Refresh


Home : Binnenland


"Zout in bereide gerechten stapsgewijs verminderen"

AP

wo 23/05/2012 - 13:06 De gemiddelde zoutinname van een volwassen Belg bedraagt 10,5 g per dag, meer dan het dubbel van wat eigenlijk zou mogen en toegestaan is om gezond te leven. Volgens de Hoge Gezondheidsraad bevatten vooral buitenshuis bereide voedingsmiddelen en kant-en-klare gerechten te veel zout. Ze pleit er dan ook voor om het zout in bereide gerechten geleidelijk aan te verminderen.

De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om de zoutconsumptie terug te brengen tot minder dan 5 g per dag. Vooral buitenshuis bereide voedingsmiddelen zoals brood, vleeswaren, sauzen, soepen of kaas en kant-en-klare gerechten worden met de vinger gewezen. Samen zijn ze goed voor 75 procent van onze zoutinname.

De Hoge Gezondheidsraad pleit voor maatregelen in de voedingsindustrie. "Er wordt in brood en bepaalde vleeswaren overmatig veel zout toegevoegd. Daar kan men gewoon de hoeveelheid een beetje verminderen. Dat zal al een eerste stap zijn. Daarnaast kan men ook de zoutinname verminderen door het zout te vervangen door andere kruiden of ingrediënten die nodig zijn om zowel de veiligheid qua bewaartijd, als eventueel zaken die te maken hebben met kleur en smaak ook op te vangen", aldus Guy De Backer.

Te veel zout is schadelijk voor de gezondheid. Het kan onder meer een hoge bloeddruk veroorzaken waardoor er meer risico is op hart- en vaatziekten. Daarnaast is het ook een risicofactor voor maagkanker en osteoporose. Onderzoek in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat zelfs een vermindering met 1 g per dag, de gezondheid aanzienlijk positief kan beïnvloeden.


Live Center: Binnenland

 1. 1 uur geleden
 2. 18:45 VRT-test: online drugs kopen blijkt fluitje van een cent
  VRT
  Het VRT-programma "Koppen" bestelde tien dagen geleden via internet verschillende soorten drugs, waaronder XTC en cocaïne. Vandaag viel de laatste bestelling in de bus.
  Lees meer
 3. 18:01 Vakbonden sceptisch over hervorming brandweer
  Belga
  De hervorming van de brandweer is, bijna tien jaar na de gasramp in Gellingen, rond. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). De vakbonden blijven twijfels hebben en wijzen erop dat een groot deel van het werk is doorgeschoven om per zone te worden beslist.
  Lees meer
 4. 17:40 Jetair annuleert reizen naar Sharm el Sheik tot eind augustus
  Touroperators Jetair, VIP Selection en Sunjets.be reizen tot en met eind augustus niet meer naar de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh. De reizen naar de bestemming waren eerder al geannuleerd tot 22 juni. "Onze reizigers vragen ons een standpunt in te nemen", zegt Hans Vanhaelemeesch, de woordvoerder van Jetair.
  Lees meer
 5. 15:19 50km/u in Brussel? Een kleine steekproef
  Vandaag vindt er in ons land een zogenoemde flitsmarathon plaats. Wij hielden zelf een steekproef in Brussel, niet ver van het koninklijk paleis en met een verrassende overtreder.
 6. 13:47 "Of het een speciale donderdag is? Ja, het is flitsmarathon!"
  Christenen vieren vandaag Witte Donderdag. De kathedraal van Antwerpen zat afgeladen vol. Maar weten argeloze voorbijgangers nog wat Witte Donderdag precies betekent?
 7. 13:29 Groei samenlevingscontracten vertraagt
  Belga
  Daarnaast stijgt ook het aantal personen dat betrokken is bij het stopzetten van een samenlevingscontract. Dat aantal lag vorig jaar op 35.999, bijna 2.000 meer dan in 2012.
  Lees meer
 8. 12:05 Belg consumeert jaarlijks 89,3 kg vers fruit en groenten
  Belga
  In 2013 consumeerde de gemiddelde Belg 48,8 kg vers fruit en ruim 40,5 kg verse groenten. De appel blijft de populairste fruitsoort. Tomaten en wortelen zijn de populairste groenten.
  Lees meer
 9. 11:43 Twee à drie geregistreerde kerkdiefstallen per dag
  Belga
  Dat besluit Open VLD-senator Guido De Padt uit cijfers die hij opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). Ook vandalisme in een kerk komt meer dan eens per dag voor, inbraken iets minder.
  Lees meer
 10. 11:08 Antidepressiva: placebo met schadelijke nevenwerkingen
  VRT
  Per jaar worden in ons land gemiddeld 1 zelfdoding en 2 pogingen tot zelfdoding gelinkt aan de inname van antidepressiva. En die pillen blijken nog andere onaangename nevenverschijnselen te hebben. Dat blijkt uit “de Bittere Pil”, de Panorama-reportage van vanavond.
  Lees meer
 11. 11:03 Morgenavond pas resultaten flitsmarathon
  De eerste resultaten van de flitsmarathon van de "Ik flits mee"-campagne zullen naar verwachting morgenavond bekendgemaakt worden. Dat meldt Tine Hollevoet, woordvoerster van de federale politie.
 12. 09:40 "Ik doe vandaag mijn best. Maar ik rijd nooit te snel, natuurlijk."
  In heel het land zet de politie alle middelen in voor snelheidscontroles. Bijna iedereen is perfect op de hoogte van de flitsmarathon die vanochtend is gestart. Opvallend veel bestuurders zijn bovendien tevreden met de actie, en houden zich, "zoals altijd", aan de snelheidslimieten.
 13. 08:56 "Tien pillen per rusthuisbewoner"
  VRT
  Meer dan 40 procent van de Vlaamse rusthuisbewoners krijgt minstens tien medicijnen op voorschrift. Dat blijkt uit de kwaliteitsmetingen van de woon-zorgcentra die De Standaard en Het Nieuwsblad konden inkijken.
  Lees meer
 14. 08:02 Kwart minder gevallen van overlast op bus en tram
  Belga
  De daling is volgens De Lijn eerder te danken aan de controleurs dan aan de beveiligingscamera's op de bussen en trams.
  Lees meer
 15. 07:13 Premies rechtsbijstandverzekering zijn flink gestegen
  Belga
  Dat blijkt uit een rondvraag van "De ochtend". Oorzaak van de stijging is de 21 procent btw die sinds 1 januari wordt geheven op het ereloon van advocaten.
  Lees meer
 16. 07:07 Vlaams Patiëntenplatform wil laagdrempelige ombudsdienst
  Belga
  Er bestaat nu al een federale ombudsdienst waar mensen terechtkunnen met klachten over hun huisarts of tandarts, maar die dienst staat volgens het platform niet dicht genoeg bij de patiënt.
  Lees meer
 17. 06:30 "Goed als bewustmaking, maar zal het iets uithalen?"
  Belga
  In heel het land zet de politie vandaag alle middelen in voor snelheidscontroles. Ze baseren zich op 51.767 flitslocaties die zijn doorgegeven via ikflitsmee.be. De eerste resultaten worden morgennamiddag bekendgemaakt.
  Lees meer
 18. 06:14
  Voor meer verkeersveiligheid start de geïntegreerde politie NU met haar flitsmarathon. Hou het veilig! #ikflitsmee
  Federale politie
 19. 05:58 "Wij willen echte lijven zien"
  VRT
  80 procent van de meisjes en de helft van de jongens heeft het gehad met de modellichamen die in de bladen en op tv verschijnen. Dat blijkt uit een rondvraag van ons reportagemagazine "Koppen".
  Lees meer
 20. gisteren 23:50 De krantenkoppen van woensdag 17 april
  De Standaard: Tien pillen per rusthuisbewoner
  De Tijd: Belaagde Grouwels reikt Uber de hand
  Het Belang van Limburg: Opnieuw klachten over enquête bpost
  Het Nieuwsblad: 1 op 5 meisjes wil plastische chirurgie
  Gazet van Antwerpen: Meer controles op bus en tram