnen binnenkort strenger toezien op de tewerkstelling van buitenlanders op hun grondgebied. Het Europees Parlement heeft een aantal regels goedgekeurd die "sociale dumping" moeten uitroeien. Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) vindt dat de nieuwe wetgeving niet ver genoeg gaat.
  Lees meer
 6. 15/04 21:21 "Aanhouding Wesphael noodzakelijk voor het onderzoek"
  Belga
  Bernard Wesphael, die verdacht wordt van de moord op zijn echtgenote Véronique Pirotton, blijft in de cel. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist.
  Lees meer
 7. 15/04 18:18 "Europese Commissie moet lobbyregister verplicht maken"
  CC Kevin White
  Daar zijn bijna alle volksvertegenwoordigers van het Europees Parlement het over eens. Ze vinden dat er tegen 2016 een wetsvoorstel moet komen om het register te verplichten.
  Lees meer
 8. 15/04 11:47 "Adellijke gunsten ultieme klantenbinding aan België en monarchie"
  Belga
  Oppositiepartij N-VA wil dat het "middeleeuwse gebruik" waarbij de koning adellijke titels verleent, wordt afgeschaft.
  Lees meer
 9. 15/04 06:32 De Gucht: "Kan Crombez nog functioneren?"
  "Crombez had zijn mond moeten houden. Hij had zich niet mogen uitspreken over een individueel dossier", zegt Karel De Gucht.
  Lees meer
 10. 15/04 06:04
  Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) had zijn mond moeten houden. Hij had zich niet mogen uitspreken over een individueel dossier.
  Karel De Gucht (Open VLD) haalt uit naar John Crombez in De Standaard.
 11. 14/04 21:07 Vlaamse natuurbescherming schuift naar volgende regering
  Het voorstel van CD&V-minister van Leefmilieu Joke Schauvliege over de aanpak van de natuurbescherming in Vlaanderen kreeg geen weerklank bij SP.A en N-VA.
  Lees meer
 12. 14/04 17:34 "Pers en politici zouden zich best eens afvragen waar ze mee bezig zijn"
  Belga
  Eurocommissaris Karel De Gucht reageert zo op de uitslag van het intern onderzoek bij de FOD Financiën.
  Lees meer
 13. 14/04 17:24 “De Gucht kreeg informatie wettig”
  De Bijzondere Belastinginspectie heeft geen informatie gegeven aan Europees commissaris Karel De Gucht waar hij niet wettig toegang toe had. Dat heeft een woordvoerster van de FOD Financiën gezegd naar aanleiding van de publicatie van de resultaten van een intern onderzoek.
 14. 14/04 14:52 "De Gucht kreeg informatie wettig, topman BBI maakte geen fouten"
  AP
  Dat heeft de FOD Financiën gemeld na een intern onderzoek bij de BBI. De topman van de BBI heeft volgens het onderzoek de wettelijke en deontologische regels gerespecteerd.
  Lees meer
 15. 14/04 09:32
  "Fuseren van kleine gemeentes vinden wij geen goed idee, doorgedreven samenwerken wel." @martens_luc (@vvsg) #hautekiet
  Hautekiet
 16. 13/04 13:10 Premier Di Rupo prijst "Belgische recept"
  Belga
  Dat "Belgische recept" heeft er volgens de premier voor gezorgd dat ons land de crisis "beter heeft doorstaan dan heel wat andere Europese landen".
  Lees meer
 17. 11/04 23:46 Waals Parlement stemt in met vervolging Van Cauwenberghe
  Belga
  Het Waals Parlement heeft tijdens een plenaire vergadering toelating gegeven voor de vervolging van Jean-Claude Van Cauwenberghe. De voormalige minister-president van het Waals Gewest en oud-burgemeester van Charleroi wordt verdacht van belangenvermenging in de zaak-Arcade
  Lees meer
 18. 11/04 22:01 Waals Parlement keurt decreet over "regenbooghuizen" goed
  Belga
  Het Waals Parlement heeft een voorstel van decreet goedgekeurd dat zorgt voor de erkenning van de zogeheten "regenbooghuizen". Die bestaan al in Luik, Namen en Bergen, en functioneren als onthaalhuizen en informatiepunten voor verenigingen die werken aan de emancipatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.
  Lees meer
 19. 11/04 21:04 Een dag achter de schermen van Open VLD in aanloop naar hun congres
 20. 11/04 19:44 Devroy: “Plan N-VA gedetailleerder dan dat van andere partijen”
  De N-VA is de laatste partij die met een becijferd programma komt. Goedele Devroy legt het programma naast dat van andere partijen.