Refresh


Home : Economie


Venizelos zoekt Griekse pro-EU-regering

PhotoNews

do 10/05/2012 - 14:54 In Griekenland heeft president Karolos Papoulias de socialistische leider Evangelos Venizelos belast met de vorming van een nieuwe regering. Na twee mislukte formatiepogingen is dat de laatste kans voor er nieuwe verkiezingen komen.

Het gaat snel in Griekenland, maar veel resultaat komt er niet uit de bus. Maandag had de conservatieve leider Antonis Samaras al een eerste kans gekregen als formateur, maar na een halve dag gooide hij de handdoek in de ring.

AP

Als leider van de tweede partij was toen de uiterstlinkse Alexis Tsipras (links) aan de beurt. Hij probeerde een erg linkse regering te vormen die het besparingsplan afwees, maar ook hij moest gisteren in het zand bijten.

Nu is het dus de beurt aan Evangelos Venizelos (boven), de voorzitter van de socialistische Pasok-partij en in vorige regeringen de architect van het saneringsbeleid dat de internationale hulpplannen mogelijk maakte.

Ook nu wil Venizelos een pro-Europese regering op de been brengen die het hervormingsbeleid kan voortzetten en dat beperkt de keuze tot de conservatieven en de kleine pro-Europese fractie Democratisch Links. Die partijen samen hebben een meerderheid, maar ze moeten tot een akkoord kunnen komen.

Venizelos krijgt nu drie dagen de tijd. Als ook hij mislukt, komen er vrijwel zeker nieuwe verkiezingen, maar of die iets gaan oplossen, blijft de vraag.

Goed nieuws en slecht nieuws

Gisteravond kreeg Venizelos alvast een steuntje in de rug van Europa. Een beetje tegen de verwachtingen in heeft het Europese noodfonds EFSF gisteravond de volgende schijf van noodhulp voor Griekenland goedgekeurd.

Het ging om een schijf van 5,2 miljard euro. Als die uitbetaling was uitgesteld, zou Griekenland volgende week in geldnood zijn geraakt. Volgende maand beslist het Internationaal Muntfonds (IMF) over een nieuwe schijf van noodkredieten. Tegen dan wil het IMF wel een echte regering zien in Athene.

Er is ook slecht nieuws: vandaag bleek dat de werkloosheid in Griekenland in februari gestegen is van 21,3 naar 21,7%. Op een jaar tijd is het aantal werklozen met 42,3% gestegen tot ruim een miljoen. De helft van de jongeren zit zonder werk.


Live Center - Economie

 1. 1 uur geleden Lunch Gardenrestaurants blijven dicht vandaag
  Belga
  Bij de restaurantketen is een 24-uren staking aan de gang uit protest tegen de plannen van de directie om de loon- en arbeidsvoorwaarden te veranderen.
  Lees meer
 2. gisteren 21:10 "Ik heb publieke karakter van mijn functie onderschat"
  VRT
  Voor het eerst in jaren zat een Belgacom-CEO in een Vlaamse tv-studio. Leroy blikte terug op haar eerste 3 maanden bij Belgacom.
  Lees meer
 3. gisteren 19:16 Geen vennootschapsbelasting voor Nederlandse zeehavens
  CC johan wieland
  Volgens de Nederlandse staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is daartoe besloten omdat concurrerende havens in de Europese Unie ook niet of nauwelijks winstbelasting betalen.
  Lees meer
 4. gisteren 17:08 Luchthavenmedewerkers begraven symbolisch hun jobs
  Twitter / Dominique Jauquet
  De werknemers van de Oostendse luchthaven willen met een ludieke actie een signaal geven dat ze de luchthaven willen zien groeien, nu ANA Aviation dreigt te vertrekken.
  Lees meer
 5. gisteren 16:41 NH-hotelketen dient stakingsaanzegging in
  CC NH Hotels
  Ze protesteren tegen de uitbesteding van de schoonmaak. De stakingsaanzegging geldt voor het hele land.
  Lees meer
 6. gisteren 15:36 Ryanair gaat in beroep tegen vonnis
  Belga
  Volgens een rechtbank in Amsterdam moeten de kritische uitzendingen over misbruiken bij Ryanair niet rechtgezet of verwijderd worden. Ryanair heeft zijn advocaten de opdracht gegeven onmiddellijk in beroep te gaan.
  Lees meer
 7. gisteren 12:17 Alle categorieën vastgoed duurder in 2013
  VRT
  Grote uitschieter was de bouwgrond. Dat blijkt uit de jaargegevens van de Federale Overheidsdienst Economie.
  Lees meer
 8. gisteren 09:12 "Sluitingsscenario's Lanxess zijn wel degelijk gemaakt"
  Belga
  De verklaring van de directie dat een sluiting van Lanxess in Zwijndrecht dreigt, is geen bluf. "De sluitingsscenario's zijn wel degelijk gemaakt", aldus Lanxess-woordvoerder Philippe Van Wassenhove.
  Lees meer
 9. gisteren 08:07 230 nieuwe jobs bij transportbedrijf H. Essers in Genk
  Belga
  Transportbedrijf Essers wil zijn vestiging langs de Transportlaan in Genk uitbreiden. Dat zou 230 nieuwe banen opleveren.
  Lees meer
 10. gisteren 06:29 Yahoo-directeur krijgt 42 miljoen euro ontslagpremie
  AP
  De Castro had het geluk dat zijn ontslagvergoeding was gebaseerd op de ontwikkeling van Yahoos aandelenkoers. Hij heeft amper 15 maanden voor Yahoor gewerkt.
  Lees meer
 11. gisteren 06:09 Belgen rijker dan ooit
  VRT
  Eind 2013 was het vermogen van de Belgische gezinnen met 63 miljard euro gestegen tot een recordhoogte van 1.991 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank waarover verschillende kranten berichten.euro per gezin.
  Lees meer
 12. 17/04 22:55 Unizo vraagt dat banken sneller geld overschrijven
  PhotoNews
  De middenstandsorganisatie Unizo vraagt dat de banken sneller geld van de klanten overschrijven. Door het paasweekend kan dat pas ten vroegste maandag gebeuren.
  Lees meer
 13. 17/04 17:10 "Dit soort communicatie stopt beter"
  Belga
  De christelijke en socialistische arbeidersbonden bij chemiebedrijf Lanxess Rubber NV betreuren de uitspraken van de Duitse directie over de mogelijke sluiting van de vestiging in Zwijndrecht. Wel is er bereidheid om naar een nieuw voorstel van de directie te kijken.
  Lees meer
 14. 17/04 16:35 "Zonder aanvaardbaar akkoord sluit fabriek"
  Belga
  De Duitse directie van Lanxess spreekt scherpe taal over de vestiging in Zwijndrecht. Indien er geen aanvaardbaar akkoord komt en er geen einde komt aan de staking, dan sluit de fabriek. Zwijndrecht krijgt nog "een paar weken", zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove.
  Lees meer
 15. 17/04 16:23 British Airways gaat vliegen op stortafval
  Belga
  De luchtvaartmaatschappij gaat per jaar 50.000 ton vliegtuigbrandstof kopen die geproduceerd wordt van stortafval.
  Lees meer