Refresh


Home : Buitenland


Tunesische ex-president Ben Ali tot 20 jaar veroordeeld

AP

wo 13/06/2012 - 11:37 De Tunesische ex-president Zine Al Abidine Ben Ali is in Tunis door een militaire rechtbank veroordeeld tot 20 jaar cel voor het "aansporen tot wanorde, moord en plundering op het Tunesische grondgebied". Ben Ali was niet aanwezig bij de uitspraak.

De veroordeling werd uitgesproken in de zaak-Quardanine. In die stad in de Sahel werden in de nacht van 15 op 16 januari 2011 vier jongeren doodgeschoten. Ze verzetten zich, de dag na het aftreden van Ben Ali, tegen de vlucht van Kaïs Ben Ali, de neef van de ex-president.

Ben Ali en zijn vrouw Leila Trabelsi waren samen naar Saudi-Arabië gevlucht, waar ze politiek asiel gekregen hebben. Hij werd vorig jaar in een andere zaak al veroordeeld in Tunesië. Ook deze straf zal Ben Ali waarschijnlijk niet uitzitten omdat Saudi-Arabië hem niet uitlevert.

In deze zaak zijn ook een vijftiental veiligheidstroepen vervolgd. Zij zijn veroordeeld tot celstraffen van vijf tot tien jaar. De families van de slachtoffers krijgen een schadevergoeding tussen 75.000 en 100.000 euro.


Live Center: Buitenland

 1. 3 min. geleden Nepal stopt de zoektocht naar vermiste sherpa's
  AP
  In de moordende lawine op de Mount Everest kwamen vrijdagochtend 13 mensen om, 3 gidsen bleven tot nu vermist.
  Lees meer
 2. 28 min. geleden Paus Franciscus zegent de stad en de wereld
  Meer dan 100.000 gelovigen kwamen samen op het Sint-Pieterslein in Rome voor de tweede paasviering van paus Franciscus. Vanop het balkon zegende de paus traditiegetrouw de stad en de wereld.
 3. 59 min. geleden Ouders van vermiste meisjes vragen in brief om hulp
  Belga
  In een open brief vragen ze aan de bewoners van Boquete om samen de zoektocht naar de vermiste meisjes verder te zetten.
  Lees meer
 4. 11:35 Natuurpark Hoge Veluwe in Nederland ontruimd door brand
  Twitter/RowanTorres
  Sinds vanochtend woedt er een heidebrand in het natuurpark. Al zeker tien hectare zou verwoest zijn. De ontruiming gebeurt uit voorzorg.
  Lees meer
 5. 11:06 President Hollande verwelkomt vrijgelaten journalisten
  AP
  Vier Franse journalisten konden gisteren naar huis terugkeren nadat ze tien maanden werden vastgehouden in Syrië. Ze werden door president Hollande ontvangen op de militaire luchthaven buiten Parijs.
  Lees meer
 6. 10:38 Panama neemt veiligheidsmaatregelen na verdwijning Nederlandse vrouwen
  Freek Willems
  De Panamese overheid neemt maatregelen om de veiligheid te vergroten op de wandelroutes waar begin april twee Nederlandse vrouwen verdwenen. Volgens een Nederlandse gids zal worden afgeraden zonder gidsen te wandelen en komt er een betere bewegwijzering.
  Lees meer
 7. 10:29 Emoties lopen hoog op bij families ferry-ongeval
  Op het Zuid-Koreaanse eiland Jindo is het tot rellen gekomen tussen tientallen familieleden van slachtoffers van de schipbreuk en de lokale politie. De families verwijten de overheid nalatigheid.
 8. 10:10 Prins George maakt kennis met langoorbuideldas
  Prins William en zijn gezin hebben een bezoek gebracht aan de Taronga-dierentuin in Sydney. Prins George kon er de langoorbuideldas zien die naar hem genoemd is. Een pluchen versie van dat dier gooide de 9 maanden oude prins op de grond.
 9. 09:08 4 doden bij pro-Russische controlepost in Oost-Oekraïne
  Belga
  De controlepost zou beschoten zijn door gewapende mannen, en daarbij kwamen een aanvaller en drie pro-Russische militanten die de post bewaakten om het leven.
  Lees meer
 10. 08:26 Rellen tussen boze familieleden en ordediensten bij berging ferry
  AP
  Even voor middernacht werden in Zuid-Korea de eerste drie mensen uit een kajuit van de gezonken ferry gehaald, intussen zijn al 16 lichamen geborgen. De families van de slachtoffers zijn furieus dat de reddingsoperatie zo traag op gang kwam.
  Lees meer
 11. 08:08 Koppel sterft na 70 jaar dag na elkaar
  In de Verenigde Staten is een 91-jarige man 15 uur na zijn 92-jarige echtgenote overleden. Het paar was 70 jaar getrouwd. "We wisten dat hij vlug zou volgen eenmaal zij was overleden, zegt hun dochter.
 12. 05:14 Twee Egyptische agenten gedood bij aanslag
  Belga
  Bij een nieuwe aanslag op de Egyptische politie zijn de voorbije nacht een officier en een dienstplichtige om het leven gekomen.
  Lees meer
 13. 03:54 Protesten in Rio na twee doden bij politie-interventie
  In een voorstad van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro kwam het gisteren tegen protesten nadat twee jongeren waren omgekomen bij politie-operaties.
  Lees meer
 14. 02:29 80 procent chemische wapens in Syrië al verwijderd of vernietigd
  Dat rapporteert de internationale verantwoordelijke voor de verwijderingsoperatie, Sigrid Kaag, aldus de Verenigde Naties. De hele vernietigingsoperatie zou in de loop van de week rond zijn.
  Lees meer
 15. gisteren 20:12 Boko Haram eist bomaanslag in Abuja op
  AP
  Bij de aanslag in de Nigeriaanse hoofdstad vielen minstens 75 doden. De leider van de extremistische Boko Haram dreigt met nog meer aanslagen.
  Lees meer
 16. gisteren 17:51 Koning Willem-Alexander haalt goede punten
  Belga
  Acht op tien Nederlanders vindt dat koning Willem-Alexander het in zijn eerste jaar goed heeft gedaan. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van het royalty-programma "Blauw Bloed" van de EO.
  Lees meer
 17. gisteren 17:05 Man van 300 kilogram niet zonder problemen naar het ziekenhuis
  Chinese dokters hadden de handen meer dan vol toen een man van 300 kilogram moest worden opgenomen in het ziekenhuis. De ambulanciers kregen de 22-jarige Sun Liang niet op een draagberrie. Uiteindelijk kwamen er meer dan 10 personen aan te pas om te patiënt te vervoeren. Liang woog bij zijn geboorte 6.5kg en eet 3 keer meer dan de gemiddelde mens. Het overgewicht heeft een nefaste invloed op zijn gezondheid.
 18. gisteren 16:45 Was Iraanse VN-ambassadeur betrokken bij gijzeling?
  AP
  De Amerikaanse president Barack Obama heeft een wet ondertekend die de nieuwe ambassadeur de toegang tot de Verenigde staten ontzegt.
  Lees meer
 19. gisteren 15:09 Donetsk wil noch Russisch, noch westers zijn
  Belga
  Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Internationale Instituut voor Sociologie in Kiev. Er is meer enthousiasme voor decentralisering of federalisering.
  Lees meer
 20. gisteren 15:06 Poetin spreekt verzoenende taal tot het Westen
  Belga
  De Russische president zei tijdens een televisietoespraak dat niets een verbetering van de relaties met het Westen nog in de weg staat, maar dat het wel een inspanning vraagt van beide partijen.
  Lees meer