Refresh


Home : Economie


“Ik hoop dat het niet nog erger wordt”

VRT

vr 06/04/2012 - 09:23 Iedereen heeft de mond vol over de economische crisis en de gevolgen daarvan. Maar wat betekent die crisis in het dagdagelijkse leven en hoe ga je ermee om? Een bruggepensioneerde vertelt.

Linda D’Halluin werkte tot eind vorig jaar voor een ngo en werd slachtoffer van een herstructurering. “Onder meer door de crisis waren de inkomsten gedaald. De werkgever moest besparen.” Gevolg? Afvloeiingen. Brugpensioen als het kon, ontslag als het moest.

“Ik mag me nog gelukkig prijzen”, zegt Linda. Zij was oud genoeg om in aanmerking te komen voor een brugpensioenregeling. “Mocht ik jonger zijn geweest, was ik misschien ontslagen, en dat zou erger geweest zijn.”

“Nu voel ik nog niets, want voorlopig heb ik mijn loon nog.” Linda zit momenteel in haar periode van vooropzeg en heeft 21 maanden loon uitbetaald gekregen. “In de toekomst zal ik het met een stuk minder moeten doen en ik bereid me daarop voor. Ik houd mijn uitgaven goed bij om te vermijden dat ik boven mijn stand leef.”

Hoe doe je dat? “Je geeft minder uit, je denkt meer na voor je iets koopt. Als ik boodschappen doe, vergelijk ik prijzen. Maar ik heb niet echt gevoel dat ik me iets moet ontzeggen.” Of dat in de toekomst zo zal blijven, weet Linda niet. “Misschien zal ik cava moeten kopen in plaats van champagne of zal ik minder bio-producten kunnen kopen.”

Net op tijd

Het brugpensioen kwam onverwacht en te vroeg, maar Linda blijft niet bij de pakken zitten. “Ik ben er niet minder gelukkig door. Ik heb nog een vrij gunstige regeling uit de brand kunnen slepen, net voor de grote pensioenhervorming van de regering eraan kwam. Mochten jongere ex-collega’s nu ook uit de boot vallen, zal dat aan slechtere voorwaarden zijn.”

Het leven gaat voort. “Ik ben niet pessimistisch. Als ik mijn ex-collega’s op het werk nu bezig hoor over de vele veranderingen, ben ik in zekere zin opgelucht dat ik me daar niet meer druk om hoef te maken, en dat verguldt de pil toch een beetje.

Dit duurt nog jaren

Linda is niet zo optimistisch over de sociaal-economische toestand. “Dit gaat nog enkele jaren duren. Deze crisis is het resultaat van een aantal opeenvolgende crisissen uit de voorbije jaren.”

Ze hoopt dat het niet erger wordt en dat we hier niet afglijden naar Griekse toestanden. “Ik probeer me niet te veel zorgen te maken.” Hoe dan ook wordt alles duurder. “Mochten we hier geen indexkoppeling hebben, zou het allemaal nog zwaarder worden.”

“Ik verdien en denk in euro’s”

“De eurolanden hangen nu meer aan elkaar, dus de euro heeft een belangrijke rol”, denkt Linda. “Ik vindt het larie als mensen klagen dat alles vroeger goedkoper was, toen ze in franken betaalden. Je vergelijkt daar met prijzen van meer dan tien jaar geleden. Ik verdien nu euro’s, dus ik denk in euro’s.”

De euro is volgens haar een goede zaak. “Elk land met zijn eigen munteenheid is in deze tijden niet meer aangewezen. Trouwens: het is ook makkelijker als je in Europa op reis gaat. Je hoeft geen geld meer te wisselen en je hoeft ook niet meer om te rekenen.”

Maar er is een maar. “De landen van de eurozone staan niet genoeg op dezelfde lijn”, vindt Linda. “De euro hoeft niet slecht te zijn, maar misschien is het nog te vroeg voor een definitief oordeel.”

Rik Arnoudt


Live Center - Economie

 1. gisteren 22:10 Sociaal overleg bij D.E. Master Blenders Grimbergen uitgesteld
  De vergadering is verzet naar donderdag. Die was normaal voorzien voor vandaag, maar dat zou niet haalbaar geweest zijn voor de vakbonden. De directie wil de weekendproductie stopzetten waardoor 77 van de 575 jobs op de tocht staan. De vestiging in Grimbergen wil hiermee kostenefficiënter gaan werken. Indien ze hierin slaagt, zou ze mogelijk in de toekomst een nieuwe productielijn toegewezen krijgen.
 2. gisteren 21:46 Twitter neemt dataprovider Gnip over
  AP
  Twitter neemt dataprovider Gnip over, een bedrijf waarmee het al jaren samenwerkt. Financiële details van de overname zijn nog niet bekendgemaakt.

  Gnip biedt Twitter gegevens aan die het bedrijf distilleert uit de circa 500 miljoen tweets die per dag worden verstuurd. Het gaat daarbij onder meer om informatie over mogelijke trends, nieuws en de houding van mensen ten opzichte van bepaalde producten of merken.

  Door de overname krijgt Twitter meer grip op de informatie die dagelijks door de gebruikers wordt verstuurd en krijgt het ook een groter deel van de inkomsten die gegenereerd worden met de verkoop van die informatie.

 3. gisteren 19:27 Lanxess-werknemers uiten hulpkreet in open brief
  Belga
  Ze vragen om een snelle oplossing voor het conflict dat al weken aan de gang is. Het initiatief komt van de bedienden en arbeiders. Ze vrezen het ergste voor de toekomst van het bedrijf.
  Lees meer
 4. gisteren 19:01 92 banen op de tocht bij RSB Tessenderlo
  Het bedrijf heeft de boeken neergelegd, meldt TV Limburg. Als het faillissement donderdag wordt uitgesproken, verliezen 92 medewerkers hun baan.
  Lees meer
 5. gisteren 17:46 Portugal keurt nieuwe besparingsmaatregelen goed
  Reporters
  De regering wil 1,4 miljard euro besparen om het tekort tot 2,5 procent van het bbp in 2015 terug te brengen. Dat is een belangrijke voorwaarde om de internationale geldschieters tevreden te stellen.
  Lees meer
 6. gisteren 13:13 Bankenunie krijgt groen licht van Europees Parlement
  Belga
  Het systeem moet ertoe leiden dat het niet langer de belastingbetaler is die moet bijspringen als banken in de problemen komen, maar de sector zelf.
  Lees meer
 7. gisteren 11:49 72 banen bedreigd bij ALLO telecom
  Belga
  ALLO telecom wil 27 winkels sluiten en het aantal functies in de hoofdzetel verminderen. 72 banen zijn bedreigd.
  Lees meer
 8. gisteren 11:24 3,4 euro per uur loon voor Portugese bouwvakkers in Brussel
  Bij een controleactie op een bouwterrein aan het Brusselse Noordstation heeft de arbeidsinspectie 15 Portugese bouwvakkers aangetroffen die meer dan 10 euro onder het Belgische minimumbarema werkten.
  Lees meer
 9. gisteren 09:25 Fruittelers vrezen voor nachtvorst in Haspengouw
  In Haspengouw bereiden de fruittelers zich voor op mogelijke lichte nachtvorst. Er worden vuurkorven en warmtekanonnen in gereedheid gebracht om de bloesems te beschermen.

  De meeste fruitbomen staan in bloei of hebben die net achter de rug en dan zijn ze erg kwetsbaar. De komende twee nachten zou het nog koud kunnen worden.
 10. gisteren 09:19 Univeg trekt naar de Indiase markt
  Belga
  Fruit- en groentebedrijf Univeg heeft de activiteiten uitgebreid naar India. Het bedrijf van CEO Hein Deprez richtte daarvoor een joint venture op met Mahindra ShubhLabh Services, de landbouwtak van het Indiase conglomeraat Mahindra Group.
  Lees meer
 11. gisteren 07:32
  Tot 20 jaar anciënniteit meenemen uit privé-sector bij overstap naar onderwijs. Een nieuwe stap naar een open en moderne arbeidsmarkt.
  Jan Denys (Randstad)
 12. gisteren 07:30 E-commerce doet aantal bestelwagens stijgen
  "De pakjes die de klanten via internet bestellen, worden meestal met een bestelwagen aan huis geleverd", klinkt het bij Febetra. In totaal zijn er in 10 jaar 40% bestelwagens bij gekomen.
  Lees meer
 13. gisteren 07:24 Komt er een overnameslag rond ThromboGenics?
  AP
  Een aantal grote farmabedrijvenzouden hun zinnen gezet hebben op de overname van de Leuvense biotechpionier ThromboGenics. Die heeft zichzelf begin dit jaar in de etalage gezet.
  Lees meer
 14. 14/04 23:41 H.Essers schept 50 jobs in gebouw toeleverancier Ford Genk
  Op de plaats waar nog tot het einde van dit jaar deurpanelen en bodembekleding voor Ford Genk worden gemaakt, zullen weldra logistieke diensten voor nutsbedrijven verzorgd worden.
  Lees meer
 15. 14/04 22:12 Kiev probeert economie te stutten
  De Oekraïense centrale bank verhoogt het belangrijkste rentetarief van 6,5 naar 9,5 procent. Het bestuur van de centrale bank vindt de ingreep noodzakelijk "om de inflatie te beteugelen en de situatie op de geldmarkt in balans te brengen." De hryvna, de Oekraïense munt, is sinds begin dit jaar met ruim een derde in waarde gedaald ten opzichte van de dollar.

  De Oekraïense economie heeft zwaar te lijden onder het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Het land dreigt voor de derde keer sinds 2008 weg te zakken in een recessie.