Refresh


Home : Ook dat nog


Bush "schittert" als afgehakt hoofd op houten paal

hbo.com

vr 15/06/2012 - 08:16 Het hoofd van oud-president George W. Bush, van lijf en leden gescheiden en in de lucht gestoken op een houten paal. En dan nog te zien in een van de meest besproken tv-series ooit, "Game of Thrones". Ook al werden de beelden vorig jaar al op de Amerikaanse tv uitgezonden, toch was het een alerte kijker die door de dvd-release enkele dagen geleden de lont in het kruitvat stak. De foto van Bush op een spies ging daarna snel de wereld rond. Tot groot ongenoegen van de Republikeinen. De makers van de uiterst populaire serie verontschuldigden zich intussen.

"Game of Thrones" is een fantasy-serie die zich afspeelt op het mythische continent Westeros. In Vlaanderen wordt de serie uitgezonden door de betaalzender Prime, maar vooral door het succes in de VS ging de dvd-release ook in ons land niet onopgemerkt voorbij.

In de eerste reeks wordt een van de personages op een gegeven moment verplicht te kijken naar haar onthoofde vader, met, zo blijkt nu, het hoofd van Bush in zijn nabijheid, inclusief vettige lange haren en een ongewassen gezicht.

"Wat moeten niet-Amerikanen wel denken?"

De makers van de serie, David Benioff en D.B. Weiss, geven in de begeleidende commentaar bij de dvd toe dat het om het hoofd van de ex-president gaat, maar voegen eraan toe: "Het gaat hier niet om een bewuste keuze. Het gaat niet om een politiek statement. We gebruikten enkel die hoofden die ter beschikking waren."

hbo.com

Door de ophef volgde gisteren nog een bijkomende uitleg van beiden: "Het volgende is gebeurd: we gebruiken heel wat protheses in de serie: hoofden, armen, enz. We kunnen ons niet veroorloven om die allemaal zelf te maken, zeker niet voor scènes waarin er heel veel nodig zijn. Bijgevolg huren we die in een groot aantal. Nadat de bewuste scène gedraaid was, merkte iemand op dat een van de hoofden wel erg op dat van Bush leek."

"We hadden dit beter niet vermeld in de dvd-commentaar. We wilden helemaal niet onbeleefd zijn naar de vroegere president toe. Mocht dit toch zo zijn, dan verontschuldigen we ons."

Ook de tv-zender HBO, die de serie uitzendt, verontschuldigde zich en spreekt van een "nonchalant onattente vergissing".

In een reactie aan de Britse tabloid Daily Mail zei Craig Eaton, voorzitter van de Republikeinse partij in Brooklyn: "Dit is verachtelijk. Wat moeten niet-Amerikanen wel denken wanneer ze zien hoe Amerikanen hun eigen vroegere presidenten kleineren?" Hij riep de kijkers nog op de serie in de toekomst te boycotten.

U kunt "Bush op een spies" hier bekijken (vanaf 1:05).

Live Center: Ook dat nog

 1. gisteren 17:03 Obama speelt voetbal met Japanse robot
  Tijdens zijn bezoek aan Japan heeft Amerikaans president Barack Obama gevoetbald met een robot. De president kwam Asimo, een menselijke robot, tegen in de Miraiken Wetenschapsexpo in Tokio.
 2. gisteren 15:22 "Hou op mijn lichaam in bikini te beledigen"
  twitter.com
  De pijnlijke opmerkingen over haar lichaam beantwoordde de nu 44-jarige actrice Minnie Driver op Twitter met een weinig verhullende foto. "Nu zullen ze wel ophouden", aldus Driver.
  Lees meer
 3. gisteren 14:52 Franse waaghalzen in recordduikvlucht de Burj Khalifa af
  Twee Franse basejumpers hebben een nieuw wereldrecord gevestigd door van de Burj Khalifa te springen. Het was niet voor het eerst dat ze de 828 meter hoge toren in Dubai, de hoogste van de wereld, gebruikten voor hun indrukwekkende sprongen. Deze keer hadden ze er wel een platform geïnstalleerd dat 15 meter boven de top uitstak, wat hen een nieuw record opleverde.
 4. gisteren 12:28 "Wij doen de bal rollen, of nog meer rollen"
  YouTube
  Jared Frank blijkt veel geld te verdienen met zijn mislukte trein-selfie en dat heeft veel te maken met een Amerikaans bedrijf dat YouTube-sterren "begeleidt".
  Lees meer
 5. gisteren 10:18 "Iedereen wilde finishen, dus ook deze man"
  twitter.com
  Afgelopen maandag draaide het in de marathon van Boston, na de bomaanslag van vorig jaar, allemaal rond solidariteit. Via Twitter maakte een Amerikaanse journalist dat maar al te duidelijk.
  Lees meer
 6. gisteren 09:50 Gevallen maagd legt Mariaprocessie even stil
  Een hele calvarie was het zoals elk jaar op Witte Donderdag in het Spaanse dorp San Vicente del Raspeig. Met flink wat spektakel helaas, toen de dragers de houten maagd uit haar evenwicht brachten. Gelukkig raakte niemand gewond. (beelden YouTube)
 7. gisteren 08:35 En toen was er te veel licht
  AP
  Hoe kun je een politiewagen gebruiken voor een nachtelijke surveillance als de koplampen niet uitgezet kunnen worden? Een prangende vraag voor Nederlandse agenten, zo blijkt.
  Lees meer
 8. 23/04 12:15 "Dit is wellicht het werk van een boos klein kind"
  70 zwaarbewapende agenten zijn uitgerukt naar een huis in New York, nadat ze een verontrustend telefoontje hadden gekregen. Uiteindelijk lag een verloren schietduel in "Call of duty" aan de basis.
  Lees meer
 9. 23/04 10:23 Snelste lift ter wereld haalt 72 kilometer per uur
  Het Japanse concern Hitachi heeft de snelste lift ter wereld ontwikkeld. Binnen 2 jaar moet de lift zijn passagiers tegen 72 kilometer per uur naar de bovenste verdiepingen van een 530 meter hoge wolkenkrabber in de Chinese provincie Guangzhou brengen. De superliften worden in 2016 geïnstalleerd.
 10. 23/04 08:30 “Máxima tankt niet en valt stil op E19”
  Volgens het Nederlandse tv-programma RTL-boulevard is koningin Máxima na een bezoek aan ons land stilgevallen met haar wagen op de E19. Reden? Geen benzine meer in haar tank.
  Lees meer
 11. 23/04 08:27 Promo voor New Yorkse politie draait helemaal in de soep
  Twitter
  Een promotiecampagne voor de politie van New York is helemaal in de soep gedraaid. “De politie, uw vriend”, werd al snel “de politie, uw tegenstander."
  Lees meer
 12. 22/04 15:03 Lopen met 50 kilo kolen op de rug
  Gawthorpe, in het Engelse graafschap Yorkshire, was maandagmiddag het toneel voor het 51e wereldkampioenschap kolensjouwen. De deelnemers moesten zo snel mogelijk een kolenzak van 50 kilo dragen langs het 1.100 meter lange bergopwaartse parcours. De winnaar kreeg een geldprijs van omgerekend 910 euro.
 13. 22/04 13:45 "Nessie is terug. Heerlijk!"
  Maar lang duurde de euforie niet bij hen die blijven geloven dat het monster van Loch Ness echt bestaat. De verklaring daarvoor bleek minder spectaculair.
  Lees meer
 14. 22/04 12:45 Eitje bakken op de motorkap
  De provincie Yunnan, in het zuidwesten van China, wordt getroffen door een hittegolf. In meer dan vijftig steden is een oranje hittealarm afgekondigd. In de stad Kunming toont een automobilist aan hoe warm het is door een ei te bakken op de motorkap van zijn wagen.
 15. 22/04 11:16 Senator verrast door voorbijrazende trein tijdens persconferentie