Refresh


Home : Buitenland


Hollande zet veteranen op sleutelposten

AP

wo 16/05/2012 - 15:07 Update: wo 16/05/2012 - 20:46 In Frankrijk is de linkse regering van premier Jean-Marc Ayrault samengesteld. Opvallend is de terugkeer van een aantal veteranen van de PS op sleutelposten. Een van hen is ex-premier Laurent Fabius.

Dat er wat "oude krokodillen" opduiken, is niet zo verwonderlijk, want sinds 2002 zaten de socialisten in Frankrijk in de oppositie. De meest opvallende comeback is er evenwel voor de 65-jarige Laurent Fabius (foto bovenaan), tussen 1984 en 1986 premier onder president François Mitterrand. Fabius krijgt nu de belangrijke post Buitenlandse Zaken.

Belga

Nog een oude bekende is Pierre Moscovici, de campagneleider van Francois Hollande. Moscovici is slechts 54, maar was al minister van Europese Zaken (1998-2002) in de linkse regering-Jospin onder de rechtse president Jacques Chirac. Moscovici krijgt nu de erg belangrijke portefeuille van Financiën en zal een rol spelen in de eurocrisis.

Michel Sapin, een nauwe medewerker van president Hollande, wordt minister van Werk en de linkse Arnaud Montebourg, bij de "primaries binnen de PS" nog rivaal van Hollande, wordt belast met de "herindustrialisering van Frankrijk". Manuel Valls, die behoort tot de rechtervleugel van de PS en getipt werd als premier, wordt minister van Binnenlandse Zaken. Defensie is voor de Bretoen Jean-Yves Le Drian.

Opvallend is ook dat er evenweel mannen als vrouwen in de regering zitten. Premier Jean-Marc Ayrault, nog een vertrouweling van president Hollande, is gisteren benoemd tot premier.

Noppes voor Martine Aubry

Even opvallend is wie er níet in de regering zit en dat is Martine Aubry, dochter van ex-EU-Commissievoorzitter Jacques Delors, en een van de kopstukken van de PS.

Belga

Aubry was vorig jaar bij de "verkiezingen binnen de PS" de belangrijkste tegenstander van Hollande om presidentskandidaat te worden. Ze haalde toen 44% van de stemmen tegenover 56% voor Hollande.

Velen hadden verwacht dat Aubry premier zou worden en volgens sommige bronnen wou ze ook die post krijgen ofwel niets. Blijkbaar is het dat laatste geworden.

Hoe dan ook is er niets definitief, want de huidige regering heeft geen meerderheid in het parlement en blijft slechts in functie tot de parlementsverkiezingen van juni. Mogelijk wordt er daarna nog wat herschikt.


Live Center: Buitenland

 1. 47 min. geleden Familie bidt langs de kade, terwijl meer lichamen worden geborgen
  Terwijl reddingswerkers steeds meer lichamen halen uit de gezonken ferry in Zuid-Korea, bidden wanhopige familieleden van slachtoffers langs de kade.
 2. 59 min. geleden Winnaar Boston Marathon 1914 begraven in de Westhoek
  Vandaag is het dag op dag 100 jaar geleden dat de Schots-Canadees Jimmy Duffy de Boston Marathon won. Een jaar later sneuvelde "de grootste atleet van zijn tijd" in Flanders Fields.
  Lees meer
 3. 1 uur geleden "Dit was geen ramp, maar een moord"
  AP
  De Zuid-Koreaanse president Park Geun Hye heeft de daden van de kapitein en sommige bemanningsleden van de gezonken veerboot vergeleken met een moord. 4 bemanningsleden zijn opgepakt.
  Lees meer
 4. 1 uur geleden Prominent voorvechter van democratie in Myanmar overleden
  AP
  In Myanmar is Win Tin overleden, een van de prominente voorvechters van de democratie in het land. Hij werd 84. Win Tin zat gedurende 19 jaar in de gevangenis wegens zijn strijd tegen de voormalige Birmese junta.
  Lees meer
 5. 1 uur geleden "Het is één keer gebeurd, dus kan het nog eens gebeuren"
  Vandaag volgt de wereld met argusogen de eerste editie van de Marathon van Boston, na de dubbele bomaanslag van vorig jaar. "Veel mensen zijn nog steeds ongerust, want wat één keer is gebeurd, kan zich perfect herhalen", zegt een van de inwoners van de Amerikaanse stad
 6. 05:46 Japanse premier brengt offer aan omstreden Yasukuni-schrijn
  AP
  Bezoeken van Japanse politici aan het schrijn wekken steevast woede op in Aziatische landen die geleden hebben onder Japanse bezetting tijdens WOII.
  Lees meer
 7. 04:07 Venezolaanse oppositie eist "verrijzenis van de democratie"
  AP
  In de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn opnieuw honderden opposanten op Paaszondag op straat gekomen om hun ongenoegen te uiten over president Nicolas Maduro.
  Lees meer
 8. gisteren 23:58 Brand verstoort gokactiviteiten in Gibraltar
  Belga
  In het Britse overzeese gebied Gibraltar Heeft er zich een explosie voorgedaan in een elektrische centrale, gevolgd door een grote brand. Er hing een grote zwarte rookpluim boven de Britse enclave in het zuiden van het Iberische schiereiland, maar de brand legde ook de grote sportweddenschappen van Ladbrokes en William Hill stil omdat het netwerk van de lokale telecomoperator werd gestoord. Bij de brand vielen geen gewonden, maar omwonenden moesten wel een tijdje ramen en deuren gesloten houden.
 9. gisteren 23:42 Heidebrand in De Hoge Veluwe onder controle
  In Nederland heeft een grote brand gewoed in het bekende natuurpark de Hoge Veluwe. Meer dan 500 hectare heidegebied ging in de vlammen op, dat is ongeveer een tiende van het park. Het vuur is onder controle nu, de brandweer blijft wel de hele nacht nablussen.
 10. gisteren 20:43 Vliegtuigje neergestort in Finland
  In het zuidwesten van Finland is een vliegtuigje met amateur-valschermspringers neergestort in een bos. Drie parachutisten konden nog op tijd uit het toestel springen, maar de acht andere inzittenden zijn om het leven gekomen. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend, maar er is sprake van een defecte motor.
 11. gisteren 19:56 "Als jullie geen vredestroepen sturen, lever ons wapens"
  AP
  De zelfverklaarde en pro-Russische burgemeester van het Oekraïense stadje Slavjansk reageert na de aanval op een wegblokkade van pro-Russische milities.
  Lees meer
 12. gisteren 17:51 Bokser Rubin "Hurricane" Carter is overleden
  AP
  Carter zat bijna 20 jaar onterecht in de gevangenis voor drie moorden die hij niet heeft gepleegd. Zijn lot is bezongen door Bob Dylan in "Hurricane".
  Lees meer
 13. gisteren 17:27 Portret van de Queen voor haar 88e verjaardag
  AP
  Het portret is van de Britse fotograaf David Bailey, die eerder ook al zanger Mick Jagger en de criminelen Ronnie en Reggie Kray portretteerde.
  Lees meer
 14. gisteren 17:13 "Centraal-Afrikaanse Republiek op rand van genocide"
  AP
  Zo waarschuwt de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Hij roept de bevolking van het crisisland op om opnieuw samen te leren leven.
  Lees meer
 15. gisteren 16:57 Onrust in Brazilië in aanloop van het WK voetbal
  Twitter/MêlanyVerissimo
  In de buurt van Rio de Janeiro hebben betogers een aantal voertuigen in brand gestoken na twee dodelijke politie-interventies. Eerder deze week was er een golf van moorden in de deelstaat Bahia.
  Lees meer
 16. gisteren 16:20 14 Algerijnse soldaten gedood bij Al Qaeda-hinderlaag
  CC Magharebia
  Hun militaire bus werd in Tizi Ouzou langs beide kanten beschoten door AQIM-strijders (Al Qaeda in de Islamitische Maghreblanden). De soldaten waren er op zoek naar militanten.
  Lees meer
 17. gisteren 14:49 "Geweld en verkwisting moeten de wereld uit"
  Belga
  Paus Franciscus maakt in zijn paasboodschap opnieuw van de gelegenheid gebruik om een oproep tot vrede te doen. De Argentijn breekt ook dit jaar met een traditie van zijn voorgangers.
  Lees meer
 18. gisteren 13:40 Nepal stopt de zoektocht naar vermiste sherpa's
  AP
  In de moordende lawine op de Mount Everest kwamen vrijdagochtend 13 mensen om, 3 gidsen bleven tot nu vermist.
  Lees meer
 19. gisteren 13:15 Paus Franciscus zegent de stad en de wereld
  Meer dan 100.000 gelovigen kwamen samen op het Sint-Pieterslein in Rome voor de tweede paasviering van paus Franciscus. Vanop het balkon zegende de paus traditiegetrouw de stad en de wereld.
 20. gisteren 12:44 Ouders van vermiste meisjes vragen in brief om hulp
  Belga
  In een open brief vragen ze aan de bewoners van Boquete om samen de zoektocht naar de vermiste meisjes verder te zetten.
  Lees meer