Refresh


Home : Buitenland


Duitsland wil niets wijzigen aan begrotingspact

ma 07/05/2012 - 13:47 De Duitse regering wil niet opnieuw onderhandelen over het begrotingspact dat eerder is gesloten door 25 van de 27 EU-lidstaten, ook niet na de Griekse en Franse verkiezingen. Het is de enige weg uit de schuldencrisis, aldus Berlijn.

De Franse socialist François Hollande had eerder aangedrongen op een aanpassing van het begrotingspact dat enkele maanden geleden was gesloten binnen de EU. Hij vindt dat dat pact te veel steunt op besparingen en wil er een luik over het aanzwengelen van economische groei aan vastknopen.

AP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (foto) steunde eerder openlijk de Franse president Nicolas Sarkozy, maar is nu bereid om Hollande "met open armen te ontvangen".

Wel maakte haar woordvoerder duidelijk dat ze niet opnieuw wil onderhandelen over het begrotingspact dat er na maanden touwtrekken is gekomen. Volgens Merkel kan er geen groei komen door het verder opstapelen van schulden, maar wel door structurele hervormingen.

Diezelfde boodschap is er voor de Grieken die vooral gestemd hebben voor partijen die het besparingsbeleid hebben afgewezen. Duitsland zal achter Griekenland blijven staan, luidt het, maar tegelijkertijd wordt ook subtiel verwezen naar het feit dat vooral Duitsland betaalt voor die hulpplannen. "Zolang de besparingen worden toegepast, blijven we Griekenland steunen, wie er ook in de regering zit."

Europese Commissie wil naleving engagementen

Ook de Europese Commissie wil dat Griekenland na de verkiezingen de "internationale engagementen nakomt". 

AP

De vorming van de nieuwe regering is een Griekse aangelegenheid, aldus de commissie, maar die hoopt wel op een stabiele regering die de hervormingen voortzet.

"Solidariteit gaat in twee richtingen", waarschuwde EU-commissaris voor Monetaire Zaken Olli Rehn (foto). Het lopende hulpprogramma dat structurele hervormingen koppelt aan een forse schuldherschikking en internationale noodleningen, blijft de basis voor het economische herstel in Griekenland, aldus de commissie.


Live Center: Buitenland

 1. 58 min. geleden Inwoners van Cornwall erkend als officiële minderheid
  Proper Handsome
  De inwoners van het Britse schiereiland Cornwall krijgen nu ook de officiële status van minderheid. Dat heeft de Britse regering beslist. De Cornish krijgen zo dezelfde status als de Schotten, de Welsh en de Noord-Ieren.
  Lees meer
 2. 1 uur geleden Hongkongers protesteren tegen kledingindustrie
  In Hongkong werd er geprotesteerd voor de winkels van de grote merken Adidas, Nike en Timberland. De sportschoenen van die merken worden gemaakt in een Chinese fabriek. De directie van die fabriek heeft jarenlang te weinig sociale bijdragen betaald voor zijn werknemers en liet hen ook valse contracten ondertekenen. De betogers eisen dat Adidas, Nike en Timberland de rechten van de werknemers respecteren.
 3. 1 uur geleden Overstromingen veroorzaken overlast in Bulgarije
  De dorpen rond rivier Danube in het westen van Bulgarije worden geteisterd door zware overstromingen. Door de felle neerslag werden riolen en bruggen vernield. Niemand raakte gewond maar verschillende inwoners werden geëvacueerd uit ondergelopen huizen.
 4. 1 uur geleden Staatsieportretten Willem-Alexander onthuld
  RVD
  In Nederland zijn de drie officiële staatsieportretten van koning Willem-Alexander onthuld. De portretten zijn gemaakt door Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten.
  Lees meer
 5. 1 uur geleden "Sommige sherpa's beletten anderen om naar boven te gaan"
  Reporters
  Volgens Jelle Veyt lijkt het erop dat er dit seizoen geen klimtochten op de Mount Everest meer georganiseerd zullen worden. Alle expedities op de zuidflank van de hoogste berg ter wereld worden afgeblazen.
  Lees meer
 6. 14:26 Zandstormen teisteren noordwesten van China
  Een hevige zandstorm veroorzaakt zware overlast in het noordwesten van China. Het zicht is sterk belemmerd en auto's, gebouwen en bomen zijn bedekt met een dikke laag zand. Door de storm zijn er ook verschillende brandhaarden. Dergelijke stofwolken zijn niet uitzonderlijk, maar deze duurde bovendien 24 uren.
 7. 14:24 School hervat lessen na ramp met ferry
  Voor het eerst sinds de scheepsramp met de Zuid-Koreaanse ferry gaan de leerlingen van de Danwon High School weer naar school. Vandaag zullen de kinderen eerst psychologische begeleiding krijgen. Meer dan 300 passagiers van de ferry die vorige week kapseisde, zaten op deze school.
 8. 12:50 Oekraïne herovert checkpoint Slavjansk op pro-Russische troepen
  Oekraïense soldaten hebben de controle over een toegangsweg naar de stad Slavjansk in het oosten van het land heroverd op de pro-Russische troepen heroverd. Sinds de crisis in Oekraïne oversloeg naar het oosten is Slavjansk het epicentrum van de Russischgezinde opstandelingen. Ze bezetten er regeringsgebouwen en verspreiden propaganda.
 9. 12:35 Hongkong betrapt smokkelaar met 42.000 euro cash
  Een inwoner van de Chinese stad Shenzen City is aan de grens met Hongkong betrapt met bijna 42.000 euro in cash. De man had een deel van het geld in een sporttas, de rest had hij om zijn benen gewikkeld. Als uitleg gaf hij: "Ik was gulzig, mensen zijn altijd gulzig". Bij de ondervraging bleek dat de man in Hongkong een huis op het oog had.
 10. 12:18 Drie westerse dokters doodgeschoten in Afghanistan
  In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn drie westerse dokters doodgeschoten voor de ingang van een ziekenhuis. De schutter was een bewaker van het ziekenhuis, dat wordt uitgebaat door een Amerikaanse hulporganisatie. Het zou om een spijtig misverstand gaan, omdat terroristen vaak een uniform van hulpdiensten aantrekken om aanslagen uit te voeren.
 11. 12:12 Kroon van Zweedse koning uit 12e eeuw voor het eerst te kijk
  Wetenschappers van de universiteit van Uppsala hebben de kroon, schedel en beenderen van koning Erik IX voor het eerst tentoongesteld. Na zijn dood in de 12e eeuw, volgens de legende door onthoofding, werden mirakels aan hem toegeschreven en is hij als een heilige vereerd. Verder weet men erg weinig over hem. Uit DNA-onderzoek moet blijken of hij verwant is aan het Engelse koningshuis en of hij aan een ziekte leed. De beenderen werden al eerder uit de kist gehaald maar het is de eerste keer dat de kroon voor iedereen te zien is.
 12. 12:10 Zweden doen DNA-onderzoek op middeleeuwse koning Erik
  Belga
  Op die manier willen ze meer te weten komen over de afkomst van Erik en over zijn levensgewoonten. Ook de kroon van de koning wordt tentoongesteld.
  Lees meer
 13. 12:02 Vermoedelijke cocaïnevluchten mogen neergeschoten worden in Bolivia
  CC Ministerio de Seguridad Argentina
  In Bolivia is een wet goedgekeurd die militairen toestaat om vliegtuigen met een vermoedelijke cocaïnevracht neer te schieten.
  Lees meer
 14. 11:58 "Chemische wapens voor een mooie toekomst"
  Twitter/F_Al
  De presidentsverkiezing in Syrië inspireert Twitteraars tot het bedenken van "campagneslogans" voor Bashar al-Assad. Cynisch, bitter en triest.
  Lees meer
 15. 11:46 "‘De vrouwen van India zijn wakker geworden. Nu de mannen nog."
  VRT
  Nog tot 12 mei zijn er verkiezingen in India, 830 miljoen mensen stemmen. Veerle de Vos en Stefan Blommaert zijn heel de week in India, dit is hun dagboek.
  Lees meer
 16. 10:57 Oudste Major League-baseballspeler overleden
  AP
  Conrado "Connie" Marrero debuteerde pas op 38-jarige leeftijd in de Amerikaanse Major League en stond bekend om zijn onorthodoxe stijl. Hij is 102 geworden.
  Lees meer
 17. 10:27
 18. 10:25 3 Amerikaanse dokters gedood in Afghanistan
  Reuters
  Ze werden neergeschoten door een bewaker bij de ingang van een ziekenhuis in de hoofdstad Kaboel. De dader is opgepakt.
  Lees meer
 19. 08:43 Eerste Amerikaanse troepen komen aan in Polen
  AP
  De soldaten gaan er militaire oefeningen uitvoeren. De aanwezigheid van de Amerikaanse troepen moet de landen in de regio geruststellen naar aanleiding van de crisis in Oekraïne.
  Lees meer
 20. 08:33 "VS zal Japan bijstaan in conflict met China"
  Belga
  De VS zal Japan bijstaan als het tot een militair conflict komt met China over de betwiste Senkaku-eilanden in de Oost-Chinese Zee. Dat heeft president Obama gezegd tijdens een bezoek aan Japan.
  Lees meer