Refresh


Home : Buitenland


Chen Guangcheng is onderweg naar de VS

AP

za 19/05/2012 - 09:04 Update: za 19/05/2012 - 13:18 Chen Guangcheng, de Chinese dissident die een diplomatieke rel veroorzaakte tussen China en de Verenigde Staten, is onderweg naar New York. Vanmorgen ging hij zonder paspoort naar de luchthaven in de hoop dat alles in orde zou komen.

Chen Guangcheng is een blinde advocaat. Hij stond onder huisarrest omdat hij protesteerde tegen gedwongen sterilisaties en abortussen in zijn land. Maar op 28 april ontvluchtte hij zijn huis en vond hij onderdak in de Amerikaanse ambassade.

Dat veroorzaakte een diplomatieke rel tussen de twee landen. China eiste dat de VS haar excuses zou aanbieden, omdat ze zich moeide in de zaak. Chen werd overgebracht naar een ziekenhuis waar de Amerikanen hem niet mochten bezoeken.

Daarna vertelden de Chinese autoriteiten dat Guangcheng, net als iedere Chinees, gewoon een paspoort kan aanvragen "om in het buitenland te studeren". Volgens Chinese autoriteiten heeft hij nu ook op die manier een paspoort verkregen.

Vanmorgen had Guangcheng nog geen paspoort, maar was hij wel afgezakt naar de luchthaven van Peking, in de hoop om op een vlucht naar New York te kunnen stappen. Aan persbureau AFP vertelde hij toen dat de Chinese autoriteiten zijn paspoort mogelijk direct aan de Amerikaanse verantwoordelijken zouden overhandigen en dat die dan vervolgens voor een visum zouden regelen. Hoe hij nu effectief zijn paspoort gekregen heeft, is onbekend.

Vaststaat dat  hij nu op een vlucht van United Airlines richting Newark (New Jersey) zit, dat ligt net naast New York. Ook zijn vrouw en twee kinderen zijn aan boord, net zoals een grote groep journalisten.


Live Center: Buitenland

 1. 7 min. geleden "Onmiddellijke toegang tot iedereen die hulp nodig heeft"
  AP
  De humanitaire situatie in Syrië verslechtert van dag tot dag. Dat zeggen enkele humanitaire organisaties verbonden aan de Verenigde Naties. "En op sommige plaatsen moet het ergste nog komen", luidt het. Ze eisen onmiddellijke toegang tot iedereen die hulp nodig heeft.
  Lees meer
 2. 16 min. geleden Brit krijgt boete voor het doorslikken van een levende goudvis
  CC Robbie Veldwijk
  De stunt was een gevolg van een zogenaamde "neknomination", een drankspelletje waarbij jongeren "originele" en "hilarische" uitdagingen aangaan die ze vervolgens op het internet plaatsen.
  Lees meer
 3. 42 min. geleden China houdt internationale manoeuvres op zee
  Aan de Chinese oostkust hebben acht landen een gezamenlijke marine-oefening gehouden om de 65e verjaardag van de Chinese zeemacht te vieren.
 4. 1 uur geleden Indianen protesteren voor Capitool
  In de Amerikaanse hoofdstad Washington DC heeft de Alliantie van Cowboys en Indianen geprotesteerd tegen de uitbreiding van de Keystone pijpleiding, die ruwe olie naar verschillende delen van de VS vervoert. Ze doorkruist daarbij natuurgebieden en waterwinningsgebieden. De aanleg van de pijpleiding moet nog de goedkeuring krijgen van president Obama, maar die heeft de beslissing daarover deze week nogmaals uitgesteld.
 5. 11:38 Zuid-Koreanen rouwen om slachtoffers ferryramp
  In een Olympische sporthal in de stad Ansan hebben Zuid-Koreanen massaal gerouwd voor de slachtoffers van de rampveerboot die vorige week woensdag kapseisde en zonk. Het dodental staat officieel op 150.
 6. 10:42 Filipijnen betogen tegen komst Obama
  In de Filipijnen protesteren honderden betogers tegen het verwachte bezoek van Barack Obama. De Amerikaanse president komt naar de Filipijnen volgende maandag na stops in Japan, Zuid-Korea en Maleisië.
 7. 10:30 Leegloop bij partij van Wilders gaat voort
  Belga
  Na de omstreden Marokkanen-uitspraken van Geert Wilders stapt nu ook de rechterhand van de PVV-leider uit de partij.
  Lees meer
 8. 10:27 Duurdere treintickets tijdens spitsuren in Nederland
  CC Rob Dammers Spots
  De Nederlandse spoorwegmaatschappij NS mag een treinticket tot 10 procent duurder maken in de piekuren, op voorwaarde dat de prijs van een kaartje in de daluren met 12 procent daalt.
  Lees meer
 9. 10:18 150 lichamen geborgen na ferryramp
  AP
  Een week na de ferryramp in Zuid-Korea staat het officiële dodental op 150. Verschillende families wachten nog op nieuws en de mortuaria in de stad Ansan zijn overvol. De oorzaak van de ramp is nog steeds niet gevonden.
  Lees meer
 10. 09:24 Sinclair: "Nooit geloofd dat DSK die vrouw heeft aangerand"
  AP
  Drie jaar nadat haar ex-man Dominique Strauss-Kahn in het oog van de storm is terechtgekomen na de vermeende aanranding van een kamermeisje in New York, heeft de Franse journaliste Anne Sinclair voor het eerst op die turbulente periode gereageerd.
  Lees meer
 11. 09:23 Al 150 lichamen geborgen voor kust Zuid-Korea
  In Zuid-Korea zijn al 150 lichamen geborgen van de ferry die een week geleden is gezonken. Er zijn nog 150 opvarenden vermist. Duikers doorzoeken nu verder de ferry waarbij ze ook wanden van de kajuiten openbreken.
 12. 09:06 Lichamen van 3 kinderen gevonden in Londens huis
  In een woning in de zuidelijke Londense wijk New Maiden zijn de lichamen van 3 kinderen gevonden. Dat melden verschillende Britse media. Er is al 1 arrestatie verricht.
  Lees meer
 13. 08:55 Malinese terreurgroep meldt dood van Franse gijzelaar
  Belga
  De Malinese terreurgroep "Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika" (Mujao) laat tijdens een telefoongesprek met het Franse persbureau AFP weten dat ze een Franse gijzelaar hebben omgebracht.
  Lees meer
 14. 08:40 Brandende voertuigen in straten Rio de Janeiro
  In Rio de Janeiro in Brazilië zijn zware rellen uitgebroken nadat een jongeman zou zijn doodgeslagen door de politie. Volgens zijn vrienden sloegen agenten hem dood omdat ze dachten dat hij een drugshandelaar was. Buurtbewoners wierpen daarop barricades op van brandende autobanden en er waren geweerschoten te horen. Bij de rellen zou nog een dode zijn gevallen.
 15. 08:26 "Braziliaanse oud-president Kubitschek niet vermoord door militair regime"
  AP
  De Braziliaanse oud-president Juscelino Kubitschek werd niet vermoord door het militaire regime, maar kwam wel degelijk om in een verkeersongeval in 1976. Dat heeft de nationale waarheidscommissie in Brazilië aangegeven.
  Lees meer
 16. 08:18 Moord op favela-artiest veroorzaakt dodelijke rellen in Copacabana
  Belga
  De oproer kwam er nadat een favela-artiest er was doodgeslagen door de politie. Tijdens de rellen kwam een man van rond de dertig om het leven door een hoofdschot.
  Lees meer
 17. 08:17 Obama bezoekt rampgebied Washington na modderlawine
  De Amerikaanse president Obama heeft een bezoek gebracht aan Oso, het dorp in de staat Washington dat een maand geleden getroffen werd door een modderlawine. De president sprak met familieleden van slachtoffers, hulpverleners en reddingswerkers.
 18. 08:17 Kerry dreigt met nieuwe sancties tegen Rusland
  AP
  In een telefoongesprek met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry met nieuwe sancties gedreigd indien er geen schot komt in de uitvoering van het akkoord van Genève.
  Lees meer
 19. gisteren 21:45 Duitse katholieke kerk vergoedt 1.380 slachtoffers misbruik
  Belga
  De bisschop van Trier zegt dat al 1.380 slachtoffers van seksueel misbruik een schadevergoeding hebben gekregen.
  Lees meer
 20. gisteren 20:25 VS stuurt 600 soldaten naar Polen en Baltische staten
  De Verenigde Staten gaan zo'n 600 soldaten naar Polen en naar de Baltische staten sturen voor militaire oefeningen. Op die manier wil de VS zijn engagement tegenover zijn bondgenoten van de NAVO tonen, op een moment dat de spanningen in de regio oplopen door het conflict tussen Rusland en Oekraïne.