Refresh


Home : Binnenland


Oversubsidiëring zonnepanelen aan banden gelegd

VRT

vr 25/05/2012 - 17:09 Update: vr 25/05/2012 - 21:16 Vanaf volgend jaar wordt het onmogelijk om nog winst te maken met groenestroom- certificaten. De Vlaamse regering heeft beslist om de oversubsidiëring van zonnepanelen te laten uitdoven. Tegelijk wordt de doelstelling voor de productie van groene stroom opgetrokken van 13 tot 20,5 procent tegen 2020.

De Vlaamse regering is tot een akkoord gekomen over de hervorming van de ondersteuning van groene stroom. De regering wil de oversubsidiëring aanpakken, investeerders meer zekerheid bieden en komen tot een correcte verdeling van de kosten tussen gezinnen en bedrijven.

In het oude systeem konden mensen en bedrijven overdreven winsten maken, omdat het gebaseerd was op vaste bedragen per geleverde megawatt groene stroom. Dat was soms meer dan 400 euro gedurende 20 jaar.

VRT

Daar komt nu een einde aan. In het nieuwe systeem komt er een variabel bedrag, dat gebaseerd is op de marktprijs van de elektriciteit en wat het effectief kost om met zonnepanelen, windmolens of biomassa te werken.

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A, foto links) verdedigt de hervorming. "Iedereen die groene stroom produceert, zal net voldoende krijgen om het een slimme investering te maken, maar niet meer dan dat. We beloven een terugverdientijd en een rendement dat net goed genoeg is om te kunnen investeren. Dat geldt zowel voor mensen met zonnepanelen als voor bedrijven met grote installaties."

Terugverdiend op 10 jaar

Voor zonnepanelen zal de terugverdientijd voortaan 10 jaar bedragen. "Dat betekent dat na 10 jaar de panelen helemaal zijn terugverdiend, maar je wel 20 jaar lang gratis stroom geniet", zegt Van den Bossche.

De ondersteuning van groene stroom staat in Vlaanderen al een tijdje op de helling. De beslissing over de afbouw van de steun voor zonnepanelen viel vorig jaar al. Toen werd beslist om de subsidiëring van 230 euro terug te brengen tot 90 euro tussen 2012 en 2016, maar dat wordt nu drastisch versneld.

"Het systeem is voor een deel slachtoffer geworden van zijn eigen succes", zegt Van den Bossche. Door de massale investeringen in hernieuwbare energie en vooral in zonnepanelen, is er een overschot aan certificaten. Wanneer producenten hun certificaten niet meer verkocht krijgen, is men minder geneigd om nieuwe investeringen te doen.

Doelstelling groenestroomproductie opgetrokken tot 20,5%

De doelstelling voor de productie van groene stroom wordt opgetrokken van 13 tot 20,5 procent tegen 2020. Nu is dat zo'n 7 procent.

De plannen worden nu in een voorstel van decreet gegoten en bij het Vlaams Parlement ingediend. Als het parlement het voorstel nog voor het zomerreces goedkeurt, dan kunnen de hervormingen al op 1 augustus 2012 worden ingevoerd.

Bedrijven en burgers die meer informatie willen over de kostprijs van groene stroom kunnen terecht bij het Vlaams Energieagentschap.

Gematigd positieve reacties

Het ondernemersnetwerk Voka reageert tevreden op het akkoord. "De nieuwe regeling vormt een evenwicht tussen het behoud van concurrentiekracht voor de industrie en de ambities in de groenestroomproductie", zegt gedelegeerd bestuurder Jo Libeer.

Ondernemersorganisatie Unizo vindt de beperking van de steun in de tijd een goede zaak, maar ziet nog ruimte voor verbetering. "Dat kan onder meer door in te grijpen in de distributienettarieven door de inperking van de winstmarges van de distributienetbeheerders", klinkt het.

De Bond Beter Leefmilieu reageert afwachtend positief. "Het is een klein stapje vooruit, maar het kan ambitieuzer." Daarmee doelt de BBL op de optrekking van de doelstelling voor groene stroom van 13 naar 20,5% tegen 2020.

Ook technologiefederatie Agoria is tevreden. "Dit was dringend noodzakelijk om het vertrouwen van investeerders in het Vlaamse groene energiebeleid te herstellen", zegt Agoria.

Meerderheidspartijen CD&V en N-VA roepen op tot een snelle goedkeuring.


Live Center: Binnenland

 1. 1 uur geleden "Of het een speciale donderdag is? Ja, het is flitsmarathon!"
  Christenen vieren vandaag Witte Donderdag. De kathedraal van Antwerpen zat afgeladen vol. Maar weten argeloze voorbijgangers nog wat Witte Donderdag precies betekent?
 2. 1 uur geleden Groei samenlevingscontracten vertraagt
  Belga
  Daarnaast stijgt ook het aantal personen dat betrokken is bij het stopzetten van een samenlevingscontract. Dat aantal lag vorig jaar op 35.999, bijna 2.000 meer dan in 2012.
  Lees meer
 3. 12:05 Belg consumeert jaarlijks 89,3 kg vers fruit en groenten
  Belga
  In 2013 consumeerde de gemiddelde Belg 48,8 kg vers fruit en ruim 40,5 kg verse groenten. De appel blijft de populairste fruitsoort. Tomaten en wortelen zijn de populairste groenten.
  Lees meer
 4. 11:43 Twee à drie geregistreerde kerkdiefstallen per dag
  Belga
  Dat besluit Open VLD-senator Guido De Padt uit cijfers die hij opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). Ook vandalisme in een kerk komt meer dan eens per dag voor, inbraken iets minder.
  Lees meer
 5. 11:08 Antidepressiva: placebo met schadelijke nevenwerkingen
  VRT
  Per jaar worden in ons land gemiddeld 1 zelfdoding en 2 pogingen tot zelfdoding gelinkt aan de inname van antidepressiva. En die pillen blijken nog andere onaangename nevenverschijnselen te hebben. Dat blijkt uit “de Bittere Pil”, de Panorama-reportage van vanavond.
  Lees meer
 6. 11:03 Morgenavond pas resultaten flitsmarathon
  De eerste resultaten van de flitsmarathon van de "Ik flits mee"-campagne zullen naar verwachting morgenavond bekendgemaakt worden. Dat meldt Tine Hollevoet, woordvoerster van de federale politie.
 7. 09:40 "Ik doe vandaag mijn best. Maar ik rijd nooit te snel, natuurlijk."
  In heel het land zet de politie alle middelen in voor snelheidscontroles. Bijna iedereen is perfect op de hoogte van de flitsmarathon die vanochtend is gestart. Opvallend veel bestuurders zijn bovendien tevreden met de actie, en houden zich, "zoals altijd", aan de snelheidslimieten.
 8. 08:56 "Tien pillen per rusthuisbewoner"
  VRT
  Meer dan 40 procent van de Vlaamse rusthuisbewoners krijgt minstens tien medicijnen op voorschrift. Dat blijkt uit de kwaliteitsmetingen van de woon-zorgcentra die De Standaard en Het Nieuwsblad konden inkijken.
  Lees meer
 9. 08:02 Kwart minder gevallen van overlast op bus en tram
  Belga
  De daling is volgens De Lijn eerder te danken aan de controleurs dan aan de beveiligingscamera's op de bussen en trams.
  Lees meer
 10. 07:13 Premies rechtsbijstandverzekering zijn flink gestegen
  Belga
  Dat blijkt uit een rondvraag van "De ochtend". Oorzaak van de stijging is de 21 procent btw die sinds 1 januari wordt geheven op het ereloon van advocaten.
  Lees meer
 11. 07:07 Vlaams Patiëntenplatform wil laagdrempelige ombudsdienst
  Belga
  Er bestaat nu al een federale ombudsdienst waar mensen terecht kunnen met klachten over hun huisarts of tandarts, maar die dienst staat volgens het platform niet dicht genoeg bij de patiënt.
  Lees meer
 12. 06:30 "Goed als bewustmaking, maar zal het iets uithalen?"
  Belga
  In heel het land zet de politie vandaag alle middelen in voor snelheidscontroles. Ze baseren zich op 51.767 flitslocaties die zijn doorgegeven via ikflitsmee.be. De eerste resultaten worden morgennamiddag bekendgemaakt.
  Lees meer
 13. 06:14
  Voor meer verkeersveiligheid start de geïntegreerde politie NU met haar flitsmarathon. Hou het veilig! #ikflitsmee
  Federale politie
 14. 05:58 "Wij willen echte lijven zien"
  VRT
  80 procent van de meisjes en de helft van de jongens heeft het gehad met de modellichamen die in de bladen en op tv verschijnen. Dat blijkt uit een rondvraag van ons reportagemagazine "Koppen".
  Lees meer
 15. gisteren 23:50 De krantenkoppen van woensdag 17 april
  De Standaard: Tien pillen per rusthuisbewoner
  De Tijd: Belaagde Grouwels reikt Uber de hand
  Het Belang van Limburg: Opnieuw klachten over enquête bpost
  Het Nieuwsblad: 1 op 5 meisjes wil plastische chirurgie
  Gazet van Antwerpen: Meer controles op bus en tram


 16. gisteren 22:45 "Bescherming van kustpolders is dringende zaak voor Vlaamse regering"
  CC LHOON
  Vogelbescherming Vlaanderen roept de Vlaamse regering op om dringend werk te maken van de kustpolders. Om de druk op te voeren, werd SOS Kustpolders gelanceerd.
  Lees meer
 17. gisteren 22:01 60-jarige motorrijder sterft na verkeersongeval
  Een Luikse motorrijder is om het leven gekomen na een verkeersongeval in Sclessin (Luik). Omstreeks 17 uur raakte de zestiger een borduur bij een inhaalbeweging op de Quai Vercour. De bestuurder verloor de controle en belandde tegen een paal. De man overleed ter plaatse, zo maakte het parket van Luik bekend.
 18. gisteren 20:01 Telemonitor laat hartpatiënten met een gerust hart sporten
  Het ziekenhuis Oost-Limburg en de universiteit van Hasselt hebben een systeem ontwikkeld waarbij hartpatiënten tijdens een inspanning in werkelijke tijd gescreend worden.
 19. gisteren 19:53 Experts militaire geschiedenis schrijven lijvig werk over Eerste Wereldoorlog
  588 bladzijden: zo dik is het boek geworden dat alle militaire operaties beschrijft van de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem.
 20. gisteren 19:46 Vier verdachten in zaak Syrië-ronselaars blijven aangehouden
  Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist. Een derde dossier, waarin negen verdachten aangehouden werden voor het ronselen van Syrië-strijders, is uitgesteld naar 9 mei.
  Lees meer