Refresh


Home : Economie


Thomas Cook lijkt voorlopig gered

Belga

za 05/05/2012 - 19:19 De reisgroep Thomas Cook heeft van een groep financiers een "levenslijn" van 1,7 miljard euro gekregen. Daardoor komt de 170 jaar oude reisorganisator voorlopig uit de problemen.

Vorig jaar had Thomas Cook al een krediet van 250 miljoen euro gekregen. Nu krijgt de groep dus nog eens 1,7 miljard euro van een groep financiërs met onder meer de Britse Royal Bank of Scotland. In ruil krijgen die financiers een pakket aandelen van ongeveer 5% en een hogere rente op de uitstaande schulden.

Daarmee lijkt de 170 jaar oude reisorganisator voorlopig uit de financiële problemen te raken en krijgt hij voldoende tijd om orde op zaken te stellen. Thomas Cook heeft een schuldenlast van ongeveer 1 miljard euro en leed vorig jaar een verlies van 500 miljoen euro.

De oorzaken zijn divers. Zo heeft Thomas Cook te lijden door de onrust in de Arabische wereld en dan vooral in Tunesië en Egypte, waar veel mensen nu liever wegblijven. Anderzijds laat ook de economische crisis zich voelen en besparen nogal wat jonge gezinnen met kinderen op reizen naar het buitenland.

Vorig jaar moest ook de CEO opstappen en Thomas Cook is nu op zoek naar een nieuwe topman. In afwachting is begonnen met het afslanken van een aantal activiteiten. Zo zullen ongeveer 17 vliegtuigen worden verkocht en daarna geleased. Ook wil Thomas Cook een aantal hotels verkopen.

Live Center - Economie

 1. 28 min. geleden Uitspraak over Arco-waarborgen wellicht na verkiezingen
  Belga
  De Nederlandstalige kamer van het Grondwettelijk Hof heeft zich niet uitgesproken over de staatswaarborgen voor de coöperanten van Arco. De kamer wil die beslissing samenvoegen met die van de Franstalige kamer.
  Lees meer
 2. 56 min. geleden ACOD wil op 30 april staken bij lokale besturen
  Belga
  De socialistische overheidsvakbond ACOD wil op 30 april voor 24 uur het werk neerleggen bij de lokale en regionale besturen.
  Lees meer
 3. 1 uur geleden Personeel Lanxess keurt cao-voorstel goed
  Belga
  De stakende arbeiders bij Lanxess Rubber in Zwijndrecht hebben het akkoord dat de directie en vakbonden eerder bereikt hadden, goedgekeurd.
  Lees meer
 4. 1 uur geleden Nieuwe VBO-topvrouw: "Werkgeverslasten moeten zakken"
  Dat heeft Michèle Sioen, de nieuwe voorzitter van het VBO, gezegd bij haar officiële voorstelling in de gebouwen van het VBO in Brussel. Sioen is de eerste vrouw die de Belgische werkgeversfederatie voorzit.
 5. 12:12 Uitzendsector ziet volumes in 2013 opnieuw afnemen
  PhotoNews
  De uitzendsector heeft in 2013 voor het tweede jaar op rij een daling van de volumes laten optekenen, met 2,37 procent. De sector blijft daarmee 13 procent onder het niveau van topjaar 2007.
  Lees meer
 6. 12:03 "Breng werkgeverslasten terug van 35 naar 25 procent"
  Belga
  Dat heeft Michèle Sioen, de nieuwe voorzitter van het VBO, gezegd bij haar officiële voorstelling in de gebouwen van het VBO in Brussel. Sioen is de eerste vrouw die de Belgische werkgeversfederatie voorzit.
  Lees meer
 7. 11:25 Grondwettelijk Hof hakt vandaag Arco-knoop door
  groeparco.be
  Straks na de middag zal het Grondwettelijk Hof beslissen of de overheidsgaranties voor de coöperanten van Arco een discriminatie betekenen tegenover de andere aandeelhouders van de gefaalde restbank Dexia. Dat heeft politiek verstrekkende gevolgen.
  Lees meer
 8. 10:30 Meer Heineken verkocht in België
  Belga
  Heineken heeft in het eerste kwartaal iets meer bier verkocht dan een jaar eerder. De verkoop van het Nederlandse bier steeg niet alleen in opkomende markten, maar ook in West-Europese landen zoals België. Door negatieve wisselkoerseffecten is de totale omzet wel gezakt, maar de topman van Heineken spreekt van een bemoedigende start van het jaar.
  Lees meer
 9. 08:16 Schoenwinkelketen Scapino verdwijnt in België
  De Nederlandse retailgroep Macintosh zet alle Belgische winkels van zijn schoenenketen Scapino stop. Macintosh, dat ook Brantano in bezit heeft, kondigt een "aanscherping van de strategie" aan. Daarom komt ook woningdecoratieketen Kwantum in de etalage.
  Lees meer
 10. gisteren 23:53 Facebook verdrievoudigt winst
  Belga
  De nettowinst steeg van 219 miljoen dollar tot 642 miljoen dollar en de omzet steeg met 1 miljard dollar tot 2,5 miljard dollar. Daarmee doet het bedrijf het beter dan verwacht.
  Lees meer
 11. gisteren 23:48 Nog eens 30 miljard dollar naar aandeelhouders Apple
  AP
  Daarmee wil het bedrijf een antwoord bieden op de commentaar van de te trage groei. Het afgelopen kwartaal maakte het bedrijf een winst van 10 miljard dollar.
  Lees meer
 12. gisteren 21:14 Wanneer wordt een hobby een bijberoep?
  Het consumentenprogramma "Voor hetzelfde geld" is op een leemte in de fiscale wetgeving gestoten. Wie met zijn hobby occasioneel iets bijverdient, vult die inkomsten best in onder de rubriek "diverse inkomsten" van zijn belastingbrief. Maar wanneer verdien je te veel om het nog "occasioneel" te noemen? Daarop weet geen enkele boekhouder of fiscaal expert het antwoord.
 13. gisteren 18:46 "Handel getroffen door nieuwe regels voor waardetransporten"
  VRT
  Door de nieuwe regels waaraan waardetransporten moeten voldoen, krijgen ook handelaars met een rist nieuwe formaliteiten te maken. Handelsfederatie Comeos vreest dat de extra kosten die door die nieuwe regels aangerekend worden, doorgerekend zullen worden aan de klant.
  Lees meer
 14. gisteren 13:45 ACV vreest voor arbeidsomstandigheden van werknemers bij Swissport
  Belga
  De christelijke vakbond ACV-Transcom is ongerust over de plannen van afhandelaar Swissport Belgium om zijn schoonmaakactiviteiten uit te besteden. "De arbeidsomstandigheden van de meer dan 400 betrokken werknemers zullen zwaar onder druk komen", klinkt het.
  Lees meer
 15. gisteren 12:15 Voedingsindustrie groeide verder in 2013, maar wil meer
  Belga
  De Belgische voedingsindustrie is het voorbije jaar opnieuw gegroeid. De voedingsindustrie is daarmee de belangrijkste geworden in België, goed voor 27 procent van alle industriële ondernemingen in België. Maar er zijn structurele ingrepen nodig, waarschuwt sectororganisatie Fevia.
  Lees meer