Refresh


Home : Politiek


SP.A en CDH tegen Belgen in Afghanistan na 2014

VRT

ma 07/05/2012 - 14:41 Update: ma 07/05/2012 - 17:47 Zowel de SP.A als het CDH willen geen Belgische militairen meer in Afghanistan na 2014. De partijen reageren daarmee op uitspraken van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Die hadden aangegeven dat er ook na 2014 nog instructeurs in het land konden blijven.

Beide ministers deelden het nieuws afgelopen weekend mee tijdens een bezoek in Afghanistan. De Belgische troepen zullen tot eind 2014 in Afghanistan blijven en dan vertrekken. Volgens De Crem en Reynders is ons land wel bereid om ook daarna nog troepen te leveren die zullen instaan voor de opleiding van het Afghaanse leger.

Maar coalitiepartners SP.A en CDH zijn het grondig oneens met die uitspraken. Zij eisen een volledige terugtrekking van de militairen. “De uitspraken druisen regelrecht in tegen het regeerakkoord waarin staat dat de Belgische troepen in 2012 terugtrekken, met een definitieve terugtrekking in 2014”, zegt SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen.

“De oorlog in Afghanistan kost de Belgische schatkist elk jaar 113 miljoen euro, zonder het minste perspectief op een duurzame vrede. Het is tijd dat we een einde maken aan deze dure en uitzichtloze militaire operatie." Voor de SP.A kan alleen een politiek akkoord tussen de verschillende strekkingen in Afghanistan zoden aan de dijk brengen.

"Regering volgt Amerika gedwee"

Ook bij oppositiepartij Groen klinkt hetzelfde geluid. De partij wil dat de militaire operatie zo snel mogelijk wordt afgerond. Ze is teleurgesteld in de regering-Di Rupo. "De Belgische regering volgt gedwee en geeft toe aan de Amerikaanse vraag om zich blijvend te engageren”, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt.

Ons land heeft ongeveer 600 militairen in Afghanistan. De meesten beschermen de internationale luchthaven van de hoofdstad Kaboel.


Live Center: Politiek

 1. 07:53 "Zolang het parlement open is, zijn die auto's beschikbaar"
  Belga
  Ex-Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) wekt volgens enkele kranten ergernis in het parlement door "misbruik" te maken van de dienstwagens.
  Lees meer
 2. gisteren 15:35 Overheidsschuld eind vorig jaar dan toch boven 100 procent
  Belga
  Begin dit jaar zei de regering nog dat de schuld 99,7 procent van het bbp bedroeg. Uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen blijkt nu dat het 101,5 procent is.
  Lees meer
 3. gisteren 12:37 "Electoraal opbod CDH rond vliegroutes jaagt bedrijven en jobs weg"
  Belga
  De N-VA is niet te spreken over het CDH-voorstel om het vliegverkeer weer af te leiden langs de "Zulu"-route om zo de geluidshinder boven Brussel te verkleinen.
  Lees meer
 4. gisteren 10:37 Meyrem Almaci openhartig over racisme in haar jeugd
  In "Reyers Politiek" vertelde Meyrem Almaci voor de eerste keer hoe ze als kind bij de bakker geconfronteerd werd met racisme. Nu nog heeft de politica het duidelijk moeilijk met wat er toen gebeurde. Maar het werd een van de redenen waarom ze de politiek instapte.
 5. 16/04 14:36 Europees Parlement keurt strengere regels rond sociale dumping goed
  Belga
  De EU-lidstaten kunnen binnenkort strenger toezien op de tewerkstelling van buitenlanders op hun grondgebied. Het Europees Parlement heeft een aantal regels goedgekeurd die "sociale dumping" moeten uitroeien. Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) vindt dat de nieuwe wetgeving niet ver genoeg gaat.
  Lees meer
 6. 15/04 21:21 "Aanhouding Wesphael noodzakelijk voor het onderzoek"
  Belga
  Bernard Wesphael, die verdacht wordt van de moord op zijn echtgenote Véronique Pirotton, blijft in de cel. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist.
  Lees meer
 7. 15/04 18:18 "Europese Commissie moet lobbyregister verplicht maken"
  CC Kevin White
  Daar zijn bijna alle volksvertegenwoordigers van het Europees Parlement het over eens. Ze vinden dat er tegen 2016 een wetsvoorstel moet komen om het register te verplichten.
  Lees meer
 8. 15/04 11:47 "Adellijke gunsten ultieme klantenbinding aan België en monarchie"
  Belga
  Oppositiepartij N-VA wil dat het "middeleeuwse gebruik" waarbij de koning adellijke titels verleent, wordt afgeschaft.
  Lees meer
 9. 15/04 06:32 De Gucht: "Kan Crombez nog functioneren?"
  "Crombez had zijn mond moeten houden. Hij had zich niet mogen uitspreken over een individueel dossier", zegt Karel De Gucht.
  Lees meer
 10. 15/04 06:04
  Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) had zijn mond moeten houden. Hij had zich niet mogen uitspreken over een individueel dossier.
  Karel De Gucht (Open VLD) haalt uit naar John Crombez in De Standaard.
 11. 14/04 21:07 Vlaamse natuurbescherming schuift naar volgende regering
  Het voorstel van CD&V-minister van Leefmilieu Joke Schauvliege over de aanpak van de natuurbescherming in Vlaanderen kreeg geen weerklank bij SP.A en N-VA.
  Lees meer
 12. 14/04 17:34 "Pers en politici zouden zich best eens afvragen waar ze mee bezig zijn"
  Belga
  Eurocommissaris Karel De Gucht reageert zo op de uitslag van het intern onderzoek bij de FOD Financiën.
  Lees meer
 13. 14/04 17:24 “De Gucht kreeg informatie wettig”
  De Bijzondere Belastinginspectie heeft geen informatie gegeven aan Europees commissaris Karel De Gucht waar hij niet wettig toegang toe had. Dat heeft een woordvoerster van de FOD Financiën gezegd naar aanleiding van de publicatie van de resultaten van een intern onderzoek.
 14. 14/04 14:52 "De Gucht kreeg informatie wettig, topman BBI maakte geen fouten"
  AP
  Dat heeft de FOD Financiën gemeld na een intern onderzoek bij de BBI. De topman van de BBI heeft volgens het onderzoek de wettelijke en deontologische regels gerespecteerd.
  Lees meer
 15. 14/04 09:32
  "Fuseren van kleine gemeentes vinden wij geen goed idee, doorgedreven samenwerken wel." @martens_luc (@vvsg) #hautekiet
  Hautekiet
 16. 13/04 13:10 Premier Di Rupo prijst "Belgische recept"
  Belga
  Dat "Belgische recept" heeft er volgens de premier voor gezorgd dat ons land de crisis "beter heeft doorstaan dan heel wat andere Europese landen".
  Lees meer
 17. 11/04 23:46 Waals Parlement stemt in met vervolging Van Cauwenberghe
  Belga
  Het Waals Parlement heeft tijdens een plenaire vergadering toelating gegeven voor de vervolging van Jean-Claude Van Cauwenberghe. De voormalige minister-president van het Waals Gewest en oud-burgemeester van Charleroi wordt verdacht van belangenvermenging in de zaak-Arcade
  Lees meer
 18. 11/04 22:01 Waals Parlement keurt decreet over "regenbooghuizen" goed
  Belga
  Het Waals Parlement heeft een voorstel van decreet goedgekeurd dat zorgt voor de erkenning van de zogeheten "regenbooghuizen". Die bestaan al in Luik, Namen en Bergen, en functioneren als onthaalhuizen en informatiepunten voor verenigingen die werken aan de emancipatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.
  Lees meer
 19. 11/04 21:04 Een dag achter de schermen van Open VLD in aanloop naar hun congres
 20. 11/04 19:44 Devroy: “Plan N-VA gedetailleerder dan dat van andere partijen”
  De N-VA is de laatste partij die met een becijferd programma komt. Goedele Devroy legt het programma naast dat van andere partijen.