Refresh


Home : Buitenland


"We kunnen keerpunt bereiken als we juist beslissen"

AP

di 08/05/2012 - 15:48 Europees president Herman Van Rompuy houdt op 23 mei een extra Europese Top. De staatshoofden en regeringsleiders van de EU zullen er de economische groei bespreken. Vooral de Franse president François Hollande wil meer aandacht voor groei. Commissievoorzitter José Manuel Barroso stelt dat er al voorstellen op tafel liggen.

Van Rompuy roept dus iedereen opnieuw bij elkaar. Normaal kwamen de Europese lidstaten eind juni een volgende keer bijeen, nu zal dat al deze maand zijn. In tijden van forse besparingen, weerklinkt nu ook de roep om de economie te stimuleren.

Het wordt vooral uitkijken naar het eerste Europese optreden van Hollande. De pas verkozen Franse socialistische president haalde in zijn kiescampagne uit naar de Europese besparingen. Hij belooft werk te maken van een Europees beleid dat via overheidsinvesteringen de economische motor weer op gang moet trekken.

"Verschillen Hollande en Merkel zijn overbrugbaar"

Hollande zou binnenkort een tekst naar zijn Europese collega's sturen met zijn groeivoorstellen. Hij wil ook zo snel mogelijk met de Duitse bondskanselier Angela Merkel praten. Merkel liet alvast verstaan dat er niet aan het begrotingspact geraakt mag worden. Dat pact steunt op besparingen. Volgens Merkel kan er geen groei komen als de schulden zich blijven opstapelen.

AP

Pierre Moscovici, campagneleider van de Franse president en voormalig minister van Europese Zaken, acht een compromis mogelijk. "De verschillen tussen Hollande en Merkel zijn overbrugbaar", zegt hij op de Franse radio. Hollande wil een extra groeiluik aan het begrotingspact koppelen.

Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, benadrukt dat er eerder al groeivoorstellen op tafel lagen: "Verschillende maatregelen wachten op groen licht van de lidstaten. Het gaat onder meer om de uitgifte van projectobligaties, het optrekken van het kapitaal van de Europese Investeringsbank om kmo's te ondersteunen en een heffing op financiële transacties." Toch staat Barroso nog open voor andere voorstellen. "Zelfs al kost een terugkeer naar groei tijd, kunnen we eind dit jaar een keerpunt bereiken als de juiste beslissingen nu genomen worden", ziet de Commissievoorzitter het.


Live Center: Buitenland

 1. 12 min. geleden Tientallen doden bij treinongeval in Congo
  Bij een treinongeval in Congo, op 65 kilometer van Kamina, zijn mogelijks meer dan 100 doden gevallen. De trein zou in een bocht ontspoord zijn.
  Lees meer
 2. gisteren 20:36 Broer van Camilla overleden na val
  De broer van Camilla, de echtgenote van prins Charles, is na een val aan een zware hoofdverwonding gestorven. Dat deelde Clarence House, de officiële residentie van de Britse troonopvolger en zijn vrouw, mee. De 62-jarige Mark Shand zou tijdens een liefdadigheidsevenement in New York uitgegleden zijn.
 3. gisteren 19:04 Geen akkoord over nieuwe president in Libanon
  AFP
  De verkiezing van een nieuwe Libanese president is bij de eerste stemming mislukt. Omdat de partijen door de burgeroorlog in buurland Syrië diep verdeeld zijn, kreeg geen enkele kandidaat vandaag de nodige tweederdemeerderheid.
  Lees meer
 4. gisteren 17:58 Coffeeshops op Amsterdamse Wallen mogen dicht
  AP
  Het Amsterdamse stadsbestuur mag de coffeeshops op de Wallen, de rosse buurt van de stad, sluiten. Dat heeft een rechtbank in Amsterdam beslist. De rechtbank oordeelde dat de coffeeshops soms "afzetkanalen vormen voor de georganiseerde criminaliteit in softdrugs".
  Lees meer
 5. gisteren 17:31 Bootvluchtelingen gered voor Italiaanse kust
  Meer dan 100 migranten, onder wie 64 kinderen werden door de Italiaanse zeemacht gered voor de Italiaanse kust. De Italiaanse zeemacht ontdekte de overvolle boot die in de problemen was geraakt.
 6. gisteren 16:57 Nederlandse F-16's ingezet om Russen te onderscheppen
  In Nederland zijn vanmiddag twee F-16-gevechtsvliegtuigen opgestegen vanop de vliegbasis Volkel. De F-16's werden ingezet om twee Russische bommenwerpers te onderscheppen die het Nederlandse luchtruim waren binnengedrongen. Dat bleek uiteindelijk niet nodig. De Russische vliegtuigen vertoonden zich daar maar even en werden toen al begeleid door Britse gevechtsvliegtuigen.
 7. gisteren 16:59 10.000 euro voor perfecte selfie
  Twitter
  De Amerikaanse Triana Lavey investeerde zo'n 10.000 euro aan plastische chirurgie om toch maar de perfecte selfie te kunnen maken. "Hoe je eruitziet op sociale media, is volgens mij even belangrijk als hoe je er in het echte leven uitziet", getuigde ze op de Amerikaanse zender ABC News.
  Lees meer
 8. gisteren 16:46 Hamas en PLO verzoenen zich met elkaar
  AP
  De rivaliserende Palestijnse bewegingen willen binnen de vijf weken een regering van nationale eenheid vormen. De toenadering bemoeilijkt de vredesgesprekken met Israël.
  Lees meer
 9. gisteren 16:44 Bemanningsleden getuigen over fouten in ferryramp
  Bemanningsleden van de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol die vorige week zonk, worden ondervraagd en kunnen worden vervolgd, dat heeft de Zuid-Koreaanse televisiezender KRKBS gezegd. Volgens de zender zou de ferry gekapseisd zijn door een roekeloze verandering van richting. De bemanningsleden zullen ook worden aangeklaagd voor het niet-beschermen van passagiers en zouden de veerboot al verlaten hebben terwijl er nog mensen aan boord waren.
 10. gisteren 16:31 Erdogan betuigt medeleven aan kleinkinderen slachtoffers Armeense genocide
  AP
  De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft vandaag in naam van de Turkse natie zijn medeleven betuigd "aan de kleinkinderen van de Armeniërs, die gedood werden in 1915". Van een Turkse erkenning van de genocide is evenwel geen sprake.
  Lees meer
 11. gisteren 16:26 "Dit is een nette buurt, misdaad bestaat hier eigenlijk niet"
  In een woning in de zuidelijke Londense wijk New Maiden zijn de lichamen van 3 kinderen gevonden. Dat melden verschillende Britse media. Er is al 1 arrestatie verricht. De politie heeft geen andere verdachten in het vizier. Verdere details worden niet gegeven. De politie zou tassen uit het huis als bewijsmateriaal meegenomen hebben.
 12. gisteren 15:27 Twee Nederlanders pleegden zelfmoordaanslagen in Irak en Syrië
  Twee jonge Nederlanders hebben vorig jaar zelfmoordaanslagen gepleegd in Irak en Syrië. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Nederlandse geheime dienst AIVD. De ene jongen deed een aanslag met een rugzak op een burgerdoel, de andere blies zichzelf op met een autobom.
  Lees meer
 13. gisteren 14:30 De WK-ganger mag en zal niets merken van onrust
  AP
  VRT-journalist Annelies Beck is net terug uit Rio de Janeiro. Ze omschrijft de sfeer in de favela's en heeft het over de zogenoemde "pacificatie" in deze wijken.
  Lees meer
 14. gisteren 13:38 "Onmiddellijke toegang tot iedereen die hulp nodig heeft"
  AP
  De humanitaire situatie in Syrië verslechtert van dag tot dag. Dat zeggen enkele humanitaire organisaties verbonden aan de Verenigde Naties. "En op sommige plaatsen moet het ergste nog komen", luidt het. Ze eisen onmiddellijke toegang tot iedereen die hulp nodig heeft.
  Lees meer
 15. gisteren 13:29 Brit krijgt boete voor het doorslikken van een levende goudvis
  CC Robbie Veldwijk
  De stunt was een gevolg van een zogenaamde "neknomination", een drankspelletje waarbij jongeren "originele" en "hilarische" uitdagingen aangaan die ze vervolgens op het internet plaatsen.
  Lees meer
 16. gisteren 13:03 China houdt internationale manoeuvres op zee
  Aan de Chinese oostkust hebben acht landen een gezamenlijke marine-oefening gehouden om de 65e verjaardag van de Chinese zeemacht te vieren.
 17. gisteren 11:49 Indianen protesteren voor Capitool
  In de Amerikaanse hoofdstad Washington DC heeft de Alliantie van Cowboys en Indianen geprotesteerd tegen de uitbreiding van de Keystone pijpleiding, die ruwe olie naar verschillende delen van de VS vervoert. Ze doorkruist daarbij natuurgebieden en waterwinningsgebieden. De aanleg van de pijpleiding moet nog de goedkeuring krijgen van president Obama, maar die heeft de beslissing daarover deze week nogmaals uitgesteld.
 18. gisteren 11:38 Zuid-Koreanen rouwen om slachtoffers ferryramp
  In een Olympische sporthal in de stad Ansan hebben Zuid-Koreanen massaal gerouwd voor de slachtoffers van de rampveerboot die vorige week woensdag kapseisde en zonk. Het dodental staat officieel op 150.
 19. gisteren 10:42 Filipijnen betogen tegen komst Obama
  In de Filipijnen protesteren honderden betogers tegen het verwachte bezoek van Barack Obama. De Amerikaanse president komt naar de Filipijnen volgende maandag na stops in Japan, Zuid-Korea en Maleisië.
 20. gisteren 10:30 Leegloop bij partij van Wilders gaat voort
  Belga
  Na de omstreden Marokkanen-uitspraken van Geert Wilders stapt nu ook de rechterhand van de PVV-leider uit de partij.
  Lees meer