Refresh


Home : Buitenland


Zaak-Timosjenko: Oekraïne steeds meer geïsoleerd

"De tijd tikt", zegt Eugenia Timosjenko. "Ik weet niet hoe lang mijn moeder die hongerstaking nog aankan, 5 of 10 dagen."

ma 30/04/2012 - 20:17 De voormalige premier en huidig oppositieleidster Joelia Timosjenko blijft in de cel in Oekraïne en klaagt over een slechte behandeling, maar de zaak krijgt steeds meer een internationaal karakter. Daardoor komen de Oekraïense autoriteiten steeds meer onder druk te staan.

Joelia Timosjenko (kleine foto onder) zit een celstraf uit van 7 jaar voor machtsmisbruik in Oekraïne, maar de buitenwereld denkt dat de straf politiek gëinspireerd is omdat haar grote rivaal van destijds, Viktor Janoekovitsj, nu de touwtjes in handen heeft. Europa en de VS zeggen dat Janoekovitsj zijn huidige politieke tegenstander via het gerecht heeft laten uitschakelen.

Timosjenko klaagt bovendien over een slechte behandeling in de gevangenis. Uit protest daartegen is ze een hongerstaking begonnen. Haar toestand is niet goed, zegt haar dochter Eugenia (grote foto), en bovendien zou ze klappen hebben gekregen. Eugenia vraagt dat haar moeder in een buitenlands ziekenhuis kan worden verzorgd voor rugproblemen. Duitsland heeft al aangeboden Joelia Timosjenko te verzorgen, maar een antwoord is er nog niet.

Europese leiders beginnen een boycot

De zaak krijgt nu steeds meer een internationale politieke dimensie. Op 11 en 12 mei vindt op het schiereiland Jalta een conferentie van Midden-Europese staatshoofden plaats, maar zowel de Duitse president Joachim Glauck als de Tsjechische president Vaclav Klaus hebben al aangekondigd dat ze niet komen uit protest tegen wat er gebeurt met Timosjenko. Zij krijgen de steun van collega's uit Slovenië, Estland en Oostenrijk.

Belga

Oekraïne organiseert in juni het EK voetbal (samen met Polen), maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft al gezegd dat een mogelijk bezoek van haar zal afhangen van het lot van Timosjenko. Tot een boycot van de Mannschaft (Duitsland is een van de deenemers aan het EK) zal het wellicht niet komen, maar een boycot van de Duitse politieke leiders zou Janoekovitsj evengoed pijn doen.

Bovendien zei de voorzitter van Europese Commissie, José Manuel Barroso, dat hij voorlopig wegblijft uit Oekraïne.

De Oekraiënse autoriteiten noemen de boycot van Europese leiders "een terugkeer naar de tactiek van de Koude Oorlog".


Live Center: Buitenland

 1. 04:18 Technologiereuzen treffen schikking in kartelzaak
  AP
  64.000 technici beschuldigen Apple, Google, Intel en Adobe ervan onderling afspraken te hebben gemaakt om elkaars personeel niet weg te kapen en eisten een schadevergoeding.
  Lees meer
 2. 03:18 Kerry waarschuwt Rusland voor "zware en dure fout"
  AP
  Rusland moet volgens de VS-minister van Buitenlandse Zaken stoppen met Oekraïne te destabiliseren. Moskou houdt zich volgens hem immers niet aan de in Genève gemaakte afspraken.
  Lees meer
 3. gisteren 22:57 40 jaar Rubiks Kubus gevierd met tentoonstelling
  Op een verjaardagstentoonstelling in de VS zijn de allereerste en enkele opmerkelijke modellen van de Rubiks Kubus te zien. De meest vingervlugge kampioenen hebben amper 10 seconden nodig om te puzzel te maken.
 4. gisteren 22:09 Zandstormen veroorzaken grote overlast in China
  In het noordwesten van China veroorzaken zandstormen grote overlast. Het zicht is sterk beperkt en auto's en gebouwen zijn bedekt met een dikke laag zand. Er zijn ook verschillende branden uitgebroken. Zandstormen als deze zijn in China niet uitzonderlijk.
 5. gisteren 21:57 Belgische mijnenjager actief in Baltische Zeegebied
  Vijf marineschepen van de NAVO, waaronder de Belgische mijnenjager M916 Bellis, zijn het Baltische Zeegebied binnengevaren. De schepen moeten daar "de maritieme veiligheid" bewaken en zijn ingezet in het kader van de maatregelen die de NAVO heeft genomen met betrekking tot de crisis in Oekraïne.
 6. gisteren 20:13 Israël schort onderhandelingen met Palestijnen op
  AP
  De Israëlische regering is boos omdat de Palestijnse president Mahmoed Abbas en de radicale groep Hamas een verzoeningsakkoord hebben gesloten.
  Lees meer
 7. gisteren 19:25 Aantal aanvallen van piraten gedaald
  AP
  Het aantal aanvallen door piraten op zee ligt op het laagste peil van de voorbije 7 jaar. "Dit jaar waren er tot nu 50 aanvallen", zegt het Internationaal Maritiem Bureau. Met aanvallen bedoelt het Bureau kapingen, gijzelingen en beschietingen. Op alle zeeën daalt het aantal incidenten, alleen in de Indische Oceaan bleef het stabiel. Daar zijn nog altijd Somalische piraten actief.


 8. gisteren 17:22 Inwoners van Cornwall erkend als officiële minderheid
  Proper Handsome
  De inwoners van het Britse schiereiland Cornwall krijgen nu ook de officiële status van minderheid. Dat heeft de Britse regering beslist. De Cornish krijgen zo dezelfde status als de Schotten, de Welsh en de Noord-Ieren.
  Lees meer
 9. gisteren 17:11 Hongkongers protesteren tegen kledingindustrie
  In Hongkong werd er geprotesteerd voor de winkels van de grote merken Adidas, Nike en Timberland. De sportschoenen van die merken worden gemaakt in een Chinese fabriek. De directie van die fabriek heeft jarenlang te weinig sociale bijdragen betaald voor zijn werknemers en liet hen ook valse contracten ondertekenen. De betogers eisen dat Adidas, Nike en Timberland de rechten van de werknemers respecteren.
 10. gisteren 17:10 Overstromingen veroorzaken overlast in Bulgarije
  De dorpen rond rivier Danube in het westen van Bulgarije worden geteisterd door zware overstromingen. Door de felle neerslag werden riolen en bruggen vernield. Niemand raakte gewond maar verschillende inwoners werden geëvacueerd uit ondergelopen huizen.
 11. gisteren 16:55 Staatsieportretten Willem-Alexander onthuld
  RVD
  In Nederland zijn de drie officiële staatsieportretten van koning Willem-Alexander onthuld. De portretten zijn gemaakt door Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten.
  Lees meer
 12. gisteren 16:54 "Sommige sherpa's beletten anderen om naar boven te gaan"
  Reporters
  Volgens Jelle Veyt lijkt het erop dat er dit seizoen geen klimtochten op de Mount Everest meer georganiseerd zullen worden. Alle expedities op de zuidflank van de hoogste berg ter wereld worden afgeblazen.
  Lees meer
 13. gisteren 14:26 Zandstormen teisteren noordwesten van China
  Een hevige zandstorm veroorzaakt zware overlast in het noordwesten van China. Het zicht is sterk belemmerd en auto's, gebouwen en bomen zijn bedekt met een dikke laag zand. Door de storm zijn er ook verschillende brandhaarden. Dergelijke stofwolken zijn niet uitzonderlijk, maar deze duurde bovendien 24 uren.
 14. gisteren 14:24 School hervat lessen na ramp met ferry
  Voor het eerst sinds de scheepsramp met de Zuid-Koreaanse ferry gaan de leerlingen van de Danwon High School weer naar school. Vandaag zullen de kinderen eerst psychologische begeleiding krijgen. Meer dan 300 passagiers van de ferry die vorige week kapseisde, zaten op deze school.
 15. gisteren 12:50 Oekraïne herovert checkpoint Slavjansk op pro-Russische troepen
  Oekraïense soldaten hebben de controle over een toegangsweg naar de stad Slavjansk in het oosten van het land heroverd op de pro-Russische troepen heroverd. Sinds de crisis in Oekraïne oversloeg naar het oosten is Slavjansk het epicentrum van de Russischgezinde opstandelingen. Ze bezetten er regeringsgebouwen en verspreiden propaganda.
 16. gisteren 12:35 Hongkong betrapt smokkelaar met 42.000 euro cash
  Een inwoner van de Chinese stad Shenzen City is aan de grens met Hongkong betrapt met bijna 42.000 euro in cash. De man had een deel van het geld in een sporttas, de rest had hij om zijn benen gewikkeld. Als uitleg gaf hij: "Ik was gulzig, mensen zijn altijd gulzig". Bij de ondervraging bleek dat de man in Hongkong een huis op het oog had.
 17. gisteren 12:18 Drie westerse dokters doodgeschoten in Afghanistan
  In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn drie westerse dokters doodgeschoten voor de ingang van een ziekenhuis. De schutter was een bewaker van het ziekenhuis, dat wordt uitgebaat door een Amerikaanse hulporganisatie. Het zou om een spijtig misverstand gaan, omdat terroristen vaak een uniform van hulpdiensten aantrekken om aanslagen uit te voeren.
 18. gisteren 12:12 Kroon van Zweedse koning uit 12e eeuw voor het eerst te kijk
  Wetenschappers van de universiteit van Uppsala hebben de kroon, schedel en beenderen van koning Erik IX voor het eerst tentoongesteld. Na zijn dood in de 12e eeuw, volgens de legende door onthoofding, werden mirakels aan hem toegeschreven en is hij als een heilige vereerd. Verder weet men erg weinig over hem. Uit DNA-onderzoek moet blijken of hij verwant is aan het Engelse koningshuis en of hij aan een ziekte leed. De beenderen werden al eerder uit de kist gehaald maar het is de eerste keer dat de kroon voor iedereen te zien is.
 19. gisteren 12:10 Zweden doen DNA-onderzoek op middeleeuwse koning Erik
  Belga
  Op die manier willen ze meer te weten komen over de afkomst van Erik en over zijn levensgewoonten. Ook de kroon van de koning wordt tentoongesteld.
  Lees meer
 20. gisteren 12:02 Vermoedelijke cocaïnevluchten mogen neergeschoten worden in Bolivia
  CC Ministerio de Seguridad Argentina
  In Bolivia is een wet goedgekeurd die militairen toestaat om vliegtuigen met een vermoedelijke cocaïnevracht neer te schieten.
  Lees meer