Refresh


Home : Economie


Thomas Cook lijkt voorlopig gered

Belga

za 05/05/2012 - 19:19 De reisgroep Thomas Cook heeft van een groep financiers een "levenslijn" van 1,7 miljard euro gekregen. Daardoor komt de 170 jaar oude reisorganisator voorlopig uit de problemen.

Vorig jaar had Thomas Cook al een krediet van 250 miljoen euro gekregen. Nu krijgt de groep dus nog eens 1,7 miljard euro van een groep financiërs met onder meer de Britse Royal Bank of Scotland. In ruil krijgen die financiers een pakket aandelen van ongeveer 5% en een hogere rente op de uitstaande schulden.

Daarmee lijkt de 170 jaar oude reisorganisator voorlopig uit de financiële problemen te raken en krijgt hij voldoende tijd om orde op zaken te stellen. Thomas Cook heeft een schuldenlast van ongeveer 1 miljard euro en leed vorig jaar een verlies van 500 miljoen euro.

De oorzaken zijn divers. Zo heeft Thomas Cook te lijden door de onrust in de Arabische wereld en dan vooral in Tunesië en Egypte, waar veel mensen nu liever wegblijven. Anderzijds laat ook de economische crisis zich voelen en besparen nogal wat jonge gezinnen met kinderen op reizen naar het buitenland.

Vorig jaar moest ook de CEO opstappen en Thomas Cook is nu op zoek naar een nieuwe topman. In afwachting is begonnen met het afslanken van een aantal activiteiten. Zo zullen ongeveer 17 vliegtuigen worden verkocht en daarna geleased. Ook wil Thomas Cook een aantal hotels verkopen.

Live Center - Economie

 1. 45 min. geleden "Italië kan de verwachtingen overtreffen"
  AP
  De Italiaanse economie kan dit jaar sterker groeien dan momenteel wordt voorspeld. Dat zegt minister van Economische Zaken Pier Carlo Padoan in de Italiaanse krant Corriere della Sera.
  Lees meer
 2. 19/04 08:14 Lunch Gardenrestaurants blijven dicht vandaag
  Belga
  Bij de restaurantketen is een 24 urenstaking gehouden uit protest tegen de plannen van de directie om de loon- en arbeidsvoorwaarden te veranderen. De directie heeft weinig begrip voor de staking.
  Lees meer
 3. 18/04 21:10 "Ik heb publieke karakter van mijn functie onderschat"
  VRT
  Voor het eerst in jaren zat een Belgacom-CEO in een Vlaamse tv-studio. Leroy blikte terug op haar eerste 3 maanden bij Belgacom.
  Lees meer
 4. 18/04 19:16 Geen vennootschapsbelasting voor Nederlandse zeehavens
  CC johan wieland
  Volgens de Nederlandse staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is daartoe besloten omdat concurrerende havens in de Europese Unie ook niet of nauwelijks winstbelasting betalen.
  Lees meer
 5. 18/04 17:08 Luchthavenmedewerkers begraven symbolisch hun jobs
  Twitter / Dominique Jauquet
  De werknemers van de Oostendse luchthaven willen met een ludieke actie een signaal geven dat ze de luchthaven willen zien groeien, nu ANA Aviation dreigt te vertrekken.
  Lees meer
 6. 18/04 16:41 NH-hotelketen dient stakingsaanzegging in
  CC NH Hotels
  Ze protesteren tegen de uitbesteding van de schoonmaak. De stakingsaanzegging geldt voor het hele land.
  Lees meer
 7. 18/04 15:36 Ryanair gaat in beroep tegen vonnis
  Belga
  Volgens een rechtbank in Amsterdam moeten de kritische uitzendingen over misbruiken bij Ryanair niet rechtgezet of verwijderd worden. Ryanair heeft zijn advocaten de opdracht gegeven onmiddellijk in beroep te gaan.
  Lees meer
 8. 18/04 12:17 Alle categorieën vastgoed duurder in 2013
  VRT
  Grote uitschieter was de bouwgrond. Dat blijkt uit de jaargegevens van de Federale Overheidsdienst Economie.
  Lees meer
 9. 18/04 09:12 "Sluitingsscenario's Lanxess zijn wel degelijk gemaakt"
  Belga
  De verklaring van de directie dat een sluiting van Lanxess in Zwijndrecht dreigt, is geen bluf. "De sluitingsscenario's zijn wel degelijk gemaakt", aldus Lanxess-woordvoerder Philippe Van Wassenhove.
  Lees meer
 10. 18/04 08:07 230 nieuwe jobs bij transportbedrijf H. Essers in Genk
  Belga
  Transportbedrijf Essers wil zijn vestiging langs de Transportlaan in Genk uitbreiden. Dat zou 230 nieuwe banen opleveren.
  Lees meer
 11. 18/04 06:29 Yahoo-directeur krijgt 42 miljoen euro ontslagpremie
  AP
  De Castro had het geluk dat zijn ontslagvergoeding was gebaseerd op de ontwikkeling van Yahoos aandelenkoers. Hij heeft amper 15 maanden voor Yahoor gewerkt.
  Lees meer
 12. 18/04 06:09 Belgen rijker dan ooit
  VRT
  Eind 2013 was het vermogen van de Belgische gezinnen met 63 miljard euro gestegen tot een recordhoogte van 1.991 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank waarover verschillende kranten berichten.euro per gezin.
  Lees meer
 13. 17/04 22:55 Unizo vraagt dat banken sneller geld overschrijven
  PhotoNews
  De middenstandsorganisatie Unizo vraagt dat de banken sneller geld van de klanten overschrijven. Door het paasweekend kan dat pas ten vroegste maandag gebeuren.
  Lees meer
 14. 17/04 17:10 "Dit soort communicatie stopt beter"
  Belga
  De christelijke en socialistische arbeidersbonden bij chemiebedrijf Lanxess Rubber NV betreuren de uitspraken van de Duitse directie over de mogelijke sluiting van de vestiging in Zwijndrecht. Wel is er bereidheid om naar een nieuw voorstel van de directie te kijken.
  Lees meer
 15. 17/04 16:35 "Zonder aanvaardbaar akkoord sluit fabriek"
  Belga
  De Duitse directie van Lanxess spreekt scherpe taal over de vestiging in Zwijndrecht. Indien er geen aanvaardbaar akkoord komt en er geen einde komt aan de staking, dan sluit de fabriek. Zwijndrecht krijgt nog "een paar weken", zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove.
  Lees meer