Refresh


Home : Buitenland


Timosjenko naar het ziekenhuis gebracht

AP

wo 09/05/2012 - 11:46 De Oekraïense oppositieleidster Joelia Timosjenko is vanuit de gevangenis overgebracht naar het ziekenhuis. Ze wordt daar door een Duitse arts behandeld voor rugklachten.

Timosjenko werd in oktober vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van 7 jaar voor machtsmisbruik ten tijde van haar premierschap. Uit protest tegen de omstandigheden waarin ze haar straf moet uitzitten, is ze op 20 april in hongerstaking gegaan.

De voormalige premier zou in de gevangenis ook mishandeld zijn door bewakers. Medestanders hebben foto's verspreid van Timosjenko in haar cel, haar lichaam vertoont verwondingen. De Oekraïense autoriteiten spreken die beschuldigingen tegen. Timosjenko vroeg om voor verzorging te worden overgebracht naar het buitenland. Volgens buitenlandse dokters zou ze gespecialiseerde hulp nodig hebben. Maar op die vraag is niet ingegaan.

Vanmorgen is Timosjenko onder zware bewaking vanuit haar cel in de stad Charkiv overgebracht naar een plaatselijk ziekenhuis. Ze werd daarbij begeleid door de Duitse neuroloog Lutz Harms van Charité-ziekenhuis in Berlijn. Ze werd op een draagbaar het ziekenhuis binnengebracht, maar werd daarbij afgeschermd van de pers.

De Duitse arts die Timosjenko begeleidt, zal haar vanaf nu behandelen voor een hernia. Ze zou sinds de start van haar hongerstaking 10 kilogram afgevallen zijn. Timosjenko had eerder laten weten dat ze na haar overbrenging naar het ziekenhuis haar hongerstaking zou stopzetten.

De opsluiting en de behandeling van Timosjenko veroorzaken diplomatieke spanningen tussen Oekraïne en andere Europese landen. Verschillende regeringsleiders dreigen ermee om weg te blijven van het Europees Kampioenschap Voetbal, dat volgende maand begint.


Live Center: Buitenland

 1. 1 uur geleden Israël schort onderhandelingen met Palestijnen op
  AP
  De Israëlische regering is boos omdat de Palestijnse president Mahmoed Abbas en de radicale groep Hamas een verzoeningsakkoord hebben gesloten.
  Lees meer
 2. 1 uur geleden Aantal aanvallen van piraten gedaald
  AP
  Het aantal aanvallen door piraten op zee ligt op het laagste peil van de voorbije 7 jaar. "Dit jaar waren er tot nu 50 aanvallen", zegt het Internationaal Maritiem Bureau. Met aanvallen bedoelt het Bureau kapingen, gijzelingen en beschietingen. Op alle zeeën daalt het aantal incidenten, alleen in de Indische Oceaan bleef het stabiel. Daar zijn nog altijd Somalische piraten actief.


 3. 17:22 Inwoners van Cornwall erkend als officiële minderheid
  Proper Handsome
  De inwoners van het Britse schiereiland Cornwall krijgen nu ook de officiële status van minderheid. Dat heeft de Britse regering beslist. De Cornish krijgen zo dezelfde status als de Schotten, de Welsh en de Noord-Ieren.
  Lees meer
 4. 17:11 Hongkongers protesteren tegen kledingindustrie
  In Hongkong werd er geprotesteerd voor de winkels van de grote merken Adidas, Nike en Timberland. De sportschoenen van die merken worden gemaakt in een Chinese fabriek. De directie van die fabriek heeft jarenlang te weinig sociale bijdragen betaald voor zijn werknemers en liet hen ook valse contracten ondertekenen. De betogers eisen dat Adidas, Nike en Timberland de rechten van de werknemers respecteren.
 5. 17:10 Overstromingen veroorzaken overlast in Bulgarije
  De dorpen rond rivier Danube in het westen van Bulgarije worden geteisterd door zware overstromingen. Door de felle neerslag werden riolen en bruggen vernield. Niemand raakte gewond maar verschillende inwoners werden geëvacueerd uit ondergelopen huizen.
 6. 16:55 Staatsieportretten Willem-Alexander onthuld
  RVD
  In Nederland zijn de drie officiële staatsieportretten van koning Willem-Alexander onthuld. De portretten zijn gemaakt door Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten.
  Lees meer
 7. 16:54 "Sommige sherpa's beletten anderen om naar boven te gaan"
  Reporters
  Volgens Jelle Veyt lijkt het erop dat er dit seizoen geen klimtochten op de Mount Everest meer georganiseerd zullen worden. Alle expedities op de zuidflank van de hoogste berg ter wereld worden afgeblazen.
  Lees meer
 8. 14:26 Zandstormen teisteren noordwesten van China
  Een hevige zandstorm veroorzaakt zware overlast in het noordwesten van China. Het zicht is sterk belemmerd en auto's, gebouwen en bomen zijn bedekt met een dikke laag zand. Door de storm zijn er ook verschillende brandhaarden. Dergelijke stofwolken zijn niet uitzonderlijk, maar deze duurde bovendien 24 uren.
 9. 14:24 School hervat lessen na ramp met ferry
  Voor het eerst sinds de scheepsramp met de Zuid-Koreaanse ferry gaan de leerlingen van de Danwon High School weer naar school. Vandaag zullen de kinderen eerst psychologische begeleiding krijgen. Meer dan 300 passagiers van de ferry die vorige week kapseisde, zaten op deze school.
 10. 12:50 Oekraïne herovert checkpoint Slavjansk op pro-Russische troepen
  Oekraïense soldaten hebben de controle over een toegangsweg naar de stad Slavjansk in het oosten van het land heroverd op de pro-Russische troepen heroverd. Sinds de crisis in Oekraïne oversloeg naar het oosten is Slavjansk het epicentrum van de Russischgezinde opstandelingen. Ze bezetten er regeringsgebouwen en verspreiden propaganda.
 11. 12:35 Hongkong betrapt smokkelaar met 42.000 euro cash
  Een inwoner van de Chinese stad Shenzen City is aan de grens met Hongkong betrapt met bijna 42.000 euro in cash. De man had een deel van het geld in een sporttas, de rest had hij om zijn benen gewikkeld. Als uitleg gaf hij: "Ik was gulzig, mensen zijn altijd gulzig". Bij de ondervraging bleek dat de man in Hongkong een huis op het oog had.
 12. 12:18 Drie westerse dokters doodgeschoten in Afghanistan
  In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn drie westerse dokters doodgeschoten voor de ingang van een ziekenhuis. De schutter was een bewaker van het ziekenhuis, dat wordt uitgebaat door een Amerikaanse hulporganisatie. Het zou om een spijtig misverstand gaan, omdat terroristen vaak een uniform van hulpdiensten aantrekken om aanslagen uit te voeren.
 13. 12:12 Kroon van Zweedse koning uit 12e eeuw voor het eerst te kijk
  Wetenschappers van de universiteit van Uppsala hebben de kroon, schedel en beenderen van koning Erik IX voor het eerst tentoongesteld. Na zijn dood in de 12e eeuw, volgens de legende door onthoofding, werden mirakels aan hem toegeschreven en is hij als een heilige vereerd. Verder weet men erg weinig over hem. Uit DNA-onderzoek moet blijken of hij verwant is aan het Engelse koningshuis en of hij aan een ziekte leed. De beenderen werden al eerder uit de kist gehaald maar het is de eerste keer dat de kroon voor iedereen te zien is.
 14. 12:10 Zweden doen DNA-onderzoek op middeleeuwse koning Erik
  Belga
  Op die manier willen ze meer te weten komen over de afkomst van Erik en over zijn levensgewoonten. Ook de kroon van de koning wordt tentoongesteld.
  Lees meer
 15. 12:02 Vermoedelijke cocaïnevluchten mogen neergeschoten worden in Bolivia
  CC Ministerio de Seguridad Argentina
  In Bolivia is een wet goedgekeurd die militairen toestaat om vliegtuigen met een vermoedelijke cocaïnevracht neer te schieten.
  Lees meer
 16. 11:58 "Chemische wapens voor een mooie toekomst"
  Twitter/F_Al
  De presidentsverkiezing in Syrië inspireert Twitteraars tot het bedenken van "campagneslogans" voor Bashar al-Assad. Cynisch, bitter en triest.
  Lees meer
 17. 11:46 "‘De vrouwen van India zijn wakker geworden. Nu de mannen nog."
  VRT
  Nog tot 12 mei zijn er verkiezingen in India, 830 miljoen mensen stemmen. Veerle de Vos en Stefan Blommaert zijn heel de week in India, dit is hun dagboek.
  Lees meer
 18. 10:57 Oudste Major League-baseballspeler overleden
  AP
  Conrado "Connie" Marrero debuteerde pas op 38-jarige leeftijd in de Amerikaanse Major League en stond bekend om zijn onorthodoxe stijl. Hij is 102 geworden.
  Lees meer
 19. 10:27
 20. 10:25 3 Amerikaanse dokters gedood in Afghanistan
  Reuters
  Ze werden neergeschoten door een bewaker bij de ingang van een ziekenhuis in de hoofdstad Kaboel. De dader is opgepakt.
  Lees meer