Refresh


Home : Economie


"Belastingdruk in België is hoger dan ooit"

do 24/05/2012 - 12:40 Update: do 24/05/2012 - 16:43 De belastingdruk in België zal dit jaar een historisch recordniveau bereiken. Dat voorspelt het Federaal Planbureau in De Tijd. De reden daarvoor is het saneringsbeleid van de federale regering en de gewesten, luidt het.

Volgens het Planbureau stijgt de belastingdruk in ons land dit jaar tot 45 procent van het bruto binnenlands product. In 2011 was dat nog 43,4 procent. Zowel de gezinnen als de ondernemingen betalen beduidend meer belastingen.

Belga

Dat komt onder meer doordat de regering-Di Rupo de notionele intrestaftrek voor bedrijven heeft ingeperkt en de roerende voorheffing heeft verhoogd. Ook het beleid van de gewestregeringen draagt bij tot de stijgende belastingdruk, zegt Jan Verschooten van het Planbureau.

Bij de begrotingscontrole in maart werden voor 400 miljoen extra belastingen aangekondigd. "We zitten in een saneringsbeleid en in dat opzicht is het verhogen van de fiscale druk niet onlogisch. Het hoeft ook niet onmiddellijk te betekenen dat de verhoging zich zal voortzetten de komende jaren", zegt Verschooten.

De belastingen liggen in ons land ruim 4 procent hoger dan het gemiddelde in de eurolanden. België voert ook de lijst aan van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, van landen met de hoogste belastingdruk.

Belastingaangifte ingewikkeld

De belastingaangifte in ons land is complexer en tijdrovender dan in andere landen. Dat blijkt uit een vergelijkende studie in 22 landen van het consultancybedrijf Deloitte.

Vooral de vele persoonlijke aftrekposten maken de belastingaangifte moeilijk. "Een Belgische belastingplichtige spendeert gemiddeld twee tot vijf uur om de aangifte in te vullen, waarbij vooral tijd verloren gaat aan het verzamelen van de juiste documenten", zegt Patrick Derthoo van Deloitte.

Hoewel België goed scoort in vooraf gekende informatie - die gegevens worden voorlopig enkel vooraf ingevuld via de elektronische aangifte - kan tax-on-web wel nog geoptimaliseerd worden, zegt Derthoo.

"Zo zou het een grote stap voorwaarts zijn als ook gegevens over hypothecaire leningen vooraf ingevuld zouden kunnen worden. Er lopen hierover gesprekken met de banksector, maar dat is nog niet voor onmiddellijk."


Live Center - Economie

 1. gisteren 23:53 Facebook verdrievoudigt winst
  Belga
  De nettowinst steeg van 219 miljoen dollar tot 642 miljoen dollar en de omzet steeg met 1 miljard dollar tot 2,5 miljard dollar. Daarmee doet het bedrijf het beter dan verwacht.
  Lees meer
 2. gisteren 23:48 Nog eens 30 miljard dollar naar aandeelhouders Apple
  AP
  Daarmee wil het bedrijf een antwoord bieden op de commentaar van de te trage groei. Het afgelopen kwartaal maakte het bedrijf een winst van 10 miljard dollar.
  Lees meer
 3. gisteren 21:14 Wanneer wordt een hobby een bijberoep?
  Het consumentenprogramma "Voor hetzelfde geld" is op een leemte in de fiscale wetgeving gestoten. Wie met zijn hobby occasioneel iets bijverdient, vult die inkomsten best in onder de rubriek "diverse inkomsten" van zijn belastingbrief. Maar wanneer verdien je te veel om als "occasioneel" beschouwd te worden? Daarop weet geen enkele boekhouder of fiscaal expert het antwoord.
 4. gisteren 18:46 "Handel getroffen door nieuwe regels voor waardetransporten"
  VRT
  Door de nieuwe regels waaraan waardetransporten moeten voldoen, krijgen ook handelaars met een rist nieuwe formaliteiten te maken. Handelsfederatie Comeos vreest dat de extra kosten die door die nieuwe regels aangerekend worden, doorgerekend zullen worden aan de klant.
  Lees meer
 5. gisteren 13:45 ACV vreest voor arbeidsomstandigheden van werknemers bij Swissport
  Belga
  De christelijke vakbond ACV-Transcom is ongerust over de plannen van afhandelaar Swissport Belgium om zijn schoonmaakactiviteiten uit te besteden. "De arbeidsomstandigheden van de meer dan 400 betrokken werknemers zullen zwaar onder druk komen", klinkt het.
  Lees meer
 6. gisteren 12:15 Voedingsindustrie groeide verder in 2013, maar wil meer
  Belga
  De Belgische voedingsindustrie is het voorbije jaar opnieuw gegroeid. De voedingsindustrie is daarmee de belangrijkste geworden in België, goed voor 27 procent van alle industriële ondernemingen in België. Maar er zijn structurele ingrepen nodig, waarschuwt sectororganisatie Fevia.
  Lees meer
 7. gisteren 11:18 Eurostat bevestigt Belgische begrotings- en schuldcijfers
  VRT
  Eind 2013 bedroeg de Belgische overheidsschuld 101,5 procent van het bbp. Het tekort op de begroting bedroeg 2,6 procent van het bbp.
  Lees meer
 8. gisteren 11:05 Hoogste economische groei voor eurozone in bijna drie jaar
  VRT
  De economische groei in de eurozone heeft deze maand het hoogste niveau in bijna drie jaar gehaald.
  Lees meer
 9. gisteren 10:53 Russisch staalbedrijf in België vreest sancties tegen Rusland
  Belga
  Het staalbedrijf NLMK waarschuwt dat economische sancties tegen Rusland kunnen leiden tot een tijdelijke of zelfs definitieve stopzetting van zijn activiteiten in ons land.
  Lees meer
 10. gisteren 10:06 Ploegbazen weer aan het werk bij FN Herstal
  Belga
  De directie en de ploegbazen hebben een akkoord bereikt over een loonsverhoging.
  Lees meer
 11. 22/04 20:55 Voorakkoord bij Lanxess
  Belga
  Bij rubberfabrikant Lanxess in Zwijndrecht hebben de vakbonden en de directie een voorakkoord gesloten. Dat wordt donderdagochtend aan het personeel voorgelegd. Meer informatie geven de vakbonden voorlopig niet. Bij Lanxess wordt nu al zeven weken gestaakt, omdat de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de arbeiders zijn afgesprongen.
 12. 22/04 17:26 Free Record Shop in Nederland failliet
  Belga
  Fresh Entertainment Nederland BV, het moederbedrijf achter Free Record Shop in Nederland, is failliet verklaard. Door het faillissement sluiten de resterende 36 winkels de deuren en gaan 55 voltijdse en 35 deeltijdse banen verloren. Dat maakte eigenaar ProCures bekend.
  Lees meer
 13. 22/04 16:09 Miljoenen steun voor drie luchtvaartmaatschappijen
  Belga
  De luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines, Jetairfly en Thomas Cook krijgen 19 miljoen staatssteun per jaar om een deel van beveiligingskosten te betalen.
  Lees meer
 14. 22/04 14:39 “We wachten rustig af”
  Bij Lanxess Rubber in Zwijndrecht zijn de onderhandelingen tussen de directie en vakbond nog altijd aan de gang. Bij Lanxess wordt al bijna 7 weken gestaakt omdat eerdere onderhandelingen over loon- en arbeidsvoorwaarden afgesprongen waren.
 15. 22/04 13:23 België leent extreem goedkoop
  Belga
  België heeft opnieuw zeer goedkoop geld geleend op de financiële markten. In totaal werden overheidsobligaties aanbesteed voor 2,465 miljard euro.
  Lees meer