Refresh


Home : Ook dat nog


Bush "schittert" als afgehakt hoofd op houten paal

hbo.com

vr 15/06/2012 - 08:16 Het hoofd van oud-president George W. Bush, van lijf en leden gescheiden en in de lucht gestoken op een houten paal. En dan nog te zien in een van de meest besproken tv-series ooit, "Game of Thrones". Ook al werden de beelden vorig jaar al op de Amerikaanse tv uitgezonden, toch was het een alerte kijker die door de dvd-release enkele dagen geleden de lont in het kruitvat stak. De foto van Bush op een spies ging daarna snel de wereld rond. Tot groot ongenoegen van de Republikeinen. De makers van de uiterst populaire serie verontschuldigden zich intussen.

"Game of Thrones" is een fantasy-serie die zich afspeelt op het mythische continent Westeros. In Vlaanderen wordt de serie uitgezonden door de betaalzender Prime, maar vooral door het succes in de VS ging de dvd-release ook in ons land niet onopgemerkt voorbij.

In de eerste reeks wordt een van de personages op een gegeven moment verplicht te kijken naar haar onthoofde vader, met, zo blijkt nu, het hoofd van Bush in zijn nabijheid, inclusief vettige lange haren en een ongewassen gezicht.

"Wat moeten niet-Amerikanen wel denken?"

De makers van de serie, David Benioff en D.B. Weiss, geven in de begeleidende commentaar bij de dvd toe dat het om het hoofd van de ex-president gaat, maar voegen eraan toe: "Het gaat hier niet om een bewuste keuze. Het gaat niet om een politiek statement. We gebruikten enkel die hoofden die ter beschikking waren."

hbo.com

Door de ophef volgde gisteren nog een bijkomende uitleg van beiden: "Het volgende is gebeurd: we gebruiken heel wat protheses in de serie: hoofden, armen, enz. We kunnen ons niet veroorloven om die allemaal zelf te maken, zeker niet voor scènes waarin er heel veel nodig zijn. Bijgevolg huren we die in een groot aantal. Nadat de bewuste scène gedraaid was, merkte iemand op dat een van de hoofden wel erg op dat van Bush leek."

"We hadden dit beter niet vermeld in de dvd-commentaar. We wilden helemaal niet onbeleefd zijn naar de vroegere president toe. Mocht dit toch zo zijn, dan verontschuldigen we ons."

Ook de tv-zender HBO, die de serie uitzendt, verontschuldigde zich en spreekt van een "nonchalant onattente vergissing".

In een reactie aan de Britse tabloid Daily Mail zei Craig Eaton, voorzitter van de Republikeinse partij in Brooklyn: "Dit is verachtelijk. Wat moeten niet-Amerikanen wel denken wanneer ze zien hoe Amerikanen hun eigen vroegere presidenten kleineren?" Hij riep de kijkers nog op de serie in de toekomst te boycotten.

U kunt "Bush op een spies" hier bekijken (vanaf 1:05).

Live Center: Ook dat nog

 1. gisteren 20:50 Wat het leven niet kon scheiden, kon de dood evenmin
  ZanesvilleTimesRecorder
  In de Verenigde Staten is een 91-jarige man 15 uur na zijn 92-jarige echtgenote overleden. Het paar was 70 jaar getrouwd.
  Lees meer
 2. gisteren 14:48 Chirurgen vinden 12 staven goud in maag Indiase zakenman
  AP
  De man vertelde aan de artsen dat hij een dop van een fles had ingeslikt. Toen hij geopereerd werd, werd duidelijk dat het om bijna 400 gram goud ging.
  Lees meer
 3. gisteren 11:15 Er zit nog geen sleet op het oudste grapje ter wereld
  De grap is zo oud als de straatstenen, maar mensen blijven er intrappen - ook deze keer. Te zien is hoe komiek Andrew Hales een briefje van 20 dollar vastmaakt aan een vislijn en het geld vervolgens op straat legt.
 4. gisteren 09:53 "Alles is hier misgegaan, wat er mis kon gaan"
  VRT
  De hoogdag voor Nederlandse muziek werd een jaar geleden een ware rampdag, toen het Koningslied officieel voorgesteld werd.
  Lees meer
 5. gisteren 08:35 Allemaal superhelden...maar records breken doen ze niet
  Superhelden zijn tot veel dingen in staat, maar een wereldrecord breken was voor de 237 aanwezigen op de National Mall in Washington iets te hoog gegrepen.
 6. 18/04 20:04 Edouard leidt de heksen van morgen op
 7. 18/04 14:14 Politieagenten op Hawaï mogen niet meer naar prostituees
  AP
  Tot nu stond er een uitzondering in de wet van de Amerikaanse staat die de agenten toeliet om tijdens undercoveroperaties seksuele gemeenschap te hebben met prostituees.
  Lees meer
 8. 18/04 12:12 De Amerikaanse realityster Porsha Williams werd eergisteren opgepakt na een ruzie met een collega. Dat leverde in het politiebureau een opmerkelijke mugshot op.
 9. 18/04 09:51 "Ik zie er inderdaad heel erg dom uit"
  YouTube
  De beelden van een poserende Canadees op Peruaanse treinsporen gaan de wereld rond. "Ik weet niet goed wat ik van al die aandacht moet denken", zegt de hoofdrolspeler.
  Lees meer
 10. 18/04 07:36 "Hij zingt voor hen die zich geen opera kunnen veroorloven"
  YouTube
  De Franse operaster Christophe Ménager heeft een verrassingsoptreden gegeven in een Parijs metrostation, tot grote tevredenheid van de pendelaars.
  Lees meer
 11. 17/04 23:19 "CD&V zit helemaal in mijn vingers, tot in mijn nagels”
  Opvallend beeld in “Reyers politiek”: Hilde Crevits (CD&V) verscheen er met feloranje nagels. “Het is een statement: CD&V zit helemaal in mijn vingers, zelfs tot in mijn nagels”, lachte de Vlaamse minister.
 12. 17/04 22:43 "Neuzekesoorlog": deze lente in de bioscoop
  Twee verkopers van "Gentse neuzekes" (cuberdons) kwamen van de week in het nieuws omdat ze een heuse "neuzekesoorlog" uitvechten. Dat inspireerde "Café Corsari" tot volgend filmpje.
 13. 17/04 17:31 Pony's Tsjabo en Tsjeerd maken ritje in politiecombi
  De Nederlandse politie heeft twee pony's die ontsnapt waren en op de snelweg liepen, op een originele manier naar huis teruggebracht. Tsjabo en Tsjeerd, zo heten de pony's, vonden het blijkbaar behoorlijk spannend want ze deden hun behoefte in het politiebusje.
 14. 17/04 17:23 Paaseiren worden kantachtige kunstwerken
  De Sloveense kunstenaar, Franc Grom,heeft paaseieren omgetoverd tot prachtige kantachtige kunstwerken. Hij deed dat door duizenden gaten te boren in de fragiele eieren. Het resultaat is adembenemend.
 15. 17/04 15:06 "Moet ik thuis zitten kniezen misschien?"
  twitter.com
  Ze noemen hem spottend "the elephant man", maar intussen staat Adam Pearson te schitteren naast Scarlett Johansson in diens nieuwste film.
  Lees meer