Refresh


Home : Buitenland


"De solidariteit is bijzonder groot"

Belga

di 29/05/2012 - 17:06 In Italië zijn mensen nog steeds enorm bang voor naschokken, maar ondertussen komt er ook solidariteit op gang. Dat blijkt uit getuigenissen van mensen die in de getroffen regio zijn.

Anna Pia Capurso woont in Bologna en vertelde haar ervaringen in het programma "Vandaag" op Radio 1. "Mensen zijn nog steeds heel erg bang, want de naschokken zijn nog steeds niet voorbij."

"Alle openbare gebouwen werden intussen gesloten. Kerken zijn dicht en kinderen werden door scholen naar huis gestuurd. Ook morgen zal het openbare leven hier nog stilliggen."

"De overheid raadt mensen aan om onmiddellijk uit hun huis te komen als er opnieuw naschokken zijn. En je ziet dat mensen zich daarop voorbereiden. Zo heeft mijn buurvrouw nu haar bagage klaar om te vertrekken zodra er nieuwe naschokken komen."

"Maar ondertussen komt ook de solidariteit op gang. Mensen in de buurt verzamelen dekens en andere hulpgoederen om naar Modena te brengen. In Bologna, waar ik woon, is er schade maar die is klein in vergelijking met Modena. Sommige mensen springen ook in hun auto om te gaan helpen in getroffen gebieden. De solidariteit is echt heel groot."

"Mensen willen weten hoe het met hun familie is"

Dries Debever woont in Bergamo, dat ligt op 200 kilometer van het epicentrum. "Ik ben piloot, tijdens de aardbeving hing ik in de lucht. Maar je voelt onmiddellijk die angst als je thuiskomt", vertelt hij.

"Aangezien we zo ver van het epicentrum wonen, is er hier weinig schade, maar toch zijn mensen bang. Het is immers al de tweede aardbeving in tien dagen tijd. Mensen vragen zich af of er nog een derde of zelfs een vierde aardbeving kan volgen."

"Ondertussen is iedereen druk e-mails aan het sturen en aan het telefoneren met vrienden en familie die in de getroffen regio wonen. Daarnaast komen mensen op straat om samen te bespreken wat ze kunnen doen als de aarde nog eens zou beven."

"Vooral van de politiek verwachten mensen nu heel vele. Prominente politieke figuren zijn al ter plaatse, maar het is nog maar de vraag wat zij kunnen doen om te helpen."


Live Center: Buitenland

 1. gisteren 20:12 Boko Haram eist bomaanslag in Abuja op
  AP
  Bij de aanslag in de Nigeriaanse hoofdstad vielen minstens 75 doden. De leider van de extremistische Boko Haram dreigt met nog meer aanslagen.
  Lees meer
 2. gisteren 17:51 Koning Willem-Alexander haalt goede punten
  Belga
  Acht op tien Nederlanders vindt dat koning Willem-Alexander het in zijn eerste jaar goed heeft gedaan. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van het royalty-programma "Blauw Bloed" van de EO.
  Lees meer
 3. gisteren 17:05 Man van 300 kilogram niet zonder problemen naar het ziekenhuis
  Chinese dokters hadden de handen meer dan vol toen een man van 300 kilogram moest worden opgenomen in het ziekenhuis. De ambulanciers kregen de 22-jarige Sun Liang niet op een draagberrie. Uiteindelijk kwamen er meer dan 10 personen aan te pas om te patiënt te vervoeren. Liang woog bij zijn geboorte 6.5kg en eet 3 keer meer dan de gemiddelde mens. Het overgewicht heeft een nefaste invloed op zijn gezondheid.
 4. gisteren 16:45 Was Iraanse VN-ambassadeur betrokken bij gijzeling?
  AP
  De Amerikaanse president Barack Obama heeft een wet ondertekend die de nieuwe ambassadeur de toegang tot de Verenigde staten ontzegt.
  Lees meer
 5. gisteren 15:09 Donetsk wil noch Russisch, noch westers zijn
  Belga
  Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Internationale Instituut voor Sociologie in Kiev. Er is meer enthousiasme voor decentralisering of federalisering.
  Lees meer
 6. gisteren 15:06 Poetin spreekt verzoenende taal tot het Westen
  Belga
  De Russische president zei tijdens een televisietoespraak dat niets een verbetering van de relaties met het Westen nog in de weg staat, maar dat het wel een inspanning vraagt van beide partijen.
  Lees meer
 7. gisteren 15:00 Ook Sabahi kandidaat voor Egyptische presidentsverkiezingen
  AP
  Bij de presidentsverkiezing van 2012, de eerste democratische in het land, eindigde Sabahi op de derde plaats, na de inmiddels door het leger afgezette Mohammed Morsi.
  Lees meer
 8. gisteren 14:44 Chirurgen vinden 12 staven goud in maag Indiase zakenman
  AP
  De man vertelde aan de artsen dat hij een dop van een fles had ingeslikt. Toen hij geopereerd werd, werd duidelijk dat het om bijna 400 gram goud ging.
  Lees meer
 9. gisteren 14:21 Vier Franse journalisten vrijgelaten in Syrië
  Belga
  De vier Franse journalisten die tien maanden geleden ontvoerd werden in Syrië, zijn weer vrijgelaten.
  Lees meer
 10. gisteren 12:57 Wordt de as van Márquez verdeeld tussen Colombia en Mexico?
  AP
  Hoewel de schrijver jarenlang in Mexico woonde en daar ook overleed, eist ook zijn geboorteland Colombia nu een deel van zijn stoffelijk overschot op.
  Lees meer
 11. gisteren 12:00 "Het water was te koud en de stroming te sterk"
  AP
  Kapitein Lee Soon-Seok van de gezonken Zuid-Koreaanse ferry verdedigt zich voor het uitstellen van de evacuatie van de passagiers.
  Lees meer
 12. gisteren 09:21 Hoe ziet "tweelingszus" van aarde eruit volgens NASA?
  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA probeert voor te stellen hoe de recent ontdekte Kepler-186 er ongeveer uitziet. Dat is de eerste exoplaneet met de omvang van de aarde die is aangetroffen in de leefbare zone van een andere ster.
 13. gisteren 08:02 Egyptenaren op straat na aanslag op verkeerspolitie
  In Caïro zijn honderden mensen op straat gekomen nadat er een officier om het leven is gekomen door een bomaanslag. Twee andere agenten raakten gewond.
 14. gisteren 07:38 "Duikers ontdekken lichamen in gezonken veerboot"
  De Zuid-Koreaanse kustwacht heeft bevestigd dat duikers minstens drie lichamen gezien hebben door een raam in de gezonken veerboot. Het is voorlopig niet gelukt om de stoffelijke resten uit de veerboot te bevrijden.
 15. gisteren 04:09 Politieofficier komt om bij bomexplosie in Caïro
  Twee andere agenten raakten gewond. Dat werd bij de veiligheidsdiensten en het ministerie van Binnenlandse Zaken vernomen.
  Lees meer
 16. gisteren 03:09 Ex-aanvoerder van IRA-splintergroep doodgeschoten op Goede Vrijdag
  De man werd vermoord in een industriële zone ten westen van de hoofdstad Belfast, aldus de Noord-Ierse politie.
  Lees meer
 17. gisteren 02:09 Ruimtevrachtschip Dragon eindelijk gelanceerd richting ISS
  AP
  Met meer dan een maand vertraging is het ruimtevrachtschip Dragon van het private ruimtevaartbedrijf SpaceX gisteren succesvol gelanceerd.
  Lees meer
 18. 18/04 22:40 Presentator moet live-uitzending staken door aardbeving
  Mexico is getroffen door een zware aardbeving. Er zijn voorlopig geen doden gemeld, maar deze tv-presentator van een ochtendprogramma was alleszins onder de indruk.
 19. 18/04 22:40 Schokkende beelden na bomaanslag in Homs
  Via sociale media zijn er schokkende beelden verspreid die de chaos tonen na een bomaanslag in Homs. Zowel de locatie als de datum waarop de beelden zijn gemaakt is moeilijk te controleren, maar over de verwoesting bestaat geen twijfel. De straten liggen bezaaid met zwaargewonde, hevig bloedende mensen. Met geïmproviseerde ziekenwagens worden de gewonden geëvacueerd. Lokale media spreken van 14 doden.
 20. 18/04 22:27 Kapitein van gezonken ferryboot is aangehouden
  Belga
  Eerder had de vicerector van de school die mogelijk honderden leerlingen heeft verloren bij de scheepsramp in Zuid-Korea, zelfmoord gepleegd.
  Lees meer