Refresh


Home : Buitenland


Timosjenko naar het ziekenhuis gebracht

AP

wo 09/05/2012 - 11:46 De Oekraïense oppositieleidster Joelia Timosjenko is vanuit de gevangenis overgebracht naar het ziekenhuis. Ze wordt daar door een Duitse arts behandeld voor rugklachten.

Timosjenko werd in oktober vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van 7 jaar voor machtsmisbruik ten tijde van haar premierschap. Uit protest tegen de omstandigheden waarin ze haar straf moet uitzitten, is ze op 20 april in hongerstaking gegaan.

De voormalige premier zou in de gevangenis ook mishandeld zijn door bewakers. Medestanders hebben foto's verspreid van Timosjenko in haar cel, haar lichaam vertoont verwondingen. De Oekraïense autoriteiten spreken die beschuldigingen tegen. Timosjenko vroeg om voor verzorging te worden overgebracht naar het buitenland. Volgens buitenlandse dokters zou ze gespecialiseerde hulp nodig hebben. Maar op die vraag is niet ingegaan.

Vanmorgen is Timosjenko onder zware bewaking vanuit haar cel in de stad Charkiv overgebracht naar een plaatselijk ziekenhuis. Ze werd daarbij begeleid door de Duitse neuroloog Lutz Harms van Charité-ziekenhuis in Berlijn. Ze werd op een draagbaar het ziekenhuis binnengebracht, maar werd daarbij afgeschermd van de pers.

De Duitse arts die Timosjenko begeleidt, zal haar vanaf nu behandelen voor een hernia. Ze zou sinds de start van haar hongerstaking 10 kilogram afgevallen zijn. Timosjenko had eerder laten weten dat ze na haar overbrenging naar het ziekenhuis haar hongerstaking zou stopzetten.

De opsluiting en de behandeling van Timosjenko veroorzaken diplomatieke spanningen tussen Oekraïne en andere Europese landen. Verschillende regeringsleiders dreigen ermee om weg te blijven van het Europees Kampioenschap Voetbal, dat volgende maand begint.


Live Center: Buitenland

 1. gisteren 22:40 Presentator moet live-uitzending staken door aardbeving
  Mexico is getroffen door een zware aardbeving. Er zijn voorlopig geen doden gemeld, maar deze tv-presentator van een ochtendprogramma was alleszins onder de indruk.
 2. gisteren 22:40 Schokkende beelden na bomaanslag in Homs
  Via sociale media zijn er schokkende beelden verspreid die de chaos tonen na een bomaanslag in Homs. Zowel de locatie als de datum waarop de beelden zijn gemaakt is moeilijk te controleren, maar over de verwoesting bestaat geen twijfel. De straten liggen bezaaid met zwaargewonde, hevig bloedende mensen. Met geïmproviseerde ziekenwagens worden de gewonden geëvacueerd. Lokale media spreken van 14 doden.
 3. gisteren 22:27 Kapitein van gezonken ferryboot is aangehouden
  Belga
  Eerder had de vicerector van de school die mogelijk honderden leerlingen heeft verloren bij de scheepsramp in Zuid-Korea, zelfmoord gepleegd.
  Lees meer
 4. gisteren 22:26 14 doden bij aanslag op moskee in Syrië
  In de Syrische stad Homs zijn vanavond minstens 14 doden gevallen bij een aanslag bij een moskee. Dat meldt de Syrische staatstelevisie, die het regime van president Bashar al-Assad steunt. Voorlopig is nog niet duidelijk wie achter de aanslag zit, al wijst de zender met een beschuldigende vinger naar de "terroristen".
  Lees meer
 5. gisteren 20:23 "Als de werkloosheid tegen 2017 niet afneemt, heb ik geen reden kandidaat te zijn"
  AP
  De Franse president François Hollande heeft zijn politieke toekomst verbonden aan een daling van de werkloosheid. "Als de werkloosheid tegen 2017 niet afneemt, heb ik geen reden kandidaat te zijn, noch een kans om herverkozen te worden", aldus Hollande.
  Lees meer
 6. gisteren 20:10 EU vraagt Israël beslissingen tegen Palestijnen terug te draaien
  Belga
  De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton heeft er bij Israël op aangedrongen een aantal maatregelen tegen de Palestijnen terug te draaien. Ashton toont zich "ongerust" over een aantal recente ontwikkelingen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.
  Lees meer
 7. gisteren 19:50 Kiev komt pro-Russische oppositie tegemoet
  Belga
  De Oekraïense regering heeft een "speciaal statuut" voor de Russische taal en meer macht aan de lokale besturen beloofd.
  Lees meer
 8. gisteren 18:23 Bouteflika voor de vierde keer president van Algerije
  Belga
  De 77-jarige Abdelaziz Bouteflika heeft 81,53 procent van de stemmen behaald. Zijn tegenstander Ali Benflis haalt 12,18 procent en spreekt van fraude bij de stembussen.
  Lees meer
 9. gisteren 17:51 Duizenden gelovigen in Jeruzalem voor Goede Vrijdag
  Duizenden christenen en joden van over de hele wereld zijn in Jeruzalem op Goede Vrijdag om de lijdensweg van Jezus te herdenken. Ze liepen mee in de traditionele processie langs de Via Dolorosa, de weg die Christus met het kruis zou hebben afgelegd.
 10. gisteren 17:18 Rusland gaat betwiste eilandengroep herbewapenen
  AP
  Rusland heeft aangekondigd dat het de Koerilen, een eilandengroep in de Stille Oceaan, gaat herbewapenen. De Koerilen werden in 1945 ingelijfd door de Sovjetunie maar worden ook geclaimd door Japan. De demarche kan worden gezien als een reactie op de toegenomen Amerikaanse aanwezigheid in de regio.
  Lees meer
 11. gisteren 17:18 China print eerste 3D-huizen
  In Shanghai staan de eerste Chinese 3D-geprinte huizen. Een bedrijf in China heeft met behulp van een enorme 3D-printer 3D-huizen geprint.
 12. gisteren 16:46 Zware aardbeving in Centraal- en Zuid-Mexico
  Centraal- en Zuid-Mexico werd vandaag geraakt door een zware aardbeving. Die vond plaats in de staat Guerrero, ten noorden van de badplaats Acapulco en zou een kracht van 7,5  hebben gehad. Voorlopig werden nog geen doden of gewonden gemeld.
 13. gisteren 16:43 Militaire parade op Legerdag in Iran
  Tijdens een militaire parade op de jaarlijkse Legerdag in Iran, heeft het leger verschillende zelfgemaakte uitrustingen onthuld. Ook luchtverdedigingssysteem, artillerie en onbemande vliegtuigen werden getoond. Op die manier wil het land laten zien dat zijn leger sterk genoeg is om elke vijand af te schrikken.
 14. gisteren 16:17 Raadsman van Hollande neemt ontslag
  Belga
  Aquilino Morelle kwam in opspraak door een beschuldiging van belangenvermenging en een overdreven riante levensstijl. Hij doet een stap opzij om naar eigen zeggen geen extra druk te leggen op de regering.
  Lees meer
 15. gisteren 15:54 Zuid-Koreaans adjunct-directeur van school pleegt zelfmoord
  Kang Min Kyu, de adjunct-directeur van de middelbare school waarvan de leerlingen aan boord waren van de gezonken veerboot, heeft zelfmoord gepleegd. De Zuid-Koreaanse politie vond hem dood naast de school. De 52-jarige man werd zelf als een van de eersten gered van het schip.
 16. gisteren 15:37 Crisis op het bord
  VRT
  STANDPLAATS DEN HAAG - Sabine Vandeputte weet al wat haar Haagse madeleine zal worden - het gerecht dat haar later in een flits naar deze periode in Den Haag zal terugbrengen: het mysterieuze "twaalfuurtje".
  Lees meer
 17. gisteren 14:31 Een lijdensweg
  Nicky Aerts
  Het is Goede Vrijdag vandaag. Ook en vooral in Jeruzalem. Duizenden pelgrims komen naar de Oude Stad om de lijdensweg van Christus af te leggen. Correspondent Nicky Aerts ging kijken.
  Lees meer
 18. gisteren 14:23 Wietbeleid vastgelopen in Nederland
  Het gedoogbeleid van softdrugs in Nederland lijkt vastgelopen. De Nederlandse regering noemt softdrugs ongezond en verslavend, en laat coffeeshops in de buurt van scholen sluiten. Tientallen burgemeesters willen juist een legalisering, waarbij ook het kweken onder toezicht mogelijk moet worden.
 19. gisteren 13:41 Devote Filipijnen laten zich kruisigen
  In het Filipijnse dorp Cutud ten noorden van de hoofdstad Manila hebben gelovigen zich aan het kruis laten nagelen, als herdenking van het lijden van Jezus. Volgens de Bijbel is Christus op Goede Vrijdag aan het kruis gestorven. De kruisiging is een traditie op de Filipijnen die de laatste jaren ook toeristen lokt. Dit jaar onderging ook Lasse Spang Olsen, een 48-jarige Deense filmmaker, de kruisiging.
 20. gisteren 13:01 Een op de vijf kinderen wereldwijd niet gevaccineerd
  Belga
  Het gaat om bijna 23 miljoen kinderen. Dat meldt de VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF aan de vooravond van wereldvaccinatieweek van 24 tot 30 april.
  Lees meer