Refresh


Home : Buitenland


Weekje gsm'en op vakantie kost 200 euro minder

AP

do 10/05/2012 - 15:56 Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid paal en perk gesteld aan de kosten die telecomoperatoren hun klanten aanrekenen als ze hun gsm's en tabletcomputers gebruiken in het buitenland.

De dure kostprijs voor "roaming", het gebruik van mobiele communicatie in het buitenland, is veel mensen en de Europese Commissie al langer een doorn in het oog. 

AP

Vandaag heeft het Europese Parlement met 578 stemmen tegen 10 en 10 onthoudingen een wet goedgekeurd, waardoor die kosten aan banden worden gelegd.

De bepaling wordt van kracht op 1 juli, net op tijd voor de zomervakantie dus. Vanaf dan wordt het goedkoper om mobiele telefoongesprekken te voeren, e-mails te lezen of op het internet te surfen via de gsm of tabletpc's.

Concreet mag het downloaden van een megabyte informatie niet meer kosten dan 70 cent, plus btw. In juli volgend jaar wordt dat nog verlaagd tot 40 cent plus taks. Nu rekenen de telecomoperatoren gemiddeld drie euro per megabyte aan. Volgens een schatting van de Europese Commissie zou de kostprijs van roaming voor een Belgisch gezin in Italië per week terugvallen van 270 naar 44 euro.

Meer nog: vanaf juli volgend jaar kunnen klanten ook aparte roaming contracten sluiten. Als ze dan de grens oversteken, schakelen hun gsm of tablet dan automatisch over naar het lokale netwerk van hun keuze.

Live Center: Buitenland

 1. 18 min. geleden Rellen tussen boze familieleden en ordediensten bij berging ferry
  AP
  Even voor middernacht werden in Zuid-Korea de eerste drie mensen uit een kajuit van de gezonken ferry gehaald, intussen zijn al 16 lichamen geborgen. De families van de slachtoffers zijn furieus dat de reddingsoperatie zo traag op gang kwam.
  Lees meer
 2. 37 min. geleden Koppel sterft na 70 jaar dag na elkaar
  In de Verenigde Staten is een 91-jarige man 15 uur na zijn 92-jarige echtgenote overleden. Het paar was 70 jaar getrouwd. "We wisten dat hij vlug zou volgen eenmaal zij was overleden, zegt hun dochter.
 3. 05:14 Twee Egyptische agenten gedood bij aanslag
  Belga
  Bij een nieuwe aanslag op de Egyptische politie zijn de voorbije nacht een officier en een dienstplichtige om het leven gekomen.
  Lees meer
 4. 03:54 Protesten in Rio na twee doden bij politie-interventie
  In een voorstad van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro kwam het gisteren tegen protesten nadat twee jongeren waren omgekomen bij politie-operaties.
  Lees meer
 5. 02:29 80 procent chemische wapens in Syrië al verwijderd of vernietigd
  Dat rapporteert de internationale verantwoordelijke voor de verwijderingsoperatie, Sigrid Kaag, aldus de Verenigde Naties. De hele vernietigingsoperatie zou in de loop van de week rond zijn.
  Lees meer
 6. gisteren 20:12 Boko Haram eist bomaanslag in Abuja op
  AP
  Bij de aanslag in de Nigeriaanse hoofdstad vielen minstens 75 doden. De leider van de extremistische Boko Haram dreigt met nog meer aanslagen.
  Lees meer
 7. gisteren 17:51 Koning Willem-Alexander haalt goede punten
  Belga
  Acht op tien Nederlanders vindt dat koning Willem-Alexander het in zijn eerste jaar goed heeft gedaan. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van het royalty-programma "Blauw Bloed" van de EO.
  Lees meer
 8. gisteren 17:05 Man van 300 kilogram niet zonder problemen naar het ziekenhuis
  Chinese dokters hadden de handen meer dan vol toen een man van 300 kilogram moest worden opgenomen in het ziekenhuis. De ambulanciers kregen de 22-jarige Sun Liang niet op een draagberrie. Uiteindelijk kwamen er meer dan 10 personen aan te pas om te patiënt te vervoeren. Liang woog bij zijn geboorte 6.5kg en eet 3 keer meer dan de gemiddelde mens. Het overgewicht heeft een nefaste invloed op zijn gezondheid.
 9. gisteren 16:45 Was Iraanse VN-ambassadeur betrokken bij gijzeling?
  AP
  De Amerikaanse president Barack Obama heeft een wet ondertekend die de nieuwe ambassadeur de toegang tot de Verenigde staten ontzegt.
  Lees meer
 10. gisteren 15:09 Donetsk wil noch Russisch, noch westers zijn
  Belga
  Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Internationale Instituut voor Sociologie in Kiev. Er is meer enthousiasme voor decentralisering of federalisering.
  Lees meer
 11. gisteren 15:06 Poetin spreekt verzoenende taal tot het Westen
  Belga
  De Russische president zei tijdens een televisietoespraak dat niets een verbetering van de relaties met het Westen nog in de weg staat, maar dat het wel een inspanning vraagt van beide partijen.
  Lees meer
 12. gisteren 15:00 Ook Sabahi kandidaat voor Egyptische presidentsverkiezingen
  AP
  Bij de presidentsverkiezing van 2012, de eerste democratische in het land, eindigde Sabahi op de derde plaats, na de inmiddels door het leger afgezette Mohammed Morsi.
  Lees meer
 13. gisteren 14:44 Chirurgen vinden 12 staven goud in maag Indiase zakenman
  AP
  De man vertelde aan de artsen dat hij een dop van een fles had ingeslikt. Toen hij geopereerd werd, werd duidelijk dat het om bijna 400 gram goud ging.
  Lees meer
 14. gisteren 14:21 Vier Franse journalisten vrijgelaten in Syrië
  Belga
  De vier Franse journalisten die tien maanden geleden ontvoerd werden in Syrië, zijn weer vrijgelaten.
  Lees meer
 15. gisteren 12:57 Wordt de as van Márquez verdeeld tussen Colombia en Mexico?
  AP
  Hoewel de schrijver jarenlang in Mexico woonde en daar ook overleed, eist ook zijn geboorteland Colombia nu een deel van zijn stoffelijk overschot op.
  Lees meer
 16. gisteren 12:00 "Het water was te koud en de stroming te sterk"
  AP
  Kapitein Lee Soon-Seok van de gezonken Zuid-Koreaanse ferry verdedigt zich voor het uitstellen van de evacuatie van de passagiers.
  Lees meer
 17. gisteren 09:21 Hoe ziet "tweelingszus" van aarde eruit volgens NASA?
  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA probeert voor te stellen hoe de recent ontdekte Kepler-186 er ongeveer uitziet. Dat is de eerste exoplaneet met de omvang van de aarde die is aangetroffen in de leefbare zone van een andere ster.
 18. gisteren 08:02 Egyptenaren op straat na aanslag op verkeerspolitie
  In Caïro zijn honderden mensen op straat gekomen nadat er een officier om het leven is gekomen door een bomaanslag. Twee andere agenten raakten gewond.
 19. gisteren 07:38 "Duikers ontdekken lichamen in gezonken veerboot"
  De Zuid-Koreaanse kustwacht heeft bevestigd dat duikers minstens drie lichamen gezien hebben door een raam in de gezonken veerboot. Het is voorlopig niet gelukt om de stoffelijke resten uit de veerboot te bevrijden.
 20. gisteren 04:09 Politieofficier komt om bij bomexplosie in Caïro
  Twee andere agenten raakten gewond. Dat werd bij de veiligheidsdiensten en het ministerie van Binnenlandse Zaken vernomen.
  Lees meer