Refresh


Home : Buitenland


"Zelfmoordterrorist was een geheim agent"

VRT

wo 09/05/2012 - 06:28 De man die voor Al Qaeda een bom zou laten ontploffen in een vliegtuig, was geen echte terrorist maar een geheim agent. Hij heeft het nieuwe type springtuig aan de Amerikaanse geheime diensten doorgespeeld. Dat schrijven Amerikaanse media. De CIA en het Witte Huis willen geen commentaar kwijt.

Gisteren raakte bekend dat in Jemen een man was opgepakt die aan boord van een passagiersvliegtuig richting de Verenigde Staten explosieven wilde laten ontploffen. De man zou deel uitgemaakt hebben van de Jemenitische afdeling van de terreurgroep Al Qaeda op het Arabische schiereiland. Het ging om een type bom die de man verstopt had in zijn onderbroek.

Nu schrijven Amerikaanse media op basis van bronnen bij de Amerikaanse overheid dat de man geen échte zelfmoordterrorist was, maar wel een geheim agent die werkte voor de Amerikaanse en Saudische inlichtingendiensten. Hij was geïnfiltreerd in de Jemenitische tak van Al Qaeda en had zich opgegeven als zelfmoordterrorist om informatie los te weken over plannen over een aanslag.

Vorige maand zouden de Amerikaanse inlichtingendiensten weet hebben gekregen van plannen om vanuit Jemen een aanslag te plegen op een Amerikaans passagiersvliegtuig. De aanslag zou worden gepleegd met een bom, verstopt in ondergoed. In 2009 was al eens een gelijkaardige aanslag op een Amerikaans vliegtuig verijdeld. Nu zou het om een meer gesofisticeerde bom gaan.

"Explosieven erg moeilijk te detecteren"

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA en het Witte Huis willen officieel geen commentaar kwijt, maar volgen bronnen in de Amerikaanse media zou de geheim agent gerekruteerd zijn door de Saudische inlichtingendiensten en naar Jemen gestuurd, waar hij in de terreurcel geïnfiltreerd is.

Hij zou met het springtuig uit Jemen vertrokken zijn en het overhandigd hebben aan de CIA. Momenteel wordt het tuig onderzocht door de FBI. Het wordt omschreven als erg moeilijk te detecteren, zelfs met de hoogsensitieve veiligheidsapparatuur op luchthavens.

De nationaliteit van de geheim agent is niet bekendgemaakt, hij zou zich nu in Saudi-Arabië bevinden. Die informatie die hij tijdens zijn missie verzameld heeft, zou ook hebben geleid tot de dood van een Al Qaeda-leider in Jemen afgelopen zondag.

Fahd al-Quso werd gezocht voor zijn betrokkenheid bij de bomaanslag tegen de Amerikaanse torpedojager USS Cole in oktober 2000, waarbij 17 Amerikanen stierven.


Live Center: Buitenland

 1. 53 min. geleden Twee Nederlanders pleegden zelfmoordaanslagen in Irak en Syrië
  Twee jonge Nederlanders hebben vorig jaar zelfmoordaanslagen gepleegd in Irak en Syrië. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Nederlandse geheime dienst AIVD. De ene jongen deed een aanslag met een rugzak op een burgerdoel, de andere blies zichzelf op met een autobom.
  Lees meer
 2. 1 uur geleden De WK-ganger mag en zal niets merken van onrust
  AP
  VRT-journalist Annelies Beck is net terug uit Rio de Janeiro. Ze omschrijft de sfeer in de favela's en heeft het over de zogenoemde "pacificatie" in deze wijken.
  Lees meer
 3. 13:38 "Onmiddellijke toegang tot iedereen die hulp nodig heeft"
  AP
  De humanitaire situatie in Syrië verslechtert van dag tot dag. Dat zeggen enkele humanitaire organisaties verbonden aan de Verenigde Naties. "En op sommige plaatsen moet het ergste nog komen", luidt het. Ze eisen onmiddellijke toegang tot iedereen die hulp nodig heeft.
  Lees meer
 4. 13:29 Brit krijgt boete voor het doorslikken van een levende goudvis
  CC Robbie Veldwijk
  De stunt was een gevolg van een zogenaamde "neknomination", een drankspelletje waarbij jongeren "originele" en "hilarische" uitdagingen aangaan die ze vervolgens op het internet plaatsen.
  Lees meer
 5. 13:03 China houdt internationale manoeuvres op zee
  Aan de Chinese oostkust hebben acht landen een gezamenlijke marine-oefening gehouden om de 65e verjaardag van de Chinese zeemacht te vieren.
 6. 11:49 Indianen protesteren voor Capitool
  In de Amerikaanse hoofdstad Washington DC heeft de Alliantie van Cowboys en Indianen geprotesteerd tegen de uitbreiding van de Keystone pijpleiding, die ruwe olie naar verschillende delen van de VS vervoert. Ze doorkruist daarbij natuurgebieden en waterwinningsgebieden. De aanleg van de pijpleiding moet nog de goedkeuring krijgen van president Obama, maar die heeft de beslissing daarover deze week nogmaals uitgesteld.
 7. 11:38 Zuid-Koreanen rouwen om slachtoffers ferryramp
  In een Olympische sporthal in de stad Ansan hebben Zuid-Koreanen massaal gerouwd voor de slachtoffers van de rampveerboot die vorige week woensdag kapseisde en zonk. Het dodental staat officieel op 150.
 8. 10:42 Filipijnen betogen tegen komst Obama
  In de Filipijnen protesteren honderden betogers tegen het verwachte bezoek van Barack Obama. De Amerikaanse president komt naar de Filipijnen volgende maandag na stops in Japan, Zuid-Korea en Maleisië.
 9. 10:30 Leegloop bij partij van Wilders gaat voort
  Belga
  Na de omstreden Marokkanen-uitspraken van Geert Wilders stapt nu ook de rechterhand van de PVV-leider uit de partij.
  Lees meer
 10. 10:27 Duurdere treintickets tijdens spitsuren in Nederland
  CC Rob Dammers Spots
  De Nederlandse spoorwegmaatschappij NS mag een treinticket tot 10 procent duurder maken in de piekuren, op voorwaarde dat de prijs van een kaartje in de daluren met 12 procent daalt.
  Lees meer
 11. 10:18 150 lichamen geborgen na ferryramp
  AP
  Een week na de ferryramp in Zuid-Korea staat het officiële dodental op 150. Verschillende families wachten nog op nieuws en de mortuaria in de stad Ansan zijn overvol. De oorzaak van de ramp is nog steeds niet gevonden.
  Lees meer
 12. 09:24 Sinclair: "Nooit geloofd dat DSK die vrouw heeft aangerand"
  AP
  Drie jaar nadat haar ex-man Dominique Strauss-Kahn in het oog van de storm is terechtgekomen na de vermeende aanranding van een kamermeisje in New York, heeft de Franse journaliste Anne Sinclair voor het eerst op die turbulente periode gereageerd.
  Lees meer
 13. 09:23 Al 150 lichamen geborgen voor kust Zuid-Korea
  In Zuid-Korea zijn al 150 lichamen geborgen van de ferry die een week geleden is gezonken. Er zijn nog 150 opvarenden vermist. Duikers doorzoeken nu verder de ferry waarbij ze ook wanden van de kajuiten openbreken.
 14. 09:06 Lichamen van 3 kinderen gevonden in Londens huis
  VRT
  In een woning in de zuidelijke Londense wijk New Maiden zijn de lichamen van 3 kinderen gevonden. Dat melden verschillende Britse media. Er is al 1 arrestatie verricht.
  Lees meer
 15. 08:55 Malinese terreurgroep meldt dood van Franse gijzelaar
  Belga
  De Malinese terreurgroep "Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika" (Mujao) laat tijdens een telefoongesprek met het Franse persbureau AFP weten dat ze een Franse gijzelaar hebben omgebracht.
  Lees meer
 16. 08:40 Brandende voertuigen in straten Rio de Janeiro
  In Rio de Janeiro in Brazilië zijn zware rellen uitgebroken nadat een jongeman zou zijn doodgeslagen door de politie. Volgens zijn vrienden sloegen agenten hem dood omdat ze dachten dat hij een drugshandelaar was. Buurtbewoners wierpen daarop barricades op van brandende autobanden en er waren geweerschoten te horen. Bij de rellen zou nog een dode zijn gevallen.
 17. 08:26 "Braziliaanse oud-president Kubitschek niet vermoord door militair regime"
  AP
  De Braziliaanse oud-president Juscelino Kubitschek werd niet vermoord door het militaire regime, maar kwam wel degelijk om in een verkeersongeval in 1976. Dat heeft de nationale waarheidscommissie in Brazilië aangegeven.
  Lees meer
 18. 08:18 Moord op favela-artiest veroorzaakt dodelijke rellen in Copacabana
  Belga
  De oproer kwam er nadat een favela-artiest er was doodgeslagen door de politie. Tijdens de rellen kwam een man van rond de dertig om het leven door een hoofdschot.
  Lees meer
 19. 08:17 Obama bezoekt rampgebied Washington na modderlawine
  De Amerikaanse president Obama heeft een bezoek gebracht aan Oso, het dorp in de staat Washington dat een maand geleden getroffen werd door een modderlawine. De president sprak met familieleden van slachtoffers, hulpverleners en reddingswerkers.
 20. 08:17 Kerry dreigt met nieuwe sancties tegen Rusland
  AP
  In een telefoongesprek met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry met nieuwe sancties gedreigd indien er geen schot komt in de uitvoering van het akkoord van Genève.
  Lees meer