Refresh


Home : Economie


"Thema's van de vakbonden zijn vrijwel dezelfde"

VRT

ma 07/05/2012 - 05:27 Vanaf vandaag tot en met 20 mei kunnen zo'n 1,5 miljoen werknemers in bijna 7.000 bedrijven hun stem uitbrengen in de sociale verkiezingen. Ze moeten vakbonds- vertegenwoordigers kiezen voor de overlegorganen in hun bedrijf. Waarvoor staan de verschillende vakbonden?

Bij de sociale verkiezingen worden de vertegenwoordigers van de vakbonden verkozen voor de nieuwe comités voor preventie en bescherming op het werk in bedrijven met meer dan 50 werknemers en ondernemingsraden in bedrijven met meer dan 100 werknemers.

In hoeverre is het een strijd tussen de vakbonden om stemmen?  Want eens in de overlegorganen trekken de bonden vaak aan hetzelfde zeel tegen de vertegenwoordigers van de werkgever. 

Specialist Jan Vanthournout, consultant bij SD Worx, heeft de kiescampagnes bekeken en ziet weinig verschil. Volgens Vanthournout zijn de thema's waarmee de drie grote vakbonden naar de kiezer stappen globaal gezien dezelfde. "Wat heel opvallend is, is dat de thema's die in de campagne aangesneden worden, dezelfde zijn: werkzekerheid, het behoud van de koopkracht en kwaliteit van de arbeid",  zegt Vanthournout in "Vandaag" op Radio 1.

"Elke vakbond heeft zijn eigen aanpak"

Maar die thema's worden volgens hem wel heel sterk aangevuld met onderwerpen uit het ondernemingsvlak. "Een onderneming die economisch bedreigd is, zal sneller inzetten op thema's als werkzekerheid en behoud van de koopkracht. In andere ondernemingen ligt het accent dan bijvoorbeeld meer op de combinatie van gezinsleven en werk", aldus Vanthournout.

Elke vakbond heeft echter wel zijn eigen aanpak, zegt Vanthournout. Zo staat het ACV voor het zoeken naar oplossingen. De christelijke vakbond trekt volgens Vanthournout steeds de kaart van het overleg. De socialistische vakbond ABBV zou volgens hem dan weer wat strijdvaardiger uit de hoek komen. De liberale vakbond ACLVB tot slot profileert zich als hét alternatief voor de twee andere klassieke vakbonden, aldus Vanthournout.

"Na de verkiezingen de rangen sluiten"

Toch is het belangrijk dat na de verkiezingsstrijd de rangen weer gesloten worden, zegt Jan Vanthournout. "Eenmaal de verkiezingen achter de rug zijn, moet het gemeenschappelijk vakbondsfront weer hersteld worden. De campagne die nu gevoerd wordt, mag dus niet al te veel sporen nalaten. Het draait immers om het verdedigen van alle werknemers", besluit hij.


Live Center - Economie

 1. gisteren 08:14 Lunch Gardenrestaurants blijven dicht vandaag
  Belga
  Bij de restaurantketen is een 24 urenstaking gehouden uit protest tegen de plannen van de directie om de loon- en arbeidsvoorwaarden te veranderen. De directie heeft weinig begrip voor de staking.
  Lees meer
 2. 18/04 21:10 "Ik heb publieke karakter van mijn functie onderschat"
  VRT
  Voor het eerst in jaren zat een Belgacom-CEO in een Vlaamse tv-studio. Leroy blikte terug op haar eerste 3 maanden bij Belgacom.
  Lees meer
 3. 18/04 19:16 Geen vennootschapsbelasting voor Nederlandse zeehavens
  CC johan wieland
  Volgens de Nederlandse staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is daartoe besloten omdat concurrerende havens in de Europese Unie ook niet of nauwelijks winstbelasting betalen.
  Lees meer
 4. 18/04 17:08 Luchthavenmedewerkers begraven symbolisch hun jobs
  Twitter / Dominique Jauquet
  De werknemers van de Oostendse luchthaven willen met een ludieke actie een signaal geven dat ze de luchthaven willen zien groeien, nu ANA Aviation dreigt te vertrekken.
  Lees meer
 5. 18/04 16:41 NH-hotelketen dient stakingsaanzegging in
  CC NH Hotels
  Ze protesteren tegen de uitbesteding van de schoonmaak. De stakingsaanzegging geldt voor het hele land.
  Lees meer
 6. 18/04 15:36 Ryanair gaat in beroep tegen vonnis
  Belga
  Volgens een rechtbank in Amsterdam moeten de kritische uitzendingen over misbruiken bij Ryanair niet rechtgezet of verwijderd worden. Ryanair heeft zijn advocaten de opdracht gegeven onmiddellijk in beroep te gaan.
  Lees meer
 7. 18/04 12:17 Alle categorieën vastgoed duurder in 2013
  VRT
  Grote uitschieter was de bouwgrond. Dat blijkt uit de jaargegevens van de Federale Overheidsdienst Economie.
  Lees meer
 8. 18/04 09:12 "Sluitingsscenario's Lanxess zijn wel degelijk gemaakt"
  Belga
  De verklaring van de directie dat een sluiting van Lanxess in Zwijndrecht dreigt, is geen bluf. "De sluitingsscenario's zijn wel degelijk gemaakt", aldus Lanxess-woordvoerder Philippe Van Wassenhove.
  Lees meer
 9. 18/04 08:07 230 nieuwe jobs bij transportbedrijf H. Essers in Genk
  Belga
  Transportbedrijf Essers wil zijn vestiging langs de Transportlaan in Genk uitbreiden. Dat zou 230 nieuwe banen opleveren.
  Lees meer
 10. 18/04 06:29 Yahoo-directeur krijgt 42 miljoen euro ontslagpremie
  AP
  De Castro had het geluk dat zijn ontslagvergoeding was gebaseerd op de ontwikkeling van Yahoos aandelenkoers. Hij heeft amper 15 maanden voor Yahoor gewerkt.
  Lees meer
 11. 18/04 06:09 Belgen rijker dan ooit
  VRT
  Eind 2013 was het vermogen van de Belgische gezinnen met 63 miljard euro gestegen tot een recordhoogte van 1.991 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank waarover verschillende kranten berichten.euro per gezin.
  Lees meer
 12. 17/04 22:55 Unizo vraagt dat banken sneller geld overschrijven
  PhotoNews
  De middenstandsorganisatie Unizo vraagt dat de banken sneller geld van de klanten overschrijven. Door het paasweekend kan dat pas ten vroegste maandag gebeuren.
  Lees meer
 13. 17/04 17:10 "Dit soort communicatie stopt beter"
  Belga
  De christelijke en socialistische arbeidersbonden bij chemiebedrijf Lanxess Rubber NV betreuren de uitspraken van de Duitse directie over de mogelijke sluiting van de vestiging in Zwijndrecht. Wel is er bereidheid om naar een nieuw voorstel van de directie te kijken.
  Lees meer
 14. 17/04 16:35 "Zonder aanvaardbaar akkoord sluit fabriek"
  Belga
  De Duitse directie van Lanxess spreekt scherpe taal over de vestiging in Zwijndrecht. Indien er geen aanvaardbaar akkoord komt en er geen einde komt aan de staking, dan sluit de fabriek. Zwijndrecht krijgt nog "een paar weken", zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove.
  Lees meer
 15. 17/04 16:23 British Airways gaat vliegen op stortafval
  Belga
  De luchtvaartmaatschappij gaat per jaar 50.000 ton vliegtuigbrandstof kopen die geproduceerd wordt van stortafval.
  Lees meer