Refresh


Home : Buitenland


Amnestie voor Burkinese president en voorgangers

AP
Blaise Compaore heerst al sinds 1987 over het straatarme Burkina Faso

di 12/06/2012 - 14:16 Het parlement van het West-Afrikaanse land Burkina Faso heeft een wet goedgekeurd die president Blaise Compaore en al zijn voorgangers sinds 1960 vrijstelt van gerechtelijke vervolging. Op één na zijn alle Burkinese presidenten aan de macht gekomen na een militaire staatsgreep.

De nieuwe amnestiewet geldt  voor alle presidenten sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk, in 1960. Burkina Faso, vroeger Opper-Volta, is meestal geregeerd door militairen.

Ook huidig president Blaise Compaore kwam in 1987 aan de macht na een militaire coup, waarbij hij zijn voorganger Thomas Sankara ten val bracht en volgens velen ook liet vermoorden. Twee jaar later liet hij twee majoors terechtstellen omdat ze volgens hem een coup tegen hem aan het voorbereiden waren.

Hoewel Burkina Faso in theorie een meerpartijendemocratie is sinds 1991, regeert Compaore er in realiteit nog altijd met ijzeren vuist. Voor echte oppositie tegen zijn regime is er geen plaats, en voor een vrije pers al evenmin. Dat ondervond journalist Norbert Zongo aan den lijve nadat zijn krant de mysterieuze dood van de chauffeur van de broer van de president was beginnen onderzoeken: hij werd vermoord in nooit helemaal opgehelderde omstandigheden. 

Wet op maat van Compaore?

De nieuwe Burkinese wet maakt deel uit van een grondwetsherziening die een hele reeks hervormingen invoert. Zo komt er ook een senaat in Burkina Faso, die een "bemiddelende rol" moet gaan spelen. De leeftijdsgrens voor presidentskandidaten wordt vastgesteld op minimaal 35 en maximaal 75 jaar.

De oppositie heeft de stemming over de wet in het Burkinese parlement geboycot. Volgens haar moet die vooral dienen om president Compaore aan de macht te houden.

Ironisch genoeg was de grondwetsherziening een uitvloeisel van de politieke crisis en de protestbeweging tegen Compaore, zowat een jaar geleden.

Live Center: Buitenland

 1. 1 uur geleden Grootscheepse reddingsactie voor kust Zuid-Korea
  Voor de zuidwestkust van Zuid-Korea is een grootscheepse reddingsactie gehouden voor honderden opvarenden van een zinkende ferry. Aan boord bevinden zich 325 studenten en hun leerkrachten. De ferry ligt op zijn zij en is bijna helemaal gezonken.
 2. 05:19 Evacuaties na vondst van verdachte rugzakken in Boston
  AP
  In de Amerikaanse stad zijn gisterenavond honderden mensen geëvacueerd na de vondst van twee verdachte rugzakken in de buurt van de plaats waar exact een jaar geleden bij aanslagen drie doden en 264 gewonden vielen.
  Lees meer
 3. 04:15 Belgische directeur Congolees nationaal park aangevallen
  Belga
  Emmanuel de Merode is gewond geraakt bij een aanval door niet geïdentificeerde gewapende mannen. De Merode zou in kritieke toestand verkeren.
  Lees meer
 4. 04:08 Ferry zinkt in Zuid-Korea: zeker 2 doden en honderden vermisten
  Belga
  Aan boord van het schip bevonden zich 325 scholieren en hun leerkrachten. De ferry is om nog onbekende redenen op zijn zij terechtgekomen en gezonken.
  Lees meer
 5. 02:15 Amerikaanse kustwacht onderschept 3,3 ton cocaïne in Caraïben
  Reporters
  De cocaïne heeft een waarde van 110 miljoen dollar (79,7 miljoen euro). Het gaat om de grootste inbeslagname in een lange tijd, aldus de kustwacht.
  Lees meer
 6. gisteren 23:42 100 schoolmeisjes gekidnapt in Noord-Nigeria
  Gewapende mannen hebben bij een aanval op een school zo'n 100 meisjes ontvoerd. De plaatselijke politiesommissaris bevestigt de ontvoeringen, maar wil geen exact aantal noemen. Ook een bewaker en een politieagent zijn gedood. Waarschijnlijk is de ontvoering het werk van de islamistische groepering Boko Haram.
 7. gisteren 22:48 Slachtoffers bomaanslagen Boston herdacht
  In Boston zijn de slachtoffers herdacht die er één jaar geleden vielen tijdens de marathon. Er werden toen 3 mensen gedood door ontploffingen, en ook 250 mensen raakten gewond. De daders waren 2 Tsjetsjeense broers: één van hen is later doodgeschoten, de tweede wacht nog op zijn proces.
 8. gisteren 20:20 Groot Koerkamp: “Veel mensen hebben geen voeling met wat er hier gebeurt”
 9. gisteren 19:48 47 doden bij zwaar verkeersongeval in Togo
  Bij een botsing tussen een vrachtwagen en een passagiersbus in het noorden van Togo, in West-Afrika, zijn 47 doden gevallen. Dat meldt de Togolese staatstelevisie. Bij het ongeval in Talo, zo'n 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lomé, raakten ook vijftien mensen gewond. Onder de doden zijn vijftien Burkinezen en één Nigeriaan. Alle andere slachtoffers zijn Togolezen.
 10. gisteren 17:59 Pro-Russische politicus besmeurd met bloem en verf
  In Kiev heeft de pro-Russische presidentskandidaat Vladimir Bitko het aan de stok gekregen met pro-Oekraïense tegenstanders. De gemoederen laaiden hoog op en Bitko werd besmeurd met bloem en verf.
 11. gisteren 17:42 Kiev start antiterreuroperatie in oosten Oekraïne
  AP
  Dat heeft interim-president Oleksandr Toertsjinov aangekondigd. De operatie is gericht tegen pro-Russische separatisten in het noorden van Donetsk-regio.
  Lees meer
 12. gisteren 17:27 Hindoes vieren de geboorte van aapgod Hanuman
  In tempels in de Indische staat Uttar Pradesh hebben devote Hindoes de geboortedag van aapgod Hanuman gevierd. Gelovigen maakten muziek en baden om hem te eren. Ze gaven ook snoep aan voorbijgangers. Aapgod Hanuman komt uit de Indische mythologie en staat symbool voor kracht.
 13. gisteren 17:21 Berlusconi moet jaar gemeenschapsdienst doen bij bejaarden
  Belga
  De vroegere Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft van de rechter de toelating gekregen om zijn veroordeling om te zetten in gemeenschapsdienst. Hij kreeg vorig jaar 4 jaar cel wegens belastingfraude.
  Lees meer
 14. gisteren 16:54 Erotische Oud-Chinese kunst in Hongkong
  In de kunstgalerij Sotheby's in Hongkong is een tentoonstelling van start gegaan met zeldzame Chinese erotiek. "Gardens of Pleasure: Sex in Ancient China" is de eerste exotische expositie uit Oud-Chinese kunst in Hongkong.
 15. gisteren 16:42 Eén jaar na de bloedige bomaanslag op de Boston Marathon
  AP
  In Boston wordt vandaag een herdenkingsceremonie gehouden voor de slachtoffers van de aanslag tijdens de Boston Marathon exact één jaar geleden. Er vielen 3 doden en meer dan 260 gewonden.
  Lees meer
 16. gisteren 16:37 Verwoestende brand in Chili onder controle
  Belga
  Volgens de brandweer van de stad Valparaiso kan het wel nog twintig dagen duren voor alle gevaar geweken is.
  Lees meer
 17. gisteren 16:29 Automatisch noodoproepsysteem in auto's vanaf oktober 2017
  Belga
  Dat heeft het Europees Parlement beslist. Het noodoproepsysteem eCall moet vanaf 1 oktober 2017 operationeel zijn in alle Europese landen.
  Lees meer
 18. gisteren 16:16 Duitse speelautomaten geplunderd door softwarefout
  Belga
  In Duitsland is voor miljoenen euro’s buitgemaakt door een fout in de software van speelautomaten. Dat bericht het Duitse blad Der Spiegel. Door een specifieke toetsencombinatie in te tikken, kon het grote lot worden gewonnen.
  Lees meer
 19. gisteren 15:55 Nederlandse bloemen op weg richting Vaticaan
  Nederlandse bloemen zijn weer onderweg naar het Vaticaan. Naar jaarlijkse gewoonte stuurt Nederland bloemen naar het Sint-Pietersplein. Er worden onder meer narcissen, tulpen en magnolia's geleverd. Tijdens Pasen zorgen Nederlandse bloementelers al 29 jaar voor de bloemenpracht op het Sint-Pietersplein.
 20. gisteren 14:52 "U zegt dat u geen schuld treft, M. Pistorius, maar wie dan wel?"
  In het moordproces tegen de Zuid-Afrikaanse paralympiër Oscar Pistorius is vandaag de vijfde dag van kruisverhoren beëindigd. De openbare aanklager trok van leer tegen de beklaagde: "U bent er niet schuldig aan dat ze is doodgeschoten. U treft geen schuld. En wie dan wel? We moeten iemand of iets aanwijzen. Wie dan? Reeva?" Pistorius wordt ervan verdacht zijn vriendin Reeva Steenkamp te hebben doodgeschoten omdat hij haar voor een inbreker hield.