Refresh


Home : Binnenland


Twee nieuwe vrouwelijke royals komen in beeld

Rik Arnoudt

Belga

do 04/07/2013 - 14:42 Nu prins Filip weldra koning wordt, komen er ook twee "nieuwe" vrouwen in het koninklijk paleis. Prinses Mathilde wordt de eerste Koningin der Belgen van Belgische origine, prinses Elisabeth wordt als eerstgeboren kind van het nieuwe koningspaar de eerste vrouwelijke troonopvolger in ons land.

Nu koning Albert de fakkel aan prins Filip doorgeeft, waait er binnenkort een nieuwe wind door het koninklijk paleis. Albert heeft een vrij joviale stijl, terwijl Filip tot nu toe toch vaak als een ietwat stijve hark in beeld kwam. De kroonprins is er ongetwijfeld klaar voor, want hij heeft zich gedurende decennia kunnen voorbereiden: eerst onder het toeziend oog van wijlen koning Boudewijn, later als opvolger van zijn vader.

Belga

Ongetwijfeld zal de functie de man ook máken. En daarbij zal de rol van kroonprinses Mathilde zeker belangrijk zijn. Ze is weliswaar geen flamboyante Máxima, maar Mathilde oogt toch heel wat spontaner dan haar echtgenoot. Als afgestudeerde psychologe kan zij wellicht een grotere rol spelen dan die van "vrouw van de vorst". Het vorstenhuis dichter bij het volk brengen: het is een van de kenmerken van een moderne monarchie.

Dat Mathilde van Belgische origine is en vlot Nederlands en Frans spreekt, is ongetwijfeld een troef. Ze is dan ook de eerste koningin der Belgen die van Belgische origine is. Haar schoonmoeder Paola is uit Italië afkomstig, Fabiola heeft Spaanse wortels. Ook de vier eerste Belgische koningen hadden een gemalin van buitenlandse origine: Leopold I was gehuwd met de Franse Louise, Leopold II met de Oostenrijkse Maria Hendrika, Albert I met de Duitse Elisabeth en Leopold III met de Zweedse Astrid. Die laatste huwde wel een tweede keer, maar Lilian Baels is nooit koningin geworden.

Een vrouw op de troon?

Elisabeth, de oudste dochter van Filip en Mathilde, zal ooit haar vader opvolgen als staatshoofd. Ook dat is een primeur voor ons land, want tot nu toe was de troon altijd voorbehouden voor mannelijke troonopvolgers.

Belga

Dat veranderde in 1991 met de afschaffing van de Salische Wet in de Belgische grondwet. Die wetgeving dateerde nog uit de 6e eeuw, uit de tijd van de Merovingische koning Clovis, die behoorde tot de stam van de Salische Franken. De Salische wetgeving bepaalde dat de bezittingen van een overleden koning onder diens zonen werden verdeeld, maar later ging dat erfrecht alleen nog voor de oudste zoon gelden.

Elisabeth is nu elf jaar, maar zal de komende jaren allicht geleidelijk meer in de schijnwerpers komen te staan. Nu blijven haar publieke activiteiten erg beperkt en loopt ze nog school. Ze is trouwens de eerste troonopvolger die les volgt in het Nederlands.

Een nieuwe generatie royals treedt aan

Belga

Na Willem-Alexander en Máxima in Nederland zijn Filip en Mathilde het tweede koppel van de nieuwe generatie dat aantreedt. In de nabije toekomst kunnen er wel nog meer troonswisselingen aankomen.

Zo is de Spaanse koning Juan Carlos intussen al 75 jaar oud en neemt de publieke opinie hem een dure jachttrip naar Botswana in zware crisistijden kwalijk. Tot nader order blijven kroonprins Felipe en prinses Letizia (foto) nog even in de wachtkamer van de troon.

Ook de Noorse koning Harald sukkelt de laatste jaren met zijn gezondheid een heeft zijn publieke activiteiten al flink teruggeschroefd. Zijn zoon Haakon verving hem al enkele keren, toen hij ziek was, maar tot nader order moeten Haakon en Mette-Marit nog wat geduld oefenen.

Dat laatste geldt ook voor de Zweedse kroonprinses Victoria en haar echtgenoot Daniel. De Zweedse koning Carl Gustav is nog maar 67 jaar en blijft allicht nog een tijdje op de troon zitten. 


Live Center: Binnenland

 1. 1 uur geleden
  @hautekiet

  Jonge mannen die naar #dagelijksekost kijken, koken vaker zelf. Herkenbaar voor jou? #hautekiet http://www.radio1.be/node/352425/
 2. 1 uur geleden "Er zijn te veel regels voor de scholen"
  VRT
  Dat vindt Mieke Van Hecke, topvrouw van het katholieke onderwijs. Ze reageert daarmee op de vraag van de Scholierenkoepel naar meer gemotiveerde leerkrachten.
  Lees meer
 3. 08:02 Van Hecke:"Te veel regels fnuiken enthousiasme leerkrachten"
  Uit een bevraging door de Vlaamse scholierenkoepel blijkt dat scholieren meer inspiratie en gedrevenheid verwachten van de leerkrachten. Mieke Van Hecke van de katholieke onderwijskoepel reageert.
 4. 07:32 Prins Laurent "heeft zijn ouders niet meer nodig"
  Belga
  "Op mijn vijftigste heb ik mijn ouders niet meer nodig", zegt prins Laurent aan de Franstalige krantengroep Sudpresse. Hij sprak voor het eerst sinds zijn opname in het ziekenhuis.
  Lees meer
 5. 06:58 Nationale Loterij waarschuwt voor fraudetelefoontjes
  Belga
  Oplichters zouden via de telefoon bankgegevens proberen te krijgen van loterijspelers. Er is al zeker 1 geval bekend.
  Lees meer
 6. 06:24 Electrabel gaat centrale in Drogenbos sluiten
  VRT
  Na die van Vilvoorde en Seraing is het de beurt aan de gascentrale van Drogenbos om te sluiten. Dat schrijft Le Soir. Uitbater Electrabel schreef een brief aan hoogspanningsbeheerder Elia en de overheden over de intentie om de centrale in oktober 2015 stil te leggen, wegens een gebrek aan rentabiliteit.
  Lees meer
 7. 06:12 Vlaams ABVV houdt "moeilijkste congres ooit"
  VRT
  Het Vlaamse ABVV verzamelt vandaag en morgen in Blankenberge voor zijn vierjaarlijks statutair congres. Algemeen secretaris Caroline Copers spreekt van het "moeilijkste congres ooit" voor de socialistische vakbond. De staatshervorming brengt immers heel wat bevoegdheden naar Vlaanderen, en velen beseffen volgens Copers het belang daarvan nog niet.
  Lees meer
 8. gisteren 23:54 De krantenkoppen van vrijdag 25 april
  De Standaard: Veeteelt wijkt voor natuur
  Het Nieuwsblad: Leerlingen zijn ongemotiveerde leerkrachten beu
  Het Laatste Nieuws: Fiscus laat De Gucht niet los
  De Tijd: Belgische staat pompt tot 100 miljoen in Euronext
  Gazet van Antwerpen: Vermiste man na 9 jaar dood teruggevonden
  Het Belang van Limburg: Duitser schiet zich dood na helse achtervolging
  De Morgen: Vlaamse kiezer zoekt houvast
  Metro: Brussel gaat voor Euro 2020

 9. gisteren 23:26 Nieuw agentschap in Benelux voor wapeninspecties
  België, Nederland en Luxemburg hebben een gemeenschappelijk wapenbeheersingsagentschap opgericht. Het Benelux Arms Control Agency (BACA) werd officieel geopend in Peutie (Vilvoorde). Het BACA staat onder meer in voor het uitvoeren van wapeninspecties in het buitenland. Het agentschap telt zeventien militairen die er al een eerste zending hebben opzitten. Daarbij namen ze deel aan een internationale monitoringmissie in Oekraïne.
 10. gisteren 22:36 "Jeroen Meus was een atypische hotelschoolleerling"
  Ter Duinen is een van de bekendste hotelscholen van België. Sterrenchefs zoals Peter Goosens, Piet Huysentruyt en Geert Van Hecke leerden er de kneepjes van het vak. Maar ook tv-kok Jeroen Meus liep er school. Hij liet zich opmerken door zijn frequente bezoek aan de schoolbibliotheek.
 11. gisteren 20:51
  In het zwembad van Maasmechelen zijn twee kinderen onwel geworden. Aanvankelijk werd gedacht dat dat kwam door chloordampen. Het zwembad werd ontruimd en de Civiele Bescherming kwam ter plaatse om metingen te verrichten. Na onderzoek bleek dat de kinderen normale ziektesymptomen hadden en er geen sprake was van een chloorvergiftiging.
 12. gisteren 20:25 Vanaf 13 mei geen gevangenen meer naar Beveren
  Belga
  In de nieuwe gevangenis van Beveren zullen vanaf 13 mei, wanneer 150 gedetineerden twee van de vier vleugels ingenomen hebben, tot 1 oktober geen gevangenen meer bijkomen. Dat bevestigt het gevangeniswezen na afloop van een bijzonder overlegcomité met de vakbonden.
  Lees meer
 13. gisteren 20:02 Pairi Daiza is twee witte tijgers rijker
  In dierenpark Pairi Daiza zijn twee witte tijgers aangekomen. Het gaat om twee Bengaalse tijgers van negen maanden oud die zijn geboren in een zoo in Bourgogne in Frankrijk. De dieren zijn nog niet door het publiek te bezichtigen, omdat ze momenteel nog achter de schermen geobserveerd worden.
 14. gisteren 19:29 Man komt om na ongeval met bromfiets
  Bij een ongeval tussen een bromfiets en een vrachtwagen in Binche, in de provincie Henegouwen, is de bestuurder van de bromfiets om het leven gekomen. De man overleed ter plaatse. Het zou gaan om een dodehoekongeval.
 15. gisteren 19:05 TMVW wordt Farys
  TMVW, de Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Watervoorziening, herdoopt zich in het najaar tot Farys. Dat heeft TMVW zelf laten weten. "We hebben gekozen voor een abstracte naam waar niet zozeer een betekenis aan kan gegeven worden, maar die betekenis gaan we zelf invullen", klinkt het.
 16. gisteren 18:08 "Borstreconstructie vaak grotendeels uit eigen zak betaald"
  VRT
  De kostprijs zou gemiddeld 2.620 euro per borst bedragen. Dat blijkt uit een enquête van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK).
  Lees meer
 17. gisteren 17:48 Moordverdachte dan toch vrij na procedurefout
  Belga
  Een moordverdachte uit Antwerpen komt nu toch vrij door een procedurefout. Het gerecht wilde de man in de cel houden, door hem in een ander dossier aan te houden, maar dat is niet gelukt.
  Lees meer
 18. gisteren 16:40 Schone Kleren Campagne herdenkt fabrieksramp van Dhaka
  Twitter / Dieter Lizen
  In Antwerpen en Brussel hebben respectievelijk de Schone Kleren Campagne en haar Franstalige tegenhanger AchACT een herdenkingsmoment gehouden rond de fabrieksramp in Dhaka exact een jaar geleden.
  Lees meer
 19. gisteren 16:28 Moordverdachte blijft in de cel
  Een moordverdachte die door een procedurefout vrij had kunnen komen, is door de onderzoeksrechter aangehouden voor een andere zaak. Hij blijft dus in de gevangenis. De man was in beroep gegaan tegen zijn aanhouding, maar die zaak was niet tijdig voor de rechter gekomen. En dus kwam hij automatisch vrij. Maar omdat hij ook betrokken was bij een inbraak, kon hij daarvoor aangehouden worden.
 20. gisteren 15:46 Uitstoot broeikasgassen in Vlaanderen tussen 2000 en 2012 gedaald
  Belga
  De broeikasgasemissies in die periode zijn met 9 procent gedaald. Het aandeel van de huishoudens en het verkeer zou in de totale uitstoot wel belangrijker zijn geworden.
  Lees meer