Refresh


Home : Binnenland


Steeds meer “zware” borelingen in Vlaanderen

Foto: Pascal Vyncke, SeniorenNet

ma 07/05/2012 - 11:37 In Vlaanderen neemt het aantal pasgeborenen dat meer dan 4 kilo weegt, toe. Dat blijkt uit een onderzoek van het ziekenhuis Oost-Limburg en Universiteit Hasselt. Maar ook het aantal pasgeborenen met een licht geboortegewicht stijgt.

Voor zijn analyse gebruikte professor Wilfried Gyselaers de gegevens van de voorbije 20 jaar, geregistreerd door het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie. Daaruit blijkt dat er in 1991 minder dan 5.000 baby’s waren die meer dan 4 kilo wegen bij geboorte. In 2010 was dit al gestegen tot meer dan 6.000 baby’s, een stijging van meer dan 18 procent. Volgens internationale normen zijn baby’s vanaf 4 kilo “zwaar”.

Door de stijging van zware baby's, worden er ook steeds meer keizersnedes uitgevoerd.

Een van de oorzaken van het stijgende geboortegewicht is de lengte van de mens, die globaal genomen ook toeneemt. Daarnaast lijden steeds meer mensen aan obesitas, een aandoening die soms verbonden is met suikerziekte. Baby’s van moeders die zwaarlijvig zijn of lijden aan suikerziekte blijken vaak een te hoog geboortegewicht te hebben. Die borelingen hebben ook meer kans om later zelf zwaarlijvig te worden of suikerziekte te krijgen.

Maar uit de cijfers blijkt ook dat het aantal baby’s met een licht geboortegewicht - dat is minder dan 2,5 kilo - toeneemt. Al is dit met een stijging van ongeveer 3 procent minder uitgesproken dan bij de zware baby’s. Een van de redenen van die lichte stijging is de betere zorg voor prematuren, waardoor men zwangerschappen met complicaties in een vroeger stadium durft af te ronden.

Live Center: Binnenland

 1. 5 min. geleden Touring wil dat busstroken opengesteld kunnen worden voor verkeer
  VRT
  De mobiliteitsorganisatie wil een evaluatie van alle overrijdbare bus- en tramstroken in België, om ze waar mogelijk flexibel in te schakelen voor een vlottere verkeersdoorstroming.
  Lees meer
 2. 26 min. geleden Trajectcontrole verhoogt veiligheid op snelwegen
  Belga
  Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Hasselt in opdracht van minister Crevits. Zij blijft bij de beslissing om geen vaste flitspalen meer op de snelwegen te plaatsen.
  Lees meer
 3. 04:24 "Voorzie in voldoende budget voor gehandicaptenzorg"
  ZorgGebruikers.be, een sociaal netwerk voor gebruikers van collectieve zorg, vraagt duidelijkheid over het budget dat zal worden vrijgemaakt voor mensen met een handicap.
  Lees meer
 4. gisteren 23:52 Moordverdachte vrij door procedurefout?
  Een verdachte van moord dreigt vrij te komen door een procedurefout. In november vorig jaar kwam een man van 45 om het leven na een vechtpartij op het Kiel in Antwerpen. Twee verdachten werden aangehouden en zitten intussen al vijf maanden in de cel. Maar één van hen tekende beroep aan tegen z'n verdere aanhouding en bij de behandeling daarvan zou er iets zijn misgegaan. Voorlopig zit de verdachte wel nog in de cel, omdat de politie hem nog ondervraagt over andere feiten. Het parket-generaal erkent dat er iets is misgelopen en zoekt uit hoe dat is kunnen gebeuren.
 5. gisteren 23:38 De krantenkoppen van donderdag 24 april
  Metro: Naam vader meest populair
  Het Nieuwsblad: N-VA claimt nu al onderwijs
  De Tijd: Onverwachte wissel aan top van Bpost
  De Standaard: Ziekenhuis volgt straling per patiënt
  Het Belang van Limburg: Groen licht voor bouwproject aan kanaalkom
  Het Laatste Nieuws: Di Rupo over N-VA: "Gecastreerde mannen in een harem"
  Gazet Van Antwerpen: Gerecht blundert bij aanhouding verdachte van moord
 6. gisteren 21:22 Leverancier van politie-uniformen op maat in vereffening
  Een leverancier van uniformen op maat voor de federale politie is in vereffening gegaan. "We zullen contact opnemen met de vereffenaar om de nodige maatregelen te nemen om de impact op het personeel te beperken", aldus een woordvoerster van de federale politie. "Het gaat bovendien enkel om de op maat gemaakte uniformen. Slechts een klein deel van het personeel van de federale politie is dus getroffen. We hebben momenteel ook geen tekort."
 7. gisteren 19:42 Thalys tussen Parijs en Brussels Airport enkel tijdens zomer
  Belga
  De hogesnelheidstrein Thalys die elke ochtend uit het Noordstation van Parijs vertrekt en reizigers in twee uur tijd naar Brussel-Zuid en Brussels Airport brengt, zal volgend jaar alleen nog in de zomer beschikbaar zijn. Van de 40.000 reizigers die de trein in 2013 vervoerde, nam de helft de trein in de zomermaanden. Thalys en Brussels Airport stellen wel "dat ze blijven geloven in de complementariteit van vliegtuig en trein".

 8. gisteren 19:14 Geen adoptie meer nodig voor meemoeders
  VRT
  Meemoeders in een lesbische relatie krijgen voortaan dezelfde rechten als de vaders bij een heterokoppel. Na de Senaat heeft nu ook de Kamer het voorstel met grote meerderheid goedgekeurd. Wanneer twee vrouwen een kind kregen, moest de meemoeder tot nu een adoptieprocedure doorlopen.
  Lees meer
 9. gisteren 17:14 Miss België helpt Rode Kruis-verkoop in Brussel een handje
  De verkoopacties ten voordele van het Belgische Rode Kruis zijn nu ook in Brussel en Wallonië van start gegaan. Niemand minder dan Miss België Laurence Langen steekt een handje toe bij de verkoop van de pleisters, samen met andere vrijwilligers in hartje Brussel. "Het helpt wel, Miss België zijn", zegt Langen.
 10. gisteren 16:11 Hasseltse CityDepot wil uitbreiden naar andere steden
  Citydepot.be
  CityDepot, het Hasseltse project dat goederen voor winkeliers centraliseert in een magazijn aan de stadsrand en vervolgens met ecologische vervoersmiddelen tot bij de winkels brengt, wil tegen 2015 actief zijn in steden als Gent, Antwerpen, Brugge, Oostende en Roeselare.
  Lees meer
 11. gisteren 15:00 Ouedraogo: "Dit is voor de olympische kampioenen van morgen!"
  Het Zeepreventorium van Den Haan en het Observatoire de la Santé brengen samen "Het gezonde Kinderkookboek" uit. Dat zal verkocht worden door de supermarktketen Lidl. De opbrengst vloeit terug naar het Zeepreventorium, een revalidatiecentrum voor chronisch zieke kinderen. De instelling zet het aanleren van een gezonde levensstijl centraal. Sprintster Elodie Ouedraogo werd als ambassadrice gevraagd, zij gaf de bewegingstips in het boek.
 12. gisteren 14:57 Belgische Meningitis Organisatie klaagt over gebrek aan erkenning
  AP
  Morgen is het voor de zesde keer Wereld Meningitis Dag, maar in ons land is dat geen reden om te juichen, vindt de Belgische Meningitis Organisatie (BMO). "In heel Europa worden onze zusterverenigingen officieel erkend door de overheid, maar niet in ons land", zegt voorzitter Philippe Doms.
  Lees meer
 13. gisteren 14:48 Belgische student in coma na val op schoolreis in Italië
  In Italië is een Belgische student van 20 zwaargewond geraakt nadat hij van het balkon van een hotel was gevallen. De jongen was op schoolreis in het Siciliaanse Palermo.
  Lees meer
 14. gisteren 14:17 Recupel zamelde in 2013 drie procent meer afgedankte elektroapparaten in
  Reporters
  Recupel heeft vorig jaar ruim 115.585 ton afgedankte elektrotoestellen ingezameld, of 3,25 procent meer dan in 2012. Momenteel voldoet België al aan een Europese doelstelling voor 2016. Tegen dan moet in de Europese Unie 45 procent van de huishoudtoestellen worden ingezameld.
  Lees meer
 15. gisteren 13:16 Vlaams en Brussels toerisme gepromoot in Brazilië
  Belga
  Toerisme Vlaanderen heeft daarvoor een vertegenwoordiging geopend in het Zuid-Amerikaanse land. In 2012 waren Braziliaanse bezoekers goed voor 93.000 overnachtingen in Vlaanderen en Brussel, vier keer meer dan in 2003.
  Lees meer
 16. gisteren 13:14 "Bio-voeding helpt niet noodzakelijk tegen kanker"
 17. gisteren 13:11 Voortaan ook alcoholcontroles op het water
 18. gisteren 12:32 Mathilde reikt prijs voor medisch onderzoek uit aan gynaecoloog UZ Leuven
  Koningin Mathilde heeft zonet één van de belangrijkste prijzen voor medisch onderzoek in ons land uitgereikt, aan professor Dirk Timmerman van het UZ in Leuven. Als gynaecoloog is hij gespecialiseerd in echografieën. Timmerman krijgt de Inbev-Baillet-Latour-prijs voor zijn onderzoek naar computermodellen, ontwikkeld met kennis uit verscheidene specialisaties, die gynaecologen helpen om het gevaar van een gezwel op een eierstok in te schatten.
 19. gisteren 12:23 Aardgasverbruikers krijgen geld terug door milde winter
  Belga
  Gemiddeld zal een klant tussen 100 en 150 euro terugkrijgen. De leveranciers raden wel af om het maandelijkse voorschot aan te passen.
  Lees meer
 20. gisteren 11:11 Tandbleekmiddeltjes helpen niet
  www.pictureperfectdental.biz
  Volgens de Hoge Gezondheidsraad is er geen wetenschappelijk bewijs dat tandbleekmiddeltjes zoals tandpasta effectief helpen.
  Lees meer