Refresh


Home : Buitenland


“Huwelijk kan enkel tussen man en vrouw”

di 08/05/2012 - 23:21 In de Amerikaanse staat North Carolina wordt een referendum gehouden voor een wet die homohuwelijk en zelfs wettelijk samenwonen buiten het huwelijk onmogelijk zou maken. Volgens opiniepeilingen zal de wet in het referendum goedgekeurd worden.

Belga

Als de wet goedgekeurd wordt, wordt North Carolina de 29e staat waarin het huwelijk specifiek gedefinieerd wordt als iets tussen een man en een vrouw. Andere vormen van wettelijk samenwonen zouden niet meer erkend worden.

Dat is een opvallende tegenbeweging, want begin dit jaar nog is in 3 staten het homohuwelijk goedgekeurd. In het totaal is het homohuwelijk in 8 Amerikaanse staten en in DC toegelaten.

Het referendum in de zuidelijke staat verhit ook de gemoederen in de nationale politiek. Vicepresident Joe Biden heeft eerder al laten verstaan dat hij eigenlijk geen probleem heeft met het homohuwelijk. Hoewel president Obama in het verleden al vaker in de bres is gesprongen voor de homorechten, heeft hij het homohuwelijk nooit openlijk gesteund. Verwacht wordt hij dat niet zal doen voor zijn mogelijke herverkiezing in het najaar.

Live Center: Buitenland

 1. 21 min. geleden Rusland gaat betwiste eilandengroep herbewapenen
  AP
  Rusland heeft aangekondigd dat het de Koerilen, een eilandengroep in de Stille Oceaan, gaat herbewapenen. De Koerilen werden in 1945 ingelijfd door de Sovjetunie maar worden ook geclaimd door Japan. De demarche kan worden gezien als een reactie op de toegenomen Amerikaanse aanwezigheid in de regio.
  Lees meer
 2. 22 min. geleden China print eerste 3D-huizen
  In Shanghai staan de eerste Chinese 3D-geprinte huizen. Een bedrijf in China heeft met behulp van een enorme 3D-printer 3D-huizen geprint.
 3. 53 min. geleden Zware aardbeving in centraal en Zuid-Mexico
  Centraal- en Zuid-Mexico werd vandaag geraakt door een zware aardbeving. Die vond plaats in de staat Guerrero, ten noorden van de badplaats Acapulco en zou een kracht van 7,5  hebben gehad. Voorlopig werden nog geen doden of gewonden gemeld.
 4. 57 min. geleden Militaire parade op Legerdag in Iran
  Tijdens een militaire parade op de jaarlijkse Legerdag in Iran, heeft het leger verschillende zelfgemaakte uitrustingen onthuld. Ook luchtverdedigingssysteem, artillerie en onbemande vliegtuigen werden getoond. Op die manier wil het land laten zien dat zijn leger sterk genoeg is om elke vijand af te schrikken.
 5. 1 uur geleden Raadsman van Hollande neemt ontslag
  Belga
  Aquilino Morelle kwam in opspraak door een beschuldiging van belangenvermenging en een overdreven riante levensstijl. Hij doet een stap opzij om naar eigen zeggen geen extra druk te leggen op de regering.
  Lees meer
 6. 1 uur geleden Zuid-Koreaans adjunct-directeur van school pleegt zelfmoord
  Kang Min Kyu, de adjunct-directeur van de middelbare school waarvan de leerlingen aan boord waren van de gezonken veerboot, heeft zelfmoord gepleegd. De Zuid-Koreaanse politie vond hem dood naast de school. De 52-jarige man werd zelf als een van de eersten gered van het schip.
 7. 15:37 Crisis op het bord
  VRT
  STANDPLAATS DEN HAAG - Sabine Vandeputte weet al wat haar Haagse madeleine zal worden - het gerecht dat haar later in een flits naar deze periode in Den Haag zal terugbrengen: het mysterieuze "twaalfuurtje".
  Lees meer
 8. 14:31 Een lijdensweg
  Nicky Aerts
  Het is Goede Vrijdag vandaag. Ook en vooral in Jeruzalem. Duizenden pelgrims komen naar de Oude Stad om de lijdensweg van Christus af te leggen. Correspondent Nicky Aerts ging kijken.
  Lees meer
 9. 14:23 Wietbeleid vastgelopen in Nederland
  Het gedoogbeleid van softdrugs in Nederland lijkt vastgelopen. De Nederlandse regering noemt softdrugs ongezond en verslavend, en laat coffeeshops in de buurt van scholen sluiten. Tientallen burgemeesters willen juist een legalisering, waarbij ook het kweken onder toezicht mogelijk moet worden.
 10. 13:41 Devote Filipijnen laten zich kruisigen
  In het Filipijnse dorp Cutud ten noorden van de hoofdstad Manila hebben gelovigen zich aan het kruis laten nagelen, als herdenking van het lijden van Jezus. Volgens de Bijbel is Christus op Goede Vrijdag aan het kruis gestorven. De kruisiging is een traditie op de Filipijnen die de laatste jaren ook toeristen lokt. Dit jaar onderging ook Lasse Spang Olsen, een 48-jarige Deense filmmaker, de kruisiging.
 11. 13:01 Een op de vijf kinderen wereldwijd niet gevaccineerd
  Belga
  Het gaat om bijna 23 miljoen kinderen. Dat meldt de VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF aan de vooravond van wereldvaccinatieweek van 24 tot 30 april.
  Lees meer
 12. 12:17 Privépaleis voormalige Roemeense dictator Ceausescu te koop
  contributors.ro
  De privéresidentie van de voormalige Roemeense communistische dictator Nicolae Ceausescu staat te koop. De Roemeense overheid vindt de onderhoudskosten te duur.
  Lees meer
 13. 12:05 Vicerector pleegt zelfmoord na scheepsramp
  Belga
  De vicerector van de school die mogelijk honderden leerlingen heeft verloren bij de scheepsramp in Zuid-Korea, heeft zelfmoord gepleegd. De man had zelf de ramp overleefd.
  Lees meer
 14. 11:48 "We vertrekken niet tot regering Kiev opstapt"
  AP
  Ondanks het akkoord tussen Oekraïne, Rusland, de VS en de EU zijn de betogers in het oosten van Oekraïne vooralsnog niet van plan om de bezette gebouwen te verlaten.
  Lees meer
 15. 11:36 Wake voor slachtoffers gezonken ferry
  In Zuid-Korea hebben scholen een emotionele wake gehouden voor de vermiste slachtoffers van de gekapseisde ferry. 500 leerlingen van verschillende scholen baden en brandden kaarsen voor hun vermiste klasgenoten.
 16. 11:15 Gekapseisde ferry volledig gezonken, nog 3 lichamen geborgen
  Drie dagen na de ramp met de ferry voor de kust van Zuid-Korea is het schip nu volledig gezonken. Hulpdiensten hebben nog drie lichamen geborgen maar het slechte weer en de sterke stroming bemoeilijken hun taak. De officiële cijfers zijn voorlopig 28 doden, 179 overlevenden en 270 vermisten.
 17. 11:12 Dodental lawine Mount Everest loopt verder op
  Zeker 12 sherpa's zijn vanochtend op de Mount Everest onder een lawine bedolven geraakt. Er zijn ook nog mensen vermist. Dat meldt de voorzitter van de Nepalese alpinismevereniging.
 18. 11:09 "Hoe pijnlijk ook, waxen kan je leven redden"
  "Ontbloot je teelballen, zodat je ze regelmatig kan controleren" Met deze opvallende boodschap probeert Testicular Cancer Canada jonge mannen aan te zetten tijdig aan zelfonderzoek te doen in de opsporing van teelbalkanker. Het begeleidende filmpje, waarbij het waxen van de teelballen een pijnlijk maar goed begin is voor zelfonderzoek ("Wax to bring the issue into the broad light of day"), gaat momenteel viraal.
 19. 10:56 Nederlandse pedofielenvereniging "Martijn" verboden
  Belga
  De Hoge Raad in Nederland heeft geoordeeld dat de pedofielenvereniging "Martijn" moet worden ontbonden. Volgens het hoogste rechtscollege zijn de activiteiten van de club in strijd met de openbare orde.
  Lees meer
 20. 09:50 "Aanvallers van VN-basis veinsden petitie-actie"
  "De gewapende aanvallers op het VN-kamp in Bor deden zich voor als vreedzame demonstranten die een petitie kwamen voorleggen." Dat zegt VN-woordvoerder Stéphane Dujarric, op basis van directe informatie uit het kamp in Zuid-Soedan. "Ze vielen het kamp binnen en openden het vuur op de vluchtelingen." Het aantal doden en gewonden is nog niet bevestigd. In de basis verblijven zo'n 5.000 Zuid-Soedanezen op de vlucht voor het conflict in hun land.