Refresh


Home : Economie


Spaanse overheid redt de spaarbank Bankia

AP

di 08/05/2012 - 07:39 De Spaanse regering gaat nu toch tussenbeide komen om banken in nood te ondersteunen. De Spaanse bankensector zit in zware problemen door de vastgoedcrisis in het land. Er zijn wel risico's aan de staatssteun verbonden.

Het was kiezen tussen pest en cholera voor de Spaanse premier Mariano Rajoy (foto), maar gisteren hakte hij toch de knoop door. De Spaanse regering is bereid om desnoods overheidsgeld te pompen om de belangrijkste banken in het land overeind te houden.

AP

Zo zal Madrid nu tussen de 7 en de 10 miljard euro inbrengen in Bankia. Dat is vorig jaar ontstaan door de fusie van een aantal regionale spaarbanken, waaronder de Caja de Madrid. Bankia zat opgescheept met voor 38 miljard euro dubieuze kredieten, de meesten hadden verband met de vastgoedcrisis in Spanje.

Bankia is niet de enige. Er zouden nog tien banken in Spanje zijn die met dat soort kredieten opgezadeld zitten. Het gaat om vastgoedprojecten die onbetaald zijn gebleven en aangeslagen door de banken. Die proberen die huizen en appartementen op de markt te brengen tegen spotprijzen, maar door de crisis is er weinig vraag.

Steun is risico voor Spanje en de eurozone

Premier Rajoy speelt hoog spel. In totaal zitten de Spaanse banken met zowat 184 miljard euro aan dubieuze kredieten. Als de overheid niet tussenbeide komt, kunnen een aantal banken over de kop gaan en de Spaanse economie nog verder in de put sleuren.

AP

Tussenbeide komen, houdt evenwel ook risico's in. Zo moet de Spaanse overheid nu geld lenen om de banken te redden en dat kan de staatsschuld doen toenemen en de rating van het land in het gedrang brengen. 

Er is daar overigens een precedent. Ierland -dat budgettair ook vrij goed zat- kwam in de problemen nadat de toenmalige regering beslist had zich garant te stellen voor de banken die toen ook in een vastgoedmoeras zaten. Daarop dreigde Ierland bankroet te gaan en moest het land gered worden door een hulpplan van de EU en het Internationaal Muntfonds (IMF). 

Als Spanje het volgende euroland in de problemen zou worden, zou dat -door de omvang van het land- de middelen van de Europese noodfondsen meteen uitputten. 

Live Center - Economie

 1. gisteren 19:02 Belgen tevreden over werkomstandigheden
  Negen op de tien Belgen zijn tevreden over de omstandigheden waarin ze werken. Dat blijkt uit een nieuwe Eurobarometer-peiling. De Belgen zijn daarmee de op twee na meest tevreden werknemers van de EU, na de Denen en de Oostenrijkers.
 2. gisteren 17:44 "Dit is een heel mooi akkoord"
  De vakbonden bij Lanxess in Zwijndrecht zijn tevreden dat de staking bij het chemiebedrijf na zeven weken aan z'n einde komt. Donderdagmiddag hebben hun secretarissen de collectieve arbeidsovereenkomsten ook al ondertekend.
 3. gisteren 17:30 "Dit is een overwinning voor de arbeiders van Lanxess"
  Belga
  De vakbonden bij Lanxess in Zwijndrecht zijn tevreden dat de staking bij het chemiebedrijf na zeven weken aan z'n einde komt. Donderdagmiddag hebben hun secretarissen de collectieve arbeidsovereenkomsten ook al ondertekend.
  Lees meer
 4. gisteren 17:02 Aantal stakingsdagen nam af in 2012
  In 2012 werd in ons land in totaal 345.795 dagen gestaakt. Dat zijn minder dagen dan in 2011, toen er 383.206 dagen niet gewerkt werd. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Werk Monica De Coninck op een schriftelijke vraag van Zuhal Demir (N-VA). De Coninck baseert zich op cijfers van de RSZ. Als enkel de stakingsdagen in de privésector geteld worden was er een daling van 342.614 tot 298.469.
 5. gisteren 16:10 "Haal vergoeding voor Dexia uit meerwaarde Belfius"
  Belga
  In een reactie op het uitstel door het Grondwettelijk Hof van een beslissing over de staatswaarborgen voor Arco, herhaalt de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) haar stelling dat de aandeelhouders van Dexia op gelijke mate vergoed moeten worden uit de meerwaarde voor Belfius.
  Lees meer
 6. gisteren 16:08 Spaanse economie kent sterkste groei in zes jaar
  AP
  Volgens schattingen van de Spaanse nationale bank groeide het bbp met 0,4 procent. In het laatste kwartaal van 2013 was er een vooruitgang van 0,2 procent.
  Lees meer
 7. gisteren 14:12 Uitspraak over Arco-waarborgen na verkiezingen
  Belga
  Het Grondwettelijk Hof heeft zich niet uitgesproken over de staatswaarborgen voor de coöperanten van Arco. Het hof wil het antwoord op de vraag van de Nederlandstalige kamer van de Raad van State laten samenvallen met die van de Franstalige en dat kost extra tijd.
  Lees meer
 8. gisteren 13:44 ACOD wil op 30 april staken bij lokale besturen
  Belga
  De socialistische overheidsvakbond ACOD wil op 30 april voor 24 uur het werk neerleggen bij de lokale en regionale besturen.
  Lees meer
 9. gisteren 13:40 Personeel Lanxess keurt cao-voorstel goed
  Belga
  De stakende arbeiders bij Lanxess Rubber in Zwijndrecht hebben het akkoord dat de directie en vakbonden eerder bereikt hadden, goedgekeurd.
  Lees meer
 10. gisteren 12:54 Nieuwe VBO-topvrouw: "Werkgeverslasten moeten zakken"
  Dat heeft Michèle Sioen, de nieuwe voorzitter van het VBO, gezegd bij haar officiële voorstelling in de gebouwen van het VBO in Brussel. Sioen is de eerste vrouw die de Belgische werkgeversfederatie voorzit.
 11. gisteren 12:12 Uitzendsector ziet volumes in 2013 opnieuw afnemen
  PhotoNews
  De uitzendsector heeft in 2013 voor het tweede jaar op rij een daling van de volumes laten optekenen, met 2,37 procent. De sector blijft daarmee 13 procent onder het niveau van topjaar 2007.
  Lees meer
 12. gisteren 12:03 "Breng werkgeverslasten terug van 35 naar 25 procent"
  Belga
  Dat heeft Michèle Sioen, de nieuwe voorzitter van het VBO, gezegd bij haar officiële voorstelling in de gebouwen van het VBO in Brussel. Sioen is de eerste vrouw die de Belgische werkgeversfederatie voorzit.
  Lees meer
 13. gisteren 11:25 Grondwettelijk Hof hakt vandaag Arco-knoop door
  groeparco.be
  Straks na de middag zal het Grondwettelijk Hof beslissen of de overheidsgaranties voor de coöperanten van Arco een discriminatie betekenen tegenover de andere aandeelhouders van de gefaalde restbank Dexia. Dat heeft politiek verstrekkende gevolgen.
  Lees meer
 14. gisteren 10:30 Meer Heineken verkocht in België
  Belga
  Heineken heeft in het eerste kwartaal iets meer bier verkocht dan een jaar eerder. De verkoop van het Nederlandse bier steeg niet alleen in opkomende markten, maar ook in West-Europese landen zoals België. Door negatieve wisselkoerseffecten is de totale omzet wel gezakt, maar de topman van Heineken spreekt van een bemoedigende start van het jaar.
  Lees meer
 15. gisteren 08:16 Schoenwinkelketen Scapino verdwijnt in België
  De Nederlandse retailgroep Macintosh zet alle Belgische winkels van zijn schoenenketen Scapino stop. Macintosh, dat ook Brantano in bezit heeft, kondigt een "aanscherping van de strategie" aan. Daarom komt ook woningdecoratieketen Kwantum in de etalage.
  Lees meer