Refresh


Home : Economie


Venizelos zoekt Griekse pro-EU-regering

PhotoNews

do 10/05/2012 - 14:54 In Griekenland heeft president Karolos Papoulias de socialistische leider Evangelos Venizelos belast met de vorming van een nieuwe regering. Na twee mislukte formatiepogingen is dat de laatste kans voor er nieuwe verkiezingen komen.

Het gaat snel in Griekenland, maar veel resultaat komt er niet uit de bus. Maandag had de conservatieve leider Antonis Samaras al een eerste kans gekregen als formateur, maar na een halve dag gooide hij de handdoek in de ring.

AP

Als leider van de tweede partij was toen de uiterstlinkse Alexis Tsipras (links) aan de beurt. Hij probeerde een erg linkse regering te vormen die het besparingsplan afwees, maar ook hij moest gisteren in het zand bijten.

Nu is het dus de beurt aan Evangelos Venizelos (boven), de voorzitter van de socialistische Pasok-partij en in vorige regeringen de architect van het saneringsbeleid dat de internationale hulpplannen mogelijk maakte.

Ook nu wil Venizelos een pro-Europese regering op de been brengen die het hervormingsbeleid kan voortzetten en dat beperkt de keuze tot de conservatieven en de kleine pro-Europese fractie Democratisch Links. Die partijen samen hebben een meerderheid, maar ze moeten tot een akkoord kunnen komen.

Venizelos krijgt nu drie dagen de tijd. Als ook hij mislukt, komen er vrijwel zeker nieuwe verkiezingen, maar of die iets gaan oplossen, blijft de vraag.

Goed nieuws en slecht nieuws

Gisteravond kreeg Venizelos alvast een steuntje in de rug van Europa. Een beetje tegen de verwachtingen in heeft het Europese noodfonds EFSF gisteravond de volgende schijf van noodhulp voor Griekenland goedgekeurd.

Het ging om een schijf van 5,2 miljard euro. Als die uitbetaling was uitgesteld, zou Griekenland volgende week in geldnood zijn geraakt. Volgende maand beslist het Internationaal Muntfonds (IMF) over een nieuwe schijf van noodkredieten. Tegen dan wil het IMF wel een echte regering zien in Athene.

Er is ook slecht nieuws: vandaag bleek dat de werkloosheid in Griekenland in februari gestegen is van 21,3 naar 21,7%. Op een jaar tijd is het aantal werklozen met 42,3% gestegen tot ruim een miljoen. De helft van de jongeren zit zonder werk.


Live Center - Economie

 1. 19:02 Belgen tevreden over werkomstandigheden
  Negen op de tien Belgen zijn tevreden over de omstandigheden waarin ze werken. Dat blijkt uit een nieuwe Eurobarometer-peiling. De Belgen zijn daarmee de op twee na meest tevreden werknemers van de EU, na de Denen en de Oostenrijkers.
 2. 17:44 "Dit is een heel mooi akkoord"
  De vakbonden bij Lanxess in Zwijndrecht zijn tevreden dat de staking bij het chemiebedrijf na zeven weken aan z'n einde komt. Donderdagmiddag hebben hun secretarissen de collectieve arbeidsovereenkomsten ook al ondertekend.
 3. 17:30 "Dit is een overwinning voor de arbeiders van Lanxess"
  Belga
  De vakbonden bij Lanxess in Zwijndrecht zijn tevreden dat de staking bij het chemiebedrijf na zeven weken aan z'n einde komt. Donderdagmiddag hebben hun secretarissen de collectieve arbeidsovereenkomsten ook al ondertekend.
  Lees meer
 4. 17:02 Aantal stakingsdagen nam af in 2012
  In 2012 werd in ons land in totaal 345.795 dagen gestaakt. Dat zijn minder dagen dan in 2011, toen er 383.206 dagen niet gewerkt werd. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Werk Monica De Coninck op een schriftelijke vraag van Zuhal Demir (N-VA). De Coninck baseert zich op cijfers van de RSZ. Als enkel de stakingsdagen in de privésector geteld worden was er een daling van 342.614 tot 298.469.
 5. 16:10 "Haal vergoeding voor Dexia uit meerwaarde Belfius"
  Belga
  In een reactie op het uitstel door het Grondwettelijk Hof van een beslissing over de staatswaarborgen voor Arco, herhaalt de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) haar stelling dat de aandeelhouders van Dexia op gelijke mate vergoed moeten worden uit de meerwaarde voor Belfius.
  Lees meer
 6. 16:08 Spaanse economie kent sterkste groei in zes jaar
  AP
  Volgens schattingen van de Spaanse nationale bank groeide het bbp met 0,4 procent. In het laatste kwartaal van 2013 was er een vooruitgang van 0,2 procent.
  Lees meer
 7. 14:12 Uitspraak over Arco-waarborgen na verkiezingen
  Belga
  Het Grondwettelijk Hof heeft zich niet uitgesproken over de staatswaarborgen voor de coöperanten van Arco. Het hof wil het antwoord op de vraag van de Nederlandstalige kamer van de Raad van State laten samenvallen met die van de Franstalige en dat kost extra tijd.
  Lees meer
 8. 13:44 ACOD wil op 30 april staken bij lokale besturen
  Belga
  De socialistische overheidsvakbond ACOD wil op 30 april voor 24 uur het werk neerleggen bij de lokale en regionale besturen.
  Lees meer
 9. 13:40 Personeel Lanxess keurt cao-voorstel goed
  Belga
  De stakende arbeiders bij Lanxess Rubber in Zwijndrecht hebben het akkoord dat de directie en vakbonden eerder bereikt hadden, goedgekeurd.
  Lees meer
 10. 12:54 Nieuwe VBO-topvrouw: "Werkgeverslasten moeten zakken"
  Dat heeft Michèle Sioen, de nieuwe voorzitter van het VBO, gezegd bij haar officiële voorstelling in de gebouwen van het VBO in Brussel. Sioen is de eerste vrouw die de Belgische werkgeversfederatie voorzit.
 11. 12:12 Uitzendsector ziet volumes in 2013 opnieuw afnemen
  PhotoNews
  De uitzendsector heeft in 2013 voor het tweede jaar op rij een daling van de volumes laten optekenen, met 2,37 procent. De sector blijft daarmee 13 procent onder het niveau van topjaar 2007.
  Lees meer
 12. 12:03 "Breng werkgeverslasten terug van 35 naar 25 procent"
  Belga
  Dat heeft Michèle Sioen, de nieuwe voorzitter van het VBO, gezegd bij haar officiële voorstelling in de gebouwen van het VBO in Brussel. Sioen is de eerste vrouw die de Belgische werkgeversfederatie voorzit.
  Lees meer
 13. 11:25 Grondwettelijk Hof hakt vandaag Arco-knoop door
  groeparco.be
  Straks na de middag zal het Grondwettelijk Hof beslissen of de overheidsgaranties voor de coöperanten van Arco een discriminatie betekenen tegenover de andere aandeelhouders van de gefaalde restbank Dexia. Dat heeft politiek verstrekkende gevolgen.
  Lees meer
 14. 10:30 Meer Heineken verkocht in België
  Belga
  Heineken heeft in het eerste kwartaal iets meer bier verkocht dan een jaar eerder. De verkoop van het Nederlandse bier steeg niet alleen in opkomende markten, maar ook in West-Europese landen zoals België. Door negatieve wisselkoerseffecten is de totale omzet wel gezakt, maar de topman van Heineken spreekt van een bemoedigende start van het jaar.
  Lees meer
 15. 08:16 Schoenwinkelketen Scapino verdwijnt in België
  De Nederlandse retailgroep Macintosh zet alle Belgische winkels van zijn schoenenketen Scapino stop. Macintosh, dat ook Brantano in bezit heeft, kondigt een "aanscherping van de strategie" aan. Daarom komt ook woningdecoratieketen Kwantum in de etalage.
  Lees meer