Refresh


Home : Buitenland


Mladic maakt "keelgebaar" op zijn proces

AP

wo 16/05/2012 - 09:50 Update: wo 16/05/2012 - 17:17 In Den Haag is vandaag het proces gestart tegen de Bosnisch-Servische oorlogsleider Ratko Mladic. Het kwam meteen tot een incident met een slachtoffer toen Mladic zijn hand over de keel haalde alsof hij die afsneed. Mladic staat terecht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

Mladic staat terecht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tijdens de oorlog in Bosnie (1992-1995). Daarna was hij 16 jaar spoorloos tot hij in Servië werd opgepakt en uitgeleverd aan het VN-tribunaal voor ex-Joegoslavië in Den Haag.  

AP

Toen Mladic geconfronteerd werd met een vrouw in het publiek wiens zoon, echtgenoot en broers tijdens de oorlog werden vermoord, maakte hij met de hand een gebaar langs de keel alsof hij die afsneed.

Dat leidde meteen tot heisa in de zaal en de rechter liet het proces even schorsen. Mladic is dus blijkbaar niet van plan om berouw te tonen voor de gewelddaden tijdens de Bosnische oorlogen.

Het proces tegen de "slachter van Srebrenica" -het gruwelijkste bloedbad in Europa na de Tweede Wereldoorlog- wordt de laatste grote rechtszaak van het Joegoslavië-tribunaal. Mladic was samen met de politieke leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, en de intussen overleden Servische president Slobodan Milosevic een van de belangrijkste beschuldigden op dat tribunaal.

Mladic staat terecht wegens de moord op 8.000 mannen en jongens na de verovering van de stad Srebrenica in 1995, het jarenlange beleg van Sarajevo waarbij 10.000 doden zijn gevallen, etnische zuivering van gebieden en de foltering, verkrachting en moord op duizenden Kroaten en moslims in concentratiekampen zoals Omarska. 

Chocolade voor de kinderen, de kogel voor de vader

Iedereen herinnert zich de man die zijn soldaten chocolaatjes liet uitdelen aan de hongerige moslimkinderen in Srebrenica, om vervolgens het bevel te geven tot de fysieke eliminatie van hun broers en vaders.

Belga

Iedereen herinnert zich de publieke vernedering van de Nederlandse VN-bevelvoerder Karremans, die na bedreigingen door Mladic voor de camera gedwongen werd het glas te heffen, terwijl de vuurpelotons aan hun ijzingwekkende opdracht begonnen.

Iedereen herinnert zich ook de arrestatie, vorig jaar in Servië, van een oude man die vaag nog de trekken vertoonde van een ooit zo imposante generaal.

Enkele dagen later verscheen Mladic een eerste keer voor de rechter, baseballpet op het hoofd. Arrogant en strijdvaardig, getuige zijn militaire groet bij het binnentreden in de rechtszaal. Vanuit de perstribune keek ik in zijn kille ogen, en kreeg kippenvel.

Onuitwisbare smet op Europa

Tegen Mladic zal de openbare aanklager van het Tribunaal, de Belg Serge Brammertz, zowat 28.000 bewijsstukken voorleggen. Hij wil ook om en bij de 400 getuigen oproepen.

Belga

Brammertz pleitte er aanvankelijk voor om het proces op te delen in twee zaken: één rond Srebrenica, een tweede rond de andere plaatsen waar Mladic verdacht wordt van oorlogsmisdaden. Daarmee wou de aanklager een snelle eerste veroordeling, om te voorkomen dat Mladic zou overlijden voor het einde van het proces, zoals gebeurde met de voormalige Servische president Slobodan Milosevic. Maar het Hof ging niet in op het voorstel, het wordt toch één grote rechtszaak.

Een monsterproces dus. Afwachten hoe Mladic zich zal gedragen. Tijdens de zittingen van het voorbije jaar was hij allesbehalve coöperatief.

Belga

Soms werd de ex-generaal zelfs bijzonder agressief tegen het Tribunaal, dat hij –net zoals andere Servische beklaagden dat doen– een instrument van het Westen en de NAVO noemt. Maar een tijdje terug leek Mladic het geweer van schouder te willen veranderen en zich wat inschikkelijker op te stellen.

Hoe dan ook zal het proces jaren duren. Pas na de uitspraak zal er definitief een einde komen aan de ijzingwekkende fin-de-siècle-oorlogen op de Balkan, die een onuitwisbare smet hebben geworpen op de geschiedenis van Europa.

Stefan Blommaert


Live Center: Buitenland

 1. 04:18 Technologiereuzen treffen schikking in kartelzaak
  AP
  64.000 technici beschuldigen Apple, Google, Intel en Adobe ervan onderling afspraken te hebben gemaakt om elkaars personeel niet weg te kapen en eisten een schadevergoeding.
  Lees meer
 2. 03:18 Kerry waarschuwt Rusland voor "zware en dure fout"
  AP
  Rusland moet volgens de VS-minister van Buitenlandse Zaken stoppen met Oekraïne te destabiliseren. Moskou houdt zich volgens hem immers niet aan de in Genève gemaakte afspraken.
  Lees meer
 3. gisteren 22:57 40 jaar Rubiks Kubus gevierd met tentoonstelling
  Op een verjaardagstentoonstelling in de VS zijn de allereerste en enkele opmerkelijke modellen van de Rubiks Kubus te zien. De meest vingervlugge kampioenen hebben amper 10 seconden nodig om te puzzel te maken.
 4. gisteren 22:09 Zandstormen veroorzaken grote overlast in China
  In het noordwesten van China veroorzaken zandstormen grote overlast. Het zicht is sterk beperkt en auto's en gebouwen zijn bedekt met een dikke laag zand. Er zijn ook verschillende branden uitgebroken. Zandstormen als deze zijn in China niet uitzonderlijk.
 5. gisteren 21:57 Belgische mijnenjager actief in Baltische Zeegebied
  Vijf marineschepen van de NAVO, waaronder de Belgische mijnenjager M916 Bellis, zijn het Baltische Zeegebied binnengevaren. De schepen moeten daar "de maritieme veiligheid" bewaken en zijn ingezet in het kader van de maatregelen die de NAVO heeft genomen met betrekking tot de crisis in Oekraïne.
 6. gisteren 20:13 Israël schort onderhandelingen met Palestijnen op
  AP
  De Israëlische regering is boos omdat de Palestijnse president Mahmoed Abbas en de radicale groep Hamas een verzoeningsakkoord hebben gesloten.
  Lees meer
 7. gisteren 19:25 Aantal aanvallen van piraten gedaald
  AP
  Het aantal aanvallen door piraten op zee ligt op het laagste peil van de voorbije 7 jaar. "Dit jaar waren er tot nu 50 aanvallen", zegt het Internationaal Maritiem Bureau. Met aanvallen bedoelt het Bureau kapingen, gijzelingen en beschietingen. Op alle zeeën daalt het aantal incidenten, alleen in de Indische Oceaan bleef het stabiel. Daar zijn nog altijd Somalische piraten actief.


 8. gisteren 17:22 Inwoners van Cornwall erkend als officiële minderheid
  Proper Handsome
  De inwoners van het Britse schiereiland Cornwall krijgen nu ook de officiële status van minderheid. Dat heeft de Britse regering beslist. De Cornish krijgen zo dezelfde status als de Schotten, de Welsh en de Noord-Ieren.
  Lees meer
 9. gisteren 17:11 Hongkongers protesteren tegen kledingindustrie
  In Hongkong werd er geprotesteerd voor de winkels van de grote merken Adidas, Nike en Timberland. De sportschoenen van die merken worden gemaakt in een Chinese fabriek. De directie van die fabriek heeft jarenlang te weinig sociale bijdragen betaald voor zijn werknemers en liet hen ook valse contracten ondertekenen. De betogers eisen dat Adidas, Nike en Timberland de rechten van de werknemers respecteren.
 10. gisteren 17:10 Overstromingen veroorzaken overlast in Bulgarije
  De dorpen rond rivier Danube in het westen van Bulgarije worden geteisterd door zware overstromingen. Door de felle neerslag werden riolen en bruggen vernield. Niemand raakte gewond maar verschillende inwoners werden geëvacueerd uit ondergelopen huizen.
 11. gisteren 16:55 Staatsieportretten Willem-Alexander onthuld
  RVD
  In Nederland zijn de drie officiële staatsieportretten van koning Willem-Alexander onthuld. De portretten zijn gemaakt door Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten.
  Lees meer
 12. gisteren 16:54 "Sommige sherpa's beletten anderen om naar boven te gaan"
  Reporters
  Volgens Jelle Veyt lijkt het erop dat er dit seizoen geen klimtochten op de Mount Everest meer georganiseerd zullen worden. Alle expedities op de zuidflank van de hoogste berg ter wereld worden afgeblazen.
  Lees meer
 13. gisteren 14:26 Zandstormen teisteren noordwesten van China
  Een hevige zandstorm veroorzaakt zware overlast in het noordwesten van China. Het zicht is sterk belemmerd en auto's, gebouwen en bomen zijn bedekt met een dikke laag zand. Door de storm zijn er ook verschillende brandhaarden. Dergelijke stofwolken zijn niet uitzonderlijk, maar deze duurde bovendien 24 uren.
 14. gisteren 14:24 School hervat lessen na ramp met ferry
  Voor het eerst sinds de scheepsramp met de Zuid-Koreaanse ferry gaan de leerlingen van de Danwon High School weer naar school. Vandaag zullen de kinderen eerst psychologische begeleiding krijgen. Meer dan 300 passagiers van de ferry die vorige week kapseisde, zaten op deze school.
 15. gisteren 12:50 Oekraïne herovert checkpoint Slavjansk op pro-Russische troepen
  Oekraïense soldaten hebben de controle over een toegangsweg naar de stad Slavjansk in het oosten van het land heroverd op de pro-Russische troepen heroverd. Sinds de crisis in Oekraïne oversloeg naar het oosten is Slavjansk het epicentrum van de Russischgezinde opstandelingen. Ze bezetten er regeringsgebouwen en verspreiden propaganda.
 16. gisteren 12:35 Hongkong betrapt smokkelaar met 42.000 euro cash
  Een inwoner van de Chinese stad Shenzen City is aan de grens met Hongkong betrapt met bijna 42.000 euro in cash. De man had een deel van het geld in een sporttas, de rest had hij om zijn benen gewikkeld. Als uitleg gaf hij: "Ik was gulzig, mensen zijn altijd gulzig". Bij de ondervraging bleek dat de man in Hongkong een huis op het oog had.
 17. gisteren 12:18 Drie westerse dokters doodgeschoten in Afghanistan
  In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn drie westerse dokters doodgeschoten voor de ingang van een ziekenhuis. De schutter was een bewaker van het ziekenhuis, dat wordt uitgebaat door een Amerikaanse hulporganisatie. Het zou om een spijtig misverstand gaan, omdat terroristen vaak een uniform van hulpdiensten aantrekken om aanslagen uit te voeren.
 18. gisteren 12:12 Kroon van Zweedse koning uit 12e eeuw voor het eerst te kijk
  Wetenschappers van de universiteit van Uppsala hebben de kroon, schedel en beenderen van koning Erik IX voor het eerst tentoongesteld. Na zijn dood in de 12e eeuw, volgens de legende door onthoofding, werden mirakels aan hem toegeschreven en is hij als een heilige vereerd. Verder weet men erg weinig over hem. Uit DNA-onderzoek moet blijken of hij verwant is aan het Engelse koningshuis en of hij aan een ziekte leed. De beenderen werden al eerder uit de kist gehaald maar het is de eerste keer dat de kroon voor iedereen te zien is.
 19. gisteren 12:10 Zweden doen DNA-onderzoek op middeleeuwse koning Erik
  Belga
  Op die manier willen ze meer te weten komen over de afkomst van Erik en over zijn levensgewoonten. Ook de kroon van de koning wordt tentoongesteld.
  Lees meer
 20. gisteren 12:02 Vermoedelijke cocaïnevluchten mogen neergeschoten worden in Bolivia
  CC Ministerio de Seguridad Argentina
  In Bolivia is een wet goedgekeurd die militairen toestaat om vliegtuigen met een vermoedelijke cocaïnevracht neer te schieten.
  Lees meer