Refresh


Home : Economie


Spaanse overheid redt de spaarbank Bankia

AP

di 08/05/2012 - 07:39 De Spaanse regering gaat nu toch tussenbeide komen om banken in nood te ondersteunen. De Spaanse bankensector zit in zware problemen door de vastgoedcrisis in het land. Er zijn wel risico's aan de staatssteun verbonden.

Het was kiezen tussen pest en cholera voor de Spaanse premier Mariano Rajoy (foto), maar gisteren hakte hij toch de knoop door. De Spaanse regering is bereid om desnoods overheidsgeld te pompen om de belangrijkste banken in het land overeind te houden.

AP

Zo zal Madrid nu tussen de 7 en de 10 miljard euro inbrengen in Bankia. Dat is vorig jaar ontstaan door de fusie van een aantal regionale spaarbanken, waaronder de Caja de Madrid. Bankia zat opgescheept met voor 38 miljard euro dubieuze kredieten, de meesten hadden verband met de vastgoedcrisis in Spanje.

Bankia is niet de enige. Er zouden nog tien banken in Spanje zijn die met dat soort kredieten opgezadeld zitten. Het gaat om vastgoedprojecten die onbetaald zijn gebleven en aangeslagen door de banken. Die proberen die huizen en appartementen op de markt te brengen tegen spotprijzen, maar door de crisis is er weinig vraag.

Steun is risico voor Spanje en de eurozone

Premier Rajoy speelt hoog spel. In totaal zitten de Spaanse banken met zowat 184 miljard euro aan dubieuze kredieten. Als de overheid niet tussenbeide komt, kunnen een aantal banken over de kop gaan en de Spaanse economie nog verder in de put sleuren.

AP

Tussenbeide komen, houdt evenwel ook risico's in. Zo moet de Spaanse overheid nu geld lenen om de banken te redden en dat kan de staatsschuld doen toenemen en de rating van het land in het gedrang brengen. 

Er is daar overigens een precedent. Ierland -dat budgettair ook vrij goed zat- kwam in de problemen nadat de toenmalige regering beslist had zich garant te stellen voor de banken die toen ook in een vastgoedmoeras zaten. Daarop dreigde Ierland bankroet te gaan en moest het land gered worden door een hulpplan van de EU en het Internationaal Muntfonds (IMF). 

Als Spanje het volgende euroland in de problemen zou worden, zou dat -door de omvang van het land- de middelen van de Europese noodfondsen meteen uitputten. 

Live Center - Economie

 1. 19/04 08:14 Lunch Gardenrestaurants blijven dicht vandaag
  Belga
  Bij de restaurantketen is een 24 urenstaking gehouden uit protest tegen de plannen van de directie om de loon- en arbeidsvoorwaarden te veranderen. De directie heeft weinig begrip voor de staking.
  Lees meer
 2. 18/04 21:10 "Ik heb publieke karakter van mijn functie onderschat"
  VRT
  Voor het eerst in jaren zat een Belgacom-CEO in een Vlaamse tv-studio. Leroy blikte terug op haar eerste 3 maanden bij Belgacom.
  Lees meer
 3. 18/04 19:16 Geen vennootschapsbelasting voor Nederlandse zeehavens
  CC johan wieland
  Volgens de Nederlandse staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is daartoe besloten omdat concurrerende havens in de Europese Unie ook niet of nauwelijks winstbelasting betalen.
  Lees meer
 4. 18/04 17:08 Luchthavenmedewerkers begraven symbolisch hun jobs
  Twitter / Dominique Jauquet
  De werknemers van de Oostendse luchthaven willen met een ludieke actie een signaal geven dat ze de luchthaven willen zien groeien, nu ANA Aviation dreigt te vertrekken.
  Lees meer
 5. 18/04 16:41 NH-hotelketen dient stakingsaanzegging in
  CC NH Hotels
  Ze protesteren tegen de uitbesteding van de schoonmaak. De stakingsaanzegging geldt voor het hele land.
  Lees meer
 6. 18/04 15:36 Ryanair gaat in beroep tegen vonnis
  Belga
  Volgens een rechtbank in Amsterdam moeten de kritische uitzendingen over misbruiken bij Ryanair niet rechtgezet of verwijderd worden. Ryanair heeft zijn advocaten de opdracht gegeven onmiddellijk in beroep te gaan.
  Lees meer
 7. 18/04 12:17 Alle categorieën vastgoed duurder in 2013
  VRT
  Grote uitschieter was de bouwgrond. Dat blijkt uit de jaargegevens van de Federale Overheidsdienst Economie.
  Lees meer
 8. 18/04 09:12 "Sluitingsscenario's Lanxess zijn wel degelijk gemaakt"
  Belga
  De verklaring van de directie dat een sluiting van Lanxess in Zwijndrecht dreigt, is geen bluf. "De sluitingsscenario's zijn wel degelijk gemaakt", aldus Lanxess-woordvoerder Philippe Van Wassenhove.
  Lees meer
 9. 18/04 08:07 230 nieuwe jobs bij transportbedrijf H. Essers in Genk
  Belga
  Transportbedrijf Essers wil zijn vestiging langs de Transportlaan in Genk uitbreiden. Dat zou 230 nieuwe banen opleveren.
  Lees meer
 10. 18/04 06:29 Yahoo-directeur krijgt 42 miljoen euro ontslagpremie
  AP
  De Castro had het geluk dat zijn ontslagvergoeding was gebaseerd op de ontwikkeling van Yahoos aandelenkoers. Hij heeft amper 15 maanden voor Yahoor gewerkt.
  Lees meer
 11. 18/04 06:09 Belgen rijker dan ooit
  VRT
  Eind 2013 was het vermogen van de Belgische gezinnen met 63 miljard euro gestegen tot een recordhoogte van 1.991 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank waarover verschillende kranten berichten.euro per gezin.
  Lees meer
 12. 17/04 22:55 Unizo vraagt dat banken sneller geld overschrijven
  PhotoNews
  De middenstandsorganisatie Unizo vraagt dat de banken sneller geld van de klanten overschrijven. Door het paasweekend kan dat pas ten vroegste maandag gebeuren.
  Lees meer
 13. 17/04 17:10 "Dit soort communicatie stopt beter"
  Belga
  De christelijke en socialistische arbeidersbonden bij chemiebedrijf Lanxess Rubber NV betreuren de uitspraken van de Duitse directie over de mogelijke sluiting van de vestiging in Zwijndrecht. Wel is er bereidheid om naar een nieuw voorstel van de directie te kijken.
  Lees meer
 14. 17/04 16:35 "Zonder aanvaardbaar akkoord sluit fabriek"
  Belga
  De Duitse directie van Lanxess spreekt scherpe taal over de vestiging in Zwijndrecht. Indien er geen aanvaardbaar akkoord komt en er geen einde komt aan de staking, dan sluit de fabriek. Zwijndrecht krijgt nog "een paar weken", zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove.
  Lees meer
 15. 17/04 16:23 British Airways gaat vliegen op stortafval
  Belga
  De luchtvaartmaatschappij gaat per jaar 50.000 ton vliegtuigbrandstof kopen die geproduceerd wordt van stortafval.
  Lees meer