Refresh


Home : Buitenland


Wordt Tadic derde keer president van Servië?

Belga

zo 20/05/2012 - 12:48 In Servië wordt er vandaag gestemd voor een nieuwe president. Het gaat om de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Huidig president Boris Tadic van de Democratische Partij (DS) neemt het op tegen de nationalistische oppositieleider Tomislav Nikolic van de Servische Progressieve Partij (SNS).

Omdat geen van beiden een absolute meerderheid haalde in de eerste ronde, moeten de Serviërs opnieuw naar de stembus. Volgens de laatste peilingen ligt president Tadic voor op zijn tegenstander. Winst zou voor hem een derde termijn als president betekenen.

Belga

Tadic die gezien wordt als pro-Europees onderhandelde als president over de mogelijke toetreding van het land tot de Europese Unie. Het is ook de man die verantwoordelijk is voor de uitlevering van oorlogsleiders zoals Radovan Karadzic en Ratko Mladic uit Bosnië aan het VN-tribunaal.

Oppositieleider Nikolic is minder Europees gezind en zag in het verleden eerder een meerwaarde in een alliantie met Rusland dan met Europa. Dat standpunt heeft hij intussen wat afgezwakt.

AP

Het verkiezingsthema is de Servische economie. De werkloosheid en de overheidsschuld in het land zijn dramatisch hoog. Maar de verkiezingen zijn dus ook belangrijk voor de plannen van Servië om toe te treden tot de EU.

De huidige regering wordt gevormd door de partij van Tadic en de socialistische partij SPS. Die partij wil samenwerken met diegene die de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wint.


Live Center: Buitenland

 1. 1 uur geleden Bruno Tersago: "Ik verdien netto 924 euro per maand"
  VRT-correspondent Bruno Tersago woont en werkt in het veelgeplaagde Griekenland. Hij is nu een weekje terug in België en vertelt in "Café Corsari" hoe het leven nu echt is voor de gewone Griek.
 2. gisteren 20:22 Amsterdamse taxichauffeur over Uber: "Het zijn ratten"
  De rechter in Brussel heeft het Amerikaanse taxisysteem Uber verboden. Onder Amsterdamse taxichauffeurs is de Uber-ban groot nieuws, want ook zij zijn Uber liever kwijt dan rijk.
 3. gisteren 20:03 VN-Veiligheidsraad krijgt ongeziene gruwelbeelden uit Syrië onder ogen
  Duizenden gruwelijke foto's van Syrische gevangenen, die omgekomen zijn door marteling en uithongering, zijn voor het eerst getoond aan de ambassadeurs van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
 4. gisteren 18:32 Opnieuw webcamzaak in Nederland
  AP
  In Nederland is een 35-jarige man in januari opgepakt omdat hij minderjarige meisjes zou hebben aangezet tot seksuele handelingen voor de webcam. Het is de derde grote zaak in korte tijd.
  Lees meer
 5. gisteren 18:28 Veel meer Britten doen een beroep op de voedselbank
  AP
  Volgens de ngo Trussel Trust, die 423 voedselbanken beheert, hebben in het boekjaar 2013-2014 913.138 Britten minstens drie dagen in de week voedselhulp gekregen. Dat is een stijging met 163 procent.
  Lees meer
 6. gisteren 17:11 Deense koningin Margrethe II viert 74e verjaardag
  In kasteel Marselisborg in Denemarken heeft koningin Margrethe II haar 74e verjaardag gevierd. De koningin en haar familie begroetten de Denen vanop het balkon. Margrethe werd in 1972 koningin van Denemarken en is de op één na langst regerende monarch in Europa.
 7. gisteren 16:54 Doodgeschoten agent op Westelijke Jordaanoever begraven
  In Jeruzalem hebben honderden Israëli's de begrafenis bijgewoond van een politieagent die op de Westelijke Jordaanoever werd doodgeschoten. Baruch Mizrahi reed met zijn gezin naar familieleden in Hebron, ze gingen samen het joodse paasfeest vieren, toen hij geraakt werd. Zijn vrouw en kinderen werden daarbij gewond.
 8. gisteren 16:53 Parijs bevriest ambtenarenlonen en uitkeringen
  Belga
  De Franse overheid heeft beslist dat de ambtenarenlonen en de uitkeringen tot eind volgend jaar niet worden verhoogd. Die maatregel komt er in het kader van grote besparingen.
  Lees meer
 9. gisteren 16:42 Doden na explosie in chemische fabriek China
  Bij een explosie in een chemische fabriek in de provincie Jiangsu in China zijn drie mensen om het leven gekomen en vijf zijn vermist. Brandweermannen hebben het vuur onder controle gekregen. Er wordt volop gezocht naar de vermisten. In de fabriek worden vooral palmolie en stearinezuur gemaakt.
 10. gisteren 15:46 "We zijn in conflicten veel te ongeduldig geworden"
  Of de EU Rusland tot bedaren kan brengen in diens acties in Oekraïne, kan je niet anders dan hopen, zegt Annemie Neyts (Open VLD). "Je mag de hoop nooit opgeven. We zijn vreselijk ongeduldig, veel te ongeduldig geworden in die zaken. We vergeten dat oplossingen in conflictsituaties maanden, jaren kunnen duren."
 11. gisteren 15:42 NAVO versterkt militaire aanwezigheid in Oost-Europa
  AP
  De NAVO stuurt meer troepen, vliegtuigen en schepen naar Oost-Europa. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen aangekondigd. De beslissing volgt op de nieuwe ontwikkelingen in de Oekraïense crisis. De NAVO blijft wel hameren op het belang van een politieke oplossing.
  Lees meer
 12. gisteren 15:20 Ferry zinkt in Zuid-Korea: zeker 4 doden en honderden vermisten
  Belga
  Aan boord van het schip bevonden zich 325 scholieren en hun leerkrachten, in totaal bijna 500 passagiers. De ferry is door een nog onbekende oorzaak op zijn zij terechtgekomen en gezonken.
  Lees meer
 13. gisteren 14:56 "Plastic zakjes binnenkort overal betalend"
  Dat staat in een ontwerptektst van het Europees Parlement. Daarmee wil het parlement de plastic afvalberg terugdringen.
  Lees meer
 14. gisteren 13:20 Oekraïne en Rusland rollen spierballen in Oost-Oekraïne
  Belga
  Aan de vooravond van het internationaal overleg over Oekraïne houden pro-Russische troepen en Oekraïense militairen een krachtmeting in het oosten van het land.
  Lees meer
 15. gisteren 13:13 NAVO vergroot militaire aanwezigheid bij Oekraïne
  Anders Fogh Rasmussen de secretaris-generaal van de NAVO meldt dat het militaire bondgenootschap van plan is om hun militaire aanwezigheid aan de oostgrens van Oekraïne op te drijven zowel op zee, op het land als in de lucht.
 16. gisteren 12:49 Smartphonediefstal wordt binnenkort minder aantrekkelijk
  AP
  Telecomoperatoren hebben met elkaar afgesproken dat nieuwe smartphones binnenkort op afstand onbruikbaar gemaakt kunnen worden door de eigenaar. De afspraak gaat in vanaf augustus 2015 en moet diefstal van smartphones minder aantrekkelijk maken.
  Lees meer
 17. gisteren 12:47 2 doden in Australische kolenmijn
  Bij de instorting van een muur op een Australische kolenmijn zijn 2 mensen om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde in de mijn van Yancoal, in het oosten van het land. Volgens de politie zal het dagen duren om de lichamen te vinden, aangezien grote hoeveelheden steenkool en mijnbouwapparatuur eerst verwijderd moeten worden.
 18. gisteren 12:35 Palestijnen op de vuist met Israëlische politie
  Bij de Tempelberg in Jeruzalem zijn Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie slaags geraakt. De twee groepen gingen in de clinch nadat Palestijnen het complex waar de Al-Aqsa moskee en de Klaagmuur staan, met stenen hadden bekogeld. Als reactie vuurde de politie traangasgranaten af.
 19. gisteren 11:52 Irak sluit Abu Ghraib-gevangenis
  AFP
  De Iraakse overheid heeft de beruchte gevangenis van Abu Ghraib, vlak bij Bagdad, gesloten. Dat gebeurde niet om humanitaire maar wel om veiligheidsredenen. De sluiting werd bekendgemaakt door minister van Justitie Hassan al-Shimmari. Het is niet duidelijk of de sluiting tijdelijk of definitief is.
  Lees meer
 20. gisteren 11:51 Belgische directeur Congolees nationaal park buiten levensgevaar
  AP
  Emmanuel de Merode werd gisteren aangevallen door niet-geïdentificeerde gewapende mannen. Hij raakte zwaargewond en kreeg twee kogels in de buikstreek.
  Lees meer