Refresh


Home : Buitenland


Obama en Hollande pleiten voor groeistrategie

vr 18/05/2012 - 22:00 In het Amerikaanse Camp David, het zomerverblijf van president Barack Obama, zijn de leiders van de 8 sterkste economieën bijeen. Obama moedigt Europa aan om werk te maken van economische groei. Daarmee zit hij op dezelfde lijn als de nieuwe Franse president Hollande, die hij eerder op de dag op het Witte Huis ontving.

Gastheer van de G8-top dit weekend in Camp David bij Washington is de Amerikaanse president Barack Obama. Bovenaan op de agenda van de G8 staat de Europese schuldencrisis.

In de Verenigde Staten bestrijdt Obama de economische crisis door de overheidsuitgaven te verhogen. Hij roept Europa op om ook een groeistrategie te volgen. Daarvoor vindt hij in de Franse president Hollande een bondgenoot, tegen de Duitse kanselier Angela Merkel. Zij blijft vasthouden aan het terugdringen van de budgettekorten als belangrijkste aanpak om uit de crisis te geraken.

"President Hollande en ik zijn het eens dat economische groei een enorm belangrijke zaak is, niet alleen voor de Europeanen, maar voor de hele wereldeconomie", zei Obama na afloop van zijn eerste ontmoeting met Hollande.

Hollande van zijn kant benadrukte dat Griekenland in de Eurozone moet blijven en dat iedereen daarvoor moet doen wat mogelijk is. Canada en de VS zijn bezorgd dat een uitstap van Griekenland en een wankelende Eurozone zware gevolgen zal hebben voor hun eigen economieën.

Op de agenda staat nog een tweede belangrijke punt: Afghanistan. Hollande had tijdens zijn presidentscampagne gezegd dat hij de Franse troepen voor het einde van dit jaar uit Afghanistan terug te trekken. Obama wil hem overtuigen om dat niet te doen.

Wat is de G8?

De G8 is een intergouvernementeel forum van de acht sterkste economieën. Ze komen één keer per jaar bijeen om economische en financiële onderwerpen te bespreken. De landen die deel uitmaken van de G8 zijn het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten, Canada en Rusland. De G8-bijeenkomsten oogsten altijd felle kritiek uit andersglobalistische hoek.


Live Center: Buitenland

 1. 04:18 Technologiereuzen treffen schikking in kartelzaak
  AP
  64.000 technici beschuldigen Apple, Google, Intel en Adobe ervan onderling afspraken te hebben gemaakt om elkaars personeel niet weg te kapen en eisten een schadevergoeding.
  Lees meer
 2. 03:18 Kerry waarschuwt Rusland voor "zware en dure fout"
  AP
  Rusland moet volgens de VS-minister van Buitenlandse Zaken stoppen met Oekraïne te destabiliseren. Moskou houdt zich volgens hem immers niet aan de in Genève gemaakte afspraken.
  Lees meer
 3. gisteren 22:57 40 jaar Rubiks Kubus gevierd met tentoonstelling
  Op een verjaardagstentoonstelling in de VS zijn de allereerste en enkele opmerkelijke modellen van de Rubiks Kubus te zien. De meest vingervlugge kampioenen hebben amper 10 seconden nodig om te puzzel te maken.
 4. gisteren 22:09 Zandstormen veroorzaken grote overlast in China
  In het noordwesten van China veroorzaken zandstormen grote overlast. Het zicht is sterk beperkt en auto's en gebouwen zijn bedekt met een dikke laag zand. Er zijn ook verschillende branden uitgebroken. Zandstormen als deze zijn in China niet uitzonderlijk.
 5. gisteren 21:57 Belgische mijnenjager actief in Baltische Zeegebied
  Vijf marineschepen van de NAVO, waaronder de Belgische mijnenjager M916 Bellis, zijn het Baltische Zeegebied binnengevaren. De schepen moeten daar "de maritieme veiligheid" bewaken en zijn ingezet in het kader van de maatregelen die de NAVO heeft genomen met betrekking tot de crisis in Oekraïne.
 6. gisteren 20:13 Israël schort onderhandelingen met Palestijnen op
  AP
  De Israëlische regering is boos omdat de Palestijnse president Mahmoed Abbas en de radicale groep Hamas een verzoeningsakkoord hebben gesloten.
  Lees meer
 7. gisteren 19:25 Aantal aanvallen van piraten gedaald
  AP
  Het aantal aanvallen door piraten op zee ligt op het laagste peil van de voorbije 7 jaar. "Dit jaar waren er tot nu 50 aanvallen", zegt het Internationaal Maritiem Bureau. Met aanvallen bedoelt het Bureau kapingen, gijzelingen en beschietingen. Op alle zeeën daalt het aantal incidenten, alleen in de Indische Oceaan bleef het stabiel. Daar zijn nog altijd Somalische piraten actief.


 8. gisteren 17:22 Inwoners van Cornwall erkend als officiële minderheid
  Proper Handsome
  De inwoners van het Britse schiereiland Cornwall krijgen nu ook de officiële status van minderheid. Dat heeft de Britse regering beslist. De Cornish krijgen zo dezelfde status als de Schotten, de Welsh en de Noord-Ieren.
  Lees meer
 9. gisteren 17:11 Hongkongers protesteren tegen kledingindustrie
  In Hongkong werd er geprotesteerd voor de winkels van de grote merken Adidas, Nike en Timberland. De sportschoenen van die merken worden gemaakt in een Chinese fabriek. De directie van die fabriek heeft jarenlang te weinig sociale bijdragen betaald voor zijn werknemers en liet hen ook valse contracten ondertekenen. De betogers eisen dat Adidas, Nike en Timberland de rechten van de werknemers respecteren.
 10. gisteren 17:10 Overstromingen veroorzaken overlast in Bulgarije
  De dorpen rond rivier Danube in het westen van Bulgarije worden geteisterd door zware overstromingen. Door de felle neerslag werden riolen en bruggen vernield. Niemand raakte gewond maar verschillende inwoners werden geëvacueerd uit ondergelopen huizen.
 11. gisteren 16:55 Staatsieportretten Willem-Alexander onthuld
  RVD
  In Nederland zijn de drie officiële staatsieportretten van koning Willem-Alexander onthuld. De portretten zijn gemaakt door Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten.
  Lees meer
 12. gisteren 16:54 "Sommige sherpa's beletten anderen om naar boven te gaan"
  Reporters
  Volgens Jelle Veyt lijkt het erop dat er dit seizoen geen klimtochten op de Mount Everest meer georganiseerd zullen worden. Alle expedities op de zuidflank van de hoogste berg ter wereld worden afgeblazen.
  Lees meer
 13. gisteren 14:26 Zandstormen teisteren noordwesten van China
  Een hevige zandstorm veroorzaakt zware overlast in het noordwesten van China. Het zicht is sterk belemmerd en auto's, gebouwen en bomen zijn bedekt met een dikke laag zand. Door de storm zijn er ook verschillende brandhaarden. Dergelijke stofwolken zijn niet uitzonderlijk, maar deze duurde bovendien 24 uren.
 14. gisteren 14:24 School hervat lessen na ramp met ferry
  Voor het eerst sinds de scheepsramp met de Zuid-Koreaanse ferry gaan de leerlingen van de Danwon High School weer naar school. Vandaag zullen de kinderen eerst psychologische begeleiding krijgen. Meer dan 300 passagiers van de ferry die vorige week kapseisde, zaten op deze school.
 15. gisteren 12:50 Oekraïne herovert checkpoint Slavjansk op pro-Russische troepen
  Oekraïense soldaten hebben de controle over een toegangsweg naar de stad Slavjansk in het oosten van het land heroverd op de pro-Russische troepen heroverd. Sinds de crisis in Oekraïne oversloeg naar het oosten is Slavjansk het epicentrum van de Russischgezinde opstandelingen. Ze bezetten er regeringsgebouwen en verspreiden propaganda.
 16. gisteren 12:35 Hongkong betrapt smokkelaar met 42.000 euro cash
  Een inwoner van de Chinese stad Shenzen City is aan de grens met Hongkong betrapt met bijna 42.000 euro in cash. De man had een deel van het geld in een sporttas, de rest had hij om zijn benen gewikkeld. Als uitleg gaf hij: "Ik was gulzig, mensen zijn altijd gulzig". Bij de ondervraging bleek dat de man in Hongkong een huis op het oog had.
 17. gisteren 12:18 Drie westerse dokters doodgeschoten in Afghanistan
  In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn drie westerse dokters doodgeschoten voor de ingang van een ziekenhuis. De schutter was een bewaker van het ziekenhuis, dat wordt uitgebaat door een Amerikaanse hulporganisatie. Het zou om een spijtig misverstand gaan, omdat terroristen vaak een uniform van hulpdiensten aantrekken om aanslagen uit te voeren.
 18. gisteren 12:12 Kroon van Zweedse koning uit 12e eeuw voor het eerst te kijk
  Wetenschappers van de universiteit van Uppsala hebben de kroon, schedel en beenderen van koning Erik IX voor het eerst tentoongesteld. Na zijn dood in de 12e eeuw, volgens de legende door onthoofding, werden mirakels aan hem toegeschreven en is hij als een heilige vereerd. Verder weet men erg weinig over hem. Uit DNA-onderzoek moet blijken of hij verwant is aan het Engelse koningshuis en of hij aan een ziekte leed. De beenderen werden al eerder uit de kist gehaald maar het is de eerste keer dat de kroon voor iedereen te zien is.
 19. gisteren 12:10 Zweden doen DNA-onderzoek op middeleeuwse koning Erik
  Belga
  Op die manier willen ze meer te weten komen over de afkomst van Erik en over zijn levensgewoonten. Ook de kroon van de koning wordt tentoongesteld.
  Lees meer
 20. gisteren 12:02 Vermoedelijke cocaïnevluchten mogen neergeschoten worden in Bolivia
  CC Ministerio de Seguridad Argentina
  In Bolivia is een wet goedgekeurd die militairen toestaat om vliegtuigen met een vermoedelijke cocaïnevracht neer te schieten.
  Lees meer