Refresh


Home : Binnenland


Test-Aankoop organiseert groepsaankoop energie

vr 07/09/2012 - 15:11 Test-Aankoop organiseert gelijktijdig een aparte groepsaankoop voor energie in de drie gewesten. De consumentenorganisatie wil zo de leveranciers onder druk zetten: de leverancier die het laagste tarief voorstelt, krijgt immers de aanbesteding toegewezen.

In een persbericht dat vandaag door Test-Aankoop is rondgestuurd, vraagt de organisatie de leveranciers om enerzijds een elekriciteitstarief en anderzijds een gas- en elektriciteitstarief in de drie gewesten voor te stellen.

Op die manier bieden leveranciers tegen elkaar op, want diegene die het laagste tarief voorstelt sleept de aanbesteding in de wacht. Test-Aankoop stelt dat "hoe talrijker de deelnemers, hoe sterker de onderhandelingspositie en hoe voordeliger het tarief kan zijn".

Belgische consument aarzelt

De groepsaankopen moeten de weifelende consumenten over de streep trekken en actieve consumenten een nieuw perspectief bieden. Uit een onderzoek van de organisatie blijkt namelijk dat een gezin met een gemiddeld gas- en elektriciteitsverbruik tot 600 euro per jaar kan besparen door een juist energiecontract te kiezen.

Test-Aankoop merkt ook op dat ondanks de mogelijke besparing en het gemak waarmee overgeschakeld kan worden naar een andere leverancier, de Belgische consument nog veel aarzelt. Zo is 25 procent van de Waalse elektriciteitsklanten en 21 procent van de gasklanten nog passief, tegen 10 procent van de Vlaamse elektriciteitsklanten en 8 procent van de gasklanten sinds de vrijmaking van de energiemarkt in 2003. Test-Aankoop berekende dat wanneer alle passieve klanten zouden overstappen naar de goedkoopste leverancier, om en bij 300 miljoen euro bespaard kan worden.

Voor de groepsaankoop kan voor 24 oktober gratis ingeschreven worden op www.verlaaguwfactuur.be.

Live Center: Binnenland

 1. 10 min. geleden De Merode op weg naar Kenia voor revalidatie
  Emmanuel de Merode, de Belgische directeur van het Congolese nationale park Virunga, is met een medische vlucht naar het Keniaanse Nairobi vertrokken. "Zijn toestand is al wat beter, hij is al te been", klinkt het bij Buitenlandse Zaken. De Merode werd dinsdagnacht succesvol geopereerd. Bij een aanval kreeg hij twee kogels in de buikstreek. Tot vandaag lag hij in het ziekenhuis van Goma, in Oost-Congo.
 2. 12:38 Circussen reageren op verbod wilde dieren
  CC dirkjanranzijn
  "Dierenwelzijn is prioritair voor ons." Dat is de boodschap van de European Circus Association (ECA) in een open brief aan alle Belgische volksvertegenwoordigers. De circussen betreuren ook dat er nooit overleg is geweest met de sector.
  Lees meer
 3. 11:08
 4. 10:31 Proximus bereikt akkoord met Scouts over reclamespot
  YouTube - Belgacom
  In een recente reclamespot waren enkele scouts met herkenbaar uniform en logo's te zien, zonder dat daarvoor eerst de toestemming was gevraagd van de jeugdbeweging.
  Lees meer
 5. 10:11 Registratieplicht voor wie toerist laat overnachten
  Reporters
  De Vlaamse overheid wil dat wie - op commerciële basis - via sites zoals Couchsurfing en Airbnb een bed of zetel verhuurt aan toeristen aan bepaalde veiligheidseisen voldoet.
  Lees meer
 6. 10:06
  #L50A #Denderleeuw #BrusselZuid Defecte trein Situatie hersteld Normaal verkeer herneemt #NMBS
  NMBS
 7. 08:42
  #L50A #Denderleeuw #BrusselZuid Defecte trein Verstoord verkeer Update: vertragingen tot 40’’ mogelijk Omleidingen via #Ternat #NMBS
  NMBS
 8. 08:11 6 op de 10 automobilisten denken dat ritsen altijd en overal geldt
  VRT
  Dat blijkt uit een internettest van VAB, die 604 bestuurders aflegden. De test bevatte verschillende verkeerssituaties waarbij een automobilist telkens verplicht is om in te voegen.
  Lees meer
 9. 07:15 "Bewustere dokterskeuze kan 60 miljoen euro besparen"
  Reporters
  Volgens de CM kunnen de Belgen alles samen 60 miljoen euro besparen als ze alleen nog naar geconventioneerde artsen gaan die de officiële tarieven aanrekenen.
  Lees meer
 10. 06:04 Flitsmarathon afgelopen
  De flitsdag is officieel ten einde. 24 uur lang hebben lokale en federale politie extra veel snelheidscontroles gehouden. De resultaten worden verwacht vanaf vanavond.

 11. gisteren 23:55 De krantenkoppen van vrijdag 18 april
  De Standaard Akkoord haalt lont uit Oekraïens kruitvat
  De Morgen Ziekenfondsen laten patiënten voor miljoenen opdraaien
  Het Nieuwsblad Juiste keuze arts kan u 40% besparen
  Gazet van Antwerpen Particulieren die toeristen laten overnachten riskeren boete
  Metro Belg niet tuk op groenten en fruit
  De Tijd Dries Buytaert trekt naar Amerikaanse beurs
  Het Belang van Limburg 400 nieuws jobs bij H.Essers in Genk

 12. gisteren 21:44 Manifestatie in Brussel voor vrijlating Palestijnse politieke gevangenen
  Ter gelegenheid van de werelddag voor Palestijnse gevangenen hebben, volgens de organisatoren, een honderdtal personen vanavond gemanifesteerd op het Muntplein in Brussel. Ze vroegen de vrijlating van de Palestijnse politieke gevangenen in Israëlische gevangenissen. Tijdens de manifestatie werden brieven van gevangenen voorgelezen.
  Lees meer
 13. gisteren 20:02
 14. gisteren 18:45 VRT-test: online drugs kopen blijkt fluitje van een cent
  VRT
  Het VRT-programma "Koppen" bestelde tien dagen geleden via internet verschillende soorten drugs, waaronder XTC en cocaïne. Vandaag viel de laatste bestelling in de bus.
  Lees meer
 15. gisteren 18:01 Vakbonden sceptisch over hervorming brandweer
  Belga
  De hervorming van de brandweer is, bijna tien jaar na de gasramp in Gellingen, rond. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). De vakbonden blijven twijfels hebben en wijzen erop dat een groot deel van het werk is doorgeschoven om per zone te worden beslist.
  Lees meer
 16. gisteren 17:40 Jetair annuleert reizen naar Sharm el Sheik tot eind augustus
  Touroperators Jetair, VIP Selection en Sunjets.be reizen tot en met eind augustus niet meer naar de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh. De reizen naar de bestemming waren eerder al geannuleerd tot 22 juni. "Onze reizigers vragen ons een standpunt in te nemen", zegt Hans Vanhaelemeesch, de woordvoerder van Jetair.
  Lees meer
 17. gisteren 15:19 50km/u in Brussel? Een kleine steekproef
  Vandaag vindt er in ons land een zogenoemde flitsmarathon plaats. Wij hielden zelf een steekproef in Brussel, niet ver van het koninklijk paleis en met een verrassende overtreder.
 18. gisteren 13:47 "Of het een speciale donderdag is? Ja, het is flitsmarathon!"
  Christenen vieren vandaag Witte Donderdag. De kathedraal van Antwerpen zat afgeladen vol. Maar weten argeloze voorbijgangers nog wat Witte Donderdag precies betekent?
 19. gisteren 13:29 Groei samenlevingscontracten vertraagt
  Belga
  Daarnaast stijgt ook het aantal personen dat betrokken is bij het stopzetten van een samenlevingscontract. Dat aantal lag vorig jaar op 35.999, bijna 2.000 meer dan in 2012.
  Lees meer
 20. gisteren 12:05 Belg consumeert jaarlijks 89,3 kg vers fruit en groenten
  Belga
  In 2013 consumeerde de gemiddelde Belg 48,8 kg vers fruit en ruim 40,5 kg verse groenten. De appel blijft de populairste fruitsoort. Tomaten en wortelen zijn de populairste groenten.
  Lees meer