Refresh


Home : Buitenland


Mladic maakt "keelgebaar" op zijn proces

AP

wo 16/05/2012 - 09:50 Update: wo 16/05/2012 - 17:17 In Den Haag is vandaag het proces gestart tegen de Bosnisch-Servische oorlogsleider Ratko Mladic. Het kwam meteen tot een incident met een slachtoffer toen Mladic zijn hand over de keel haalde alsof hij die afsneed. Mladic staat terecht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

Mladic staat terecht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tijdens de oorlog in Bosnie (1992-1995). Daarna was hij 16 jaar spoorloos tot hij in Servië werd opgepakt en uitgeleverd aan het VN-tribunaal voor ex-Joegoslavië in Den Haag.  

AP

Toen Mladic geconfronteerd werd met een vrouw in het publiek wiens zoon, echtgenoot en broers tijdens de oorlog werden vermoord, maakte hij met de hand een gebaar langs de keel alsof hij die afsneed.

Dat leidde meteen tot heisa in de zaal en de rechter liet het proces even schorsen. Mladic is dus blijkbaar niet van plan om berouw te tonen voor de gewelddaden tijdens de Bosnische oorlogen.

Het proces tegen de "slachter van Srebrenica" -het gruwelijkste bloedbad in Europa na de Tweede Wereldoorlog- wordt de laatste grote rechtszaak van het Joegoslavië-tribunaal. Mladic was samen met de politieke leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, en de intussen overleden Servische president Slobodan Milosevic een van de belangrijkste beschuldigden op dat tribunaal.

Mladic staat terecht wegens de moord op 8.000 mannen en jongens na de verovering van de stad Srebrenica in 1995, het jarenlange beleg van Sarajevo waarbij 10.000 doden zijn gevallen, etnische zuivering van gebieden en de foltering, verkrachting en moord op duizenden Kroaten en moslims in concentratiekampen zoals Omarska. 

Chocolade voor de kinderen, de kogel voor de vader

Iedereen herinnert zich de man die zijn soldaten chocolaatjes liet uitdelen aan de hongerige moslimkinderen in Srebrenica, om vervolgens het bevel te geven tot de fysieke eliminatie van hun broers en vaders.

Belga

Iedereen herinnert zich de publieke vernedering van de Nederlandse VN-bevelvoerder Karremans, die na bedreigingen door Mladic voor de camera gedwongen werd het glas te heffen, terwijl de vuurpelotons aan hun ijzingwekkende opdracht begonnen.

Iedereen herinnert zich ook de arrestatie, vorig jaar in Servië, van een oude man die vaag nog de trekken vertoonde van een ooit zo imposante generaal.

Enkele dagen later verscheen Mladic een eerste keer voor de rechter, baseballpet op het hoofd. Arrogant en strijdvaardig, getuige zijn militaire groet bij het binnentreden in de rechtszaal. Vanuit de perstribune keek ik in zijn kille ogen, en kreeg kippenvel.

Onuitwisbare smet op Europa

Tegen Mladic zal de openbare aanklager van het Tribunaal, de Belg Serge Brammertz, zowat 28.000 bewijsstukken voorleggen. Hij wil ook om en bij de 400 getuigen oproepen.

Belga

Brammertz pleitte er aanvankelijk voor om het proces op te delen in twee zaken: één rond Srebrenica, een tweede rond de andere plaatsen waar Mladic verdacht wordt van oorlogsmisdaden. Daarmee wou de aanklager een snelle eerste veroordeling, om te voorkomen dat Mladic zou overlijden voor het einde van het proces, zoals gebeurde met de voormalige Servische president Slobodan Milosevic. Maar het Hof ging niet in op het voorstel, het wordt toch één grote rechtszaak.

Een monsterproces dus. Afwachten hoe Mladic zich zal gedragen. Tijdens de zittingen van het voorbije jaar was hij allesbehalve coöperatief.

Belga

Soms werd de ex-generaal zelfs bijzonder agressief tegen het Tribunaal, dat hij –net zoals andere Servische beklaagden dat doen– een instrument van het Westen en de NAVO noemt. Maar een tijdje terug leek Mladic het geweer van schouder te willen veranderen en zich wat inschikkelijker op te stellen.

Hoe dan ook zal het proces jaren duren. Pas na de uitspraak zal er definitief een einde komen aan de ijzingwekkende fin-de-siècle-oorlogen op de Balkan, die een onuitwisbare smet hebben geworpen op de geschiedenis van Europa.

Stefan Blommaert


Live Center: Buitenland

 1. 1 min. geleden Noord-Korea dient nu toch klacht in tegen Britse kapper
  Een advertentie in een Britse kapperszaak waarin wordt gespot met het kapsel van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is in Pyongyang in het verkeerde keelgat geschoten.
  Lees meer
 2. 7 min. geleden "Oekraïense troepen in Oost-Oekraïne zware misdaad"
  Belga
  De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn jaarlijkse vraag- en antwoordgesprek met het Russische volk gehouden. Dat ook Rusland troepen zou hebben gestuurd naar het oosten van Oekraïne noemt hij "onzin".
  Lees meer
 3. 29 min. geleden Dode bij ongeluk in munitiefabriek in Tennessee
  In McEwen in de Amerikaanse staat Tennessee is een werknemer van het munitiebedrijf AES omgekomen bij een ontploffing. Drie anderen raakten gewond, één persoon is kritiek. Er is een onderzoek ingesteld.
 4. 53 min. geleden Chinezen monteren 's lands zwaarste brugonderdeel
  In Zhuhai in de provincie Guangdong hebben ingenieurs het zwaarste brugdeel ooit in hun land op zijn plaats gezet. Twee reusachtige drijvende hijskranen tilden het stalen gevaarte van 130 meter lang en 3.00 ton zwaar van een aak en plaatsten het op pijlers in het water.
 5. 1 uur geleden Brandweerauto door gevel van restaurant: 14 gewonden
  In Californië is een brandweerwagen bij een aanrijding met een wagen van collega's in een Chinees restaurant beland. Beide trucks waren onderweg naar een woningbrand. Er raakten zeker 7 mensen gewond, sommige bronnen spreken van 14 gewonden. Het ziekenhuis bleek vlakbij en de brandweermannen brachten de gewonden te voet naar de spoeddienst. De oorzaak van het ongeluk werd niet bekendgemaakt.
 6. 1 uur geleden
  #Poetin ontkent dat er Russische agenten aanwezig zijn in oost-#Oekraine, volgens hem zijn het lokale mensen die in opstand komen
  VRT-journalist Jan Balliauw
 7. 1 uur geleden
 8. 1 uur geleden
  De Russische president #Poetin is begonnen aan zijn vraag en antwoord marathon. De eerste vraag gaat over #Oekraïne.
  VRT-journalist Jan Balliauw
 9. 1 uur geleden Stembureaus in Algerije geopend
  Belga
  Zowat 23 miljoen kiezers zijn opgeroepen om hun stem uit te brengen bij de presidentsverkiezingen. Favoriet is het huidige 77-jarige staatshoofd Abdelaziz Bouteflika.
  Lees meer
 10. 09:16 Filipijnse boetelingen beleven Witte Donderdag
  In de aanloop naar Pasen gedenken katholieken over heel de wereld het lijden, sterven en verrijzen van Jezus, en in de Filipijnen gaat dat er telkens heftig aan toe. Boete doen gebeurt daar erg letterlijk, met de zweep in de hand, om vergiffenis te vragen voor hun zonden.
 11. 09:06 Wim Kok aan de slag bij grote Chinese bank
  Belga
  Voormalig Nederlands premier Wim Kok (75) is aan de slag gegaan bij een grote Chinese bank. Sinds november is hij niet-uitvoerend bestuurder van de beursgenoteerde China Construction Bank.
  Lees meer
 12. 07:50 VS plant nieuwe sancties tegen Rusland
  AP
  Vandaag is er overleg tussen Oekraïne, Rusland, de VS en de EU in Genève over de toestand in Oost-Oekraïne. Intussen zouden daar drie pro-Russische demonstranten gedood zijn.
  Lees meer
 13. 06:46 "Het spijt me echt heel erg en ik schaam me diep"
  VRT
  In Zuid-Korea zijn er officieel al negen doden geteld na de schipbreuk. De reddingsoperatie gaat voort, maar de hoop om nog overlevenden te vinden, is klein. De kapitein heeft zich verontschuldigd.
  Lees meer
 14. 03:54 Stichter van farmaconcern achter Mediator-schandaal overleden
  AP
  Jacques Servier, de stichter van het omstreden Franse farmaconcern Servier, is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het bedrijf in een communiqué.
  Lees meer
 15. 01:17 Tiener 9 jaar in garage opgesloten door adoptie-ouders
  Een vijftienjarig meisje heeft in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires 9 jaar in een garage geleefd in het gezelschap van een aap en een hond.
  Lees meer
 16. 00:49 Zuid-Europa wil meer engagement van EU tegen illegale immigratie
  VRT
  De EU moet de door de toestroom van vluchtelingen getroffen lidstaten in het zuiden ook financieel helpen. "Individuele EU-landen kunnen weinig uitrichten", klinkt het.
  Lees meer
 17. gisteren 22:34 Bruno Tersago: "Ik verdien netto 924 euro per maand"
  VRT-correspondent Bruno Tersago woont en werkt in het veelgeplaagde Griekenland. Hij is nu een weekje terug in België en vertelt in "Café Corsari" hoe het leven nu echt is voor de gewone Griek.
 18. gisteren 20:22 Amsterdamse taxichauffeur over Uber: "Het zijn ratten"
  De rechter in Brussel heeft het Amerikaanse taxisysteem Uber verboden. Onder Amsterdamse taxichauffeurs is de Uber-ban groot nieuws, want ook zij zijn Uber liever kwijt dan rijk.
 19. gisteren 20:03 VN-Veiligheidsraad krijgt ongeziene gruwelbeelden uit Syrië onder ogen
  Duizenden gruwelijke foto's van Syrische gevangenen, die omgekomen zijn door marteling en uithongering, zijn voor het eerst getoond aan de ambassadeurs van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
 20. gisteren 18:32 Opnieuw webcamzaak in Nederland
  AP
  In Nederland is een 35-jarige man in januari opgepakt omdat hij minderjarige meisjes zou hebben aangezet tot seksuele handelingen voor de webcam. Het is de derde grote zaak in korte tijd.
  Lees meer