Refresh


Home : Economie


Dexia keurt de kwijting van de bestuurders goed

Belga

wo 09/05/2012 - 07:31 Update: wo 09/05/2012 - 19:22 De aandeelhouders van Dexia hebben meteen met een ruime meerderheid kwijting verleend aan de leden van de directie en raad van bestuur. De Vlaamse overheid had nochtans gevraagd om de stemming uit te stellen tot er meer duidelijkheid over de situatie van Dexia was gegeven.

Vanavond hebben 82,5% van de aanwezige aandeelhouders van Dexia op hun vergadering de kwijting van de toplui goedgekeurd. Onder meer de federale regering in ons land stemde voor. De Waalse regering onthield zich.

VRT

Nochtans had de Vlaamse regering -een klein aandeelhouder van Dexia- eerder gevraagd om die stemming uit te stellen. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wou dat Dexia eerst meer informatie zou geven over een aantal punten zoals de verdeling van de staatsgaranties (Belgisch en Frans), het standunt van de EU-Commissie, de kosten en de toekomst van de banklicentie van Dexia.

Peeters ging zo in tegen het federale standpunt van zijn CD&V en die positie was ook vervelend voor zijn partijgenoot Jean-Luc Dehaene, nu voorzitter van de raad van bestuur van Dexia. Dat heeft de stemming niet kunnen tegenhouden en uiteindelijk schaarde een meerderheid van de stemgerechtigde aandeelhouders zich achter het voorstel tot kwijting.

De meeste kleine aandeelhouders van Dexia waren ook gekant tegen de kwijting voor de bestuursleden. Zij hebben veel geld verloren door de koersdaling van Dexia en hopen om de toplui daar alsnog voor aansprakelijk te houden. Zij verwijten dat de politici bij Dexia Groep elkaar in de rug gedekt hebben. Bijna 70% van de aandelen zitten bij de Franse en Belgische overheid of bij instellingen die nauwe banden hebben met de politiek, zoals de Gemeentelijke Holding, Arco (ACW) en Ethias.

Op de vergadering hebben topman Pierre Mariani en voorzitter Jean-Luc Dehaene bevestigd dat ze ten laatste op 30 juni opstappen. Mariani zal dan vervangen worden door een Belg. Wellicht wordt dat Karel De Boeck (eerder bij Fortis), maar Dexia wil daarover nog niets kwijt. Mariani en Dehaene hebben overigens hun beleid verdedigd. Toen ze in 2008 bij Dexia begonnen, hebben ze niet genoeg tijd gekregen om de zaken recht te zetten, stelden ze, en ze namen de term "mission impossible" in de mond.

Dexia verlaagt het kapitaal drastisch

Belga

Op de vergadering hebben de aandeelhouders ook met 99,9% beslist om het kapitaal van de restgroep Dexia te verlagen van 4,62 miljard euro tot 500 miljoen euro.

Op die manier vermijdt Dexia dat het eigen vermogen zou afslanken tot minder dan de helft van het kapitaal. Dat eigen vermogen is door de verliezen gedaald tot 2,78 miljard euro.

Een alternatieve oplossing zou een kapitaalverhoging geweest zijn, maar noch Frankrijk noch de Belgische aandeelhouders hadden daar geld voor over. Daardoor zou de federale overheid moeten opdraaien en dat zou onze staatsschuld en rating onder druk hebben kunnen zetten.

Wie beslist wat in Dexia?

Heel eenvoudig betekent kwijting dat de vergadering van aandeelhouders de bestuursdaden van de directie en leden van de raad van bestuurt goedkeurt. Die kunnen dan niet langer gerechtelijk aansprakelijk worden gesteld door het bedrijf, maar nog wel door individuele aandeelhouders.

De Franse overheid is de grootste aandeelhouder (17,9% via het staatsfonds CDC en 5,7% direct). Daarna volgen de Gemeentelijke Holding (14,3%), Arco (12%), de Belgische overheid (5,7%) en Ethias (5%). De drie gewesten (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) bezitten samen 5,7% van Dexia. Een goede 30% van de aandelen zit bij beleggers op de beurs of institutionele aandeelhouders.

Ook kwijting voor bestuur van Belfius

Belga

Eerder op de dag werd de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het vroegere Dexia Bank België gehouden, nu omgedoopt tot Belfius, al heeft die bank nu slechts één aandeelhouder: de Belgische staat.

Bij die bestuurders van Dexia Bank België zijn onder meer ex-premier Jean-Luc Dehaene, Arco-topvrouw Francine Swiggers en Françis Vermeiren van de Gemeentelijke Holding. Sinds begin dit jaar heeft de regering een nieuwe raad van bestuur geïnstalleerd, met tal van onafhankelijke namen.


Live Center - Economie

 1. gisteren 23:53 Facebook verdrievoudigt winst
  Belga
  De nettowinst steeg van 219 miljoen dollar tot 642 miljoen dollar en de omzet steeg met 1 miljard dollar tot 2,5 miljard dollar. Daarmee doet het bedrijf het beter dan verwacht.
  Lees meer
 2. gisteren 23:48 Nog eens 30 miljard dollar naar aandeelhouders Apple
  AP
  Daarmee wil het bedrijf een antwoord bieden op de commentaar van de te trage groei. Het afgelopen kwartaal maakte het bedrijf een winst van 10 miljard dollar.
  Lees meer
 3. gisteren 21:14 Wanneer wordt een hobby een bijberoep?
  Het consumentenprogramma "Voor hetzelfde geld" is op een leemte in de fiscale wetgeving gestoten. Wie met zijn hobby occasioneel iets bijverdient, vult die inkomsten best in onder de rubriek "diverse inkomsten" van zijn belastingbrief. Maar wanneer verdien je te veel om als "occasioneel" beschouwd te worden? Daarop weet geen enkele boekhouder of fiscaal expert het antwoord.
 4. gisteren 18:46 "Handel getroffen door nieuwe regels voor waardetransporten"
  VRT
  Door de nieuwe regels waaraan waardetransporten moeten voldoen, krijgen ook handelaars met een rist nieuwe formaliteiten te maken. Handelsfederatie Comeos vreest dat de extra kosten die door die nieuwe regels aangerekend worden, doorgerekend zullen worden aan de klant.
  Lees meer
 5. gisteren 13:45 ACV vreest voor arbeidsomstandigheden van werknemers bij Swissport
  Belga
  De christelijke vakbond ACV-Transcom is ongerust over de plannen van afhandelaar Swissport Belgium om zijn schoonmaakactiviteiten uit te besteden. "De arbeidsomstandigheden van de meer dan 400 betrokken werknemers zullen zwaar onder druk komen", klinkt het.
  Lees meer
 6. gisteren 12:15 Voedingsindustrie groeide verder in 2013, maar wil meer
  Belga
  De Belgische voedingsindustrie is het voorbije jaar opnieuw gegroeid. De voedingsindustrie is daarmee de belangrijkste geworden in België, goed voor 27 procent van alle industriële ondernemingen in België. Maar er zijn structurele ingrepen nodig, waarschuwt sectororganisatie Fevia.
  Lees meer
 7. gisteren 11:18 Eurostat bevestigt Belgische begrotings- en schuldcijfers
  VRT
  Eind 2013 bedroeg de Belgische overheidsschuld 101,5 procent van het bbp. Het tekort op de begroting bedroeg 2,6 procent van het bbp.
  Lees meer
 8. gisteren 11:05 Hoogste economische groei voor eurozone in bijna drie jaar
  VRT
  De economische groei in de eurozone heeft deze maand het hoogste niveau in bijna drie jaar gehaald.
  Lees meer
 9. gisteren 10:53 Russisch staalbedrijf in België vreest sancties tegen Rusland
  Belga
  Het staalbedrijf NLMK waarschuwt dat economische sancties tegen Rusland kunnen leiden tot een tijdelijke of zelfs definitieve stopzetting van zijn activiteiten in ons land.
  Lees meer
 10. gisteren 10:06 Ploegbazen weer aan het werk bij FN Herstal
  Belga
  De directie en de ploegbazen hebben een akkoord bereikt over een loonsverhoging.
  Lees meer
 11. 22/04 20:55 Voorakkoord bij Lanxess
  Belga
  Bij rubberfabrikant Lanxess in Zwijndrecht hebben de vakbonden en de directie een voorakkoord gesloten. Dat wordt donderdagochtend aan het personeel voorgelegd. Meer informatie geven de vakbonden voorlopig niet. Bij Lanxess wordt nu al zeven weken gestaakt, omdat de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de arbeiders zijn afgesprongen.
 12. 22/04 17:26 Free Record Shop in Nederland failliet
  Belga
  Fresh Entertainment Nederland BV, het moederbedrijf achter Free Record Shop in Nederland, is failliet verklaard. Door het faillissement sluiten de resterende 36 winkels de deuren en gaan 55 voltijdse en 35 deeltijdse banen verloren. Dat maakte eigenaar ProCures bekend.
  Lees meer
 13. 22/04 16:09 Miljoenen steun voor drie luchtvaartmaatschappijen
  Belga
  De luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines, Jetairfly en Thomas Cook krijgen 19 miljoen staatssteun per jaar om een deel van beveiligingskosten te betalen.
  Lees meer
 14. 22/04 14:39 “We wachten rustig af”
  Bij Lanxess Rubber in Zwijndrecht zijn de onderhandelingen tussen de directie en vakbond nog altijd aan de gang. Bij Lanxess wordt al bijna 7 weken gestaakt omdat eerdere onderhandelingen over loon- en arbeidsvoorwaarden afgesprongen waren.
 15. 22/04 13:23 België leent extreem goedkoop
  Belga
  België heeft opnieuw zeer goedkoop geld geleend op de financiële markten. In totaal werden overheidsobligaties aanbesteed voor 2,465 miljard euro.
  Lees meer