Refresh


Home : Binnenland


Twee nieuwe vrouwelijke royals komen in beeld

Rik Arnoudt

Belga

do 04/07/2013 - 14:42 Nu prins Filip weldra koning wordt, komen er ook twee "nieuwe" vrouwen in het koninklijk paleis. Prinses Mathilde wordt de eerste Koningin der Belgen van Belgische origine, prinses Elisabeth wordt als eerstgeboren kind van het nieuwe koningspaar de eerste vrouwelijke troonopvolger in ons land.

Nu koning Albert de fakkel aan prins Filip doorgeeft, waait er binnenkort een nieuwe wind door het koninklijk paleis. Albert heeft een vrij joviale stijl, terwijl Filip tot nu toe toch vaak als een ietwat stijve hark in beeld kwam. De kroonprins is er ongetwijfeld klaar voor, want hij heeft zich gedurende decennia kunnen voorbereiden: eerst onder het toeziend oog van wijlen koning Boudewijn, later als opvolger van zijn vader.

Belga

Ongetwijfeld zal de functie de man ook máken. En daarbij zal de rol van kroonprinses Mathilde zeker belangrijk zijn. Ze is weliswaar geen flamboyante Máxima, maar Mathilde oogt toch heel wat spontaner dan haar echtgenoot. Als afgestudeerde psychologe kan zij wellicht een grotere rol spelen dan die van "vrouw van de vorst". Het vorstenhuis dichter bij het volk brengen: het is een van de kenmerken van een moderne monarchie.

Dat Mathilde van Belgische origine is en vlot Nederlands en Frans spreekt, is ongetwijfeld een troef. Ze is dan ook de eerste koningin der Belgen die van Belgische origine is. Haar schoonmoeder Paola is uit Italië afkomstig, Fabiola heeft Spaanse wortels. Ook de vier eerste Belgische koningen hadden een gemalin van buitenlandse origine: Leopold I was gehuwd met de Franse Louise, Leopold II met de Oostenrijkse Maria Hendrika, Albert I met de Duitse Elisabeth en Leopold III met de Zweedse Astrid. Die laatste huwde wel een tweede keer, maar Lilian Baels is nooit koningin geworden.

Een vrouw op de troon?

Elisabeth, de oudste dochter van Filip en Mathilde, zal ooit haar vader opvolgen als staatshoofd. Ook dat is een primeur voor ons land, want tot nu toe was de troon altijd voorbehouden voor mannelijke troonopvolgers.

Belga

Dat veranderde in 1991 met de afschaffing van de Salische Wet in de Belgische grondwet. Die wetgeving dateerde nog uit de 6e eeuw, uit de tijd van de Merovingische koning Clovis, die behoorde tot de stam van de Salische Franken. De Salische wetgeving bepaalde dat de bezittingen van een overleden koning onder diens zonen werden verdeeld, maar later ging dat erfrecht alleen nog voor de oudste zoon gelden.

Elisabeth is nu elf jaar, maar zal de komende jaren allicht geleidelijk meer in de schijnwerpers komen te staan. Nu blijven haar publieke activiteiten erg beperkt en loopt ze nog school. Ze is trouwens de eerste troonopvolger die les volgt in het Nederlands.

Een nieuwe generatie royals treedt aan

Belga

Na Willem-Alexander en Máxima in Nederland zijn Filip en Mathilde het tweede koppel van de nieuwe generatie dat aantreedt. In de nabije toekomst kunnen er wel nog meer troonswisselingen aankomen.

Zo is de Spaanse koning Juan Carlos intussen al 75 jaar oud en neemt de publieke opinie hem een dure jachttrip naar Botswana in zware crisistijden kwalijk. Tot nader order blijven kroonprins Felipe en prinses Letizia (foto) nog even in de wachtkamer van de troon.

Ook de Noorse koning Harald sukkelt de laatste jaren met zijn gezondheid een heeft zijn publieke activiteiten al flink teruggeschroefd. Zijn zoon Haakon verving hem al enkele keren, toen hij ziek was, maar tot nader order moeten Haakon en Mette-Marit nog wat geduld oefenen.

Dat laatste geldt ook voor de Zweedse kroonprinses Victoria en haar echtgenoot Daniel. De Zweedse koning Carl Gustav is nog maar 67 jaar en blijft allicht nog een tijdje op de troon zitten. 


Live Center: Binnenland

 1. 1 uur geleden Eerste Belgische frambozen geveild
  AP
  De eerste frambozen van de variëteit Tulameen werden verkocht aan 5 euro per doosje van 125 gram aan de toeleverancier Devuyst-Meirsonne.
  Lees meer
 2. 13:22 Zaak Bellens tegen Belgacom wordt op 22 april ingeleid
  Belga
  De rechtszaak die de voormalige Belgacom-topman heeft aangespannen tegen zijn ex-werkgever, wordt op 22 april ingeleid voor de Brusselse arbeidsrechtbank.
  Lees meer
 3. 11:18 Vastgoedprijzen blijven op zelfde niveau
  VRT
  Het aantal vastgoedtransacties is in de eerste drie maanden van het jaar op hoog niveau gebleven, in lijn met het einde van vorig jaar. De prijzen bleven eveneens overeind.
  Lees meer
 4. 10:47 Stookolie wordt duurder
  Stookolie inslaan wordt morgen duurder. Wie meer dan 2.000 liter bestelt, betaalt maximaal 0,8128 euro per liter, of een stijging met 2,04 cent per liter. Dat blijkt uit een mededeling van de FOD Economie. De prijsstijging is een gevolg van het duurder worden van olieproducten op de internationale markten.
 5. 09:21 Ontving u een verkeerde brief van het kankeronderzoek?
  700 mensen die zich hebben laten screenen voor darmkanker, hebben per ongeluk een brief gekregen met slecht nieuws. In de brief stond dat verder onderzoek naar dikkedarmkanker nodig was. Bent u een van de mensen die zo'n brief ontvangen hebben, laat het ons dan weten via nieuws@vrt.be.
  Lees meer
 6. 07:52 Huisarts onvoldoende voorbereid op patiënt met psychische problemen
  VRT
  Vier op de vijf Vlaamse huisartsen voelen zich onvoldoende voorbereid om het groeiende aantal patiënten met psychische problemen te behandelen. Dat blijkt uit een enquête van het medische vakblad Medi-Sfeer.
  Lees meer
 7. 07:15 700 mensen krijgen per ongeluk slecht nieuws na kankeronderzoek
  Luc Colemont
  700 mensen die zich hebben laten screenen voor darmkanker, hebben per ongeluk een brief gekregen met slecht nieuws. Het Centrum voor Kankeropsporing had de brief naar een verkeerd adressenbestand gestuurd.
  Lees meer
 8. 07:01 Helft Vlamingen heeft geen natuur bij de deur
  AP
  Dat blijkt uit een onderzoek van Natuurpunt. Vooral inwoners van Gent en Roeselare moeten het zonder al te veel groen stellen. Limburgers zijn dan weer het best bedeeld.
  Lees meer
 9. gisteren 23:46 De krantenkoppen van woensdag 16 april
  De Morgen: "Meer en meer erfenissen naar het goede doel" 
  De Standaard
  : "Vlaming heeft geen groen bij zijn deur"
  De Tijd: "Kroes ramt Brussel in taxi-oorlog" 
  Gazet van Antwerpen: "Niemand ontsnapt aan snelheidscontroles" 
  Het Nieuwsblad: "700 mensen onterecht bang gemaakt voor darmkanker"
 10. gisteren 22:44 Opnieuw Beneluxtrein tussen Brussel en Amsterdam
  Vanaf december rijdt er weer elk uur een Beneluxtrein van Brussel naar Amsterdam. De oude Benelux trein was geschrapt met de komst van de snelle Fyra. Toen de Fyra flopte werd er wel weer een trein van Brussel naar Den Haag ingevoerd.
 11. gisteren 22:43
 12. gisteren 21:26 Medeverdachte van kasteelmoord blijft in de cel
  De 62-jarige man wordt verdacht als tussenpersoon bij het beramen van de moord op kasteelheer Stijn Saelens.
  Lees meer
 13. gisteren 18:40 Zes blinden en slechtzienden behalen EHBO-diploma bij Vlaamse Kruis
  De zes namen deel aan een pilootproject van het Vlaamse Kruis, in samenwerking met de Vereniging voor Blinden en Slechtzienden.
  Lees meer
 14. gisteren 17:08 "Verveling tijdens de vakantie kan al eens deugd doen"
  Het is nog altijd paasvakantie. Leuk voor de kinderen, maar weten ze altijd wat gedaan? Slaat de verveling soms toe? Of is zich af en toe wat vervelen wel leuk? "Karrewiet" trok op onderzoek.
 15. gisteren 16:56 Belgische vrouw veroordeeld tot 6 maanden cel in Congo
  VRT
  De vrouw is veroordeeld, omdat ze geprobeerd heeft haar minderjarig adoptiekind illegaal het land uit te smokkelen. Sinds enkele maanden heeft Congo alle adoptieprocedures geblokkeerd.
  Lees meer
 16. gisteren 15:18 Knuffelmoment tegen pesten en zinloos geweld
  Op 16 plaatsen in Vlaanderen is een kinderknuffelmoment gehouden tegen pesten en zinloos geweld. De vzw Idee Kids nodigde de paashaas uit op hun kamplocaties en lieten 2.000 kinderen de haas en elkaar knuffelen.
 17. gisteren 14:27 Franse drugsbaron wordt uitgeleverd aan Frankrijk
  Belga
  Zondagavond probeerden zwaargewapende gangsters binnen te dringen in de gevangenis van Sint-Gillis. Waarschijnlijk wilden ze de Franse crimineel bevrijden.
  Lees meer
 18. gisteren 11:40 Kritiek op ereteken voor zakenman George Forrest
  Belga
  Er is wat onbegrip over het feit dat koning Filip een eretitel verleent aan de zakenman George Forrest. Die krijgt kritiek omdat hij nauwe banden heeft met het regime in Congo.
  Lees meer
 19. gisteren 10:54 Loon van werknemers met schulden steeds vaker ingehouden
  groups.be
  Het sociaal secretariaat Group S stelde vorig jaar een looninhouding vast bij 6.300 werknemers, 60 procent meer dan voor de crisis.
  Lees meer
 20. gisteren 10:52 Veel deelnemers aan bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker
  VRT
  Van de bijna 249.000 mensen die voor het onderzoek werden uitgenodigd, stuurde 43 procent een staal naar het lab. Van de onderzochte stalen bleken er 9,3 procent afwijkend.
  Lees meer