Refresh


Home : Buitenland


"Sneller ziektes opsporen aan hand van bacteriën"

AP

do 14/06/2012 - 07:50 Onderzoekers hebben voor het eerst de bacteriepopulaties in en op het menselijke lichaam in kaart gebracht. Uit het onderzoek, waaraan ook Belgische wetenschappers meewerkten, blijkt dat er meer dan 10.000 soorten bacteriën in het menselijke ecosysteem aanwezig zijn.

Om de bacteriepopulaties in kaart te brengen, werden er stalen genomen bij 242 vrijwilligers (129 mannen en 113 vrouwen). Onder meer mond, neus, huid en darmen werden nader bekeken, want bacteriën zitten overal in het menselijke lichaam.

Meer dan 200 wetenschappers van 80 instellingen hebben 5 jaar lang aan het onderzoek, The Human Microbiome Project (HMP), gewerkt. Uit de resultaten, die gisteren verschenen zijn in het tijdschrift Nature, blijkt dat het ecosysteem van bacteriën bij iedereen verschillend is.

VRT

Tussen al die miljarden bacteriën is er ook voortdurend interactie, benadrukken onderzoekers Karoline Faust en Jeroen Raes. Zij zijn van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, dat verbonden is aan de VUB, en werkten mee aan de studie.

"De bacteriën in de verschillende ecosystemen van ons lichaam gedragen zich net als dieren of mensen in populaties", zegt Raes. "Ze kunnen harmonieus samenwerken om complexe moleculen af te breken, maar soms is het ook pure oorlog voor bepaalde voedingsstoffen."

Bijna iedereen heeft ziekteverwekkende bacteriën in het lichaam, vaak zonder effectief ziek te worden, zo stelden de onderzoekers vast. Waarom de bacteriën sommige mensen wel ziek maken en anderen niet, is nu de vraag. De wetenschappers hopen meer inzicht te kunnen verwerven in hoe de ecosysteemnetwerken verstoord raken bij ziekte.

Ze maken zich sterk dat ze aan de hand van dit onderzoek sneller ziektes zullen kunnen afremmen. Raes spreekt van een grote doorbraak. "Dit netwerk stelt ons nu in staat om de relaties tussen bacteriën voort te onderzoeken. Als we ziektes vroeg kunnen opsporen aan de hand van darmflora-onderzoek, dan kunnen we veel sneller ingrijpen."

Live Center: Buitenland

 1. 21 min. geleden 9 doden bij Indiase verkiezingen
  In India zijn negen doden gevallen bij protesten naar aanleiding van de verkiezingen. Bij twee aanslagen door "rebellen" zouden vijf paramilitairen en vier verkiezingswaarnemers om het leven gekomen zijn.
  Lees meer
 2. 37 min. geleden "Vliegtuig landt na "kapingspoging" door dronken passagier"
  twitter
  Op Bali is een vliegtuig van Virgin Australia geland nadat een dronken passagier geprobeerd had de cockpit binnen te dringen. De man zou nu zijn opgepakt.
  Lees meer
 3. 47 min. geleden 10-jarige overhandigt first lady CV van werkloze ouder
  Op een open dag voor kinderen in het Witte huis heeft een Amerikaans meisje Michelle Obama het curriculum vitae in handen gegeven van haar vader die al drie jaar werkloos is. De 10-jarige Charlotte Bell kreeg een omhelzing van de first lady. Haar vader was campagnemedewerker voor Barack Obama in 2012, vertrouwde haar moeder, die onbekend wenst te blijven, de media toe.
 4. 1 uur geleden Dagelijks sterven nog 1.500 kinderen aan malaria
  Belga
  Sinds het begin van de 21e eeuw is het aantal dodelijke slachtoffers van malaria wereldwijd met de helft gedaald. Toch sterven nog elke dag 1.500 kinderen aan de ziekte, waarschuwt kinderrechtenorganisatie Plan België naar aanleiding van Wereldmalariadag vandaag.
  Lees meer
 5. 1 uur geleden 13 gewonden in ongeval met schoolbus nabij Los Angeles
  In Anaheim op zo'n 35 kilometer van Los Angeles is een schoolbus van de weg geraakt en tegen een boom beland. Zeker 13 inzittenden onder wie verschillende kinderen raakten gewond, sommigen ernstig. De weg werd een tijdlang afgesloten. Niemand kon verder enige informatie geven.
 6. 1 uur geleden Italiaan komt om onder omgevallen kruisbeeld voor paus
  In het Italiaanse dorp Cevo is een groot kruisbeeld ter ere van paus Johannes Paulus II omgevallen. Een 21-jarige Italiaan kwam hierbij om.
  Lees meer
 7. 1 uur geleden Vrouw aan hoofd van Nederlandse bisschoppenconferentie
  Belga
  Suzan Daalmans (53) wordt op 1 juni de nieuwe secretaris-generaal van de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Dat heeft RKK.nl op gezag van de Nederlandse Kerkprovincie gemeld.
  Lees meer
 8. 1 uur geleden Will en Kate gedenken oorlogshelden op ANZAC-Day in Sydney
  Duizenden Australiërs hebben in Sydney de ceremonie voor ANZAC-Day, de dag waarop Australië en Nieuw-Zeeland hun gesneuvelden herdenken, bijgewoond. Op ANZAC-Day (Australian and New Zealand Army Corps) wordt oorspronkelijk de troepenlanding in Gallipoli (Turkije) herdacht. Bij uitbreiding wordt ook eer bewezen aan alle sindsdien omgekomen soldaten van het ANZAC. Voor de hertog en hertogin van Cambridge is het ook de laatste dag van hun rondreis door het land.
 9. 04:18 Technologiereuzen treffen schikking in kartelzaak
  AP
  64.000 technici beschuldigen Apple, Google, Intel en Adobe ervan onderling afspraken te hebben gemaakt om elkaars personeel niet weg te kapen en eisten een schadevergoeding.
  Lees meer
 10. 03:18 Kerry waarschuwt Rusland voor "zware en dure fout"
  AP
  Rusland moet volgens de VS-minister van Buitenlandse Zaken stoppen met Oekraïne te destabiliseren. Moskou houdt zich volgens hem immers niet aan de in Genève gemaakte afspraken.
  Lees meer
 11. gisteren 22:57 40 jaar Rubiks Kubus gevierd met tentoonstelling
  Op een verjaardagstentoonstelling in de VS zijn de allereerste en enkele opmerkelijke modellen van de Rubiks Kubus te zien. De meest vingervlugge kampioenen hebben amper 10 seconden nodig om te puzzel te maken.
 12. gisteren 22:09 Zandstormen veroorzaken grote overlast in China
  In het noordwesten van China veroorzaken zandstormen grote overlast. Het zicht is sterk beperkt en auto's en gebouwen zijn bedekt met een dikke laag zand. Er zijn ook verschillende branden uitgebroken. Zandstormen als deze zijn in China niet uitzonderlijk.
 13. gisteren 21:57 Belgische mijnenjager actief in Baltische Zeegebied
  Vijf marineschepen van de NAVO, waaronder de Belgische mijnenjager M916 Bellis, zijn het Baltische Zeegebied binnengevaren. De schepen moeten daar "de maritieme veiligheid" bewaken en zijn ingezet in het kader van de maatregelen die de NAVO heeft genomen met betrekking tot de crisis in Oekraïne.
 14. gisteren 20:13 Israël schort onderhandelingen met Palestijnen op
  AP
  De Israëlische regering is boos omdat de Palestijnse president Mahmoed Abbas en de radicale groep Hamas een verzoeningsakkoord hebben gesloten.
  Lees meer
 15. gisteren 17:22 Inwoners van Cornwall erkend als officiële minderheid
  Proper Handsome
  De inwoners van het Britse schiereiland Cornwall krijgen nu ook de officiële status van minderheid. Dat heeft de Britse regering beslist. De Cornish krijgen zo dezelfde status als de Schotten, de Welsh en de Noord-Ieren.
  Lees meer
 16. gisteren 17:11 Hongkongers protesteren tegen kledingindustrie
  In Hongkong werd er geprotesteerd voor de winkels van de grote merken Adidas, Nike en Timberland. De sportschoenen van die merken worden gemaakt in een Chinese fabriek. De directie van die fabriek heeft jarenlang te weinig sociale bijdragen betaald voor zijn werknemers en liet hen ook valse contracten ondertekenen. De betogers eisen dat Adidas, Nike en Timberland de rechten van de werknemers respecteren.
 17. gisteren 17:10 Overstromingen veroorzaken overlast in Bulgarije
  De dorpen rond rivier Danube in het westen van Bulgarije worden geteisterd door zware overstromingen. Door de felle neerslag werden riolen en bruggen vernield. Niemand raakte gewond maar verschillende inwoners werden geëvacueerd uit ondergelopen huizen.
 18. gisteren 16:55 Staatsieportretten Willem-Alexander onthuld
  RVD
  In Nederland zijn de drie officiële staatsieportretten van koning Willem-Alexander onthuld. De portretten zijn gemaakt door Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten.
  Lees meer
 19. gisteren 16:54 "Sommige sherpa's beletten anderen om naar boven te gaan"
  Reporters
  Volgens Jelle Veyt lijkt het erop dat er dit seizoen geen klimtochten op de Mount Everest meer georganiseerd zullen worden. Alle expedities op de zuidflank van de hoogste berg ter wereld worden afgeblazen.
  Lees meer
 20. gisteren 14:26 Zandstormen teisteren noordwesten van China
  Een hevige zandstorm veroorzaakt zware overlast in het noordwesten van China. Het zicht is sterk belemmerd en auto's, gebouwen en bomen zijn bedekt met een dikke laag zand. Door de storm zijn er ook verschillende brandhaarden. Dergelijke stofwolken zijn niet uitzonderlijk, maar deze duurde bovendien 24 uren.