Refresh


Home : Buitenland


"We kunnen keerpunt bereiken als we juist beslissen"

AP

di 08/05/2012 - 15:48 Europees president Herman Van Rompuy houdt op 23 mei een extra Europese Top. De staatshoofden en regeringsleiders van de EU zullen er de economische groei bespreken. Vooral de Franse president François Hollande wil meer aandacht voor groei. Commissievoorzitter José Manuel Barroso stelt dat er al voorstellen op tafel liggen.

Van Rompuy roept dus iedereen opnieuw bij elkaar. Normaal kwamen de Europese lidstaten eind juni een volgende keer bijeen, nu zal dat al deze maand zijn. In tijden van forse besparingen, weerklinkt nu ook de roep om de economie te stimuleren.

Het wordt vooral uitkijken naar het eerste Europese optreden van Hollande. De pas verkozen Franse socialistische president haalde in zijn kiescampagne uit naar de Europese besparingen. Hij belooft werk te maken van een Europees beleid dat via overheidsinvesteringen de economische motor weer op gang moet trekken.

"Verschillen Hollande en Merkel zijn overbrugbaar"

Hollande zou binnenkort een tekst naar zijn Europese collega's sturen met zijn groeivoorstellen. Hij wil ook zo snel mogelijk met de Duitse bondskanselier Angela Merkel praten. Merkel liet alvast verstaan dat er niet aan het begrotingspact geraakt mag worden. Dat pact steunt op besparingen. Volgens Merkel kan er geen groei komen als de schulden zich blijven opstapelen.

AP

Pierre Moscovici, campagneleider van de Franse president en voormalig minister van Europese Zaken, acht een compromis mogelijk. "De verschillen tussen Hollande en Merkel zijn overbrugbaar", zegt hij op de Franse radio. Hollande wil een extra groeiluik aan het begrotingspact koppelen.

Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, benadrukt dat er eerder al groeivoorstellen op tafel lagen: "Verschillende maatregelen wachten op groen licht van de lidstaten. Het gaat onder meer om de uitgifte van projectobligaties, het optrekken van het kapitaal van de Europese Investeringsbank om kmo's te ondersteunen en een heffing op financiële transacties." Toch staat Barroso nog open voor andere voorstellen. "Zelfs al kost een terugkeer naar groei tijd, kunnen we eind dit jaar een keerpunt bereiken als de juiste beslissingen nu genomen worden", ziet de Commissievoorzitter het.


Live Center: Buitenland

 1. 46 min. geleden Japanse premier Abe brengt offer aan omstreden Yasukuni-schrijn
  AP
  De Japanse premier Shinzo Abe heeft maandag een ritueel offer gebracht aan de controversiële Yasukuni-schrijn in Tokio.
  Lees meer
 2. 04:07 Venezolaanse oppositie eist "verrijzenis van de democratie"
  AP
  In de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn honderden opposanten op Paaszondag de straat opgegaan om "de verrijzenis van de democratie" te eisen en hun ongenoegen te uiten over president Nicolas Maduro, wiens beleid al ruim twee maanden onder vuur wordt genomen door een protestbeweging.
  Lees meer
 3. gisteren 23:58 Brand verstoort gokactiviteiten in Gibraltar
  Belga
  In het Britse overzeese gebied Gibraltar Heeft er zich een explosie voorgedaan in een elektrische centrale, gevolgd door een grote brand. Er hing een grote zwarte rookpluim boven de Britse enclave in het zuiden van het Iberische schiereiland, maar de brand legde ook de grote sportweddenschappen van Ladbrokes en William Hill stil omdat het netwerk van de lokale telecomoperator werd gestoord. Bij de brand vielen geen gewonden, maar omwonenden moesten wel een tijdje ramen en deuren gesloten houden.
 4. gisteren 23:42 Heidebrand in De Hoge Veluwe onder controle
  In Nederland heeft een grote brand gewoed in het bekende natuurpark de Hoge Veluwe. Meer dan 500 hectare heidegebied ging in de vlammen op, dat is ongeveer een tiende van het park. Het vuur is onder controle nu, de brandweer blijft wel de hele nacht nablussen.
 5. gisteren 20:43 Vliegtuigje neergestort in Finland
  In het zuidwesten van Finland is een vliegtuigje met amateur-valschermspringers neergestort in een bos. Drie parachutisten konden nog op tijd uit het toestel springen, maar de acht andere inzittenden zijn om het leven gekomen. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend, maar er is sprake van een defecte motor.
 6. gisteren 19:56 "Als jullie geen vredestroepen sturen, lever ons wapens"
  AP
  De zelfverklaarde en pro-Russische burgemeester van het Oekraïense stadje Slavjansk reageert na de aanval op een wegblokkade van pro-Russische milities.
  Lees meer
 7. gisteren 17:51 Bokser Rubin "Hurricane" Carter is overleden
  AP
  Carter zat bijna 20 jaar onterecht in de gevangenis voor drie moorden die hij niet heeft gepleegd. Zijn lot is bezongen door Bob Dylan in "Hurricane".
  Lees meer
 8. gisteren 17:27 Portret van de Queen voor haar 88e verjaardag
  AP
  Het portret is van de Britse fotograaf David Bailey, die eerder ook al zanger Mick Jagger en de criminelen Ronnie en Reggie Kray portretteerde.
  Lees meer
 9. gisteren 17:13 "Centraal-Afrikaanse Republiek op rand van genocide"
  AP
  Zo waarschuwt de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Hij roept de bevolking van het crisisland op om opnieuw samen te leren leven.
  Lees meer
 10. gisteren 16:57 Onrust in Brazilië in aanloop van het WK voetbal
  Twitter/MêlanyVerissimo
  In de buurt van Rio de Janeiro hebben betogers een aantal voertuigen in brand gestoken na twee dodelijke politie-interventies. Eerder deze week was er een golf van moorden in de deelstaat Bahia.
  Lees meer
 11. gisteren 16:20 14 Algerijnse soldaten gedood bij Al Qaeda-hinderlaag
  CC Magharebia
  Hun militaire bus werd in Tizi Ouzou langs beide kanten beschoten door AQIM-strijders (Al Qaeda in de Islamitische Maghreblanden). De soldaten waren er op zoek naar militanten.
  Lees meer
 12. gisteren 14:49 "Geweld en verkwisting moeten de wereld uit"
  Belga
  Paus Franciscus maakt in zijn paasboodschap opnieuw van de gelegenheid gebruik om een oproep tot vrede te doen. De Argentijn breekt ook dit jaar met een traditie van zijn voorgangers.
  Lees meer
 13. gisteren 13:40 Nepal stopt de zoektocht naar vermiste sherpa's
  AP
  In de moordende lawine op de Mount Everest kwamen vrijdagochtend 13 mensen om, 3 gidsen bleven tot nu vermist.
  Lees meer
 14. gisteren 13:15 Paus Franciscus zegent de stad en de wereld
  Meer dan 100.000 gelovigen kwamen samen op het Sint-Pieterslein in Rome voor de tweede paasviering van paus Franciscus. Vanop het balkon zegende de paus traditiegetrouw de stad en de wereld.
 15. gisteren 12:44 Ouders van vermiste meisjes vragen in brief om hulp
  Belga
  In een open brief vragen ze aan de bewoners van Boquete om samen de zoektocht naar de vermiste meisjes verder te zetten.
  Lees meer
 16. gisteren 11:35 527 hectare van natuurpark Hoge Veluwe afgebrand
  Belga
  De brandweer is met 40 voertuigen ter plaatse. Ook boeren worden gevraagd om te helpen. Het hele park werd uit voorzorg ontruimd.
  Lees meer
 17. gisteren 11:06 President Hollande verwelkomt vrijgelaten journalisten
  AP
  Vier Franse journalisten konden gisteren naar huis terugkeren nadat ze tien maanden werden vastgehouden in Syrië. Ze werden door president Hollande ontvangen op de militaire luchthaven buiten Parijs.
  Lees meer
 18. gisteren 10:38 Panama neemt veiligheidsmaatregelen na verdwijning Nederlandse vrouwen
  Freek Willems
  De Panamese overheid neemt maatregelen om de veiligheid te vergroten op de wandelroutes waar begin april twee Nederlandse vrouwen verdwenen. Volgens een Nederlandse gids zal worden afgeraden zonder gidsen te wandelen en komt er een betere bewegwijzering.
  Lees meer
 19. gisteren 10:29 Emoties lopen hoog op bij families ferry-ongeval
  Op het Zuid-Koreaanse eiland Jindo is het tot rellen gekomen tussen tientallen familieleden van slachtoffers van de schipbreuk en de lokale politie. De families verwijten de overheid nalatigheid.
 20. gisteren 10:10 Prins George maakt kennis met langoorbuideldas
  Prins William en zijn gezin hebben een bezoek gebracht aan de Taronga-dierentuin in Sydney. Prins George kon er de langoorbuideldas zien die naar hem genoemd is. Een pluchen versie van dat dier gooide de 9 maanden oude prins op de grond.