Refresh


Home : Buitenland


"Vliegtuigcrash Nigeria te wijten aan motorprobleem"

Belga

ma 04/06/2012 - 10:12 De vliegtuigcrash in Nigeria waarbij meer dan 150 mensen om het leven kwamen, was wellicht te wijten aan motorproblemen. Even voor het toestel neerstortte, hadden de piloten gemeld dat er een storing was, zo zegt een topfunctionaris van het leger.

Het bericht dat het toestel van Dana Air motorproblemen had, is nog niet bevestigd door de Nigeriaanse autoriteiten. President Goodluck Jonathan heeft gisteren aangekondigd dat er een grondig onderzoek zal gevoerd worden naar de oorzaak van het ongeval.

Belga

Het toestel stortte neer in een dichtbevolkte wijk. De buik van het vliegtuig raakte een meubelzaak en het vliegtuig kwam met de neus in een appartementsgebouw terecht.

Alle 153 inzittenden van het lijnvliegtuig kwamen om. Daarbij zijn ook 4 Chinese burgers, zo heeft het persbureau Xinhua gemeld. Hoeveel slachtoffers er aan de grond gevallen zijn, is nog onduidelijk.

Duizenden belangstellenden kwamen gisteravond de reddingwerken gadeslaan. Sommigen klommen op de nog smeulende resten van het toestel. De autoriteiten hadden alle moeite om de massa onder controle te krijgen.

In Nigeria is vandaag ook de eerste van drie dagen van nationale rouw ingegaan.

 

Belga
AP

Live Center: Buitenland

 1. 35 min. geleden "Aanvallers van VN-basis veinsden petitie-actie"
  "De gewapende aanvallers op het VN-kamp in Bor deden zich voor als vreedzame demonstranten die een petitie kwamen voorleggen." Dat zegt VN-woordvoerder Stéphane Dujarric, op basis van directe informatie uit het kamp in Zuid-Soedan. "Ze vielen het kamp binnen en openden het vuur op de vluchtelingen." Het aantal doden en gewonden is nog niet bevestigd. In de basis verblijven zo'n 5.000 Zuid-Soedanezen op de vlucht voor het conflict in hun land.
 2. 1 uur geleden Wat ging er mis op de Zuid-Koreaanse ferry?
  "Ik zie niet in waarom de reddingssloepen niet zijn uitgezet. Dat wordt de hamvraag bij het onderzoek," zegt de Britse scheepsarchitect en -expert Ian Winkle. Hij merkt ook op dat er geen ordelijke evacuatie is gebeurd. "Vrij veel passagiers zijn binnen gebleven, ik denk omdat hen dat werd bevolen. Mogelijk zitten ze nog in luchtzakken. Maar na zoveel tijd al en bij deze temperatuur zijn de overlevingskansen erg gering geworden." Als mogelijke oorzaak van het ongeluk denkt hij aan een rots of een wrak waar de ferry tegenaan is gevaren.
 3. 1 uur geleden Veroorzaakte Nederlander zelfmoord Canadese tiener?
  YouTube
  Amanda Todd (15) stapte twee jaar geleden uit het leven nadat ze werd gepest met een pikante foto die nu vermoedelijk door de 35-jarige Nederlander werd verspreid.
  Lees meer
 4. 1 uur geleden Kerry: "We verwachten dat Rusland dit akkoord ernstig neemt"
  Oekraïne, Rusland, de VS en de EU hebben in Genève een akkoord bereikt dat de escalatie van de toestand in Oekraïne moet stoppen. "We verwachten dan ook dat Rusland ernst betoont in de ontwapening van de pro-Russische milities in Oekraïne en de aanmoediging van het politieke proces," zei Kerry. President Obama drukte vooral hoop uit maar benadrukte dat er nog geen zekerheid bestaat. "We gaan nergens op rekenen tot we het zien. Maar militaire opties zijn hoe dan ook niet aan de orde."
 5. 08:23 Zeker 20 doden bij aanval op VN-basis in Zuid-Soedan
  AP
  Bij een aanval op een kamp van de Verenigde Naties in Bor, in Zuid-Soedan, zijn zeker 20 vluchtelingen gedood. 70 anderen raakten gewond. Dat meldt de VN.
  Lees meer
 6. 07:51 9 doden na lawine op Mount Everest
  (Archieffoto)
  Zeker 9 sherpa's zijn vanochtend op de Mount Everest onder een lawine bedolven geraakt. Er zijn ook nog mensen vermist. Dat meldt de voorzitter van de Nepalese alpinismevereniging.
  Lees meer
 7. 07:22 Bus rijdt in water bij Schiphol: 5 gewonden
  Bij Schiphol, de grootste Nederlandse luchthaven, is afgelopen nacht een pendelbus in het water gereden. Daarbij zijn 5 mensen gewond geraakt.
  Lees meer
 8. 06:39 Bill en Hillary Clinton worden opa en oma
  AP
  De dochter van de gewezen Amerikaanse president en de gewezen minister van Buitenlandse Zaken, Chelsea Clinton, is in blijde verwachting.
  Lees meer
 9. 06:23 Kapitein niet aan het roer van gezonken Zuid-Koreaanse ferry
  Belga
  Volgens het Zuid-Koreaanse gerecht werd het schip bestuurd door een lagere officier op het moment van het ongeval. De kapitein zou niet op de brug aanwezig geweest zijn.
  Lees meer
 10. 03:58 Aanhangers Bouteflika vieren overwinning voor uitslag bekend is
  AP
  In Algerije zijn de aanhangers van de huidige president de straat opgetrokken om de zege te vieren bij de presidentsverkiezingen. Opmerkelijk, want de uitslag was nog niet bekend.
  Lees meer
 11. 00:08 Chelsea Clinton verwacht eerste kindje
  Chelsea Clinton, de 34-jarige dochter van Bill en Hillary Clinton, heeft aangekondigd dat ze haar eerste kindje verwacht. Chelsea trouwde in 2010 met bankier Marc Mezvinsky. "Het maakt niet uit of het een jongen of een meisje wordt. Hij of zij zal kunnen opgroeien in een wereld vol jonge, sterke vrouwelijke leiders. Bedankt om mij en toekomstige generaties te inspireren." Chelsea zei ook nog dat ze hoopte dat ze een even goede moeder wordt als de hare.
 12. gisteren 23:27 Sceptische Obama wacht af of "akkoord concreet wordt"
  Belga
  De Amerikaanse president Obama heeft zijn twijfels bij het akkoord dat is bereikt over Oekraïne. Hij houdt alleszins nieuwe sancties in beraad als Rusland niet zou meewerken.
  Lees meer
 13. gisteren 22:25 Fransen bevrijden gijzelaars in Mali
  Fransen troepen hebben in Mali vijf hulpverleners bevrijd. Ze waren begin dit jaar ontvoerd. De Franse militairen willen komaf maken met dat soort van acties in het land.
  Lees meer
 14. gisteren 21:58 Paus wast 22 christelijke en 2 moslimvoeten op Witte Donderdag
  PhotoNews
  Paus Franciscus heeft vandaag, zoals de traditie het wil, twaalf mensen de voeten gewassen tijdens een misviering ter ere van Witte Donderdag. De kerkleider waste de voeten van twaalf gehandicapten van 16 tot 86 jaar, onder wie één moslim.
  Lees meer
 15. gisteren 21:48 Anti-Russische betogingen in oosten van Oekraïne
  AP
  In zeker vier steden in het oosten van Oekraïne zijn betogingen gehouden tegen de opsplitsing van het land en de mogelijke aanhechting van dat gebied bij Rusland. Dat is opvallend, want in die streek zijn vooral pro-Russische betogers actief.
  Lees meer
 16. gisteren 20:47 "Akkoord van Genève is goed nieuws, maar..."
  Luitenant-kolonel op rust Marcel De Haas van het Clingendael Instituut is blij dat er een akkoord bereikt is over Oekraïne, maar heeft nog veel vragen. Het Westen en de EU moeten ook leren om aan een zeel te trekken tegenover Rusland, vindt hij.
  Lees meer
 17. gisteren 20:12 Canada stuurt F-18-gevechtsvliegtuigen naar Polen
  AP
  Canada gaat zes gevechtsvliegtuigen sturen naar een basis in Polen. Het wil op die manier bijdragen tot de beveiliging van de NAVO-lidstaten in Oost-Europa tegenover Rusland. Ook andere lidstaten dragen hun steentje bij.
  Lees meer
 18. gisteren 19:38 Turkse geheime dienst krijgt nog meer bevoegdheden
  AP
  Het Turkse parlement heeft een controversieel wetsontwerp van de regerende conservatief-islamitische AK Partij, dat voorziet in nog fiks uitgebreidere bevoegdheden voor de geheime diensten, goedgekeurd.
  Lees meer
 19. gisteren 18:57 Akkoord om situatie in Oekraïne te ontmijnen
  AP
  Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie zijn het daarover eens geraakt tijdens een gesprek in Genève.
  Lees meer
 20. gisteren 17:56 Duizenden joden worden gezegend bij Westmuur
  Joodse gelovigen zijn samengekomen voor het hogepriesterlijke gebed bij de Westmuur, tijdens Pesachfeest. De Westmuur is de heiligste plek waar joden kunnen bidden in de oude stad van Jeruzalem.