Refresh


Home : Binnenland


Test-Aankoop organiseert groepsaankoop energie

vr 07/09/2012 - 15:11 Test-Aankoop organiseert gelijktijdig een aparte groepsaankoop voor energie in de drie gewesten. De consumentenorganisatie wil zo de leveranciers onder druk zetten: de leverancier die het laagste tarief voorstelt, krijgt immers de aanbesteding toegewezen.

In een persbericht dat vandaag door Test-Aankoop is rondgestuurd, vraagt de organisatie de leveranciers om enerzijds een elekriciteitstarief en anderzijds een gas- en elektriciteitstarief in de drie gewesten voor te stellen.

Op die manier bieden leveranciers tegen elkaar op, want diegene die het laagste tarief voorstelt sleept de aanbesteding in de wacht. Test-Aankoop stelt dat "hoe talrijker de deelnemers, hoe sterker de onderhandelingspositie en hoe voordeliger het tarief kan zijn".

Belgische consument aarzelt

De groepsaankopen moeten de weifelende consumenten over de streep trekken en actieve consumenten een nieuw perspectief bieden. Uit een onderzoek van de organisatie blijkt namelijk dat een gezin met een gemiddeld gas- en elektriciteitsverbruik tot 600 euro per jaar kan besparen door een juist energiecontract te kiezen.

Test-Aankoop merkt ook op dat ondanks de mogelijke besparing en het gemak waarmee overgeschakeld kan worden naar een andere leverancier, de Belgische consument nog veel aarzelt. Zo is 25 procent van de Waalse elektriciteitsklanten en 21 procent van de gasklanten nog passief, tegen 10 procent van de Vlaamse elektriciteitsklanten en 8 procent van de gasklanten sinds de vrijmaking van de energiemarkt in 2003. Test-Aankoop berekende dat wanneer alle passieve klanten zouden overstappen naar de goedkoopste leverancier, om en bij 300 miljoen euro bespaard kan worden.

Voor de groepsaankoop kan voor 24 oktober gratis ingeschreven worden op www.verlaaguwfactuur.be.

Live Center: Binnenland

 1. 25 min. geleden Electrabel gaat centrale in Drogenbos sluiten
  VRT
  Na die van Vilvoorde en Seraing is het de beurt aan de gascentrale van Drogenbos om te sluiten. Dat schrijft Le Soir. Uitbater Electrabel schreef een brief aan hoogspanningsbeheerder Elia en de overheden over de intentie om de centrale in oktober 2015 stil te leggen, wegens een gebrek aan rentabiliteit.
  Lees meer
 2. 36 min. geleden Vlaams ABVV houdt "moeilijkste congres ooit"
  VRT
  Het Vlaamse ABVV verzamelt vandaag en morgen in Blankenberge voor zijn vierjaarlijks statutair congres. Algemeen secretaris Caroline Copers spreekt van het "moeilijkste congres ooit" voor de socialistische vakbond. De staatshervorming brengt immers heel wat bevoegdheden naar Vlaanderen, en velen beseffen volgens Copers het belang daarvan nog niet.
  Lees meer
 3. gisteren 23:54 De krantenkoppen van vrijdag 25 april
  De Standaard: Veeteelt wijkt voor natuur
  Het Nieuwsblad: Leerlingen zijn ongemotiveerde leerkrachten beu
  Het Laatste Nieuws: Fiscus laat De Gucht niet los
  De Tijd: Belgische staat pompt tot 100 miljoen in Euronext
  Gazet van Antwerpen: Vermiste man na 9 jaar dood teruggevonden
  Het Belang van Limburg: Duitser schiet zich dood na helse achtervolging
  De Morgen: Vlaamse kiezer zoekt houvast
  Metro: Brussel gaat voor Euro 2020

 4. gisteren 23:26 Nieuw agentschap in Benelux voor wapeninspecties
  België, Nederland en Luxemburg hebben een gemeenschappelijk wapenbeheersingsagentschap opgericht. Het Benelux Arms Control Agency (BACA) werd officieel geopend in Peutie (Vilvoorde). Het BACA staat onder meer in voor het uitvoeren van wapeninspecties in het buitenland. Het agentschap telt zeventien militairen die er al een eerste zending hebben opzitten. Daarbij namen ze deel aan een internationale monitoringmissie in Oekraïne.
 5. gisteren 22:36 "Jeroen Meus was een atypische hotelschoolleerling"
  Ter Duinen is een van de bekendste hotelscholen van België. Sterrenchefs zoals Peter Goosens, Piet Huysentruyt en Geert Van Hecke leerden er de kneepjes van het vak. Maar ook tv-kok Jeroen Meus liep er school. Hij liet zich opmerken door zijn frequente bezoek aan de schoolbibliotheek.
 6. gisteren 20:51
  In het zwembad van Maasmechelen zijn twee kinderen onwel geworden. Aanvankelijk werd gedacht dat dat kwam door chloordampen. Het zwembad werd ontruimd en de Civiele Bescherming kwam ter plaatse om metingen te verrichten. Na onderzoek bleek dat de kinderen normale ziektesymptomen hadden en er geen sprake was van een chloorvergiftiging.
 7. gisteren 20:25 Vanaf 13 mei geen gevangenen meer naar Beveren
  Belga
  In de nieuwe gevangenis van Beveren zullen vanaf 13 mei, wanneer 150 gedetineerden twee van de vier vleugels ingenomen hebben, tot 1 oktober geen gevangenen meer bijkomen. Dat bevestigt het gevangeniswezen na afloop van een bijzonder overlegcomité met de vakbonden.
  Lees meer
 8. gisteren 20:02 Pairi Daiza is twee witte tijgers rijker
  In dierenpark Pairi Daiza zijn twee witte tijgers aangekomen. Het gaat om twee Bengaalse tijgers van negen maanden oud die zijn geboren in een zoo in Bourgogne in Frankrijk. De dieren zijn nog niet door het publiek te bezichtigen, omdat ze momenteel nog achter de schermen geobserveerd worden.
 9. gisteren 19:29 Man komt om na ongeval met bromfiets
  Bij een ongeval tussen een bromfiets en een vrachtwagen in Binche, in de provincie Henegouwen, is de bestuurder van de bromfiets om het leven gekomen. De man overleed ter plaatse. Het zou gaan om een dodehoekongeval.
 10. gisteren 19:05 TMVW wordt Farys
  TMVW, de Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Watervoorziening, herdoopt zich in het najaar tot Farys. Dat heeft TMVW zelf laten weten. "We hebben gekozen voor een abstracte naam waar niet zozeer een betekenis aan kan gegeven worden, maar die betekenis gaan we zelf invullen", klinkt het.
 11. gisteren 18:08 "Borstreconstructie vaak grotendeels uit eigen zak betaald"
  VRT
  De kostprijs zou gemiddeld 2.620 euro per borst bedragen. Dat blijkt uit een enquête van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK).
  Lees meer
 12. gisteren 17:48 Moordverdachte dan toch vrij na procedurefout
  Belga
  Een moordverdachte uit Antwerpen komt nu toch vrij door een procedurefout. Het gerecht wilde de man in de cel houden, door hem in een ander dossier aan te houden, maar dat is niet gelukt.
  Lees meer
 13. gisteren 16:40 Schone Kleren Campagne herdenkt fabrieksramp van Dhaka
  Twitter / Dieter Lizen
  In Antwerpen en Brussel hebben respectievelijk de Schone Kleren Campagne en haar Franstalige tegenhanger AchACT een herdenkingsmoment gehouden rond de fabrieksramp in Dhaka exact een jaar geleden.
  Lees meer
 14. gisteren 16:28 Moordverdachte blijft in de cel
  Een moordverdachte die door een procedurefout vrij had kunnen komen, is door de onderzoeksrechter aangehouden voor een andere zaak. Hij blijft dus in de gevangenis. De man was in beroep gegaan tegen zijn aanhouding, maar die zaak was niet tijdig voor de rechter gekomen. En dus kwam hij automatisch vrij. Maar omdat hij ook betrokken was bij een inbraak, kon hij daarvoor aangehouden worden.
 15. gisteren 15:46 Uitstoot broeikasgassen in Vlaanderen tussen 2000 en 2012 gedaald
  Belga
  De broeikasgasemissies in die periode zijn met 9 procent gedaald. Het aandeel van de huishoudens en het verkeer zou in de totale uitstoot wel belangrijker zijn geworden.
  Lees meer
 16. gisteren 15:34 Armeniërs herdenken in Brussel volkenmoord van 1915
  In Elsene heeft een delegatie Armeniërs een plechtigheid bijgewoond voor de 1,8 miljoen Armeniërs die in 1915 in Turkije zijn omgebracht. Volgens André Gumuchdjian, ondervoorzitter van het Armeens Comité in België, blijft Turkije de massamoord negeren, ondanks het medeleven dat de Turkse premier Erdogan betuigde. De Armeense gemeenschap dringt naast erkenning ook aan op eerherstel en restitutie van eigendommen, en een gedenkteken voor de slachtoffers in Turkije.
 17. gisteren 14:11
  Het #Euro2020 biedt een enorme opportuniteit om #Brussel en #België nog meer op de kaart te zetten!
  Elio Di Rupo @eliodirupo
 18. gisteren 13:43 Druk verkeer en slechte ondergrond grootste bekommernissen van fietsers
  De Fietsersbond
  De Fietsersbond deed een onderzoek naar de ideale fietsroute. Daaruit blijkt dat fietsers zich ergeren aan druk verkeer en een slechte ondergrond.
  Lees meer
 19. gisteren 13:25 Fernand Koekelberg in beroep vrijuit in verkrachtingszaak
  De kamer van inbeschuldigingstelling van het hof van beroep van Luik heeft de buitenvervolgingstelling van Koekelberg bevestigd in een verkrachtingszaak.
  Lees meer
 20. gisteren 12:51 Vlaams Parlement keurt regeling rond sociale leningen goed
  PhotoNews
  Hierdoor komt er vanaf juni 500 miljoen euro extra vrij voor het toekennen van sociale leningen. De budgettaire impact van de ingreep op de Vlaamse begroting blijft beperkt.
  Lees meer