Refresh


Home : Buitenland


Spaans koningspaar ziet af van gouden bruiloftsfeest

Belga

wo 09/05/2012 - 07:28 De Spaanse koning Juan Carlos en zijn vrouw koningin Sofia zullen hun 50e huwelijksverjaardag op 14 mei niet vieren. Een reden is niet bekendgemaakt, maar het ziet ernaar uit dat het Spaanse koningshuis het volk na enkele pijnlijke incidenten niet meer wil schofferen.

Het nieuws vorige maand dat Juan Carlos tijdens een olifantensafari in Botswana zijn heup had gebroken, veroorzaakte veel verontwaardiging bij de Spaanse bevolking.

Het land kreunt onder de zware recessie, heel veel mensen vinden het niet kunnen dat de koning net nu zulke dure reizen maakt. De Spaanse vorst bood enkele dagen later publiekelijk zijn excuses aan en zei dat het nooit meer zou gebeuren.

Eerder raakte ook al zijn schoonzoon, de Bask Inaki Urdangarin, in opspraak door zijn betrokkenheid bij een corruptiezaak. Hij zou zijn positie misbruikt hebben door verschillende miljoenen euro te verduisteren. En tijdens het paasweekend verwondde de 13-jarige kleinzoon Felipe Juan Froilin zichzelf met een kogel in de voet. Volgens de Spaanse wet moet je minstens 14 zijn om met vuurwapens om te gaan.

Het Spaanse vorstenhuis lijkt zich nu dus gedeisd te willen houden. Het is niet duidelijk of er een feest komt in besloten kring. In 1987 vierden Juan Carlos en Sofia hun 25e huwelijksverjaardag met een officiële foto en een receptie op het paleis.


Live Center: Buitenland

 1. 15 min. geleden Syriërs kiezen president op 3 juni
  AP
  Dat heeft de Syrische openbare omroep vandaag bekendgemaakt. Kandidaten mogen zich vanaf morgen melden. De huidige president Assad liet al verstaan opnieuw kandidaat te zullen zijn.
  Lees meer
 2. 48 min. geleden "Oekraïne schendt het Genève-akkoord"
  AP
  De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft Oekraïne ervan beschuldigd het akkoord dat vorige week in Genève bereikt werd te schenden. Pogingen om Rusland te isoleren, zijn gedoemd te mislukken, aldus Lavrov.
  Lees meer
 3. 55 min. geleden Kweekprogramma om Siberische tijger te redden
  China is bekend van zijn panda's, dat weten wij Belgen maar al te goed. Minder bekend is dat er in China een nog zeldzamere diersoort bestaat, die een tijdlang met uitsterven bedreigd was: de Siberische tijger. De Chinezen hebben een grootscheeps kweekprogramma opgezet om de tijger te redden.
 4. 1 uur geleden Sherpa's overwegen acties na dodelijke lawine
  Reporters
  De berggidsen twijfelen of ze nog moeten doorgaan met hun werk na een lawine vorige week waarbij minstens 13 Sherpa's om het leven kwamen, drie anderen zijn nog vermist.
  Lees meer
 5. 12:15 Jongen overleeft 5 uur durende vlucht in ijskoud landingsgestel
  AP
  Een 16-jarige jongen heeft een vlucht van Californië naar Hawaii overleefd. Geen bijzonder nieuws, behalve dan het gegeven dat hij zich gedurende de 5 uur durende vlucht in het ijskoude ruim van het landingsgestel verscholen had.
  Lees meer
 6. 10:55 Bagage te zwaar? Gooi ze dan meters lager op de grond!
  Twee personeelsleden van de luchthaven van Toronto zijn ontslagen nadat op een filmpje was te zien hoe ze zware koffers van reizigers zonder pardon enkele meters lager op de grond gooiden.
 7. 10:33 Jimmy Choo stelt zijn "Fukushimaschoenen" voor
  Modeontwerper Jimmy Choo heeft een unieke collectie van zes paar schoenen gepresenteerd die gemaakt werden met behulp van materialen en technieken uit de regio van Fukushima.
 8. 09:50 Hoge Veluwe likt haar wonden na heidebrand
  Belga
  Gisterenochtend brak een grote brand uit in het Nederlandse natuurgebied. Tegen de avond was het vuur onder controle. De schade blijkt minder groot dan gedacht.
  Lees meer
 9. 09:47 Copacabana transformeert even in cannabisstrand
  Actievoerders hebben symbolisch honderden valse cannabisplanten geplaatst op het befaamde strand van Copacabana in Rio de Janeiro.
 10. 09:25 Poetin maakt het makkelijker om Rus te worden
  AP
  De Russische president heeft het gemakkelijker gemaakt voor Russischtalige inwoners van oud-Sovjetrepublieken om Rus te worden. VS-vice-president Joe Biden gaat vandaag naar Oekraïne.
  Lees meer
 11. 08:25 Familie bidt langs de kade, terwijl meer lichamen worden geborgen
  Terwijl reddingswerkers steeds meer lichamen halen uit de gezonken ferry in Zuid-Korea, bidden wanhopige familieleden van slachtoffers langs de kade.
 12. 08:13 Winnaar Boston Marathon 1914 begraven in de Westhoek
  Vandaag is het dag op dag 100 jaar geleden dat de Schots-Canadees Jimmy Duffy de Boston Marathon won. Een jaar later sneuvelde "de grootste atleet van zijn tijd" in Flanders Fields.
  Lees meer
 13. 07:39 "Dit was geen ramp, maar een moord"
  AP
  De Zuid-Koreaanse president Park Geun Hye heeft de daden van de kapitein en sommige bemanningsleden van de gezonken veerboot vergeleken met een moord. Intussen zijn al 7 bemanningsleden opgepakt.
  Lees meer
 14. 07:35 Prominent voorvechter van democratie in Myanmar overleden
  AP
  In Myanmar is Win Tin overleden, een van de prominente voorvechters van de democratie in het land. Hij werd 84. Win Tin zat gedurende 19 jaar in de gevangenis wegens zijn strijd tegen de voormalige Birmese junta.
  Lees meer
 15. 07:31 "Het is één keer gebeurd, dus kan het nog eens gebeuren"
  Vandaag volgt de wereld met argusogen de eerste editie van de Marathon van Boston, na de dubbele bomaanslag van vorig jaar. "Veel mensen zijn nog steeds ongerust, want wat één keer is gebeurd, kan zich perfect herhalen", zegt een van de inwoners van de Amerikaanse stad
 16. 05:46 Japanse premier brengt offer aan omstreden Yasukuni-schrijn
  AP
  Bezoeken van Japanse politici aan het schrijn wekken steevast woede op in Aziatische landen die geleden hebben onder Japanse bezetting tijdens WOII.
  Lees meer
 17. 04:07 Venezolaanse oppositie eist "verrijzenis van de democratie"
  AP
  In de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn opnieuw honderden opposanten op Paaszondag op straat gekomen om hun ongenoegen te uiten over president Nicolas Maduro.
  Lees meer
 18. gisteren 23:58 Brand verstoort gokactiviteiten in Gibraltar
  Belga
  In het Britse overzeese gebied Gibraltar Heeft er zich een explosie voorgedaan in een elektrische centrale, gevolgd door een grote brand. Er hing een grote zwarte rookpluim boven de Britse enclave in het zuiden van het Iberische schiereiland, maar de brand legde ook de grote sportweddenschappen van Ladbrokes en William Hill stil omdat het netwerk van de lokale telecomoperator werd gestoord. Bij de brand vielen geen gewonden, maar omwonenden moesten wel een tijdje ramen en deuren gesloten houden.
 19. gisteren 23:42 Heidebrand in De Hoge Veluwe onder controle
  In Nederland heeft een grote brand gewoed in het bekende natuurpark de Hoge Veluwe. Meer dan 500 hectare heidegebied ging in de vlammen op, dat is ongeveer een tiende van het park. Het vuur is onder controle nu, de brandweer blijft wel de hele nacht nablussen.
 20. gisteren 20:43 Vliegtuigje neergestort in Finland
  In het zuidwesten van Finland is een vliegtuigje met amateur-valschermspringers neergestort in een bos. Drie parachutisten konden nog op tijd uit het toestel springen, maar de acht andere inzittenden zijn om het leven gekomen. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend, maar er is sprake van een defecte motor.