Refresh


Home : Buitenland


Duitsland wil niets wijzigen aan begrotingspact

ma 07/05/2012 - 13:47 De Duitse regering wil niet opnieuw onderhandelen over het begrotingspact dat eerder is gesloten door 25 van de 27 EU-lidstaten, ook niet na de Griekse en Franse verkiezingen. Het is de enige weg uit de schuldencrisis, aldus Berlijn.

De Franse socialist François Hollande had eerder aangedrongen op een aanpassing van het begrotingspact dat enkele maanden geleden was gesloten binnen de EU. Hij vindt dat dat pact te veel steunt op besparingen en wil er een luik over het aanzwengelen van economische groei aan vastknopen.

AP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (foto) steunde eerder openlijk de Franse president Nicolas Sarkozy, maar is nu bereid om Hollande "met open armen te ontvangen".

Wel maakte haar woordvoerder duidelijk dat ze niet opnieuw wil onderhandelen over het begrotingspact dat er na maanden touwtrekken is gekomen. Volgens Merkel kan er geen groei komen door het verder opstapelen van schulden, maar wel door structurele hervormingen.

Diezelfde boodschap is er voor de Grieken die vooral gestemd hebben voor partijen die het besparingsbeleid hebben afgewezen. Duitsland zal achter Griekenland blijven staan, luidt het, maar tegelijkertijd wordt ook subtiel verwezen naar het feit dat vooral Duitsland betaalt voor die hulpplannen. "Zolang de besparingen worden toegepast, blijven we Griekenland steunen, wie er ook in de regering zit."

Europese Commissie wil naleving engagementen

Ook de Europese Commissie wil dat Griekenland na de verkiezingen de "internationale engagementen nakomt". 

AP

De vorming van de nieuwe regering is een Griekse aangelegenheid, aldus de commissie, maar die hoopt wel op een stabiele regering die de hervormingen voortzet.

"Solidariteit gaat in twee richtingen", waarschuwde EU-commissaris voor Monetaire Zaken Olli Rehn (foto). Het lopende hulpprogramma dat structurele hervormingen koppelt aan een forse schuldherschikking en internationale noodleningen, blijft de basis voor het economische herstel in Griekenland, aldus de commissie.


Live Center: Buitenland

 1. 18 min. geleden Vliegtuigje neergestort in Finland
  In het zuidwesten van Finland is een vliegtuigje met amateur-valschermspringers neergestort in een bos. Drie parachutisten konden nog op tijd uit het toestel springen, maar de acht andere inzittenden zijn om het leven gekomen. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend, maar er is sprake van een defecte motor.
 2. 1 uur geleden "Als jullie geen vredestroepen sturen, lever ons wapens"
  AP
  De zelfverklaarde en pro-Russische burgemeester van het Oekraïense stadje Slavjansk reageert na de aanval op een wegblokkade van pro-Russische milities.
  Lees meer
 3. 17:51 Bokser Rubin "Hurricane" Carter is overleden
  AP
  Carter zat bijna 20 jaar onterecht in de gevangenis voor drie moorden die hij niet heeft gepleegd. Zijn lot is bezongen door Bob Dylan in "Hurricane".
  Lees meer
 4. 17:27 Portret van de Queen voor haar 88e verjaardag
  AP
  Het portret is van de Britse fotograaf David Bailey, die eerder ook al zanger Mick Jagger en de criminelen Ronnie en Reggie Kray portretteerde.
  Lees meer
 5. 17:13 "Centraal-Afrikaanse Republiek op rand van genocide"
  AP
  Zo waarschuwt de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Hij roept de bevolking van het crisisland op om opnieuw samen te leren leven.
  Lees meer
 6. 16:57 Onrust in Brazilië in aanloop van het WK voetbal
  Twitter/MêlanyVerissimo
  In de buurt van Rio de Janeiro hebben betogers een aantal voertuigen in brand gestoken na twee dodelijke politie-interventies. Eerder deze week was er een golf van moorden in de deelstaat Bahia.
  Lees meer
 7. 16:20 14 Algerijnse soldaten gedood bij Al Qaeda-hinderlaag
  CC Magharebia
  Hun militaire bus werd in Tizi Ouzou langs beide kanten beschoten door AQIM-strijders (Al Qaeda in de Islamitische Maghreblanden). De soldaten waren er op zoek naar militanten.
  Lees meer
 8. 14:49 "Geweld en verkwisting moeten de wereld uit"
  Belga
  Paus Franciscus maakt in zijn paasboodschap opnieuw van de gelegenheid gebruik om een oproep tot vrede te doen. De Argentijn breekt ook dit jaar met een traditie van zijn voorgangers.
  Lees meer
 9. 13:40 Nepal stopt de zoektocht naar vermiste sherpa's
  AP
  In de moordende lawine op de Mount Everest kwamen vrijdagochtend 13 mensen om, 3 gidsen bleven tot nu vermist.
  Lees meer
 10. 13:15 Paus Franciscus zegent de stad en de wereld
  Meer dan 100.000 gelovigen kwamen samen op het Sint-Pieterslein in Rome voor de tweede paasviering van paus Franciscus. Vanop het balkon zegende de paus traditiegetrouw de stad en de wereld.
 11. 12:44 Ouders van vermiste meisjes vragen in brief om hulp
  Belga
  In een open brief vragen ze aan de bewoners van Boquete om samen de zoektocht naar de vermiste meisjes verder te zetten.
  Lees meer
 12. 11:35 527 hectare van natuurpark Hoge Veluwe afgebrand
  Belga
  De brandweer is met 40 voertuigen ter plaatse. Ook boeren worden gevraagd om te helpen. Het hele park werd uit voorzorg ontruimd.
  Lees meer
 13. 11:06 President Hollande verwelkomt vrijgelaten journalisten
  AP
  Vier Franse journalisten konden gisteren naar huis terugkeren nadat ze tien maanden werden vastgehouden in Syrië. Ze werden door president Hollande ontvangen op de militaire luchthaven buiten Parijs.
  Lees meer
 14. 10:38 Panama neemt veiligheidsmaatregelen na verdwijning Nederlandse vrouwen
  Freek Willems
  De Panamese overheid neemt maatregelen om de veiligheid te vergroten op de wandelroutes waar begin april twee Nederlandse vrouwen verdwenen. Volgens een Nederlandse gids zal worden afgeraden zonder gidsen te wandelen en komt er een betere bewegwijzering.
  Lees meer
 15. 10:29 Emoties lopen hoog op bij families ferry-ongeval
  Op het Zuid-Koreaanse eiland Jindo is het tot rellen gekomen tussen tientallen familieleden van slachtoffers van de schipbreuk en de lokale politie. De families verwijten de overheid nalatigheid.
 16. 10:10 Prins George maakt kennis met langoorbuideldas
  Prins William en zijn gezin hebben een bezoek gebracht aan de Taronga-dierentuin in Sydney. Prins George kon er de langoorbuideldas zien die naar hem genoemd is. Een pluchen versie van dat dier gooide de 9 maanden oude prins op de grond.
 17. 09:08 "Rusland heeft dodelijk schietincident geënsceneerd"
  Belga
  Dat zeggen de Oekraïense politie en inlichtingendiensten over het incident vannacht in de Oekraïense stad Slavjansk. Hoeveel mensen bij die aanval zijn omgekomen, is niet duidelijk.
  Lees meer
 18. 08:26 Rellen tussen boze familieleden en ordediensten bij berging ferry
  AP
  Even voor middernacht werden in Zuid-Korea de eerste drie mensen uit een kajuit van de gezonken ferry gehaald, intussen zijn al 16 lichamen geborgen. De families van de slachtoffers zijn furieus dat de reddingsoperatie zo traag op gang kwam.
  Lees meer
 19. 08:08 Koppel sterft na 70 jaar dag na elkaar
  In de Verenigde Staten is een 91-jarige man 15 uur na zijn 92-jarige echtgenote overleden. Het paar was 70 jaar getrouwd. "We wisten dat hij vlug zou volgen eenmaal zij was overleden, zegt hun dochter.
 20. 05:14 Twee Egyptische agenten gedood bij aanslag
  Belga
  Bij een nieuwe aanslag op de Egyptische politie zijn de voorbije nacht een officier en een dienstplichtige om het leven gekomen.
  Lees meer