Refresh


Home : Economie


Euro zakt naar laagste peil sinds zomer 2010

AP

wo 23/05/2012 - 12:29 Update: wo 23/05/2012 - 17:56 De financiële markten verwachten duidelijk niet veel van de informele Europese top die in Brussel plaatsvindt. De euro en de beurzen zakken verder terug en de rente op Italiaans en Spaans schuldpapier blijft stijgen.

Op de top zullen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande elkaar voor de derde keer op twee weken ontmoeten. Echte doorbraken worden er niet verwacht.

AP

De beleggers halen dan ook hun schouders op en de koers van de euro is gedaald tot minder dan 1,26 dollar. Dat is het laagste peil sinds augustus 2010. Nog vandaag is bekendgemaakt dat het consumentenvertrouwen in Italië is teruggevallen tot het laagste niveau sinds april 1996.

De beurzen reageren navenant met grote verliezen in Milaan (-3,68%) en Madrid (-3,3%). Op Euronext Brussel kreeg de Bel-20 een tik van -2,4%. Vooral KBC moest het ontgelden met een verlies van -5%, maar ook Bekaert, Nyrstar en Solvay zaten met verliezen van die orde.

In Parijs moesten Parijs en Frankrijk ruim -2,6% prijsgeven en in Londen zakte de FTSE-index met een verlies van -2,5%. 

De 10-jaarrente op Spaans schuldpapier steeg tot meer dan 6,2% en komt daarmee terug op het gevaarljke hoge peil van eind november vorig jaar. De Italiaanse rente steeg tot 5,6%.

Ook Athene spreekt over "Grexit"

De onrust over de situatie in Griekenland in de aanloop van mogelijk beslissende verkiezingen blijft intussen toenemen. In een mededeling noemt de Bundesbank, de Duitse centrale bank, de situatie in Griekenland "zorgwekkend". Toch wil de bank niet weten van extra steun aan Athene. Als het land zijn verplichtingen niet nakomt, moet "het de gevolgen dragen", luidt het.

Ook de ontslagnemende Griekse premier Loukas Papademos sluit nu een "Grexit" of mogelijke exit van zijn land uit de eurozone niet langer uit.

Dat scenario is "niet wenselijk en weinig waarschijnlijk", maar toch kunnen we niet uitsluiten dat voorbereidingen getroffen worden om een Griekse uitstap uit de eurozone op te vangen, zei hij. Papademos waarschuwt vooral voor een mogelijke stijging van de inflatie in zijn land met 30.tot 50%. De kosten van de uitstap zouden schommelen tussen de 500 miljard en 1.000 miljard euro, denkt hij.

Eurozone werkt aan plan voor Griekse exit

Elk land van de eurozone moet binnenkort een plan voorleggen met maatregelen om de impact van een eventueel Grieks vertrek uit de eurozone op te vangen. Dat is afgesproken tussen hoge ambtenaren van de Europese Centrale Bank en van de ministeries van Financiën van de eurolanden.

Een Grexit kan grote gevolgen hebben voor de banken en zou tot een precedent kunnen leiden voor landen als Portugal en Ierland. Wel zou Griekenland een "afscheidscadeau" van 50 miljard euro krijgen om de overgang naar een eigen munt te vergemakkelijken.


Live Center - Economie

 1. gisteren 22:55 Unizo vraagt dat banken sneller geld overschrijven
  PhotoNews
  De middenstandsorganisatie Unizo vraagt dat de banken sneller geld van de klanten overschrijven. Door het paasweekend kan dat pas ten vroegste maandag gebeuren.
  Lees meer
 2. gisteren 17:10 "Dit soort communicatie stopt beter"
  Belga
  De christelijke en socialistische arbeidersbonden bij chemiebedrijf Lanxess Rubber NV betreuren de uitspraken van de Duitse directie over de mogelijke sluiting van de vestiging in Zwijndrecht. Wel is er bereidheid om naar een nieuw voorstel van de directie te kijken.
  Lees meer
 3. gisteren 16:35 "Zonder aanvaardbaar akkoord sluit fabriek"
  Belga
  De Duitse directie van Lanxess spreekt scherpe taal over de vestiging in Zwijndrecht. Indien er geen aanvaardbaar akkoord komt en er geen einde komt aan de staking, dan sluit de fabriek. Zwijndrecht krijgt nog "een paar weken", zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove.
  Lees meer
 4. gisteren 16:23 British Airways gaat vliegen op stortafval
  Belga
  De luchtvaartmaatschappij gaat per jaar 50.000 ton vliegtuigbrandstof kopen die geproduceerd wordt van stortafval.
  Lees meer
 5. gisteren 16:15 Komende dinsdag D-day voor Electrawinds en Tecteo
  De rechtbank van koophandel in Oostende beslist of ze de plannen van de Waalse intercommunale Tecteo met het groenestroombedrijf Electrawinds goedkeurt.
  Lees meer
 6. gisteren 15:28 Beaulieu neemt Russische distributeur van vloerbekleding over
  Belga
  Het bedrijf maakt zich vooralsnog weinig zorgen over de huidige politieke spanningen. "Wij denken op lange termijn", luidt het.
  Lees meer
 7. gisteren 15:17 Belgische overheidsschuld eind vorig jaar op 101,5%
  De Belgische overheidsschuld klokte eind vorig jaar af op 101,5 procent. Dat meldt het Instituut voor de Nationale Rekeningen.
  Belga
 8. gisteren 15:12 RSB in Tessenderlo failliet, 92 jobs verloren
  Het faillissement is voornamelijk het gevolg van de herstructurering bij machinefabrikant Caterpillar, die met voorsprong de grootste klant was van RSB.
  Lees meer
 9. gisteren 09:57 Diesel morgen duurder
  Belga
  Diesel tanken wordt vanaf morgen duurder. De maximumprijs voor een liter aan de pomp stijgt dan met 1,8 eurocent tot 1,4510 euro. Dat meldt de Federale Overheidsdienst Economie. Dat de prijs omhoog gaat, is een gevolg van duurder wordende olieproducten op de internationale markten.
  Belga
 10. gisteren 09:49 Opnieuw werkonderbrekingen bij Amazon in Duitsland
  Belga
  Bij de Duitse vestigingen van de onlinewinkel in Leipzig en Bad Hersfeld zijn werknemers in staking gegaan. De vakbond Verdi had tot de actie opgeroepen.
  Lees meer
 11. gisteren 08:59 Verkoop Rémy Cointreau fors gedaald
  AP
  De Franse fabrikant van sterkedrank heeft zijn verkoop in boekjaar 2013-2014 met 13,5 procent zien dalen. In China is de vraag naar cognac ingestort.
  Lees meer
 12. 16/04 20:15 Ryanair verliest rechtszaak tegen KRO-programma
  AP
  Het nieuwsmagazine "Brandpunt Reporter" hoeft twee kritische uitzendingen over misbruiken bij de Ierse lagekostenmaatschappij niet recht te zetten. Dat heeft een rechter in Amsterdam beslist.
  Lees meer
 13. 16/04 17:52 Toch staking bij Lunch Garden op zaterdag
  Belga
  Het overleg tussen directie en vakbonden bij Lunch Garden heeft niets opgeleverd. Volgens vakbondsman Rudi Schwartz (ACV) was het besparingsvoorstel van de directie een kopie van een voorstel dat eerder al werd afgeschoten.
  Lees meer
 14. 16/04 14:36 Starbucks verhuist zetel van Amsterdam naar Londen
  AP
  Starbucks lag eerder nog onder vuur omdat het in het Verenigd Koninkrijk zo min mogelijk belastingen betaalde. De verhuis lijkt er dan ook vooral te komen om het imago op te poetsen.
  Lees meer
 15. 16/04 13:21 Oekraïense crisis weegt op Russische economie
  AP
  Het Russische bruto binnenlands product (bbp) is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
  Lees meer