Refresh


Home : Binnenland


Steeds meer “zware” borelingen in Vlaanderen

Foto: Pascal Vyncke, SeniorenNet

ma 07/05/2012 - 11:37 In Vlaanderen neemt het aantal pasgeborenen dat meer dan 4 kilo weegt, toe. Dat blijkt uit een onderzoek van het ziekenhuis Oost-Limburg en Universiteit Hasselt. Maar ook het aantal pasgeborenen met een licht geboortegewicht stijgt.

Voor zijn analyse gebruikte professor Wilfried Gyselaers de gegevens van de voorbije 20 jaar, geregistreerd door het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie. Daaruit blijkt dat er in 1991 minder dan 5.000 baby’s waren die meer dan 4 kilo wegen bij geboorte. In 2010 was dit al gestegen tot meer dan 6.000 baby’s, een stijging van meer dan 18 procent. Volgens internationale normen zijn baby’s vanaf 4 kilo “zwaar”.

Door de stijging van zware baby's, worden er ook steeds meer keizersnedes uitgevoerd.

Een van de oorzaken van het stijgende geboortegewicht is de lengte van de mens, die globaal genomen ook toeneemt. Daarnaast lijden steeds meer mensen aan obesitas, een aandoening die soms verbonden is met suikerziekte. Baby’s van moeders die zwaarlijvig zijn of lijden aan suikerziekte blijken vaak een te hoog geboortegewicht te hebben. Die borelingen hebben ook meer kans om later zelf zwaarlijvig te worden of suikerziekte te krijgen.

Maar uit de cijfers blijkt ook dat het aantal baby’s met een licht geboortegewicht - dat is minder dan 2,5 kilo - toeneemt. Al is dit met een stijging van ongeveer 3 procent minder uitgesproken dan bij de zware baby’s. Een van de redenen van die lichte stijging is de betere zorg voor prematuren, waardoor men zwangerschappen met complicaties in een vroeger stadium durft af te ronden.

Live Center: Binnenland

 1. 1 uur geleden Hond waarschuwt bewoonster van brand
  Belga
  In de Legrellestraat in Berlaar is donderdagavond rond 22.00 uur een brand uitgebroken in een woning, zo meldt onze correspondent Tim Van der Zeypen.
  Lees meer
 2. gisteren 23:55 De krantenkoppen van vrijdag 18 april
  De Standaard Akkoord haalt lont uit Oekraïens kruitvat
  De Morgen Ziekenfondsen laten patiënten voor miljoenen opdraaien
  Het Nieuwsblad Juiste keuze arts kan u 40% besparen
  Gazet van Antwerpen Particulieren die toeristen laten overnachten riskeren boete
  Metro Belg niet tuk op groenten en fruit
  De Tijd Dries Buytaert trekt naar Amerikaanse beurs
  Het Belang van Limburg 400 nieuws jobs bij H.Essers in Genk

 3. gisteren 21:44 Manifestatie in Brussel voor vrijlating Palestijnse politieke gevangenen
  Ter gelegenheid van de werelddag voor Palestijnse gevangenen hebben, volgens de organisatoren, een honderdtal personen vanavond gemanifesteerd op het Muntplein in Brussel. Ze vroegen de vrijlating van de Palestijnse politieke gevangenen in Israëlische gevangenissen. Tijdens de manifestatie werden brieven van gevangenen voorgelezen.
  Lees meer
 4. gisteren 20:02
 5. gisteren 18:45 VRT-test: online drugs kopen blijkt fluitje van een cent
  VRT
  Het VRT-programma "Koppen" bestelde tien dagen geleden via internet verschillende soorten drugs, waaronder XTC en cocaïne. Vandaag viel de laatste bestelling in de bus.
  Lees meer
 6. gisteren 18:01 Vakbonden sceptisch over hervorming brandweer
  Belga
  De hervorming van de brandweer is, bijna tien jaar na de gasramp in Gellingen, rond. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). De vakbonden blijven twijfels hebben en wijzen erop dat een groot deel van het werk is doorgeschoven om per zone te worden beslist.
  Lees meer
 7. gisteren 17:40 Jetair annuleert reizen naar Sharm el Sheik tot eind augustus
  Touroperators Jetair, VIP Selection en Sunjets.be reizen tot en met eind augustus niet meer naar de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh. De reizen naar de bestemming waren eerder al geannuleerd tot 22 juni. "Onze reizigers vragen ons een standpunt in te nemen", zegt Hans Vanhaelemeesch, de woordvoerder van Jetair.
  Lees meer
 8. gisteren 15:19 50km/u in Brussel? Een kleine steekproef
  Vandaag vindt er in ons land een zogenoemde flitsmarathon plaats. Wij hielden zelf een steekproef in Brussel, niet ver van het koninklijk paleis en met een verrassende overtreder.
 9. gisteren 13:47 "Of het een speciale donderdag is? Ja, het is flitsmarathon!"
  Christenen vieren vandaag Witte Donderdag. De kathedraal van Antwerpen zat afgeladen vol. Maar weten argeloze voorbijgangers nog wat Witte Donderdag precies betekent?
 10. gisteren 13:29 Groei samenlevingscontracten vertraagt
  Belga
  Daarnaast stijgt ook het aantal personen dat betrokken is bij het stopzetten van een samenlevingscontract. Dat aantal lag vorig jaar op 35.999, bijna 2.000 meer dan in 2012.
  Lees meer
 11. gisteren 12:05 Belg consumeert jaarlijks 89,3 kg vers fruit en groenten
  Belga
  In 2013 consumeerde de gemiddelde Belg 48,8 kg vers fruit en ruim 40,5 kg verse groenten. De appel blijft de populairste fruitsoort. Tomaten en wortelen zijn de populairste groenten.
  Lees meer
 12. gisteren 11:43 Twee à drie geregistreerde kerkdiefstallen per dag
  Belga
  Dat besluit Open VLD-senator Guido De Padt uit cijfers die hij opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). Ook vandalisme in een kerk komt meer dan eens per dag voor, inbraken iets minder.
  Lees meer
 13. gisteren 11:08 Antidepressiva: placebo met schadelijke nevenwerkingen
  VRT
  Per jaar worden in ons land gemiddeld 1 zelfdoding en 2 pogingen tot zelfdoding gelinkt aan de inname van antidepressiva. En die pillen blijken nog andere onaangename nevenverschijnselen te hebben. Dat blijkt uit “de Bittere Pil”, de Panorama-reportage van vanavond.
  Lees meer
 14. gisteren 11:03 Morgenavond pas resultaten flitsmarathon
  De eerste resultaten van de flitsmarathon van de "Ik flits mee"-campagne zullen naar verwachting morgenavond bekendgemaakt worden. Dat meldt Tine Hollevoet, woordvoerster van de federale politie.
 15. gisteren 09:40 "Ik doe vandaag mijn best. Maar ik rijd nooit te snel, natuurlijk."
  In heel het land zet de politie alle middelen in voor snelheidscontroles. Bijna iedereen is perfect op de hoogte van de flitsmarathon die vanochtend is gestart. Opvallend veel bestuurders zijn bovendien tevreden met de actie, en houden zich, "zoals altijd", aan de snelheidslimieten.
 16. gisteren 08:56 "Tien pillen per rusthuisbewoner"
  VRT
  Meer dan 40 procent van de Vlaamse rusthuisbewoners krijgt minstens tien medicijnen op voorschrift. Dat blijkt uit de kwaliteitsmetingen van de woon-zorgcentra die De Standaard en Het Nieuwsblad konden inkijken.
  Lees meer
 17. gisteren 08:02 Kwart minder gevallen van overlast op bus en tram
  Belga
  De daling is volgens De Lijn eerder te danken aan de controleurs dan aan de beveiligingscamera's op de bussen en trams.
  Lees meer
 18. gisteren 07:13 Premies rechtsbijstandverzekering zijn flink gestegen
  Belga
  Dat blijkt uit een rondvraag van "De ochtend". Oorzaak van de stijging is de 21 procent btw die sinds 1 januari wordt geheven op het ereloon van advocaten.
  Lees meer
 19. gisteren 07:07 Vlaams Patiëntenplatform wil laagdrempelige ombudsdienst
  Belga
  Er bestaat nu al een federale ombudsdienst waar mensen terechtkunnen met klachten over hun huisarts of tandarts, maar die dienst staat volgens het platform niet dicht genoeg bij de patiënt.
  Lees meer
 20. gisteren 06:30 "Goed als bewustmaking, maar zal het iets uithalen?"
  Belga
  In heel het land zet de politie vandaag alle middelen in voor snelheidscontroles. Ze baseren zich op 51.767 flitslocaties die zijn doorgegeven via ikflitsmee.be. De eerste resultaten worden morgennamiddag bekendgemaakt.
  Lees meer