Refresh


Home : Binnenland


Test-Aankoop organiseert groepsaankoop energie

vr 07/09/2012 - 15:11 Test-Aankoop organiseert gelijktijdig een aparte groepsaankoop voor energie in de drie gewesten. De consumentenorganisatie wil zo de leveranciers onder druk zetten: de leverancier die het laagste tarief voorstelt, krijgt immers de aanbesteding toegewezen.

In een persbericht dat vandaag door Test-Aankoop is rondgestuurd, vraagt de organisatie de leveranciers om enerzijds een elekriciteitstarief en anderzijds een gas- en elektriciteitstarief in de drie gewesten voor te stellen.

Op die manier bieden leveranciers tegen elkaar op, want diegene die het laagste tarief voorstelt sleept de aanbesteding in de wacht. Test-Aankoop stelt dat "hoe talrijker de deelnemers, hoe sterker de onderhandelingspositie en hoe voordeliger het tarief kan zijn".

Belgische consument aarzelt

De groepsaankopen moeten de weifelende consumenten over de streep trekken en actieve consumenten een nieuw perspectief bieden. Uit een onderzoek van de organisatie blijkt namelijk dat een gezin met een gemiddeld gas- en elektriciteitsverbruik tot 600 euro per jaar kan besparen door een juist energiecontract te kiezen.

Test-Aankoop merkt ook op dat ondanks de mogelijke besparing en het gemak waarmee overgeschakeld kan worden naar een andere leverancier, de Belgische consument nog veel aarzelt. Zo is 25 procent van de Waalse elektriciteitsklanten en 21 procent van de gasklanten nog passief, tegen 10 procent van de Vlaamse elektriciteitsklanten en 8 procent van de gasklanten sinds de vrijmaking van de energiemarkt in 2003. Test-Aankoop berekende dat wanneer alle passieve klanten zouden overstappen naar de goedkoopste leverancier, om en bij 300 miljoen euro bespaard kan worden.

Voor de groepsaankoop kan voor 24 oktober gratis ingeschreven worden op www.verlaaguwfactuur.be.

Live Center: Binnenland

 1. 1 uur geleden
  Het #Euro2020 biedt een enorme opportuniteit om #Brussel en #België nog meer op de kaart te zetten!
  Elio Di Rupo @eliodirupo
 2. 1 uur geleden Druk verkeer en slechte ondergrond grootste bekommernissen van fietsers
  De Fietsersbond
  De Fietsersbond deed een onderzoek naar de ideale fietsroute. Daaruit blijkt dat fietsers zich ergeren aan druk verkeer en een slechte ondergrond.
  Lees meer
 3. 13:25 Fernand Koekelberg in beroep vrijuit in verkrachtingszaak
  De kamer van inbeschuldigingstelling van het hof van beroep van Luik heeft de buitenvervolgingstelling van Koekelberg bevestigd in een verkrachtingszaak.
  Lees meer
 4. 12:51 Vlaams Parlement keurt regeling rond sociale leningen goed
  PhotoNews
  Hierdoor komt er vanaf juni 500 miljoen euro extra vrij voor het toekennen van sociale leningen. De budgettaire impact van de ingreep op de Vlaamse begroting blijft beperkt.
  Lees meer
 5. 12:44 "Energiebesparing nog te weinig prioriteit van overheid"
  Dat vinden energiebedrijf Eneco en milieuorganisatie WWF. Van de totale Belgische overheidssteun voor energie gaat slechts 6 procent naar energiebesparing.
  Lees meer
 6. 12:25 Koninklijke Munt herdenkt 100e verjaardag WOI met muntstuk 2 euro
  Belga
  De eerste muntslag werd deze ochtend gegeven in de gebouwen van de Koninklijke Munt.
  Lees meer
 7. 11:17 Belg gaf in 2013 opnieuw iets meer aan goede doelen
  AP
  Een groter aantal Belgen heeft vorig jaar meer gegeven aan goede doelen in vergelijking met 2012, terwijl de groep die minder gaf daalde. Dat blijkt donderdag uit een barometer van de Koning Boudewijnstichting en Itinera Institute.
  Lees meer
 8. 09:14 Stralingspaspoort volgt patiënten op
  AP
  De universitaire ziekenhuizen gaan bijhouden hoeveel radiologische onderzoeken een patiënt ondergaat. Bedoeling is om te beletten dat hij blootgesteld worden aan repetitieve onderzoeken in korte tijd.
  Lees meer
 9. 09:07 Klacht tegen België door uitblijven inclusief onderwijs
  GRIP (Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap) gaat met hulp van de internationale mensenrechtenorganisatie MDAC (Mental Disability Advocacy Center) een klacht indienen tegen België bij het Europese comité voor sociaal recht omdat het uitrollen van het inclusief onderwijs in Vlaanderen te langzaam gaat.
  Lees meer
 10. 07:42 Touring wil dat busstroken opengesteld kunnen worden voor verkeer
  VRT
  De mobiliteitsorganisatie wil een evaluatie van alle overrijdbare bus- en tramstroken in België, om ze waar mogelijk flexibel in te schakelen voor een vlottere verkeersdoorstroming.
  Lees meer
 11. 07:21 Trajectcontrole verhoogt veiligheid op snelwegen
  Belga
  Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Hasselt in opdracht van minister Crevits. Zij blijft bij de beslissing om geen vaste flitspalen meer op de snelwegen te plaatsen.
  Lees meer
 12. 04:24 "Voorzie in voldoende budget voor gehandicaptenzorg"
  ZorgGebruikers.be, een sociaal netwerk voor gebruikers van collectieve zorg, vraagt duidelijkheid over het budget dat zal worden vrijgemaakt voor mensen met een handicap.
  Lees meer
 13. gisteren 23:52 Moordverdachte vrij door procedurefout?
  Een verdachte van moord dreigt vrij te komen door een procedurefout. In november vorig jaar kwam een man van 45 om het leven na een vechtpartij op het Kiel in Antwerpen. Twee verdachten werden aangehouden en zitten intussen al vijf maanden in de cel. Maar één van hen tekende beroep aan tegen z'n verdere aanhouding en bij de behandeling daarvan zou er iets zijn misgegaan. Voorlopig zit de verdachte wel nog in de cel, omdat de politie hem nog ondervraagt over andere feiten. Het parket-generaal erkent dat er iets is misgelopen en zoekt uit hoe dat is kunnen gebeuren.
 14. gisteren 23:38 De krantenkoppen van donderdag 24 april
  Metro: Naam vader meest populair
  Het Nieuwsblad: N-VA claimt nu al onderwijs
  De Tijd: Onverwachte wissel aan top van Bpost
  De Standaard: Ziekenhuis volgt straling per patiënt
  Het Belang van Limburg: Groen licht voor bouwproject aan kanaalkom
  Het Laatste Nieuws: Di Rupo over N-VA: "Gecastreerde mannen in een harem"
  Gazet Van Antwerpen: Gerecht blundert bij aanhouding verdachte van moord
 15. gisteren 21:22 Leverancier van politie-uniformen op maat in vereffening
  Een leverancier van uniformen op maat voor de federale politie is in vereffening gegaan. "We zullen contact opnemen met de vereffenaar om de nodige maatregelen te nemen om de impact op het personeel te beperken", aldus een woordvoerster van de federale politie. "Het gaat bovendien enkel om de op maat gemaakte uniformen. Slechts een klein deel van het personeel van de federale politie is dus getroffen. We hebben momenteel ook geen tekort."
 16. gisteren 19:42 Thalys tussen Parijs en Brussels Airport enkel tijdens zomer
  Belga
  De hogesnelheidstrein Thalys die elke ochtend uit het Noordstation van Parijs vertrekt en reizigers in twee uur tijd naar Brussel-Zuid en Brussels Airport brengt, zal volgend jaar alleen nog in de zomer beschikbaar zijn. Van de 40.000 reizigers die de trein in 2013 vervoerde, nam de helft de trein in de zomermaanden. Thalys en Brussels Airport stellen wel "dat ze blijven geloven in de complementariteit van vliegtuig en trein".

 17. gisteren 19:14 Geen adoptie meer nodig voor meemoeders
  VRT
  Meemoeders in een lesbische relatie krijgen voortaan dezelfde rechten als de vaders bij een heterokoppel. Na de Senaat heeft nu ook de Kamer het voorstel met grote meerderheid goedgekeurd. Wanneer twee vrouwen een kind kregen, moest de meemoeder tot nu een adoptieprocedure doorlopen.
  Lees meer
 18. gisteren 17:14 Miss België helpt Rode Kruis-verkoop in Brussel een handje
  De verkoopacties ten voordele van het Belgische Rode Kruis zijn nu ook in Brussel en Wallonië van start gegaan. Niemand minder dan Miss België Laurence Langen steekt een handje toe bij de verkoop van de pleisters, samen met andere vrijwilligers in hartje Brussel. "Het helpt wel, Miss België zijn", zegt Langen.
 19. gisteren 16:11 Hasseltse CityDepot wil uitbreiden naar andere steden
  Citydepot.be
  CityDepot, het Hasseltse project dat goederen voor winkeliers centraliseert in een magazijn aan de stadsrand en vervolgens met ecologische vervoersmiddelen tot bij de winkels brengt, wil tegen 2015 actief zijn in steden als Gent, Antwerpen, Brugge, Oostende en Roeselare.
  Lees meer
 20. gisteren 15:00 Ouedraogo: "Dit is voor de olympische kampioenen van morgen!"
  Het Zeepreventorium van Den Haan en het Observatoire de la Santé brengen samen "Het gezonde Kinderkookboek" uit. Dat zal verkocht worden door de supermarktketen Lidl. De opbrengst vloeit terug naar het Zeepreventorium, een revalidatiecentrum voor chronisch zieke kinderen. De instelling zet het aanleren van een gezonde levensstijl centraal. Sprintster Elodie Ouedraogo werd als ambassadrice gevraagd, zij gaf de bewegingstips in het boek.