Refresh


Home : Buitenland


Obama en Hollande pleiten voor groeistrategie

vr 18/05/2012 - 22:00 In het Amerikaanse Camp David, het zomerverblijf van president Barack Obama, zijn de leiders van de 8 sterkste economieën bijeen. Obama moedigt Europa aan om werk te maken van economische groei. Daarmee zit hij op dezelfde lijn als de nieuwe Franse president Hollande, die hij eerder op de dag op het Witte Huis ontving.

Gastheer van de G8-top dit weekend in Camp David bij Washington is de Amerikaanse president Barack Obama. Bovenaan op de agenda van de G8 staat de Europese schuldencrisis.

In de Verenigde Staten bestrijdt Obama de economische crisis door de overheidsuitgaven te verhogen. Hij roept Europa op om ook een groeistrategie te volgen. Daarvoor vindt hij in de Franse president Hollande een bondgenoot, tegen de Duitse kanselier Angela Merkel. Zij blijft vasthouden aan het terugdringen van de budgettekorten als belangrijkste aanpak om uit de crisis te geraken.

"President Hollande en ik zijn het eens dat economische groei een enorm belangrijke zaak is, niet alleen voor de Europeanen, maar voor de hele wereldeconomie", zei Obama na afloop van zijn eerste ontmoeting met Hollande.

Hollande van zijn kant benadrukte dat Griekenland in de Eurozone moet blijven en dat iedereen daarvoor moet doen wat mogelijk is. Canada en de VS zijn bezorgd dat een uitstap van Griekenland en een wankelende Eurozone zware gevolgen zal hebben voor hun eigen economieën.

Op de agenda staat nog een tweede belangrijke punt: Afghanistan. Hollande had tijdens zijn presidentscampagne gezegd dat hij de Franse troepen voor het einde van dit jaar uit Afghanistan terug te trekken. Obama wil hem overtuigen om dat niet te doen.

Wat is de G8?

De G8 is een intergouvernementeel forum van de acht sterkste economieën. Ze komen één keer per jaar bijeen om economische en financiële onderwerpen te bespreken. De landen die deel uitmaken van de G8 zijn het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten, Canada en Rusland. De G8-bijeenkomsten oogsten altijd felle kritiek uit andersglobalistische hoek.


Live Center: Buitenland

 1. 50 min. geleden Evacuaties na vondst van verdachte rugzakken in Boston
  AP
  In de Amerikaanse stad zijn gisterenavond honderden mensen geëvacueerd na de vondst van twee verdachte rugzakken in de buurt van de plaats waar exact een jaar geleden bij aanslagen drie doden en 264 gewonden vielen.
  Lees meer
 2. 1 uur geleden Belgische directeur Congolees nationaal park aangevallen
  Belga
  Emmanuel de Merode is gewond geraakt bij een aanval door niet geïdentificeerde gewapende mannen. De Merode zou in kritieke toestand verkeren.
  Lees meer
 3. 04:08 Ferry met 450 passagiers in nood voor Zuid-Koreaanse kust
  AP
  Aan boord van het schip bevinden zich 325 studenten en hun leerkrachten. De ferry ligt op zijn zij en is bijna helemaal gezonken.
  Lees meer
 4. 02:15 Amerikaanse kustwacht onderschept 3,3 ton cocaïne in Caraïben
  De cocaïne heeft een waarde van 110 miljoen dollar (79,7 miljoen euro). Het gaat om de grootste inbeslagname in een lange tijd, aldus de kustwacht.
  Lees meer
 5. gisteren 23:42 100 schoolmeisjes gekidnapt in Noord-Nigeria
  Gewapende mannen hebben bij een aanval op een school zo'n 100 meisjes ontvoerd. De plaatselijke politiesommissaris bevestigt de ontvoeringen, maar wil geen exact aantal noemen. Ook een bewaker en een politieagent zijn gedood. Waarschijnlijk is de ontvoering het werk van de islamistische groepering Boko Haram.
 6. gisteren 22:48 Slachtoffers bomaanslagen Boston herdacht
  In Boston zijn de slachtoffers herdacht die er één jaar geleden vielen tijdens de marathon. Er werden toen 3 mensen gedood door ontploffingen, en ook 250 mensen raakten gewond. De daders waren 2 Tsjetsjeense broers: één van hen is later doodgeschoten, de tweede wacht nog op zijn proces.
 7. gisteren 20:20 Groot Koerkamp: “Veel mensen hebben geen voeling met wat er hier gebeurt”
 8. gisteren 19:48 47 doden bij zwaar verkeersongeval in Togo
  Bij een botsing tussen een vrachtwagen en een passagiersbus in het noorden van Togo, in West-Afrika, zijn 47 doden gevallen. Dat meldt de Togolese staatstelevisie. Bij het ongeval in Talo, zo'n 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lomé, raakten ook vijftien mensen gewond. Onder de doden zijn vijftien Burkinezen en één Nigeriaan. Alle andere slachtoffers zijn Togolezen.
 9. gisteren 17:59 Pro-Russische politicus besmeurd met bloem en verf
  In Kiev heeft de pro-Russische presidentskandidaat Vladimir Bitko het aan de stok gekregen met pro-Oekraïense tegenstanders. De gemoederen laaiden hoog op en Bitko werd besmeurd met bloem en verf.
 10. gisteren 17:42 Kiev start antiterreuroperatie in oosten Oekraïne
  AP
  Dat heeft interim-president Oleksandr Toertsjinov aangekondigd. De operatie is gericht tegen pro-Russische separatisten in het noorden van Donetsk-regio.
  Lees meer
 11. gisteren 17:27 Hindoes vieren de geboorte van aapgod Hanuman
  In tempels in de Indische staat Uttar Pradesh hebben devote Hindoes de geboortedag van aapgod Hanuman gevierd. Gelovigen maakten muziek en baden om hem te eren. Ze gaven ook snoep aan voorbijgangers. Aapgod Hanuman komt uit de Indische mythologie en staat symbool voor kracht.
 12. gisteren 17:21 Berlusconi moet jaar gemeenschapsdienst doen bij bejaarden
  Belga
  De vroegere Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft van de rechter de toelating gekregen om zijn veroordeling om te zetten in gemeenschapsdienst. Hij kreeg vorig jaar 4 jaar cel wegens belastingfraude.
  Lees meer
 13. gisteren 16:54 Erotische Oud-Chinese kunst in Hongkong
  In de kunstgalerij Sotheby's in Hongkong is een tentoonstelling van start gegaan met zeldzame Chinese erotiek. "Gardens of Pleasure: Sex in Ancient China" is de eerste exotische expositie uit Oud-Chinese kunst in Hongkong.
 14. gisteren 16:42 Eén jaar na de bloedige bomaanslag op de Boston Marathon
  AP
  In Boston wordt vandaag een herdenkingsceremonie gehouden voor de slachtoffers van de aanslag tijdens de Boston Marathon exact één jaar geleden. Er vielen 3 doden en meer dan 260 gewonden.
  Lees meer
 15. gisteren 16:37 Verwoestende brand in Chili onder controle
  Belga
  Volgens de brandweer van de stad Valparaiso kan het wel nog twintig dagen duren voor alle gevaar geweken is.
  Lees meer
 16. gisteren 16:29 Automatisch noodoproepsysteem in auto's vanaf oktober 2017
  Belga
  Dat heeft het Europees Parlement beslist. Het noodoproepsysteem eCall moet vanaf 1 oktober 2017 operationeel zijn in alle Europese landen.
  Lees meer
 17. gisteren 16:16 Duitse speelautomaten geplunderd door softwarefout
  Belga
  In Duitsland is voor miljoenen euro’s buitgemaakt door een fout in de software van speelautomaten. Dat bericht het Duitse blad Der Spiegel. Door een specifieke toetsencombinatie in te tikken, kon het grote lot worden gewonnen.
  Lees meer
 18. gisteren 15:55 Nederlandse bloemen op weg richting Vaticaan
  Nederlandse bloemen zijn weer onderweg naar het Vaticaan. Naar jaarlijkse gewoonte stuurt Nederland bloemen naar het Sint-Pietersplein. Er worden onder meer narcissen, tulpen en magnolia's geleverd. Tijdens Pasen zorgen Nederlandse bloementelers al 29 jaar voor de bloemenpracht op het Sint-Pietersplein.
 19. gisteren 14:52 "U zegt dat u geen schuld treft, M. Pistorius, maar wie dan wel?"
  In het moordproces tegen de Zuid-Afrikaanse paralympiër Oscar Pistorius is vandaag de vijfde dag van kruisverhoren beëindigd. De openbare aanklager trok van leer tegen de beklaagde: "U bent er niet schuldig aan dat ze is doodgeschoten. U treft geen schuld. En wie dan wel? We moeten iemand of iets aanwijzen. Wie dan? Reeva?" Pistorius wordt ervan verdacht zijn vriendin Reeva Steenkamp te hebben doodgeschoten omdat hij haar voor een inbreker hield.
 20. gisteren 12:54 Nederlandse tiener weer op vrije voeten na dreigtweet
  Twitter
  Het meisje dreigde gisteren met het het plegen van een aanslag op een vlucht van American Airlines. Hoewel ze zelf benadrukte dat het al lachend bedoeld was, nam de politie de zaak ernstig.
  Lees meer