Refresh


Home : Buitenland


6 doden en veel schade bij aardbeving in Italië

AP

zo 20/05/2012 - 07:34 Update: zo 20/05/2012 - 19:30 In het noordoosten van Italië zijn afgelopen nacht zes doden gevallen bij een aardbeving. De beving met epicentrum in Modena (Emilia Romagna) had een kracht van 6 en was voelbaar tot in Bologna en Venetië. De schade aan het historisch erfgoed is groot. Deze namiddag volgden nog enkele zware naschokken maar die veroorzaakten vooral paniek.

De aardbeving vond rond 4 uur plaats, duurde ongeveer twintig seconden en werd gevolgd door enkele naschokken.

AP

In de namiddag was er een nieuwe aardbeving met een kracht van 5,1 voelbaar. De Italiaanse autoriteiten hebben zo'n 3.000 mensen geëvacueerd.

De beving kostte het leven aan minstens zes mensen. Vier van hen waren arbeiders. Twee deden nachtwerk in een keramische fabriek in Sant'Agostino di Ferrara. Ze raakten bedolven toen de fabriek instortte. De derde slachtoffer was aan het werk in een fabriek in Ponto Rodoni do Bodeno. Elders stierf nog een vierde arbeider.

Een vrouw van meer dan 100 bezweek door de shock die ze opliep door de beving, een 37-jarige vrouw stierf van de schrik. Er vielen ook een vijftigtal gewonden. De aardschokken veroorzaakten ook een enorme paniek, duizenden mensen liepen na de beving de straat op.

Veel materiële schade

Volgens de Italiaanse minister van Cultuur is er ook heel wat schade aan historische gebouwen.

AP

Het dak van de kathedraal van Mirandolo is ingestort en in het historisch centrum van Ferrara zijn veel straten afgezet omdat er gebouwen ingestort zijn of op instorten staan. In het stadje Finale is de helft van de klokkentoren naar beneden gekomen.

Een van de zwaarst getroffen dorpjes is Sant'Agostina. "De gevel van het gemeentehuis is volledig ingestort", zegt correspondent Bas Mesters. "Ook in de kerktoren zitten scheuren en een deel van het dak is ingestort."

 

300.000 bollen kaas vernield

Naast grote schade aan historische gebouwen zijn ook een heel aantal opslagplaatsen voor kazen in en en rond Bologna beschadigd. Meer dan 300.000 bollen parmezaanse kaas en "Grana Padano" zijn vernield. Duizenden tonnen kaas zijn verwoest. De schade voor de kaassector zou tot in de miljoenen euro's kunnen oplopen.


Live Center: Buitenland

 1. 04:09 Politieofficier komt om bij bomexplosie in Caïro
  Een officier van de Egyptische politie is vrijdagavond om het leven gekomen bij een bomexplosie in de hoofdstad Caïro.
  Lees meer
 2. 03:09 Ex-aanvoerder van IRA-splintergroep doodgeschoten op Goede Vrijdag
  In Noord-Ierland is een vroegere leider van het Continuity IRA (CIRA), een splintergroep van het Iers Republikeins Leger (IRA), doodgeschoten op Goede Vrijdag.
  Lees meer
 3. 02:09 Ruimtevrachtschip "Dragon" eindelijk gelanceerd richting ISS
  Met meer dan een maand vertraging is het ruimtevrachtschip "Dragon" van het private ruimtevaartbedrijf SpaceX vrijdag succesvol gelanceerd.
  Lees meer
 4. gisteren 22:40 Presentator moet live-uitzending staken door aardbeving
  Mexico is getroffen door een zware aardbeving. Er zijn voorlopig geen doden gemeld, maar deze tv-presentator van een ochtendprogramma was alleszins onder de indruk.
 5. gisteren 22:40 Schokkende beelden na bomaanslag in Homs
  Via sociale media zijn er schokkende beelden verspreid die de chaos tonen na een bomaanslag in Homs. Zowel de locatie als de datum waarop de beelden zijn gemaakt is moeilijk te controleren, maar over de verwoesting bestaat geen twijfel. De straten liggen bezaaid met zwaargewonde, hevig bloedende mensen. Met geïmproviseerde ziekenwagens worden de gewonden geëvacueerd. Lokale media spreken van 14 doden.
 6. gisteren 22:27 Kapitein van gezonken ferryboot is aangehouden
  Belga
  Eerder had de vicerector van de school die mogelijk honderden leerlingen heeft verloren bij de scheepsramp in Zuid-Korea, zelfmoord gepleegd.
  Lees meer
 7. gisteren 22:26 14 doden bij aanslag op moskee in Syrië
  In de Syrische stad Homs zijn vanavond minstens 14 doden gevallen bij een aanslag bij een moskee. Dat meldt de Syrische staatstelevisie, die het regime van president Bashar al-Assad steunt. Voorlopig is nog niet duidelijk wie achter de aanslag zit, al wijst de zender met een beschuldigende vinger naar de "terroristen".
  Lees meer
 8. gisteren 20:23 "Als de werkloosheid tegen 2017 niet afneemt, heb ik geen reden kandidaat te zijn"
  AP
  De Franse president François Hollande heeft zijn politieke toekomst verbonden aan een daling van de werkloosheid. "Als de werkloosheid tegen 2017 niet afneemt, heb ik geen reden kandidaat te zijn, noch een kans om herverkozen te worden", aldus Hollande.
  Lees meer
 9. gisteren 20:10 EU vraagt Israël beslissingen tegen Palestijnen terug te draaien
  Belga
  De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton heeft er bij Israël op aangedrongen een aantal maatregelen tegen de Palestijnen terug te draaien. Ashton toont zich "ongerust" over een aantal recente ontwikkelingen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.
  Lees meer
 10. gisteren 19:50 Kiev komt pro-Russische oppositie tegemoet
  Belga
  De Oekraïense regering heeft een "speciaal statuut" voor de Russische taal en meer macht aan de lokale besturen beloofd.
  Lees meer
 11. gisteren 18:23 Bouteflika voor de vierde keer president van Algerije
  Belga
  De 77-jarige Abdelaziz Bouteflika heeft 81,53 procent van de stemmen behaald. Zijn tegenstander Ali Benflis haalt 12,18 procent en spreekt van fraude bij de stembussen.
  Lees meer
 12. gisteren 17:51 Duizenden gelovigen in Jeruzalem voor Goede Vrijdag
  Duizenden christenen en joden van over de hele wereld zijn in Jeruzalem op Goede Vrijdag om de lijdensweg van Jezus te herdenken. Ze liepen mee in de traditionele processie langs de Via Dolorosa, de weg die Christus met het kruis zou hebben afgelegd.
 13. gisteren 17:18 Rusland gaat betwiste eilandengroep herbewapenen
  AP
  Rusland heeft aangekondigd dat het de Koerilen, een eilandengroep in de Stille Oceaan, gaat herbewapenen. De Koerilen werden in 1945 ingelijfd door de Sovjetunie maar worden ook geclaimd door Japan. De demarche kan worden gezien als een reactie op de toegenomen Amerikaanse aanwezigheid in de regio.
  Lees meer
 14. gisteren 17:18 China print eerste 3D-huizen
  In Shanghai staan de eerste Chinese 3D-geprinte huizen. Een bedrijf in China heeft met behulp van een enorme 3D-printer 3D-huizen geprint.
 15. gisteren 16:46 Zware aardbeving in Centraal- en Zuid-Mexico
  Centraal- en Zuid-Mexico werd vandaag geraakt door een zware aardbeving. Die vond plaats in de staat Guerrero, ten noorden van de badplaats Acapulco en zou een kracht van 7,5  hebben gehad. Voorlopig werden nog geen doden of gewonden gemeld.
 16. gisteren 16:43 Militaire parade op Legerdag in Iran
  Tijdens een militaire parade op de jaarlijkse Legerdag in Iran, heeft het leger verschillende zelfgemaakte uitrustingen onthuld. Ook luchtverdedigingssysteem, artillerie en onbemande vliegtuigen werden getoond. Op die manier wil het land laten zien dat zijn leger sterk genoeg is om elke vijand af te schrikken.
 17. gisteren 16:17 Raadsman van Hollande neemt ontslag
  Belga
  Aquilino Morelle kwam in opspraak door een beschuldiging van belangenvermenging en een overdreven riante levensstijl. Hij doet een stap opzij om naar eigen zeggen geen extra druk te leggen op de regering.
  Lees meer
 18. gisteren 15:54 Zuid-Koreaans adjunct-directeur van school pleegt zelfmoord
  Kang Min Kyu, de adjunct-directeur van de middelbare school waarvan de leerlingen aan boord waren van de gezonken veerboot, heeft zelfmoord gepleegd. De Zuid-Koreaanse politie vond hem dood naast de school. De 52-jarige man werd zelf als een van de eersten gered van het schip.
 19. gisteren 15:37 Crisis op het bord
  VRT
  STANDPLAATS DEN HAAG - Sabine Vandeputte weet al wat haar Haagse madeleine zal worden - het gerecht dat haar later in een flits naar deze periode in Den Haag zal terugbrengen: het mysterieuze "twaalfuurtje".
  Lees meer
 20. gisteren 14:31 Een lijdensweg
  Nicky Aerts
  Het is Goede Vrijdag vandaag. Ook en vooral in Jeruzalem. Duizenden pelgrims komen naar de Oude Stad om de lijdensweg van Christus af te leggen. Correspondent Nicky Aerts ging kijken.
  Lees meer