Refresh


Home : Buitenland


Zaak-Timosjenko: Oekraïne steeds meer geïsoleerd

"De tijd tikt", zegt Eugenia Timosjenko. "Ik weet niet hoe lang mijn moeder die hongerstaking nog aankan, 5 of 10 dagen."

ma 30/04/2012 - 20:17 De voormalige premier en huidig oppositieleidster Joelia Timosjenko blijft in de cel in Oekraïne en klaagt over een slechte behandeling, maar de zaak krijgt steeds meer een internationaal karakter. Daardoor komen de Oekraïense autoriteiten steeds meer onder druk te staan.

Joelia Timosjenko (kleine foto onder) zit een celstraf uit van 7 jaar voor machtsmisbruik in Oekraïne, maar de buitenwereld denkt dat de straf politiek gëinspireerd is omdat haar grote rivaal van destijds, Viktor Janoekovitsj, nu de touwtjes in handen heeft. Europa en de VS zeggen dat Janoekovitsj zijn huidige politieke tegenstander via het gerecht heeft laten uitschakelen.

Timosjenko klaagt bovendien over een slechte behandeling in de gevangenis. Uit protest daartegen is ze een hongerstaking begonnen. Haar toestand is niet goed, zegt haar dochter Eugenia (grote foto), en bovendien zou ze klappen hebben gekregen. Eugenia vraagt dat haar moeder in een buitenlands ziekenhuis kan worden verzorgd voor rugproblemen. Duitsland heeft al aangeboden Joelia Timosjenko te verzorgen, maar een antwoord is er nog niet.

Europese leiders beginnen een boycot

De zaak krijgt nu steeds meer een internationale politieke dimensie. Op 11 en 12 mei vindt op het schiereiland Jalta een conferentie van Midden-Europese staatshoofden plaats, maar zowel de Duitse president Joachim Glauck als de Tsjechische president Vaclav Klaus hebben al aangekondigd dat ze niet komen uit protest tegen wat er gebeurt met Timosjenko. Zij krijgen de steun van collega's uit Slovenië, Estland en Oostenrijk.

Belga

Oekraïne organiseert in juni het EK voetbal (samen met Polen), maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft al gezegd dat een mogelijk bezoek van haar zal afhangen van het lot van Timosjenko. Tot een boycot van de Mannschaft (Duitsland is een van de deenemers aan het EK) zal het wellicht niet komen, maar een boycot van de Duitse politieke leiders zou Janoekovitsj evengoed pijn doen.

Bovendien zei de voorzitter van Europese Commissie, José Manuel Barroso, dat hij voorlopig wegblijft uit Oekraïne.

De Oekraiënse autoriteiten noemen de boycot van Europese leiders "een terugkeer naar de tactiek van de Koude Oorlog".


Live Center: Buitenland

 1. 09:21 Hoe ziet "tweelingszus" van aarde eruit volgens NASA?
  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA probeert voor te stellen hoe de recent ontdekte Kepler-186 er ongeveer uitziet. Dat is de eerste exoplaneet met de omvang van de aarde die is aangetroffen in de leefbare zone van een andere ster.
 2. 08:02 Egyptenaren op straat na aanslag op verkeerspolitie
  In Caïro zijn honderden mensen op straat gekomen nadat er een officier om het leven is gekomen door een bomaanslag. Twee andere agenten raakten gewond.
 3. 07:38 "Duikers ontdekken lichamen in gezonken veerboot"
  De Zuid-Koreaanse kustwacht heeft bevestigd dat duikers minstens drie lichamen gezien hebben door een raam in de gezonken veerboot. Het is voorlopig niet gelukt om de stoffelijke resten uit de veerboot te bevrijden.
 4. 04:09 Politieofficier komt om bij bomexplosie in Caïro
  Twee andere agenten raakten gewond. Dat werd bij de veiligheidsdiensten en het ministerie van Binnenlandse Zaken vernomen.
  Lees meer
 5. 03:09 Ex-aanvoerder van IRA-splintergroep doodgeschoten op Goede Vrijdag
  De man werd vermoord in een industriële zone ten westen van de hoofdstad Belfast, aldus de Noord-Ierse politie.
  Lees meer
 6. 02:09 Ruimtevrachtschip Dragon eindelijk gelanceerd richting ISS
  AP
  Met meer dan een maand vertraging is het ruimtevrachtschip Dragon van het private ruimtevaartbedrijf SpaceX gisteren succesvol gelanceerd.
  Lees meer
 7. gisteren 22:40 Presentator moet live-uitzending staken door aardbeving
  Mexico is getroffen door een zware aardbeving. Er zijn voorlopig geen doden gemeld, maar deze tv-presentator van een ochtendprogramma was alleszins onder de indruk.
 8. gisteren 22:40 Schokkende beelden na bomaanslag in Homs
  Via sociale media zijn er schokkende beelden verspreid die de chaos tonen na een bomaanslag in Homs. Zowel de locatie als de datum waarop de beelden zijn gemaakt is moeilijk te controleren, maar over de verwoesting bestaat geen twijfel. De straten liggen bezaaid met zwaargewonde, hevig bloedende mensen. Met geïmproviseerde ziekenwagens worden de gewonden geëvacueerd. Lokale media spreken van 14 doden.
 9. gisteren 22:27 Kapitein van gezonken ferryboot is aangehouden
  Belga
  Eerder had de vicerector van de school die mogelijk honderden leerlingen heeft verloren bij de scheepsramp in Zuid-Korea, zelfmoord gepleegd.
  Lees meer
 10. gisteren 22:26 14 doden bij aanslag op moskee in Syrië
  In de Syrische stad Homs zijn vanavond minstens 14 doden gevallen bij een aanslag bij een moskee. Dat meldt de Syrische staatstelevisie, die het regime van president Bashar al-Assad steunt. Voorlopig is nog niet duidelijk wie achter de aanslag zit, al wijst de zender met een beschuldigende vinger naar de "terroristen".
  Lees meer
 11. gisteren 20:23 "Als de werkloosheid tegen 2017 niet afneemt, heb ik geen reden kandidaat te zijn"
  AP
  De Franse president François Hollande heeft zijn politieke toekomst verbonden aan een daling van de werkloosheid. "Als de werkloosheid tegen 2017 niet afneemt, heb ik geen reden kandidaat te zijn, noch een kans om herverkozen te worden", aldus Hollande.
  Lees meer
 12. gisteren 20:10 EU vraagt Israël beslissingen tegen Palestijnen terug te draaien
  Belga
  De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton heeft er bij Israël op aangedrongen een aantal maatregelen tegen de Palestijnen terug te draaien. Ashton toont zich "ongerust" over een aantal recente ontwikkelingen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.
  Lees meer
 13. gisteren 19:50 Kiev komt pro-Russische oppositie tegemoet
  Belga
  De Oekraïense regering heeft een "speciaal statuut" voor de Russische taal en meer macht aan de lokale besturen beloofd.
  Lees meer
 14. gisteren 18:23 Bouteflika voor de vierde keer president van Algerije
  Belga
  De 77-jarige Abdelaziz Bouteflika heeft 81,53 procent van de stemmen behaald. Zijn tegenstander Ali Benflis haalt 12,18 procent en spreekt van fraude bij de stembussen.
  Lees meer
 15. gisteren 17:51 Duizenden gelovigen in Jeruzalem voor Goede Vrijdag
  Duizenden christenen en joden van over de hele wereld zijn in Jeruzalem op Goede Vrijdag om de lijdensweg van Jezus te herdenken. Ze liepen mee in de traditionele processie langs de Via Dolorosa, de weg die Christus met het kruis zou hebben afgelegd.
 16. gisteren 17:18 Rusland gaat betwiste eilandengroep herbewapenen
  AP
  Rusland heeft aangekondigd dat het de Koerilen, een eilandengroep in de Stille Oceaan, gaat herbewapenen. De Koerilen werden in 1945 ingelijfd door de Sovjetunie maar worden ook geclaimd door Japan. De demarche kan worden gezien als een reactie op de toegenomen Amerikaanse aanwezigheid in de regio.
  Lees meer
 17. gisteren 17:18 China print eerste 3D-huizen
  In Shanghai staan de eerste Chinese 3D-geprinte huizen. Een bedrijf in China heeft met behulp van een enorme 3D-printer 3D-huizen geprint.
 18. gisteren 16:46 Zware aardbeving in Centraal- en Zuid-Mexico
  Centraal- en Zuid-Mexico werd vandaag geraakt door een zware aardbeving. Die vond plaats in de staat Guerrero, ten noorden van de badplaats Acapulco en zou een kracht van 7,5  hebben gehad. Voorlopig werden nog geen doden of gewonden gemeld.
 19. gisteren 16:43 Militaire parade op Legerdag in Iran
  Tijdens een militaire parade op de jaarlijkse Legerdag in Iran, heeft het leger verschillende zelfgemaakte uitrustingen onthuld. Ook luchtverdedigingssysteem, artillerie en onbemande vliegtuigen werden getoond. Op die manier wil het land laten zien dat zijn leger sterk genoeg is om elke vijand af te schrikken.
 20. gisteren 16:17 Raadsman van Hollande neemt ontslag
  Belga
  Aquilino Morelle kwam in opspraak door een beschuldiging van belangenvermenging en een overdreven riante levensstijl. Hij doet een stap opzij om naar eigen zeggen geen extra druk te leggen op de regering.
  Lees meer