Refresh


Home : Buitenland


Fillon dient ontslag Franse regering in

AP

do 10/05/2012 - 21:50 In Frankrijk heeft de conservatieve premier François Fillon het ontslag van zijn regering aangeboden aan president Nicolas Sarkozy. Fillon regeerde sinds mei 2007 en is de op een na langst regerende premier van de Vijfde Republiek.

Gisteren hielden president Nicolas Sarkozy en de regering een laatste kabinetsraad. Vandaag heeft premier Fillon dan in een brief het ontslag van zijn regering aangeboden.

AP

De regering-Fillon blijft wel op post tot dinsdag. Dan legt de socialist François Hollande de eed af als nieuwe president en wellicht zal hij dan een partijgenoot vragen om een nieuwe regering te vormen. Die heeft dan zeker tot de parlementsverkiezingen van juli geen meerderheid in de Assemblée.

Fillon werd premier in mei 2007, kort na de verkiezing van zijn partijgenoot Nicolas Sarkozy tot president. De twee werkten blijkbaar goed samen, want Fillon kon de volledige ambtstermijn afwerken en dat is uitzonderlijk in Frankrijk.

Hij wordt zo de op een na langst regerende premier sinds de instelling van de Vijfde Republiek. Enkel de gaullist Georges Pompidou regeerde nog langer als premier, tussen 1962 en 1968.

Anders dan Sarkozy zal Fillon wel actief blijven in de politiek. Hij wordt getipt als het nieuw kopstuk van de conservatieve UMP van Sarkozy.

Live Center: Buitenland

 1. 47 min. geleden Deense koningin Margrethe II viert 74e verjaardag
  In kasteel Marselisborg in Denemarken heeft koningin Margrethe II haar 74e verjaardag gevierd. De koningin en haar familie begroetten de Denen vanop het balkon. Margrethe werd in 1972 koningin van Denemarken en is de op één na langst regerende monarch in Europa.
 2. 1 uur geleden Doodgeschoten agent op Westelijke Jordaanoever begraven
  In Jeruzalem hebben honderden Israëli's de begrafenis bijgewoond van een politieagent die op de Westelijke Jordaanoever werd doodgeschoten. Baruch Mizrahi reed met zijn gezin naar familieleden in Hebron, ze gingen samen het joodse paasfeest vieren, toen hij geraakt werd. Zijn vrouw en kinderen werden daarbij gewond.
 3. 1 uur geleden Geen loonsverhoging voor Franse ambtenaren tot eind 2015
  Belga
  De Franse overheid heeft beslist dat de ambtenarenlonen tot eind volgend jaar niet worden verhoogd. Die maatregel komt er in het kader van grote besparingen.
  Lees meer
 4. 1 uur geleden Doden na explosie in chemische fabriek China
  Bij een explosie in een chemische fabriek in de provincie Jiangsu in China zijn drie mensen om het leven gekomen en vijf zijn vermist. Brandweermannen hebben het vuur onder controle gekregen. Er wordt volop gezocht naar de vermisten. In de fabriek worden vooral palmolie en stearinezuur gemaakt.
 5. 15:46 "We zijn in conflicten veel te ongeduldig geworden"
  Of de EU Rusland tot bedaren kan brengen in diens acties in Oekraïne, kan je niet anders dan hopen, zegt Annemie Neyts (Open VLD). "Je mag de hoop nooit opgeven. We zijn vreselijk ongeduldig, veel te ongeduldig geworden in die zaken. We vergeten dat oplossingen in conflictsituaties maanden, jaren kunnen duren."
 6. 15:42 NAVO versterkt militaire aanwezigheid in Oost-Europa
  AP
  De NAVO stuurt meer troepen, vliegtuigen en schepen naar Oost-Europa. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen aangekondigd. De beslissing volgt op de nieuwe ontwikkelingen in de Oekraïense crisis. De NAVO blijft wel hameren op het belang van een politieke oplossing.
  Lees meer
 7. 15:20 Ferry zinkt in Zuid-Korea: zeker 4 doden en honderden vermisten
  Belga
  Aan boord van het schip bevonden zich 325 scholieren en hun leerkrachten, in totaal bijna 500 passagiers. De ferry is door een nog onbekende oorzaak op zijn zij terechtgekomen en gezonken.
  Lees meer
 8. 14:56 Plastic zakjes binnenkort overal betalend
  Dat staat in een ontwerptektst van het Europees Parlement. Daarmee wil het parlement de plastic afvalberg terugdringen.
  Lees meer
 9. 13:20 Oekraïne en Rusland rollen spierballen in Oost-Oekraïne
  Belga
  Aan de vooravond van het internationaal overleg over Oekraïne houden pro-Russische troepen en Oekraïense militairen een krachtmeting in het oosten van het land.
  Lees meer
 10. 13:13 NAVO vergroot militaire aanwezigheid bij Oekraïne
  Anders Fogh Rasmussen de secretaris-generaal van de NAVO meldt dat het militaire bondgenootschap van plan is om hun militaire aanwezigheid aan de oostgrens van Oekraïne op te drijven zowel op zee, op het land als in de lucht.
 11. 12:49 Smartphonediefstal wordt binnenkort minder aantrekkelijk
  AP
  Telecomoperatoren hebben met elkaar afgesproken dat nieuwe smartphones binnenkort op afstand onbruikbaar gemaakt kunnen worden door de eigenaar. De afspraak gaat in vanaf augustus 2015 en moet diefstal van smartphones minder aantrekkelijk maken.
  Lees meer
 12. 12:47 2 doden in Australische kolenmijn
  Bij de instorting van een muur op een Australische kolenmijn zijn 2 mensen om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde in de mijn van Yancoal, in het oosten van het land. Volgens de politie zal het dagen duren om de lichamen te vinden, aangezien grote hoeveelheden steenkool en mijnbouwapparatuur eerst verwijderd moeten worden.
 13. 12:35 Palestijnen op de vuist met Israëlische politie
  Bij de Tempelberg in Jeruzalem zijn Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie slaags geraakt. De twee groepen gingen in de clinch nadat Palestijnen het complex waar de Al-Aqsa moskee en de Klaagmuur staan, met stenen hadden bekogeld. Als reactie vuurde de politie traangasgranaten af.
 14. 11:52 Irak sluit Abu Ghraib-gevangenis
  AFP
  De Iraakse overheid heeft de beruchte gevangenis van Abu Ghraib, vlak bij Bagdad, gesloten. Dat gebeurde niet om humanitaire maar wel om veiligheidsredenen. De sluiting werd bekendgemaakt door minister van Justitie Hassan al-Shimmari. Het is niet duidelijk of de sluiting tijdelijk of definitief is.
  Lees meer
 15. 11:51 Belgische directeur Congolees nationaal park buiten levensgevaar
  AP
  Emmanuel de Merode werd gisteren aangevallen door niet-geïdentificeerde gewapende mannen. Hij raakte zwaargewond en kreeg twee kogels in de buikstreek.
  Lees meer
 16. 11:50 Bang afwachten voor familie opvarenden
  Voor de kust van Zuid-Korea is nog steeds een grote reddingsoperatie met tientallen boten van de kustwacht, marineschepen en helikopters aan de gang. Volgens de kustwacht worden nog 290 van de 470 opvarenden vermist. Voor familieleden van de vermisten is het bang afwachten.
 17. 10:51 5 jongeren doodgestoken in studentenhuis Canada
  Tijdens een feest in de Canadese stad Calgary zijn 5 studenten doodgestoken. De jonge slachtoffers, 4 mannen en 1 vrouw, zijn allen vooraan in de 20. De verdachte is aangehouden. De aanleiding voor de steekpartij is nog niet bekend.
 18. 09:43 Italiaanse maffiabaas opgepakt in Nice
  Agi.it
  In de Zuid-Franse stad Nice is een beruchte leider van de Italiaanse criminele organisatie Camorra opgepakt. Antonio Lo Russo werd al 4 jaar gezocht en wordt verdacht van bendevorming en drugshandel.
  Lees meer
 19. 09:30 Politie Boston laat verdachte rugzakken ontploffen
  Exact 1 jaar na de bomaanslagen in Boston is er opnieuw een incident geweest aan de plaats van de finish van de marathon, die volgend weekend wordt gelopen. Na de vondst van 2 verdachte rugzakken werden honderden mensen geëvacueerd. De 2 tassen werden door de politie gecontroleerd tot ontploffing gebracht.
 20. 08:01 Grootscheepse reddingsactie voor kust Zuid-Korea
  Voor de zuidwestkust van Zuid-Korea is een grootscheepse reddingsactie gehouden voor honderden opvarenden van een zinkende ferry. Aan boord bevinden zich 325 studenten en hun leerkrachten. De ferry ligt op zijn zij en is bijna helemaal gezonken.