Refresh


Home : Buitenland


Obscure groep eist aanslag in Damascus op

AP

za 12/05/2012 - 20:41 Al Nosra Front, een onbekende groep van radicale islamisten, heeft de dubbele aanslag opgeëist waarbij donderdag in Damascus 55 mensen omkwamen.

Twee bomauto's ontploften donderdag in het centrum van de Syrische hoofdstad. De ravage was enorm.

Nu is de aanslag opgeëist door Al Nosra Front in een audioboodschap. Tot voor kort had niemand van Al Nosra gehoord. Waarnemers vermoeden dat de organisatie banden heeft met Al Qaeda.

Al Nosra zegt dat de aanslagen een wraakactie zijn omdat president Bashar Assad "soennieten laat afslachten". De groep waarschuwt ook voor meer aanslagen.

Het regime legde de schuld voor de aanslag bij de rebellen. De oppositie zegt dan weer dat de regering de aanslagen heeft georchestreerd. Nu blijkt dat Al Nosra Front zich achter het doel van de rebellen schaart, Assad verdrijven. Maar veel rebellen distantiëren zich van de bloedige aanslagen.


Live Center: Buitenland

 1. 15 min. geleden Filipijnse boetelingen beleven Witte Donderdag
  In de aanloop naar Pasen gedenken katholieken over heel de wereld het lijden, sterven en verrijzen van Jezus, en in de Filipijnen gaat dat er telkens heftig aan toe. Boete doen gebeurt daar erg letterlijk, met de zweep in de hand, om vergiffenis af te smeken voor hun zonden.
 2. 26 min. geleden Wim Kok aan de slag bij grote Chinese bank
  Belga
  Voormalig Nederlands premier Wim Kok (75) is aan de slag gegaan bij een grote Chinese bank. Sinds november is hij niet-uitvoerend bestuurder van de beursgenoteerde China Construction Bank.
  Lees meer
 3. 1 uur geleden VS plant nieuwe sancties tegen Rusland
  AP
  Vandaag is er overleg tussen Oekraïne, Rusland, de VS en de EU in Genève over de toestand in Oost-Oekraïne. Intussen zouden daar drie pro-Russische demonstranten gedood zijn.
  Lees meer
 4. 06:46 Al zeker negen doden na schipbreuk ferry in Zuid-Korea
  AP
  De reddingsoperatie gaat voort, maar de hoop om meer dan 24 uur na de ramp nog overlevenden te vinden, is klein.
  Lees meer
 5. 03:54 Stichter van farmaconcern achter Mediator-schandaal overleden
  AP
  Jacques Servier, de stichter van het omstreden Franse farmaconcern Servier, is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het bedrijf in een communiqué.
  Lees meer
 6. 01:17 Tiener 9 jaar in garage opgesloten door adoptie-ouders
  Een vijftienjarig meisje heeft in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires 9 jaar in een garage geleefd in het gezelschap van een aap en een hond.
  Lees meer
 7. 00:49 Zuid-Europa wil meer engagement van EU tegen illegale immigratie
  VRT
  De EU moet de door de toestroom van vluchtelingen getroffen lidstaten in het zuiden ook financieel helpen. "Individuele EU-landen kunnen weinig uitrichten", klinkt het.
  Lees meer
 8. gisteren 22:34 Bruno Tersago: "Ik verdien netto 924 euro per maand"
  VRT-correspondent Bruno Tersago woont en werkt in het veelgeplaagde Griekenland. Hij is nu een weekje terug in België en vertelt in "Café Corsari" hoe het leven nu echt is voor de gewone Griek.
 9. gisteren 20:22 Amsterdamse taxichauffeur over Uber: "Het zijn ratten"
  De rechter in Brussel heeft het Amerikaanse taxisysteem Uber verboden. Onder Amsterdamse taxichauffeurs is de Uber-ban groot nieuws, want ook zij zijn Uber liever kwijt dan rijk.
 10. gisteren 20:03 VN-Veiligheidsraad krijgt ongeziene gruwelbeelden uit Syrië onder ogen
  Duizenden gruwelijke foto's van Syrische gevangenen, die omgekomen zijn door marteling en uithongering, zijn voor het eerst getoond aan de ambassadeurs van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
 11. gisteren 18:32 Opnieuw webcamzaak in Nederland
  AP
  In Nederland is een 35-jarige man in januari opgepakt omdat hij minderjarige meisjes zou hebben aangezet tot seksuele handelingen voor de webcam. Het is de derde grote zaak in korte tijd.
  Lees meer
 12. gisteren 18:28 Veel meer Britten doen een beroep op de voedselbank
  AP
  Volgens de ngo Trussel Trust, die 423 voedselbanken beheert, hebben in het boekjaar 2013-2014 913.138 Britten minstens drie dagen in de week voedselhulp gekregen. Dat is een stijging met 163 procent.
  Lees meer
 13. gisteren 17:11 Deense koningin Margrethe II viert 74e verjaardag
  In kasteel Marselisborg in Denemarken heeft koningin Margrethe II haar 74e verjaardag gevierd. De koningin en haar familie begroetten de Denen vanop het balkon. Margrethe werd in 1972 koningin van Denemarken en is de op één na langst regerende monarch in Europa.
 14. gisteren 16:54 Doodgeschoten agent op Westelijke Jordaanoever begraven
  In Jeruzalem hebben honderden Israëli's de begrafenis bijgewoond van een politieagent die op de Westelijke Jordaanoever werd doodgeschoten. Baruch Mizrahi reed met zijn gezin naar familieleden in Hebron, ze gingen samen het joodse paasfeest vieren, toen hij geraakt werd. Zijn vrouw en kinderen werden daarbij gewond.
 15. gisteren 16:53 Parijs bevriest ambtenarenlonen en uitkeringen
  Belga
  De Franse overheid heeft beslist dat de ambtenarenlonen en de uitkeringen tot eind volgend jaar niet worden verhoogd. Die maatregel komt er in het kader van grote besparingen.
  Lees meer
 16. gisteren 16:42 Doden na explosie in chemische fabriek China
  Bij een explosie in een chemische fabriek in de provincie Jiangsu in China zijn drie mensen om het leven gekomen en vijf zijn vermist. Brandweermannen hebben het vuur onder controle gekregen. Er wordt volop gezocht naar de vermisten. In de fabriek worden vooral palmolie en stearinezuur gemaakt.
 17. gisteren 15:46 "We zijn in conflicten veel te ongeduldig geworden"
  Of de EU Rusland tot bedaren kan brengen in diens acties in Oekraïne, kan je niet anders dan hopen, zegt Annemie Neyts (Open VLD). "Je mag de hoop nooit opgeven. We zijn vreselijk ongeduldig, veel te ongeduldig geworden in die zaken. We vergeten dat oplossingen in conflictsituaties maanden, jaren kunnen duren."
 18. gisteren 15:42 NAVO versterkt militaire aanwezigheid in Oost-Europa
  AP
  De NAVO stuurt meer troepen, vliegtuigen en schepen naar Oost-Europa. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen aangekondigd. De beslissing volgt op de nieuwe ontwikkelingen in de Oekraïense crisis. De NAVO blijft wel hameren op het belang van een politieke oplossing.
  Lees meer
 19. gisteren 15:20 Ferry zinkt in Zuid-Korea: zeker 4 doden en honderden vermisten
  Belga
  Aan boord van het schip bevonden zich 325 scholieren en hun leerkrachten, in totaal bijna 500 passagiers. De ferry is door een nog onbekende oorzaak op zijn zij terechtgekomen en gezonken.
  Lees meer
 20. gisteren 14:56 "Plastic zakjes binnenkort overal betalend"
  Dat staat in een ontwerptektst van het Europees Parlement. Daarmee wil het parlement de plastic afvalberg terugdringen.
  Lees meer