Refresh


Home : Buitenland


"Zelfmoordterrorist was een geheim agent"

VRT

wo 09/05/2012 - 06:28 De man die voor Al Qaeda een bom zou laten ontploffen in een vliegtuig, was geen echte terrorist maar een geheim agent. Hij heeft het nieuwe type springtuig aan de Amerikaanse geheime diensten doorgespeeld. Dat schrijven Amerikaanse media. De CIA en het Witte Huis willen geen commentaar kwijt.

Gisteren raakte bekend dat in Jemen een man was opgepakt die aan boord van een passagiersvliegtuig richting de Verenigde Staten explosieven wilde laten ontploffen. De man zou deel uitgemaakt hebben van de Jemenitische afdeling van de terreurgroep Al Qaeda op het Arabische schiereiland. Het ging om een type bom die de man verstopt had in zijn onderbroek.

Nu schrijven Amerikaanse media op basis van bronnen bij de Amerikaanse overheid dat de man geen échte zelfmoordterrorist was, maar wel een geheim agent die werkte voor de Amerikaanse en Saudische inlichtingendiensten. Hij was geïnfiltreerd in de Jemenitische tak van Al Qaeda en had zich opgegeven als zelfmoordterrorist om informatie los te weken over plannen over een aanslag.

Vorige maand zouden de Amerikaanse inlichtingendiensten weet hebben gekregen van plannen om vanuit Jemen een aanslag te plegen op een Amerikaans passagiersvliegtuig. De aanslag zou worden gepleegd met een bom, verstopt in ondergoed. In 2009 was al eens een gelijkaardige aanslag op een Amerikaans vliegtuig verijdeld. Nu zou het om een meer gesofisticeerde bom gaan.

"Explosieven erg moeilijk te detecteren"

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA en het Witte Huis willen officieel geen commentaar kwijt, maar volgen bronnen in de Amerikaanse media zou de geheim agent gerekruteerd zijn door de Saudische inlichtingendiensten en naar Jemen gestuurd, waar hij in de terreurcel geïnfiltreerd is.

Hij zou met het springtuig uit Jemen vertrokken zijn en het overhandigd hebben aan de CIA. Momenteel wordt het tuig onderzocht door de FBI. Het wordt omschreven als erg moeilijk te detecteren, zelfs met de hoogsensitieve veiligheidsapparatuur op luchthavens.

De nationaliteit van de geheim agent is niet bekendgemaakt, hij zou zich nu in Saudi-Arabië bevinden. Die informatie die hij tijdens zijn missie verzameld heeft, zou ook hebben geleid tot de dood van een Al Qaeda-leider in Jemen afgelopen zondag.

Fahd al-Quso werd gezocht voor zijn betrokkenheid bij de bomaanslag tegen de Amerikaanse torpedojager USS Cole in oktober 2000, waarbij 17 Amerikanen stierven.


Live Center: Buitenland

 1. 34 min. geleden Amsterdamse taxichauffeur over Uber: "Het zijn ratten"
  De rechter in Brussel heeft het Amerikaanse taxisysteem Uber verboden. Onder Amsterdamse taxichauffeurs is de Uber-ban groot nieuws, want ook zij zijn Uber liever kwijt dan rijk.
 2. 52 min. geleden VN-Veiligheidsraad krijgt ongeziene gruwelbeelden uit Syrië onder ogen
  Duizenden gruwelijke foto's van Syrische gevangenen, die omgekomen zijn door marteling en uithongering, zijn voor het eerst getoond aan de ambassadeurs van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
 3. 18:32 Opnieuw webcamzaak in Nederland
  AP
  In Nederland is een 35-jarige man in januari opgepakt omdat hij minderjarige meisjes zou hebben aangezet tot seksuele handelingen voor de webcam. Het is de derde grote zaak in korte tijd.
  Lees meer
 4. 18:28 Veel meer Britten doen een beroep op de voedselbank
  AP
  Volgens de ngo Trussel Trust, die 423 voedselbanken beheert, hebben in het boekjaar 2013-2014 913.138 Britten minstens drie dagen in de week voedselhulp gekregen. Dat is een stijging met 163 procent.
  Lees meer
 5. 17:11 Deense koningin Margrethe II viert 74e verjaardag
  In kasteel Marselisborg in Denemarken heeft koningin Margrethe II haar 74e verjaardag gevierd. De koningin en haar familie begroetten de Denen vanop het balkon. Margrethe werd in 1972 koningin van Denemarken en is de op één na langst regerende monarch in Europa.
 6. 16:54 Doodgeschoten agent op Westelijke Jordaanoever begraven
  In Jeruzalem hebben honderden Israëli's de begrafenis bijgewoond van een politieagent die op de Westelijke Jordaanoever werd doodgeschoten. Baruch Mizrahi reed met zijn gezin naar familieleden in Hebron, ze gingen samen het joodse paasfeest vieren, toen hij geraakt werd. Zijn vrouw en kinderen werden daarbij gewond.
 7. 16:53 Parijs bevriest ambtenarenlonen en uitkeringen
  Belga
  De Franse overheid heeft beslist dat de ambtenarenlonen en de uitkeringen tot eind volgend jaar niet worden verhoogd. Die maatregel komt er in het kader van grote besparingen.
  Lees meer
 8. 16:42 Doden na explosie in chemische fabriek China
  Bij een explosie in een chemische fabriek in de provincie Jiangsu in China zijn drie mensen om het leven gekomen en vijf zijn vermist. Brandweermannen hebben het vuur onder controle gekregen. Er wordt volop gezocht naar de vermisten. In de fabriek worden vooral palmolie en stearinezuur gemaakt.
 9. 15:46 "We zijn in conflicten veel te ongeduldig geworden"
  Of de EU Rusland tot bedaren kan brengen in diens acties in Oekraïne, kan je niet anders dan hopen, zegt Annemie Neyts (Open VLD). "Je mag de hoop nooit opgeven. We zijn vreselijk ongeduldig, veel te ongeduldig geworden in die zaken. We vergeten dat oplossingen in conflictsituaties maanden, jaren kunnen duren."
 10. 15:42 NAVO versterkt militaire aanwezigheid in Oost-Europa
  AP
  De NAVO stuurt meer troepen, vliegtuigen en schepen naar Oost-Europa. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen aangekondigd. De beslissing volgt op de nieuwe ontwikkelingen in de Oekraïense crisis. De NAVO blijft wel hameren op het belang van een politieke oplossing.
  Lees meer
 11. 15:20 Ferry zinkt in Zuid-Korea: zeker 4 doden en honderden vermisten
  Belga
  Aan boord van het schip bevonden zich 325 scholieren en hun leerkrachten, in totaal bijna 500 passagiers. De ferry is door een nog onbekende oorzaak op zijn zij terechtgekomen en gezonken.
  Lees meer
 12. 14:56 "Plastic zakjes binnenkort overal betalend"
  Dat staat in een ontwerptektst van het Europees Parlement. Daarmee wil het parlement de plastic afvalberg terugdringen.
  Lees meer
 13. 13:20 Oekraïne en Rusland rollen spierballen in Oost-Oekraïne
  Belga
  Aan de vooravond van het internationaal overleg over Oekraïne houden pro-Russische troepen en Oekraïense militairen een krachtmeting in het oosten van het land.
  Lees meer
 14. 13:13 NAVO vergroot militaire aanwezigheid bij Oekraïne
  Anders Fogh Rasmussen de secretaris-generaal van de NAVO meldt dat het militaire bondgenootschap van plan is om hun militaire aanwezigheid aan de oostgrens van Oekraïne op te drijven zowel op zee, op het land als in de lucht.
 15. 12:49 Smartphonediefstal wordt binnenkort minder aantrekkelijk
  AP
  Telecomoperatoren hebben met elkaar afgesproken dat nieuwe smartphones binnenkort op afstand onbruikbaar gemaakt kunnen worden door de eigenaar. De afspraak gaat in vanaf augustus 2015 en moet diefstal van smartphones minder aantrekkelijk maken.
  Lees meer
 16. 12:47 2 doden in Australische kolenmijn
  Bij de instorting van een muur op een Australische kolenmijn zijn 2 mensen om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde in de mijn van Yancoal, in het oosten van het land. Volgens de politie zal het dagen duren om de lichamen te vinden, aangezien grote hoeveelheden steenkool en mijnbouwapparatuur eerst verwijderd moeten worden.
 17. 12:35 Palestijnen op de vuist met Israëlische politie
  Bij de Tempelberg in Jeruzalem zijn Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie slaags geraakt. De twee groepen gingen in de clinch nadat Palestijnen het complex waar de Al-Aqsa moskee en de Klaagmuur staan, met stenen hadden bekogeld. Als reactie vuurde de politie traangasgranaten af.
 18. 11:52 Irak sluit Abu Ghraib-gevangenis
  AFP
  De Iraakse overheid heeft de beruchte gevangenis van Abu Ghraib, vlak bij Bagdad, gesloten. Dat gebeurde niet om humanitaire maar wel om veiligheidsredenen. De sluiting werd bekendgemaakt door minister van Justitie Hassan al-Shimmari. Het is niet duidelijk of de sluiting tijdelijk of definitief is.
  Lees meer
 19. 11:51 Belgische directeur Congolees nationaal park buiten levensgevaar
  AP
  Emmanuel de Merode werd gisteren aangevallen door niet-geïdentificeerde gewapende mannen. Hij raakte zwaargewond en kreeg twee kogels in de buikstreek.
  Lees meer
 20. 11:50 Bang afwachten voor familie opvarenden
  Voor de kust van Zuid-Korea is nog steeds een grote reddingsoperatie met tientallen boten van de kustwacht, marineschepen en helikopters aan de gang. Volgens de kustwacht worden nog 290 van de 470 opvarenden vermist. Voor familieleden van de vermisten is het bang afwachten.