Refresh


Home : Economie


Dexia keurt de kwijting van de bestuurders goed

Belga

wo 09/05/2012 - 07:31 Update: wo 09/05/2012 - 19:22 De aandeelhouders van Dexia hebben meteen met een ruime meerderheid kwijting verleend aan de leden van de directie en raad van bestuur. De Vlaamse overheid had nochtans gevraagd om de stemming uit te stellen tot er meer duidelijkheid over de situatie van Dexia was gegeven.

Vanavond hebben 82,5% van de aanwezige aandeelhouders van Dexia op hun vergadering de kwijting van de toplui goedgekeurd. Onder meer de federale regering in ons land stemde voor. De Waalse regering onthield zich.

VRT

Nochtans had de Vlaamse regering -een klein aandeelhouder van Dexia- eerder gevraagd om die stemming uit te stellen. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wou dat Dexia eerst meer informatie zou geven over een aantal punten zoals de verdeling van de staatsgaranties (Belgisch en Frans), het standunt van de EU-Commissie, de kosten en de toekomst van de banklicentie van Dexia.

Peeters ging zo in tegen het federale standpunt van zijn CD&V en die positie was ook vervelend voor zijn partijgenoot Jean-Luc Dehaene, nu voorzitter van de raad van bestuur van Dexia. Dat heeft de stemming niet kunnen tegenhouden en uiteindelijk schaarde een meerderheid van de stemgerechtigde aandeelhouders zich achter het voorstel tot kwijting.

De meeste kleine aandeelhouders van Dexia waren ook gekant tegen de kwijting voor de bestuursleden. Zij hebben veel geld verloren door de koersdaling van Dexia en hopen om de toplui daar alsnog voor aansprakelijk te houden. Zij verwijten dat de politici bij Dexia Groep elkaar in de rug gedekt hebben. Bijna 70% van de aandelen zitten bij de Franse en Belgische overheid of bij instellingen die nauwe banden hebben met de politiek, zoals de Gemeentelijke Holding, Arco (ACW) en Ethias.

Op de vergadering hebben topman Pierre Mariani en voorzitter Jean-Luc Dehaene bevestigd dat ze ten laatste op 30 juni opstappen. Mariani zal dan vervangen worden door een Belg. Wellicht wordt dat Karel De Boeck (eerder bij Fortis), maar Dexia wil daarover nog niets kwijt. Mariani en Dehaene hebben overigens hun beleid verdedigd. Toen ze in 2008 bij Dexia begonnen, hebben ze niet genoeg tijd gekregen om de zaken recht te zetten, stelden ze, en ze namen de term "mission impossible" in de mond.

Dexia verlaagt het kapitaal drastisch

Belga

Op de vergadering hebben de aandeelhouders ook met 99,9% beslist om het kapitaal van de restgroep Dexia te verlagen van 4,62 miljard euro tot 500 miljoen euro.

Op die manier vermijdt Dexia dat het eigen vermogen zou afslanken tot minder dan de helft van het kapitaal. Dat eigen vermogen is door de verliezen gedaald tot 2,78 miljard euro.

Een alternatieve oplossing zou een kapitaalverhoging geweest zijn, maar noch Frankrijk noch de Belgische aandeelhouders hadden daar geld voor over. Daardoor zou de federale overheid moeten opdraaien en dat zou onze staatsschuld en rating onder druk hebben kunnen zetten.

Wie beslist wat in Dexia?

Heel eenvoudig betekent kwijting dat de vergadering van aandeelhouders de bestuursdaden van de directie en leden van de raad van bestuurt goedkeurt. Die kunnen dan niet langer gerechtelijk aansprakelijk worden gesteld door het bedrijf, maar nog wel door individuele aandeelhouders.

De Franse overheid is de grootste aandeelhouder (17,9% via het staatsfonds CDC en 5,7% direct). Daarna volgen de Gemeentelijke Holding (14,3%), Arco (12%), de Belgische overheid (5,7%) en Ethias (5%). De drie gewesten (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) bezitten samen 5,7% van Dexia. Een goede 30% van de aandelen zit bij beleggers op de beurs of institutionele aandeelhouders.

Ook kwijting voor bestuur van Belfius

Belga

Eerder op de dag werd de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het vroegere Dexia Bank België gehouden, nu omgedoopt tot Belfius, al heeft die bank nu slechts één aandeelhouder: de Belgische staat.

Bij die bestuurders van Dexia Bank België zijn onder meer ex-premier Jean-Luc Dehaene, Arco-topvrouw Francine Swiggers en Françis Vermeiren van de Gemeentelijke Holding. Sinds begin dit jaar heeft de regering een nieuwe raad van bestuur geïnstalleerd, met tal van onafhankelijke namen.


Live Center - Economie

 1. 08:14 Lunch Gardenrestaurants blijven dicht vandaag
  Belga
  Bij de restaurantketen is een 24 urenstaking aan de gang uit protest tegen de plannen van de directie om de loon- en arbeidsvoorwaarden te veranderen. De directie heeft weinig begrip voor de staking.
  Lees meer
 2. gisteren 21:10 "Ik heb publieke karakter van mijn functie onderschat"
  VRT
  Voor het eerst in jaren zat een Belgacom-CEO in een Vlaamse tv-studio. Leroy blikte terug op haar eerste 3 maanden bij Belgacom.
  Lees meer
 3. gisteren 19:16 Geen vennootschapsbelasting voor Nederlandse zeehavens
  CC johan wieland
  Volgens de Nederlandse staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is daartoe besloten omdat concurrerende havens in de Europese Unie ook niet of nauwelijks winstbelasting betalen.
  Lees meer
 4. gisteren 17:08 Luchthavenmedewerkers begraven symbolisch hun jobs
  Twitter / Dominique Jauquet
  De werknemers van de Oostendse luchthaven willen met een ludieke actie een signaal geven dat ze de luchthaven willen zien groeien, nu ANA Aviation dreigt te vertrekken.
  Lees meer
 5. gisteren 16:41 NH-hotelketen dient stakingsaanzegging in
  CC NH Hotels
  Ze protesteren tegen de uitbesteding van de schoonmaak. De stakingsaanzegging geldt voor het hele land.
  Lees meer
 6. gisteren 15:36 Ryanair gaat in beroep tegen vonnis
  Belga
  Volgens een rechtbank in Amsterdam moeten de kritische uitzendingen over misbruiken bij Ryanair niet rechtgezet of verwijderd worden. Ryanair heeft zijn advocaten de opdracht gegeven onmiddellijk in beroep te gaan.
  Lees meer
 7. gisteren 12:17 Alle categorieën vastgoed duurder in 2013
  VRT
  Grote uitschieter was de bouwgrond. Dat blijkt uit de jaargegevens van de Federale Overheidsdienst Economie.
  Lees meer
 8. gisteren 09:12 "Sluitingsscenario's Lanxess zijn wel degelijk gemaakt"
  Belga
  De verklaring van de directie dat een sluiting van Lanxess in Zwijndrecht dreigt, is geen bluf. "De sluitingsscenario's zijn wel degelijk gemaakt", aldus Lanxess-woordvoerder Philippe Van Wassenhove.
  Lees meer
 9. gisteren 08:07 230 nieuwe jobs bij transportbedrijf H. Essers in Genk
  Belga
  Transportbedrijf Essers wil zijn vestiging langs de Transportlaan in Genk uitbreiden. Dat zou 230 nieuwe banen opleveren.
  Lees meer
 10. gisteren 06:29 Yahoo-directeur krijgt 42 miljoen euro ontslagpremie
  AP
  De Castro had het geluk dat zijn ontslagvergoeding was gebaseerd op de ontwikkeling van Yahoos aandelenkoers. Hij heeft amper 15 maanden voor Yahoor gewerkt.
  Lees meer
 11. gisteren 06:09 Belgen rijker dan ooit
  VRT
  Eind 2013 was het vermogen van de Belgische gezinnen met 63 miljard euro gestegen tot een recordhoogte van 1.991 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank waarover verschillende kranten berichten.euro per gezin.
  Lees meer
 12. 17/04 22:55 Unizo vraagt dat banken sneller geld overschrijven
  PhotoNews
  De middenstandsorganisatie Unizo vraagt dat de banken sneller geld van de klanten overschrijven. Door het paasweekend kan dat pas ten vroegste maandag gebeuren.
  Lees meer
 13. 17/04 17:10 "Dit soort communicatie stopt beter"
  Belga
  De christelijke en socialistische arbeidersbonden bij chemiebedrijf Lanxess Rubber NV betreuren de uitspraken van de Duitse directie over de mogelijke sluiting van de vestiging in Zwijndrecht. Wel is er bereidheid om naar een nieuw voorstel van de directie te kijken.
  Lees meer
 14. 17/04 16:35 "Zonder aanvaardbaar akkoord sluit fabriek"
  Belga
  De Duitse directie van Lanxess spreekt scherpe taal over de vestiging in Zwijndrecht. Indien er geen aanvaardbaar akkoord komt en er geen einde komt aan de staking, dan sluit de fabriek. Zwijndrecht krijgt nog "een paar weken", zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove.
  Lees meer
 15. 17/04 16:23 British Airways gaat vliegen op stortafval
  Belga
  De luchtvaartmaatschappij gaat per jaar 50.000 ton vliegtuigbrandstof kopen die geproduceerd wordt van stortafval.
  Lees meer