Refresh


Home : Economie


"Belastingdruk in België is hoger dan ooit"

do 24/05/2012 - 12:40 Update: do 24/05/2012 - 16:43 De belastingdruk in België zal dit jaar een historisch recordniveau bereiken. Dat voorspelt het Federaal Planbureau in De Tijd. De reden daarvoor is het saneringsbeleid van de federale regering en de gewesten, luidt het.

Volgens het Planbureau stijgt de belastingdruk in ons land dit jaar tot 45 procent van het bruto binnenlands product. In 2011 was dat nog 43,4 procent. Zowel de gezinnen als de ondernemingen betalen beduidend meer belastingen.

Belga

Dat komt onder meer doordat de regering-Di Rupo de notionele intrestaftrek voor bedrijven heeft ingeperkt en de roerende voorheffing heeft verhoogd. Ook het beleid van de gewestregeringen draagt bij tot de stijgende belastingdruk, zegt Jan Verschooten van het Planbureau.

Bij de begrotingscontrole in maart werden voor 400 miljoen extra belastingen aangekondigd. "We zitten in een saneringsbeleid en in dat opzicht is het verhogen van de fiscale druk niet onlogisch. Het hoeft ook niet onmiddellijk te betekenen dat de verhoging zich zal voortzetten de komende jaren", zegt Verschooten.

De belastingen liggen in ons land ruim 4 procent hoger dan het gemiddelde in de eurolanden. België voert ook de lijst aan van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, van landen met de hoogste belastingdruk.

Belastingaangifte ingewikkeld

De belastingaangifte in ons land is complexer en tijdrovender dan in andere landen. Dat blijkt uit een vergelijkende studie in 22 landen van het consultancybedrijf Deloitte.

Vooral de vele persoonlijke aftrekposten maken de belastingaangifte moeilijk. "Een Belgische belastingplichtige spendeert gemiddeld twee tot vijf uur om de aangifte in te vullen, waarbij vooral tijd verloren gaat aan het verzamelen van de juiste documenten", zegt Patrick Derthoo van Deloitte.

Hoewel België goed scoort in vooraf gekende informatie - die gegevens worden voorlopig enkel vooraf ingevuld via de elektronische aangifte - kan tax-on-web wel nog geoptimaliseerd worden, zegt Derthoo.

"Zo zou het een grote stap voorwaarts zijn als ook gegevens over hypothecaire leningen vooraf ingevuld zouden kunnen worden. Er lopen hierover gesprekken met de banksector, maar dat is nog niet voor onmiddellijk."


Live Center - Economie

 1. 17 min. geleden Alle categorieën vastgoed duurder in 2013
  VRT
  Grote uitschieter was de bouwgrond. Dat blijkt uit de jaargegevens van de Federale Overheidsdienst Economie.
  Lees meer
 2. 09:12 "Sluitingsscenario's Lanxess zijn wel degelijk gemaakt"
  Belga
  De verklaring van de directie dat een sluiting van Lanxess in Zwijndrecht dreigt, is geen bluf. "De sluitingsscenario's zijn wel degelijk gemaakt", aldus Lanxess-woordvoerder Philippe Van Wassenhove.
  Lees meer
 3. 08:07 230 nieuwe jobs bij transportbedrijf H. Essers in Genk
  Belga
  Transportbedrijf Essers wil zijn vestiging langs de Transportlaan in Genk uitbreiden. Dat zou 230 nieuwe banen opleveren.
  Lees meer
 4. 06:29 Yahoo-directeur krijgt 42 miljoen euro ontslagpremie
  AP
  De Castro had het geluk dat zijn ontslagvergoeding was gebaseerd op de ontwikkeling van Yahoos aandelenkoers. Hij heeft amper 15 maanden voor Yahoor gewerkt.
  Lees meer
 5. 06:09 Belgen rijker dan ooit
  VRT
  Eind 2013 was het vermogen van de Belgische gezinnen met 63 miljard euro gestegen tot een recordhoogte van 1.991 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank waarover verschillende kranten berichten.euro per gezin.
  Lees meer
 6. gisteren 22:55 Unizo vraagt dat banken sneller geld overschrijven
  PhotoNews
  De middenstandsorganisatie Unizo vraagt dat de banken sneller geld van de klanten overschrijven. Door het paasweekend kan dat pas ten vroegste maandag gebeuren.
  Lees meer
 7. gisteren 17:10 "Dit soort communicatie stopt beter"
  Belga
  De christelijke en socialistische arbeidersbonden bij chemiebedrijf Lanxess Rubber NV betreuren de uitspraken van de Duitse directie over de mogelijke sluiting van de vestiging in Zwijndrecht. Wel is er bereidheid om naar een nieuw voorstel van de directie te kijken.
  Lees meer
 8. gisteren 16:35 "Zonder aanvaardbaar akkoord sluit fabriek"
  Belga
  De Duitse directie van Lanxess spreekt scherpe taal over de vestiging in Zwijndrecht. Indien er geen aanvaardbaar akkoord komt en er geen einde komt aan de staking, dan sluit de fabriek. Zwijndrecht krijgt nog "een paar weken", zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove.
  Lees meer
 9. gisteren 16:23 British Airways gaat vliegen op stortafval
  Belga
  De luchtvaartmaatschappij gaat per jaar 50.000 ton vliegtuigbrandstof kopen die geproduceerd wordt van stortafval.
  Lees meer
 10. gisteren 16:15 Komende dinsdag D-day voor Electrawinds en Tecteo
  De rechtbank van koophandel in Oostende beslist of ze de plannen van de Waalse intercommunale Tecteo met het groenestroombedrijf Electrawinds goedkeurt.
  Lees meer
 11. gisteren 15:28 Beaulieu neemt Russische distributeur van vloerbekleding over
  Belga
  Het bedrijf maakt zich vooralsnog weinig zorgen over de huidige politieke spanningen. "Wij denken op lange termijn", luidt het.
  Lees meer
 12. gisteren 15:17 Belgische overheidsschuld eind vorig jaar op 101,5%
  De Belgische overheidsschuld klokte eind vorig jaar af op 101,5 procent. Dat meldt het Instituut voor de Nationale Rekeningen.
  Belga
 13. gisteren 15:12 RSB in Tessenderlo failliet, 92 jobs verloren
  Het faillissement is voornamelijk het gevolg van de herstructurering bij machinefabrikant Caterpillar, die met voorsprong de grootste klant was van RSB.
  Lees meer
 14. gisteren 09:57 Diesel morgen duurder
  Belga
  Diesel tanken wordt vanaf morgen duurder. De maximumprijs voor een liter aan de pomp stijgt dan met 1,8 eurocent tot 1,4510 euro. Dat meldt de Federale Overheidsdienst Economie. Dat de prijs omhoog gaat, is een gevolg van duurder wordende olieproducten op de internationale markten.
  Belga
 15. gisteren 09:49 Opnieuw werkonderbrekingen bij Amazon in Duitsland
  Belga
  Bij de Duitse vestigingen van de onlinewinkel in Leipzig en Bad Hersfeld zijn werknemers in staking gegaan. De vakbond Verdi had tot de actie opgeroepen.
  Lees meer