Refresh


Home : Buitenland


"Sneller ziektes opsporen aan hand van bacteriën"

AP

do 14/06/2012 - 07:50 Onderzoekers hebben voor het eerst de bacteriepopulaties in en op het menselijke lichaam in kaart gebracht. Uit het onderzoek, waaraan ook Belgische wetenschappers meewerkten, blijkt dat er meer dan 10.000 soorten bacteriën in het menselijke ecosysteem aanwezig zijn.

Om de bacteriepopulaties in kaart te brengen, werden er stalen genomen bij 242 vrijwilligers (129 mannen en 113 vrouwen). Onder meer mond, neus, huid en darmen werden nader bekeken, want bacteriën zitten overal in het menselijke lichaam.

Meer dan 200 wetenschappers van 80 instellingen hebben 5 jaar lang aan het onderzoek, The Human Microbiome Project (HMP), gewerkt. Uit de resultaten, die gisteren verschenen zijn in het tijdschrift Nature, blijkt dat het ecosysteem van bacteriën bij iedereen verschillend is.

VRT

Tussen al die miljarden bacteriën is er ook voortdurend interactie, benadrukken onderzoekers Karoline Faust en Jeroen Raes. Zij zijn van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, dat verbonden is aan de VUB, en werkten mee aan de studie.

"De bacteriën in de verschillende ecosystemen van ons lichaam gedragen zich net als dieren of mensen in populaties", zegt Raes. "Ze kunnen harmonieus samenwerken om complexe moleculen af te breken, maar soms is het ook pure oorlog voor bepaalde voedingsstoffen."

Bijna iedereen heeft ziekteverwekkende bacteriën in het lichaam, vaak zonder effectief ziek te worden, zo stelden de onderzoekers vast. Waarom de bacteriën sommige mensen wel ziek maken en anderen niet, is nu de vraag. De wetenschappers hopen meer inzicht te kunnen verwerven in hoe de ecosysteemnetwerken verstoord raken bij ziekte.

Ze maken zich sterk dat ze aan de hand van dit onderzoek sneller ziektes zullen kunnen afremmen. Raes spreekt van een grote doorbraak. "Dit netwerk stelt ons nu in staat om de relaties tussen bacteriën voort te onderzoeken. Als we ziektes vroeg kunnen opsporen aan de hand van darmflora-onderzoek, dan kunnen we veel sneller ingrijpen."

Live Center: Buitenland

 1. 54 min. geleden Venezolaanse oppositie eist "verrijzenis van de democratie"
  AP
  In de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn honderden opposanten op Paaszondag de straat opgegaan om "de verrijzenis van de democratie" te eisen en hun ongenoegen te uiten over president Nicolas Maduro, wiens beleid al ruim twee maanden onder vuur wordt genomen door een protestbeweging.
  Lees meer
 2. gisteren 23:58 Brand verstoort gokactiviteiten in Gibraltar
  Belga
  In het Britse overzeese gebied Gibraltar Heeft er zich een explosie voorgedaan in een elektrische centrale, gevolgd door een grote brand. Er hing een grote zwarte rookpluim boven de Britse enclave in het zuiden van het Iberische schiereiland, maar de brand legde ook de grote sportweddenschappen van Ladbrokes en William Hill stil omdat het netwerk van de lokale telecomoperator werd gestoord. Bij de brand vielen geen gewonden, maar omwonenden moesten wel een tijdje ramen en deuren gesloten houden.
 3. gisteren 23:42 Heidebrand in De Hoge Veluwe onder controle
  In Nederland heeft een grote brand gewoed in het bekende natuurpark de Hoge Veluwe. Meer dan 500 hectare heidegebied ging in de vlammen op, dat is ongeveer een tiende van het park. Het vuur is onder controle nu, de brandweer blijft wel de hele nacht nablussen.
 4. gisteren 20:43 Vliegtuigje neergestort in Finland
  In het zuidwesten van Finland is een vliegtuigje met amateur-valschermspringers neergestort in een bos. Drie parachutisten konden nog op tijd uit het toestel springen, maar de acht andere inzittenden zijn om het leven gekomen. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend, maar er is sprake van een defecte motor.
 5. gisteren 19:56 "Als jullie geen vredestroepen sturen, lever ons wapens"
  AP
  De zelfverklaarde en pro-Russische burgemeester van het Oekraïense stadje Slavjansk reageert na de aanval op een wegblokkade van pro-Russische milities.
  Lees meer
 6. gisteren 17:51 Bokser Rubin "Hurricane" Carter is overleden
  AP
  Carter zat bijna 20 jaar onterecht in de gevangenis voor drie moorden die hij niet heeft gepleegd. Zijn lot is bezongen door Bob Dylan in "Hurricane".
  Lees meer
 7. gisteren 17:27 Portret van de Queen voor haar 88e verjaardag
  AP
  Het portret is van de Britse fotograaf David Bailey, die eerder ook al zanger Mick Jagger en de criminelen Ronnie en Reggie Kray portretteerde.
  Lees meer
 8. gisteren 17:13 "Centraal-Afrikaanse Republiek op rand van genocide"
  AP
  Zo waarschuwt de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Hij roept de bevolking van het crisisland op om opnieuw samen te leren leven.
  Lees meer
 9. gisteren 16:57 Onrust in Brazilië in aanloop van het WK voetbal
  Twitter/MêlanyVerissimo
  In de buurt van Rio de Janeiro hebben betogers een aantal voertuigen in brand gestoken na twee dodelijke politie-interventies. Eerder deze week was er een golf van moorden in de deelstaat Bahia.
  Lees meer
 10. gisteren 16:20 14 Algerijnse soldaten gedood bij Al Qaeda-hinderlaag
  CC Magharebia
  Hun militaire bus werd in Tizi Ouzou langs beide kanten beschoten door AQIM-strijders (Al Qaeda in de Islamitische Maghreblanden). De soldaten waren er op zoek naar militanten.
  Lees meer
 11. gisteren 14:49 "Geweld en verkwisting moeten de wereld uit"
  Belga
  Paus Franciscus maakt in zijn paasboodschap opnieuw van de gelegenheid gebruik om een oproep tot vrede te doen. De Argentijn breekt ook dit jaar met een traditie van zijn voorgangers.
  Lees meer
 12. gisteren 13:40 Nepal stopt de zoektocht naar vermiste sherpa's
  AP
  In de moordende lawine op de Mount Everest kwamen vrijdagochtend 13 mensen om, 3 gidsen bleven tot nu vermist.
  Lees meer
 13. gisteren 13:15 Paus Franciscus zegent de stad en de wereld
  Meer dan 100.000 gelovigen kwamen samen op het Sint-Pieterslein in Rome voor de tweede paasviering van paus Franciscus. Vanop het balkon zegende de paus traditiegetrouw de stad en de wereld.
 14. gisteren 12:44 Ouders van vermiste meisjes vragen in brief om hulp
  Belga
  In een open brief vragen ze aan de bewoners van Boquete om samen de zoektocht naar de vermiste meisjes verder te zetten.
  Lees meer
 15. gisteren 11:35 527 hectare van natuurpark Hoge Veluwe afgebrand
  Belga
  De brandweer is met 40 voertuigen ter plaatse. Ook boeren worden gevraagd om te helpen. Het hele park werd uit voorzorg ontruimd.
  Lees meer
 16. gisteren 11:06 President Hollande verwelkomt vrijgelaten journalisten
  AP
  Vier Franse journalisten konden gisteren naar huis terugkeren nadat ze tien maanden werden vastgehouden in Syrië. Ze werden door president Hollande ontvangen op de militaire luchthaven buiten Parijs.
  Lees meer
 17. gisteren 10:38 Panama neemt veiligheidsmaatregelen na verdwijning Nederlandse vrouwen
  Freek Willems
  De Panamese overheid neemt maatregelen om de veiligheid te vergroten op de wandelroutes waar begin april twee Nederlandse vrouwen verdwenen. Volgens een Nederlandse gids zal worden afgeraden zonder gidsen te wandelen en komt er een betere bewegwijzering.
  Lees meer
 18. gisteren 10:29 Emoties lopen hoog op bij families ferry-ongeval
  Op het Zuid-Koreaanse eiland Jindo is het tot rellen gekomen tussen tientallen familieleden van slachtoffers van de schipbreuk en de lokale politie. De families verwijten de overheid nalatigheid.
 19. gisteren 10:10 Prins George maakt kennis met langoorbuideldas
  Prins William en zijn gezin hebben een bezoek gebracht aan de Taronga-dierentuin in Sydney. Prins George kon er de langoorbuideldas zien die naar hem genoemd is. Een pluchen versie van dat dier gooide de 9 maanden oude prins op de grond.
 20. gisteren 09:08 "Rusland heeft dodelijk schietincident geënsceneerd"
  Belga
  Dat zeggen de Oekraïense politie en inlichtingendiensten over het incident vannacht in de Oekraïense stad Slavjansk. Hoeveel mensen bij die aanval zijn omgekomen, is niet duidelijk.
  Lees meer